Savatie Baştovoi: „Nu cădeţi în amăgirea de a-i învinovăţi pe martirii care au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova”

Ieromonahul Savatie Baştovoi atrăgea atenţia pe blogul său (unul din cele mai citite bloguri de limbă română): „nu cădeţi în amăgirea de a-i învinovăţi pe martirii care au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova, deoarece ei nu au făcut decît să lovească în nişte obiecte devenite simboluri ale comunismului”.

Apelul părintelui Savatie nu este însă înţeles de clasa politică şi ziariştii de la Chişinău şi Bucureşti, care continuă să scrie de „provocatorii” puşi la cale de serviciile secrete ruseşti sau comuniste-moldoveneşti care ar sta în spatele protestelor (vezi de pildă teoriile vehiculate de Andrei Bădin, care comentează despre Basarabia şi la TV Antena 3).

Că liderii politici din opoziţia moldovenească nu s-au aşteptat la o asemenea amploare şi violenţă a protestelor era limpede încă de la dialogul pe care l-au avut cu Vladimir Voronin, prezentat pe acest blog (între timp, filmarea a fost scoasă de pe youtube, dar transcrierea discuţiei rămîne). E firesc ca liderii opoziţiei să se delimiteze de violenţe şi să arate că ei n-au îndemnat la aşa ceva, dar complet anormală este stăruinţa de a găsi scenarii în răbufnirea spontană de nemulţumire a mulţimii, care a îmbrăcat şi forme violente (şi nu este Republica Moldova singura ţară unde se întîmplă aşa ceva).

Să nu vorbim despre diversiune comunistă acolo unde a fost vorba de o răbufnire spontană a nemulţumirii populare, căci am vorbi cu păcat. Iar tinerii aceia, vînaţi de comunişti, nu merită să fie declaraţi pe deasupra şi „provocatori comunişti”.

S-a ajuns acum la situaţia în care a purta steagul românesc la o manifestaţie publică în Chişinău să implice riscul de a fi numit „provocator”. Nu cred că este o situaţie bună din punctul românesc de vedere, în condiţiile în care steagul românesc s-a folosit la manifestaţii de masă în Chişinău încă de pe vremea lui Gorbaciov (şi atunci stîrnea isterie, dar numai dinspre partea prosovietică a spectrului politic; acum stîrneşte isterie din amîndouă părţile).

2 gânduri despre „Savatie Baştovoi: „Nu cădeţi în amăgirea de a-i învinovăţi pe martirii care au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova”

  1. Pingback: Aprilie 2009 la Chişinău – rememorare « Blogul lui Marius Mioc

  2. Pingback: Ieromonahul Savatie Baştovoi, reţinut 3 ore de securiştii transnistreni « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.