O întrebare a presei chişinăuene: Pentru cine lucrezi, maestre Cristoiu?

Actualizare 23 aprilie 2017: Înlocuire linc către articolul din „Timpul”, căci lincul vechi nu mai funcționează; nici lincul către „Moldova Suverană” nu funcționează, motiv pentru care am adăugat linc către același articol a lui Cristoiu publicat în „Jurnalul Național”)

Ziarul chişinăuean „Timpul” din 15 aprilie 2009 a publicat articolul lui Constantin Tănase „Pentru cine lucrezi, maestre Cristoiu”. Reproduc din acest articol:

Două publicaţii de la Chişinău, dirijate din acelaşi centru şi slugi la acelaşi stăpîn – „Flux” şi „Moldova Suverană”-, au retipărit ieri, ca la comandă, articolul ziaristului bucureştean Ion Cristoiu „Revoluţia” de la Chişinău”, apărut vineri în „Jurnalul Naţional” de la Bucureşti. De ce, brusc, acest articol le-a căzut tronc la inimă acestor două publicaţii aflate în solda regimului comunist de la Chişinău? (…)

Ion Cristoiu este unul dintre puţinii jurnalişti români care, plictisit de propria genialitate, crede că are dreptul să vorbească despre orişice în lumea aceasta şi să acuze pe oricine de orice, fără să se documenteze ori să-şi raporteze verdictele la realităţi. În articolul vizat, Cristoiu pune alături, cu o remarcabilă uşurinţă, două evenimente de greutate absolut diferită – băgarea la zdup a lui Gigi Becali şi „noua isterie”, „cea poreclită pompos Revoluţia de la Chişinău”. (…) În imaginaţia „marelui Cristoiu”, reacţia presei din România care a încercat să reflecte obiectiv evenimentele de la Chişinău apare drept o… „isterie”. Ce l-o fi enervat atît de mult pe Cristoiu în reacţiile presei de la Bucureşti la „noua isterie de la Chişinău”, „poreclită pompos Revoluţie”? Ne răspunde chiar el: două lucruri („două slăbiciuni majore”) „1) Prioritatea absolută acordată emoţiei împinse pînă la isterie; 2) Tendenţiozitatea făţişă în prezentarea evenimentului”.

Să le luăm pe rînd. „Ca simplu cetăţean, zis şi al UE, – cochetează Cristoiu – n-am reuşit să aflu din transmisiile posturilor de ştiri, din jurnalele televiziunilor generaliste, din reportajele tipărite în presă, altceva decît faptul că jurnaliştii de la faţa locului, moderatorii şi invitaţii din studio stau prost cu nervii”. Prin aceasta, „simplul cetăţean, zis al UE” ne sugerează că el ar sta bine cu nervii. Îl cred – stînd la Bucureşti şi privind la televizor ceea ce se întîmplă peste Prut, n-ai cum să stai prost cu nervii. Ar fi putut să-i apară o mică problemă cu nervii, dacă s-ar fi aflat la Chişinău, ca acei jurnalişti români care au fost martori la eveniment (…) Ca să fie mai convingător, Cristoiu declară că „sînt român, dar asta nu înseamnă că sînt şi idiot”, sugerînd că idioţi sînt toţi jurnaliştii… cuprinşi de emoţii. Rămîne de văzut ce fel de român e Cristoiu şi ce fel de idiot nu este, nouă însă ni se pare că unele afirmaţii, ca cele de mai jos, ne dau dreptul să-l bănuim ori de partizanat politic şi rea-voinţă, ori că e un fel de „idiot util”, vorba lui Lenin (…)

Cristoiu dezinformează cititorul român cînd afirmă că „partidele din opoziţie au scos în stradă simpatizanţii”; e o acuzaţie luată direct din arsenalul propagandistic al comuniştilor, pentru că e ştiut că nu partidele de opoziţie au scos tinerii în stradă. Explozia a fost spontană, fiind preluată apoi şi „gestionată” de poliţie şi securitate pentru a o compromite. La fel de nejustă e şi afirmaţia lui Cristoiu că „ţinerea RM departe de UE” este… „opera în primul rînd a Occidentului, interesat să nu deranjeze Rusia”. Nu, domnule Cristoiu, „ţinerea RM departe de UE” este în primul rînd opera Rusiei, operă realizată prin comuniştii de la Chişinău, coloana a cincea a Moscovei! Este pur şi simplu scandaloasă şi o altă afirmaţie a lui Cristoiu, precum că „Partidul Comuniştilor din RM n-are nicio legătură cu Partidul Comunist”. Chiar niciuna, maestre Cristoiu?! Trebuie să ai nervi tari, adică să fii foarte tare de cap, ca să afirmi aşa ceva! Cristoiu nu pur şi simplu bate cîmpii, ci dezinformează şi manipulează opinia publică din România. Dacă ar şti ce se întîmplă în RM, dacă ar fi binevoit să se documenteze pe teren şi să petreacă la Chişinău măcar vreo două săptămâni, s-ar fi convins ce legătură strînsă există între aceste „două” partide care, de fapt, sînt unul singur, unul şi acelaşi!

La fel de gravă e şi o altă rătăcire a lui Cristoiu, care e convins că la Chişinău tonul îl dă presa… Puterii. Citez: „În calitate de cetăţean al Lumii Libere care vreau să judec cu mintea, şi nu cu ovarele, aş fi vrut să aflu şi eu ce spun cei care au votat cu Partidul Comuniştilor. Mai mult, aş fi vrut să ştiu şi ce spun despre alegeri, despre evenimentele violente şi jurnaliştii care sînt de partea Puterii. Credeţi că am putut afla? – îşi frînge mînuţele Cristoiu – toate ziarele şi televiziunile au difuzat în neştire doar punctul de vedere al demonstranţilor şi mai ales al politicienilor din opoziţie”. Deşi Cristoiu pretinde că judecă cu mintea, se pare că judecă, totuşi, cu ovarele, ori cu secera şi ciocanul. Cine-l împiedică să se informeze despre ce cred „şi jurnaliştii care sînt de partea Puterii”? De ce crede el că opinia publică din România nu este informată despre ceea ce crede Puterea?

(…) Chiar să nu ştie Cristoiu dacă „a fost sau nu implicat ambasadorul României în evenimentele de la Chişinău”? Ştie, cu siguranţă ştie că nu a fost implicat! Ştie şi de ce „n-a scos un cuvînt preşedintele României la atacurile lansate de omologul său moldovean”. Ştie, dar o face pe niznaiul, dintr-un interes anume. Bănuiesc şi care ar fi acest interes… Cu certitudine nu e unul românesc. Că lucrurile stau anume astfel ne-o confirmă şi faptul că la Chişinău articolul lui a fost republicat de cele două ziare aflate în serviciul lui Voronin şi, implicit, al ruşilor. De aia, mi se pare firesc să închei cu întrebarea: „Pentru cine lucrezi, maestre Cristoiu”?

P.S. Deranjat de „isteria” ziariştilor români vizavi de evenimentele de la Chişinău, Ion Cristoiu nu este deloc deranjat de isteria antiromânească a regimului de la Chişinău, de ţipetele sutelor de copii torturaţi în beciurile poliţiei, de închiderea frontierei pe Prut, de sistarea canalelor TV româneşti, de abuzurile împotriva ziariştilor şi blocarea site-urilor „antistatale” ş.a.m.d. De ce Cristoiu nu e deranjat şi de aceste lucruri, dacă pretinde că e român, dar nu idiot?

Citiţi în întregime articolul lui Constantin Tănase din ziarul „Timpul” de la Chişinău.

Vedeţi articolul lui Ion Cristoiu preluat de ziarul comunist „Moldova Suverană” din 13 aprilie 2009. (articolul pe saitul Jurnalul Național, căci pe saitul Moldova Suverană nu se mai găsește)

Comentariu propriu (Marius Mioc): Prin afirmaţii de tipul „aş fi vrut să ştiu şi ce spun despre alegeri, despre evenimentele violente şi jurnaliştii care sînt de partea Puterii. Credeţi că am putut afla?”, Cristoiu arată că capacitatea sa de documentare nu o depăşeşte pe cea a babelor de la Găgeşti, fiind inferioară elevilor din aceeaşi localitate. Ziarele pro-comuniste de la Chişinău sînt disponibile pe internet, dar „marele ziarist” Cristoiu nu ştie să caute. Inclusiv pe acest blog am prezentat poziţia presei procomuniste – vezi articolele „200 de mercenari din Transnistria plătiţi cu 50 euro pe ceas, au participat la lovitura de stat pregătită cu logistică românească” şi „Partidele care au admis acţiuni ilegale să fie lipsite de înregistrare la Ministerul Justiţiei”.

6 gânduri despre „O întrebare a presei chişinăuene: Pentru cine lucrezi, maestre Cristoiu?

  1. Cred ca i se acorda prea multa atentie lui Ion Cristoiu. Nu cred ca mai e formator de opinie astazi. Era, unul foarte important, in primii ani de dupa Revolutie. Nici ca ar lucra, azi, in slujba vreunei entitati absconse, nu cred. Acum isi da si el cu parerea dupa cum poate si dupa cum cum a invatat sa apase pe tastele computerului sau ale telecomenzii (de ex. cred ca n-a urmarit duplexul facut de unul din posturile noastre TV); din inertia de a-si da cu parerea dupa 20 de ani de dat cu parerea. Nu trebuie luat in serios. E pierdere de timp. Desigur, e parerea mea; un sondaj de opinie care sa spuna cata lume se ia dupa Cristoiu intr-atat incat sa conteze, m-ar putea contrazice.

  2. Cred ca Ion Cristoiu e acum asemenea unui fost pachebot luxos, astazi navigind in deriva pe ocean, ros de rugina si scirtiind din toate incheieturile. Pentru cine ar putea sa lucreze in acest caz si mai ales cum? Pai il trimit pe post de carne de tun sa-i scufunde pe altii…
    Final penibil…

  3. ION CRISTOIU NU ESTE SINGURUL MAI SINT SI ALTI CARE VORBESTE GURA DAR NU SI CRERUL IN ACELAS TIMP DIN DIVERSE MOTIVE POATE INTELESE DE EI CA CITITORUL POATE INTELEGE CU TOTUL ALCEVA AU DEVENIT ISTORICII SI RAZBOINICI DUPA 1989 MULTI CHIAR FOARTE MULTI DAR CE SPUN EI VAI DE NOI DACA SAR PUTEA LUA DUPA EI , DAR A SCRIE ESTE LIBER CA ASTAI DEMOCRATIA ,DAR PENTRU CINE SCRIE ???. TOT EL POATE SA SPUIE , IN CEA CE FACE SA NU UITA CAI ROMIN SI SA NU ADUCA ROMINIEI ACUZE NE FONDATE CA PIINE MANINCA TOT DIN ROMINIA CA INITIATOR AL FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN II SPUN SA SCRIE DOAR ADEVAR SI UNDI MINCIUNA NOROC BUN MIRICA A GH.

  4. Pingback: Aprilie 2009 la Chişinău – rememorare « Blogul lui Marius Mioc

  5. Pingback: Ion Cristoiu, vîrful de lance al campaniei de falsificare a istoriei revoluţiei « Blogul lui Marius Mioc

  6. Pingback: Unul din huligani am fost eu | Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.