Voronin 2009, Ceauşescu 1989 – asemănări şi diferenţe

Evenimentele de la Chişinău din 2009 au fost comparate cu cele din România anului 1989. Dacă revoluţia română a fost considerată prima revoluţie televizată, „revoluţia” din Chişinău a fost considerată prima revoluţie difuzată pe internet. Există unele asemănări între cele două evenimente, dar există şi deosebiri semnificative care merită analizate.

România anului 1989 era un stat totalitar, fără pluralism politic, fără alegeri libere, cu cenzură atotprezentă şi cu o propagandă complet ruptă de realitate. Revoluţia era unica cale prin care poporul român putea să schimbe sistemul politic.

Moldova anului 2009 este un stat cu tendinţe totalitare, în care există însă pluralism politic, alegeri parţial libere, presă de opoziţie care însă nu are impact decît în oraşe, la sate populaţia avînd acces doar la postul de televiziune naţional aservit guvernării comuniste.

O revoluţie este justificată în măsura în care poporului nu i se dă posibilitatea să schimbe guvernarea prin mijloace paşnice – respectiv alegeri democratice. A fost situaţia României anului 1989, întrebarea care se pune în ce măsură în Moldova actuală comuniştii ar fi dispuşi să accepte o înfrîngere electorală şi să predea paşnic puterea.

Spre deosebire de Ceauşescu în 1989, care nu cred că avea susţinerea a mai mult de 5% din populaţie (astăzi ar avea susţinere mai mare, ca urmare a greutăţilor economice pe care le-au întîmpinat în capitalism unele pături sociale), regimul lui Voronin se bucură de o bază socială mult mai largă. Se spune că alegerile au fost falsificate, dar această falsificare nu a depăşit 4-5%. Partidul Liberal Democrat a declarat că după numărătoarea lor paralelă Partidul Comuniştilor a avut 42% din voturi, sondajele de la ieşirea de la votare dădeau acestui partid 44,7%, comisia electorală i-a dat 49,48%. Pot bănui că PCRM a forţat nota şi a falsificat cîteva procente, pentru a avea cei 61 de deputaţi necesari alegerii preşedintelui, conform Constituţiei Moldovei (iar numărătoarea voturilor îi dădea exact 61 de deputaţi pînă au izbucnit protestele; la final a mai scăzut cu jumătate de procent rămînînd cu doar 60 de deputaţi). Totuşi, PCRM este cel mai puternic partid din Moldova şi, spre deosebire de Ceauşescu în 1989, se bucură de o susţinere reală în societate.

Motivul pentru care PCRM are această susţinere este că, în perioada guvernării sale (începută în 2001) s-a dovedit un mai bun administrator al finanţelor publice decît predecesorii săi, izbutind să oprească declinul economic şi să realizeze o creştere economică. Înainte de guvernarea comunistă, salariile şi pensiile se plăteau cu întîrziere, iar PCRM a rămas în conştiinţa publică partidul care a izbutit să plătească salariile şi pensiile la timp, ba chiar să le majoreze (unele majorări au fost făcute chiar înainte de alegeri).

Democraţia nu se reduce doar la alegeri, ci înseamnă şi libertatea de exprimare, libertatea presei, radioului şi televiziunii, posibilitatea de a face propagandă nestingherit pentru ideile susţinute. Deşi în Republica Moldova există ziare de opoziţie, televiziunea de stat – singura care este văzută în întreaga republică, chiar şi de cei care n-au abonament de cablu – este în mîinile comuniştilor. Păstrarea unui mediu audio-vizual procomunist a fost o preocupare a guvernării, vizibilă de pildă în oprirea retransmiterii televiziunii române, în paralel cu favorizarea unor posturi ruseşti care simpatizează PCRM.

Cîtă libertate de exprimare a existat în campania electorală din Republica Moldova putem deduce din cele scrise de ziarul „Comunistul” editat de PCRM, în articolul „Liberalii la Bălţi discută singuri cu sine” din 2 aprilie 2009: „după Serafim Urechean, care a fost nevoit să se retragă aproape în fugă din capitala nordică, nimeni nu s-a mai hotărît să calce pe aceeaşi greblă ca şi el şi au decis să efectueze întîlniri în regim închis — cu bilete de invitaţie şi cu o pază foarte vigilentă, pe lîngă care nu trece neobservat nici un şoarece. Anume în acest regim şi-a desfăşurat întrevederea cu alegătorii în teatrul dramatic local unul din liderii Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă”. Aşadar, ne explică oficiosul comunist, în al doilea oraş al republicii – Bălţi – partidele de opoziţie nu au putut să-şi facă campanie electorală liberă. Unul din conducătorii opoziţiei a fost silit să se retragă „aproape în fugă”, iar altul a putut să se întîlnească cu alegătorii doar „în regim închis”. Ziarul „Comunist” nu condamnă această stare de lucruri ci o relatează cu satisfacţie, semn că situaţia a fost voit pusă la cale de guvernare. Cam aşa stăteau lucrurile în România anului 1990, cînd Iliescu a cîştigat într-adevăr majoritatea voturilor, dar în campania electorală partidelor de opoziţie le-a fost imposibil să organizeze întruniri cu alegătorii în foarte multe localităţi, datorită cetelor de bătăuşi FSN-işti.

Acum, după tulburări, s-au declanşat arestări în rîndul ziariştilor de opoziţie, se aud chemări la desfiinţarea partidelor de opoziţie, oamenii de afaceri sau funcţionarii cunoscuţi că simpatizează opoziţia sînt intimidaţi. Oprirea internetului, cenzurarea programelor de televiziune (iarăşi similar României anului 1990, cînd TVR nu transmitea mitingurile opoziţiei pe motiv că „e ceaţă”) sînt lucruri incompatibile cu democraţia.

Un lucru bun care-l diferenţiază pe Voronin de Ceauşescu este faptul că, cel puţin deocamdată, nu a poruncit deschiderea focului în plin asupra manifestanţilor. Folosirea însă a acuzaţiei de „fascişti” la adresa oponenţilor politici, invocarea agenturilor străine (refuzul de a recunoaşte existenţa unor nemulţumiri interne ale populaţiei), acuzaţiile că protestatarii au fost „plătiţi” sînt elemente tipice de retorică comunistă pe care le-a folosit şi Ceauşescu.

Este poate exagerat să comparăm Moldova anului 2009 cu România lui 1989, dar cu România anului 1990 comparaţia e destul de potrivită.

13 gânduri despre „Voronin 2009, Ceauşescu 1989 – asemănări şi diferenţe

 1. Domnule Marius Mioc,

  Va rog respectuos sa-mi indicati (pe blog) un loc din Bucuresti – biblioteca, librarie, persoana particulara s.a. – unde pot gasi volumele ce reproduc procesul de la Timisoara.
  Cu deosebite multumiri, Lector

  1. Eu am scos o carte cu Procesele Revoluţiei din Timişoara unde sînt reproduse doar hotărîrile judecătoreşti cu motivarea lor. În Bucureşti o găsiţi la librăria Eminescu, Bd Regina Elisabeta (la subsol).
   Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara a scos o serie de 6 volume despre primul proces al revoluţiei din Timişoara (cel cu Ion Coman) cu reproduceri ale declaraţiilor martorilor (ar mai trebui să apară un volum). În Bucureşti un set de 6 volume s-a dat la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, dar nu ştiu dacă librăria acestei instituţii e deschisă publicului. Altundeva unde ar mai fi la Bucureşti acest volum nu cunosc, trebuie să întrebaţi la Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara (tel. 0256-294936), ei trebuie să ştie unde au difuzat cărţile.

 2. A ordonat CEAUSESCU sa se traga in muncitori???A fost in decembrie „89 revolutie-dati-mi numele unui singur terorist ce a ucis oameni atunci, si o sa va cred.in perioada comunista Romania a fost singura perioada cand Romania a fost ancorata in realitate-cred ca aveti cunostinte despre uimitoarea crestere economica din anii’70, crestere reala ,bazata pe productie si exporuri.Statul lui CEUSESCU a fost singurul ce a protejat populatia ,muncitorii ,ce a luptat pentru drepturi egale, pentru saraci si pentru ROMANIA.Puneti-l pe liste la alegerile din toamna si o sa vedeti rezultatul.Ce e greu de inteles ca Basarabia a ales comunismul-doar asta e democratia ,sa poti alege liber.Ar trebui sa luam exemplu -doar socialismul ne mai poate salva.CEAUSESCU AMMURIT-TRAIASCA CEAUSESCU!

 3. @Respect şi Putere, La întrebarea dv. despre ordinele lui Ceauşescu găsiţi răspuns în înregistrarea Teleconferinţei din 17 decembrie 1989, prezentată pe acest sait https://mariusmioc.wordpress.com/2009/03/25/teleconferinta-lui-ceausescu-din-17-dec-1989/

  Cred că faceţi şi dv. greşeala frecventă de a amesteca două etape diferite ale revoluţiei: 16-22 decembrie, cu represiunea poruncită de Ceauşescu, şi după 22 decembrie, cu acei terorişti care nu cred că au avut legătură cu Ceauşescu, ci doar cu nişte slugi ale sale care voiau să se înfăţişeze ca salvatori ai revoluţiei.

 4. Nemultumirile noastre au fost generate de lipsa de intelegere a situatiei reale, atit in ceea ce priveste situatia economica si sociala a Romaniei (care era in realitate excelenta), cit si a ceea ce inseamna cu adevarat ‘democratia’ si capitalismul.

  Putem reprosa regimului faptul ca nu eram informati obiectiv, ca nu s-a inteles importanta unei mass-media capabila sa abordeze informarea si dezbaterea realitatii cu mijloace profesionale si la nivel profesionist.

  De aceste carente a profitat Occidentul spalindu-ne decenii la rind creierii cu minciuni si propaganda perversa si dusmanoasa la adresa regimului politic al Romaniei, propaganda care interpreta tendentios si pe dos tot ce se intimpla in tzara.

  Ceausescu a gestionat tzara responsabil si in 1989 ne aflam foarte departe pe calea dezvoltarii si progresului. Asa ca ne-am inecat ca tziganul la mal…! Un mare nenoroc pentru Romania evenimentele din decembrie 1989, care au la baza atit conspiratia internationala cit si o conspiratie interna din partea unor elemente imorale si detracate ce au tzintit spre jefuirea si devalizarea tzarii in folos propriu si de clan.

  Evenimentele de la Timisoara, Bucuresti si alte orase ale tzarii, au fost fabricate de serviciile speciale ale armatei si securitatzii. S-au folosit si cetateni romani recrutati de AVO si KGB din rindul refugiatilor romani din Ungaria si pregatiti si antrenati pentru a actiona ca agenti in Romania. Este evident ca securitatea si armata nu au actionat pentru restabilirea ordinii in Timisoara, ci pentru escaladarea dezordinii conform unui scenariu prestabilit al loviturii de stat.

  Daca s-ar fi respectat ordinele lui Ceausescu din noaptea de 16 spre 17 decembrie situatia la Timisoara ar fi fost adusa rapid sub control fara nici o victima. Ceausescu si-a dat seama ca se intimpla ceva necurat si la sedinta de urgenta a CPEx din 17 decembrie 1989 a cerut demiterea pentru nerespectarea ordinelor a ministrilor apararii si de interne si a sefului securitatii statului. Membrii CPEx s-au opus si din pacate Ceausescu s-a lasat convins sa renunte. Caruselul complotului a putut astfel sa avanseze pina la uzurparea totala a puterii de catre conspiratori, asasinarea sotilor Ceausescu si preluarea puterii de catre clica lui Ion Iliescu. Caruselul complotului se intinde de fapt pina in ziua de azi si a costat tzara distrugerea si devalizarea economiei plus jefuirea pe datorie a tzarii si indatorarea Romaniei cu aproape 100 miliarde EUR, tzara fiind ingropata in datorii pentru sute de ani de acum incolo!

 5. Ma bucura faptul ca exista oameni care cunosc adevarul si nu se tem sa-si exprime parerea;ceea ce spune,,involutia1989”este perfect adevarat-ceea ce s-a realizat in epocaCEAUSESCU nu se va mai realiza in o suta de actuale epoci.Termenul de revolutie este folosit in istorie pentru a motiva violentele ce insotesc anumite evenimente ,violente care de multe ori nu sunt necesare dar ofera legimitate celor ce le produc.Cei ce pornesc o revolutie ,o fac pentru a schimba lucrurile in bine ,in binele poporului nu distrug ceea ce s- a infaptuit cu sudoare dand bunurile intregului popor pe mainile a catorva oameni.acest lucru era cunoscut cand l-au asasinat pe CEAUSESCU, dar cei 20 de ani contractati de brucan gelu voican iliescu cu agenturile si trusturile staine au trecut si ar fi timpul sa se dea inapoi poporului ce i s-a luat.Asteptam mult mai mult de la PSD-copil facut la 7 luni al PCR-ului,dar ce sa astepti ,intr-o tara in care un partid liberal i-a masuri de stanga iar cel mai puternic partid -asa-zis socialist, se aliaza cu un partid de dreapta si aproba masuri neoliberale ???Am crezut (si inca mai cred ) ca… Traian Basescu este OMUL ,SALVATORUL cel asteptat pentru a salva TARA dar vorbele sale nu sunt urmate de fapte-m-am saturat de ,,valorile europene”, ,,normele europene”…cer afirmarea valorilor romanesti .,cred ca a sosit timpul pentru renaserea nationala si sa terminam cu ,,somnul cel de moarte”.

 6. Romania , nu se bucura de un export atat de infloritor ca cel de astazi . Exportam IN REPUBLICA MOLDOVA , DEMOCRATIA ( stil romanesc ) si LIBERTATEA ( sa mananci un pumn de seminte in coltul strazi si intre un scuipat o bere si un ragait mai barfesti pe careva )
  in plus vom trimete experti in a se da raniti si a fabrica probe in vederea optineri faimoaselor , inegalabilelor dovezi de vitejie ce se numesc CERTIFICATE DE REVOLUTIONARI
  POATE CA SEFUL DELEGATIEI SA FIE MAMA LUI M.GEOANA , SAU CUTEN , SAU VREUNUL DIN VOI , MARII SEFI DE TRIB , CAPII INDISCUATBILI ALE ASOCIATIILOR DE REVOLUTIONARI DIN TOATA ROMANIA .
  IATA REZULTATUL PE CARE L-A DORIT ILIESCU …DEZBINAREA ROMANILOR . MOMEALA ; CERTIFICATELE DE REVOLUTIONAR REZULTATUL ,
  EI LIBER SI NAVATAMAT , VOI INJURATI DE TOATA LUMEA , ROMANIA DE RASUL LUMI .
  Onoarea , Dragoste de patrie , Respect pentru acest popor sint valori ce putini din voi le cunosc dar pe care le etalati in toate locurile si in fata tuturor de parca v-ar caracteriza …. traiti intr-o mare rusine si umilinta , in indiferenta si dezinteres pentru viitorul copiilor vostri .
  ps. peste cateva zile ve-ti incepe sa aruncati cu noroi in Radu Duma …… in speranta ca cineva dintre voi va fi ales caci voi santeti noul si stiti de inseamna patriotism ca doar ati luptat in al treilea razboi mondial ( si eu nu mi-am dat seama )
  RUSINE

 7. Bravo, ,,corneliu 54”,banuiesc ca sunteti o persoana mai in varsta-eu sunt nascut in 1976 dar i-mi doresc intoarcerea la un sistem asemanator cu cel comunist si sunt cel mai mare admirator al PRESEDINTELUI NICOLAE CEAUSESCU ce a pus tara mai presus de orice a modernizat ROMANIA si a facut sa fim respectati in lume- dar se vede ca avem un talent deosebit in a ne asasina conducatorii ce ne ridica deasupra vremurilor(burebista,tepes ,stefanita….). Au distrus economia ,agricultura, padurile,minele..totul dar ne-au distrus mandria de a fi ROMANI ,am uitat cine suntem.Ei ne-au ucis speranta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.