Protestele de la Chişinău, organizate în deplină transparenţă

Amatorii de scenarită de pe amîndouă malurile Prutului au atribuit organizarea protestelor de la Chişinău diverselor forţe obscure, serviciilor secrete din Est şi Vest. S-au lansat cele mai năstruşnice ipoteze, pe lîngă implicarea Rusiei, României, SUA, Mossad, recent Vladimir Voronin a acuzat şi Serbia de implicare în proteste. Am o senzaţie de deja vu, exact acelaşi tip de reacţie se regăseşte în presă cînd e vorba de izbucnirea revoluţiei de la Timişoara, din 1989.

Nu trebuie căutate forţe obscure, fiindcă cei care au organizat protestele anticomuniste sînt vizibili pe internet. Iar principalii organizatori nu sînt nici din România, nici din Rusia, ci chiar din Republica Moldova.

Ziarista Natalia Morar, prezentată pe acest blog încă din 8 aprilie, este numită de ziarul „Adevărul” din 15 aprilie „creierul” revoltei dela Chişinău. Acum Natalia se ascunde de autorităţi. Ea a descris, pentru ziarul britanic „The Guardian”, cum a decurs organizarea protestelor: în 6 aprilie s-a întîlnit cu şase prieteni într-o cafenea din Chişinău. „Am vorbit despre ce să facem ca reacţie la alegerile parlamentare, despre care ştiam cu siguranţă că au fost aranjate şi am decis să organizăm un miting de tip «flash mob» comunicînd prin reţeua Twitter, pe site-uri de socializare şi prin mesaje telefonice. Ne aşteptam la cel mult vreo două sute de prieteni şi prieteni ai prietenilor. Cînd am ajuns în Piaţă, erau 20.000 de persoane. Incredibil”.

Mai jos se poate vedea o înregistrare cu Morar vorbind mulţimii la miting. Înregistrarea e neclară, dar lîngă ea (în dreapta) pare să fie primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă.

Altă sursă de organizare a fost portalul curaj.net al fraţilor Brega (dar la care se poate înscrie oricine să publice articole). Acolo s-a scris încă din dimineaţa de 6 aprilie, cînd se prefigurau rezultatele oficiale: „Fraza cheie ar trebui să fie mobilizarea”, punîndu-se întrebarea: „Regimul comunist dictatorial îşi dă suflarea. Noi ce facem pentru a-l ajuta să plece pe cale paşnică de la guvernare”? Fraţii Brega sînt cunoscuţi organizatori de manifestaţii de protest pe cele mai diferite teme, în ultimii ani au avut deseori conflicte pe acest motiv, au mai stat şi prin puşcărie, uneori li s-a interzis să organizeze manifestaţii, au dat în judecată Republica Moldova inclusiv la CEDO, şi chiar au cîştigat nişte procese, unul din fraţi a avut şi un proces cu guvernul român, legat de cetăţenie, pe care l-a cîştigat. Aici este şi singura legătură dintre manifestaţii şi un partid politic, fiindcă Ghenadie Brega a fost candidat la parlament din partea Partidului Liberal. Însă organizarea de mitinguri de protest este ce au făcut fraţii Brega de ani de zile, fără să ceară aprobare de la vreun partid, şi nici acum nu cred că au cerut vreo aprobare. Fraţii Brega au fost şi sînt adepţii unuia din drepturile democratice fundamentale (prevăzut şi în revendicările manifestanţilor timişoreni din decembrie 1989): dreptul de a manifesta liber. Cîtă vreme portalul curaj.net nu a lansat apeluri la violenţă, orice încercare de calificare ca „ilegală” acţiunea acestuia este o încălcare a dreptului democratic la liberă exprimare.

Poliţia moldovenească îi are deja în vizor pe fraţii Brega şi organizaţia lor Hyde Park.

Ceea ce s-a întîmplat la Chişinău este un caz clasic de mulţime care adunată în număr mare scapă controlului chiar şi celor care au iniţiat adunarea. În aproape toate cazurile cînd se identifică concret vreun aşa-zis „provocator”, acesta se dovedeşte cetăţean al Republicii Moldova, nicidecum cineva venit din afară. Or fi şi cîţiva cetăţeni străini care au participat la proteste, luaţi de val, dar faptul că revolta a avut în primul rînd o cauză internă este de netăgăduit. Dacă aş fi fost la Chişinău în acele zile, probabil aş fi aş fi mers şi eu în piaţă, măcar din curiozitate, că nu vezi în orice zi o clădire de parlament luată cu asalt de mulţime. Posibila dovadă pe care eventual ar putea s-o arate autorităţile moldoveneşti, că printre miile de protestatari au fost filmaţi şi vreo 2-3 cetăţeni străini, este complet nerelevantă, seamănă cu „dezvăluirile senzaţionale” despre revoluţia română de tipul: „martorul X a văzut doi turişti ruşi scobindu-se în nas în decembrie 1989 – concluzie: revoluţia română a fost pusă la cale de ruşi”.

2 gânduri despre „Protestele de la Chişinău, organizate în deplină transparenţă

  1. Multumesc pentru detaliile de mai sus. Pana acum tindeam sa cred ca revolta a pornit spontan si apoi agitatorii comunistilor au dat foc cladirilor pentru a justifica apoi interventia autoritatilor.
    Inca mi se pare plauzibil acest „scenariu”. Ce puteti spune de prezenta politistilor pe acoperisul Parlamentului, in spatele celui care a ridicat drapelul? Accesul pe acoperis si prezenta politiei acolo nu inseamna totusi o „colaborare” intre unii manifestanti si autoritati?
    A mai aparut o informatie (neverificata…) cum ca usa Parlamentului a inceput sa arda din interior, ca usile cabinetelor nu erau fortate ci descuiate si ca in general au fost jefuite birourile opozitiei. Sigur ca nu prea avem cum verifica asa ceva, pot fi dezinformari.
    Ce parare aveti de cele de mai sus?

  2. Pingback: Aprilie 2009 la Chişinău – rememorare « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.