Silviu Brucan: Trebuie să organizăm un guvern. TVR, 22 decembrie 1989 (video)

Actualizare 26 iunie 2016: Încorporare youtube, adăugare capitol „mai urmărește”

Apariţia lui Silviu Brucan, unul din autorii „scrisorii celor şase” şi apoi membru în CFSN, la TVR, în 22 decembrie 1989. De remarcat că acesta se referă la cei „20 şi ceva de ani”, adică la perioada Ceauşescu, nu la întreaga perioadă comunistă. Cu litere cursive între parateze drepte e comentariul meu. Pentru alte înregistrări din emisiunea TVR din timpul revoluţiei vedeţi pagina TVR în decembrie 1989.

Transcriere înregistrare:
00:01 Silviu Brucan: [Începutul discursului lui Brucan lipseşte din această înregistrare. Conform cărţii „Revoluţia română în direct” editată de TVR în 1990 sub coordonarea lui Mihai Tatulici, pag. 43-44, Brucan şi-a început discursul cu: Trăim un moment istoric, şi vă spun foarte cinstit, că nu mă aşteptam să vină aşa de repede. S-a terminat o epocă întunecată de dictatură feudală. Vom avea tot] timpul să analizăm tot ce s-a întîmplat în ultimii 20 şi ceva de ani. Problema principală acum este de a asigura trecerea de la dictatură la democraţie evitînd dezordinea şi anarhia. Aceasta cere, după părerea mea, organizarea în fiecare oraş şi-n fiecare sat a unor comitete cetăţeneşti formate din oameni cinstiţi, cu autoritate, nepătaţi de anii dictaturii ceauşiste. Trebuie să demonstrăm că democraţia nu înseamnă dezordine şi anarhie. Fapt este că-n prezent nu avem guvern, nu avem o conducere. Trebuie deci să organizăm un guvern care să asigure conducerea şi administrarea ţării pînă la alegerile libere pe care le va hotărî poporul nostru. Trebuie să fie format, trebuie să formulăm deasemenea un program provizoriu, în care accentul să cadă asupra acelor probleme vitale care au fost neglijate pînă în ultima vreme: aprovizionarea populaţiei, asigurarea căldurii în casele oamenilor, asigurarea luminii şi aşa mai departe. Deocamdată atît. Vă mulţumesc pentru atenţie.

Mai urmărește:
– Alte înregistrări din emisiunea TVR din decembrie 1989 la pagina TVR în decembrie 1989
Rolul Frontului în zilele revoluţiei, explicat de Silviu Brucan. „Este important ca cetăţenii patriei noastre să cunoască cu exactitate şi precizie filmul evenimentelor care au dus la înfrîngerea bandelor ceauşiste”
Silviu Brucan: „Dacă un complot ar fi fost organizat, atunci noi, conducătorii Frontului, am fi fost primii care să ne lăudăm cu aceasta”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.