New York Times din 21 decembrie 1989 despre revoluţia română

Falsificatorii istoriei revoluţiei din 1989, în frunte cu Ion Iliescu, au răspîndit în opinia publică românească ideea că de exagerarea numărului morţilor anunţat în revoluţia din 1989 ar fi responsabilitatea presei străine. „Cifra victimelor pe care, într-un prim moment, am luat-o drept bună, 60000 de morţi, nu exista decît în imaginaţia corespondenţilor de presă”, scria Ion Iliescu în cartea sa „Revoluţie şi reformă”, dezvinovăţindu-se astfel pentru afirmaţia din procesul Ceauşescu, organizat la porunca sa, cu privire la existenţa a 60000 de morţi în timpul revoluţiei. Aruncarea vinii pe presa străină, prin selectare tendenţioasă a informaţiilor, a fost făcută şi de alţii, de pildă în revista „Zig-Zag” nr. 12/1990 condusă de Ion Cristoiu, care numai aparent era ostilă lui Ion Iliescu.

Personal am o altă părere. În lipsa unor date oficiale ale regimului Ceauşescu şi în lipsa unor corespondenţi la faţa locului (regimul comunist interzicînd intrarea corespondenţilor de presă în ţară după începerea protestelor), mass-media străină a fost silită să se bizuie pe relatări subiective ale unor martori oculari. Aceste relatări erau contradictorii, dar ziarele serioase din Apus le-a preluat cu precauţia necesară. Iată mai jos ce scria despre revoluţia română „New York Times” din 21 decembrie 1989:

New York Times vorbeşte despre sute de persoane omorîte sau rănite şi despre intervenţia tancurilor, vehiculelor blindate şi elicopterelor la Timişoara. Acestea sînt fapte riguros exacte. Deasemeni, riguros exactă este prezenţa a zeci de mii de oameni pe stradă. Este pomenită existenţa unor rapoarte care vorbesc despre mii de victime, dar se precizează că datele sînt neconfirmate, şi se dă imediat apoi relatarea unui vizitator din Ungaria a cărui soră a vizitat un spital în care erau 50 de morţi şi 160 de răniţi. Dacă spitalul respectiv era Spitalul Judeţean, numărul morţilor şi răniţilor invocat era aproape de realitate.

Cu obiectivitate menţionează „New York Times” cuvîntarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu, faptul că acesta n-a pomenit despre nici un mort dar a vorbit de restabilirea ordinii şi că a acuzat Ungaria pentru respectivele tulburări.

Faptul că se pomeneşte şi de rapoarte care vorbeau de mii de victime (dar nu de 60000) nu poate fi considerat ca parte a unei campanii de dezinformare pusă la cale la Malta de CIA în alianţă cu KGB, cum aberează unii ziarişti români, cîtă vreme se menţionează că aceste rapoarte sînt neconfirmate, iar articolul acordă preponderenţă unor relatări corecte şi obiective. Existenţa şi a unor rapoarte exagerate despre numărul victimelor este firească în condiţiile în care unii martori erau şocaţi psihic de cele văzute, nu aveau de unde să cunoască date exacte şi au putut, cu bună credinţă, exagera numărul morţilor. Cînd s-a tras asupra mulţimii, unii demonstranţi s-au aruncat pe jos pentru a nu fi loviţi de gloanţe, nişte martori aflaţi mai departe puteau lesne crede că toţi cei întinşi pe jos au fost morţi. Combinat cu zgomotul intens de focuri de armă care s-a auzit în Timişoara nu e de mirare că au existat relatări despre mii de morţi. Momentul în care aceste relatări marginale au căpătat credibilitate este procesul Ceauşescu, organizat de Ion Iliescu şi unii colaboratori ai acestuia (Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican, Virgil Măgureanu ş.a.), cînd oficial noua putere a anunţat existenţa a 60000 de morţi.

Mai citeşte, despre ce a scris presa internaţională în decembrie 1989: Ruşii şi revoluţia română – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu

3 gânduri despre „New York Times din 21 decembrie 1989 despre revoluţia română

 1. Confirm cele spuse de Marius Mioc.

  Comentariul
  1 „nastasache? Says:
  mai 12, 2009 at 7:14 am …”

  NU imi apartine; am descoperit si eu cu surprindere ca l-as fi postat.
  Probabil acelasi individ care a incercat sa suspende blog-ul vrea sa faca si alte diversiuni.

  Iulian Nastasache

 2. Pingback: Televiziunea CBS despre revoluţia română, în 22 decembrie 1989 (video) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.