CPRD şi SSPR se încaieră public. Raymond Luca pretinde că există „multe mii de dosare neverificate încă de SSPR”

Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD) a dat în 5 mai un comunicat sub semnătura lui Raymond Luca, preşedintele comisiei (liberal, reprezentant al diasporei din America). Iată textul comunicatului:
În pofida invitaţiilor repetate, adresate prin fax şi poşta rapidă, secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, Vasile Emilian Cutean, refuză cu obstinaţie să se prezinte la lucrările comisiei parlamentare pentru revoluţionarii din decembrie 1989, invocînd faptul că nu le-a primit.
Facem precizarea că termenul-limită de avizare a preschimbării certificatelor de revoluţionar este 30 iunie 2009 şi, din informaţiile pe care le deţinem, la ora actuală mai există multe mii de dosare neverificate încă de către SSPR. Este motivul pentru care prezenţa secretarului de stat Cutean la şedinţele comisiei de resort este imperios necesară.
Atragem atenţia totodată că, de la numirea sa în funcţie, dl. Cutean s-a prezentat la sediul comisiei pentru revoluţionarii din decembrie 1989 cu doar 21 de dosare verificate, dintre care jumătate fuseseră deja avizate în legislatura precedentă. Acest fapt demonstrează lipsa totală de interes şi de implicare a secretarului de stat Cutean în atribuţiile care-i revin. Nu în ultimul rînd atitudinea sa denotă lipsă de respect faţă de instituţia parlamentului, întrucît din cauza absenţelor şi nesoluţionării dosarelor, activitatea comisiei este practic blocată.

CPRD050509

Îmi trezeşte nedumerire afirmaţia că, după 5 ani de cînd se tot verifică dosarele revoluţionarilor, ar exista „multe mii de dosare” încă neverificate de SSPR. Eventual au rămas neverificate dosarele depuse abia în aprilie 2009, ca urmare a Legii 47/2009 care a prelungit (a enşpea oară) termenul de depunere a cererilor pentru preschimbarea certificatelor. În comunicatul de răspuns al SSPR afirmaţia lui Luca este ferm dezminţită:

Îl informăm pe domnul Raymond Luca care pretinde că are informaţii că la ora actuală „mai există mii de dosare neverificate încă de SSPR”, că prin prerogativele pe care le deţine poate solicita situaţia exactă a cererilor depuse, a numărului de certificate emise şi a dosarelor neverificate, pentru a nu se mai lăsa pradă primului impuls auzit la „colţul străzii”.
Îl informăm de asemenea pe domnul Luca preşedinte al CPRD89 că cele două comisii lucrează din anul 2004 pentru a soluţiona un număr de peste 24000 de cereri de preschimbare a certificatelor de revoluţionar, în situaţia în care comisia care a acordat certificate între anii 1996-1997 în baza Legii 42/1990 a funcţionat doar aproximativ 7 luni.
Pentru informarea corectă a domnului preşedinte precizăm că în momentul de faţă, fiecare dosar aflat în arhivă a fost verificat cel puţin o dată în cadrul comisiei SSPR, iar dosarele care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege au fost trimise pentru avizare către CPRD89.

SSPR1060509

SSPR2060509

SSPR3060509

Domnul Raymond Luca a dat şi un răspuns la răspunsul SSPR, din care citez:

Faţă de dosarele nesoluţionate de SSPR, menţionate în răspunsul domnului secretar de stat, domnul Emilian Vasile Cutean, precizăm că s-a solicitat o astfel de situaţie Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 potrivit adresei 42/115/06.05.2009.

Adică: în 5 mai domnul Luca dă un comunicat în care afirmă că există „multe mii de dosare neverificate încă de SSPR”, dar abia în 6 mai (posibil după comunicatul lui Cutean din aceeaşi zi) cere de la SSPR să i se comunice numărul de dosare nesoluţionate. Profesionalismul domnului Raymond Luca lasă de dorit.

Convingerea mea este că situaţia este exact cum o prezintă Cutean: există la SSPR mii de dosare care au fost verificate dar s-a constatat că nu îndeplinesc condiţiile legale pentru preschimbare, motiv pentru care nici n-au fost trimise spre avizare la CPRD. Este firesc lucrul ăsta. Vezi şi afirmaţia fostului secretar de stat Puiu Nicolae Fesan, la o emisiune televizată mai veche: „Din ultimile dosare citite de mine, în jur de, ultimele 6000 de dosare, am respins 5000” (asta era pe vrermea cînd Fesan încă mai încerca să facă ordine). După terminarea răstimpului de verificare (deocamdată 30 iunie 2009, dacă parlamentarii nu-l vor prelungi din nou), persoanele care se consideră nedreptăţite se pot adresa justiţiei. Afirmaţiile despre „multe mii de dosare neverificate încă” fac parte din propaganda mincinoasă care urmăreşte exercitarea de presiuni asupra SSPR pentru a aproba preschimbări de certificate unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru aceasta.

Ar mai fi de adăugat că secretarul de stat al SSPR nu are nici o obligaţie legală de a participa la lucrările CPRD, el trebuie doar să furnizeze informaţiile care i se cer de către comisia parlamentară. Spiritul şi litera Legii 341/2004 spun că verificările făcute de CPRD trebuie să fie independente de SSPR.

Mai citeşte, despre problemele preschimbării certificatelor de revoluţionar:
Emisiune TVR din 1997 despre certificatele de revoluţionar
Puiu Fesan la congresul BNR
Dumitru Dincă în acuză pe George Costin
Fesan: Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionar fără să ceară
Fesan: în jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar
450 de luptători în Timişoara şi 12000 în Bucureşti

11 gânduri despre „CPRD şi SSPR se încaieră public. Raymond Luca pretinde că există „multe mii de dosare neverificate încă de SSPR”

 1. TOTUL PENTRU CIOLANESCU IN FRUNTE CU ILIESCU ! Cati au certificate preschimbate si nu au facut ABSOLUT NIMIC LA REVOLUTIE ,va spun eu 99 %.{Nu ma refer la URMASI, RANITI SI ARESTATI }. Adevaratii revolutionari care si-au RISCAT CA O JERTFA SUPREMA viata si libertatea PENTRU BINELE ACESTUI POPOR sunt batjocoriti in continare la infinit !

 2. Nu stiu daca exista mii de dosare neverificate la SSPR dar exista dosare care erau incomplete la expirarea termenului de completare.

  Aceste dosare se presupune, intr-adevar, a fi fost verificate cel putin o data de comisia SSPR, ai carei membri ar fi constatat lipsa unor documente, fara insa ca SSPR sa ii notifice ulterior, in timp util, pe revolutionarii in cauza, despre necesitatea aducerii documentelor lipsa spre completare. Caile de notificare erau prevazute in lege. Apreciez ca nu au fost folosite de catre SSPR.

  Respectivele dosare despre care stiu eu, fiind vorba de dosarele unor raniti, nu se pot incadra, dupa parerea mea, in categoria dosarelor care au fost respinse de catre SSPR intrucat cererile de preschimbare nu s-ar justifica din punctul de vedere al legii 341, ci intr-o categorie de dosare care au fost tratate necorespunzator de catre SSPR (ca sa ma exprim elegant: nu si-a dat interesul vizavi de completarea lor)

  Nu pot sa apreciez cate astfel de dosare se mai afla la SSPR astazi, dar la 1 ianuarie anul curent (imediat dupa expirarea termenului anterior de completare) un numar de 7 raniti din Braila nu cunosteau stadiul in care se afla dosarul lor, dintre ei 5 avand dosarul incomplet si nefiind anuntati ca e incomplet. Au aflat acest lucru cu totul intamplator. Printre ei ma numar si eu, care mi-am completat dosarul ulterior, abia pe data de 5 ianuarie, si le-am transmis celorlalti 4 sa isi completeze dosarele.

  La data de 30 aprilie, cel putin 2 dintre ei nu reusisera inca sa isi completeze dosarul (unul nu a putut fi contactat – nu cunosc daca SSPR i-a trimis notificare la domiciliu sau nu -, iar celalalt nu a mai reusit sa faca rost de documentele de la spital).

  Desigur ca cifrele pe care le prezint eu aici sunt mici. Insa raportate la faptul ca e vorba de aproape 10% dintre ranitii din Braila, dintre ei majoritatea depunandu-si dosarele de preschimbare din timp, si la situatia in care s-au vazut pusi cei mai multi dintre ei, de a-si completa dosarele dupa ce termenul de completare de la 31 dec. expirase, apreciez ca si acum la SSPR exista multe dosare in situatii asemanatoare. Nu mii si neverificate, dar destule incomplete, care nu puteau fi respinse pe motiv de neincadrare in sensul legii 341.

  Daca SSPR nu a acordat suficienta atentie dosarelor cu prioritate, nefacand tot posibiliul sa ia legatura cu titularii lor pana la expirarea termenelor de preschimbare, ma intreb cate dintre dosarele cu mai mica prioritate sunt in aceasta situatie.

  1. SSPR nu putea respinge definitiv dosare decît după expirarea termenelor de completare a acestora (30 aprilie 2009 deocamdată). Abia acum, după isprăvirea perioadei de depunere a actelor (sper că s-a isprăvit şi nu urmează o nouă prorogare) se pot face totalurile. Nemulţumiţii se pot adresa instanţei. Dacă SSPR nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în art. 12 alin. 3 din HG 1412/2004 se poate cere instanţei repunerea în termen.
   E foarte firesc faptul ca mii de dosare să cadă la verificare, pentru că persoanele respective pur şi simplu nu au avut fapte deosebite în revoluţie (simpla prezenţă în stradă în acele zile nu se încadrează la „remarcat prin fapte deosebite”; nu fiindcă zic eu asta ci fiindcă aşa zice legea). Politicieni în căutare de clientelă electorală fac presiuni ca să se dea certificate şi celor care nu merită.

   1. Multi dintre cei cu bun-simt nu se vor mai adresa Justitiei. Unii sunt oameni simpli, pentru care a ajunge in a ajunge in fata unui judecator reprezinta cea mai mare rusine a vietii lor. Chiar daca au dreptate. Altii, fiindca nu au bani pentru asta, si nici nu stiu unde sa se duca. Altii, fiindca li s-a facut lehamite.
    In schimb, multi tupeistii fara scrupule, care n-au avut nici o treaba cu Revolutia, o vor face, si vor castiga (pentru a doua oara, dupa ce prima data, cu acelasi tupeu, au luat certificat pe L42 fara sa merite). Aici e buba.
    Tu esti obisnuit cu Justitia, ai avut de-a face cu o parte a ei si ai vazut ca mai si functioneaza unoeri; altii au vazut ca nu functioneaza, iar altii nu concep sa i se adreseze (ma indoiesc ca nu crezi ca exista astfel de oameni), altii pur si simplu n-au bani nici de paine, ce sa mai vorbim de un ‘proces’. Prea ii consideram pe ceilalti la fel de experimentati sau de avuti ca noi.
    Ma aflam pe data de 30 aprilie la sediul SSPR (cel mutat in W. Maracineanu). Era acolo o doamna in varsta din judetul Constanta, careia ii murise baiatul la Revolutie, impuscat, si care atunci afla ca ar fi trebuit sa faca un dosar. Si eu ce trebuie sa fac acum? intreba. Pai te-a dus cu vorba presedintele de asociatie, ii raspundea cineva. O vezi pe ea dand SSPR-ul in judecata? Sau pe cineva sprijinind-o?
    In luna decembrie anul trecut, un domn de asemenea in varsta, cu parul complet alb, inalt, care mi s-a parut un domn educat si restras (nu stiu daca era urmas, ranit sau remarcat), jenat de situatia de fi nevoit sa sprijine gratiile de la SSPR timp de vreo ora, i se adreseaza in cele din urma, cand ajunge in fata (ca acolo s-a stat la coada 20 de ani, fiecare dupa cum a acceptat sa fie umilit), celui de la ghiseu, dupa ce i s-a raspuns in dodii: „bine, pe mine va rog sa ma stergeti din baza de date”. Si nu era nervos si nici revoltat. Era calmul celui care a inteles cum stau lucrurile. Il vezi pe el dand SSPR-ul in judecata?
    Sunt doar doua exemple. Am asistat cu ochii mei si la altele de acest gen, de fiecare data cand am fost la SSPR. Nu mi-au trebuit mai mult de patru drumuri la fata locului ca sa inteleg ca nu participarea la Revolutie conteaza, ci tupeul. Politicienii au facut presiuni tot pentru cei cu tupeu, iar cei fara tupeu NU vor da pe nimeni in judecata. Nu tupeu iti trebuia ca sa faci ceva ‘deosebit’ la Revolutie, ci constiinta, daca nu ma insel. Cei cu constiinta dar fara tupeu nu-si vor apara in instanta statutul de revolutionar, fiindca ar fi peste onoarea si educatia lor.
    E o dizertatie careia n-am pretentia ca i-as putea asocia vreo solutie adevarata. Sunt si eu constient ca prorogarea termenelor e o mizerie. Mie mi se pare insa o mizerie la fel de mare aceea care li se face celor ar fi meritat de befecieze de prevederile legii si nu vor beneficia, din motivele expuse mai sus. Jocul impostorilor a fost perfect si perfid.

   2. Mereu se găseşte cîte un caz de rănit sau urmaş prin care să se justifice prorogarea pentru mii de impostori. Se putea face prorogare strict pentru răniţi şi urmaşi dacă asta era problema. 5 ani de zile a fost totuşi un răstimp destul pentru toţi să afle de noua lege.
    Tragedia cea mare nu e faptul că a mai rămas cîte unul fără drepturi, ci compromiterea revoluţionarilor prin înfăţişarea lor ca fiind preocupaţi doar de problema certificatelor. Asta este sarcina trasată prin lege de politicieni asociaţiilor de revoluţionari, care n-au încotro decît să se conformeze. Astfel se evită de către clasa politică întrebările incomode legate de revoluţie, pentru opinia publică revoluţionarii sînt „ăia care mereu fac gălăgie pentru certificate”.
    De fapt trebuiau tăiate drepturile (bilete CFR, abonamente transport local) tuturor celor care n-au primit preschimbarea, astfel inclusiv cei care nu prea urmăresc noile legi şi nu ţin legătura cu asociaţiile, văzînd că au rămas fără drepturi îşi puneau întrebarea de ce şi aflau de noua lege.
    În trecăt fie zis, prin grija politicienilor noştri, există sute de domenii în care se schimbă legislaţia, oameni de bună credinţă nu află de schimbări şi suferă consecinţele (pot ajunge şi în puşcărie, nu doar să piardă o indemnizaţie, necunoaşterea legii nu e o scuză). Este chiar o tactică, să se schimbe cît mai des legile, şi acestea să fie cît mai stufoase, pentru ca legea să fie un monopol al avocaţilor, experţilor de toate soiurile şi al bogătaşilor care au bani să-şi angajeze avocat sau expert. A face din Lege ceva neînţeles pentru omul de rînd este unul din obiectivele clasei politice.

 3. MAI FRATILOR VA MAI SCRIU O DATA SI POATE MAI REPET CA SINTETI ORBI SAU PPP… NU STIU GUVERNU APROBA CE SPUNE REPREZENTANTI REVOLUTIONARILOR CARE ACUM ARE CERTIFICATE DUPA VECHIUL REGULAMENT SI ACUM MODIFICA CUM VREA EI IN FUNCTIE DE CASA .NU ARUNCATI VINA PE GUIVERN SCHIMBATYI REPREZENTANTI FACETI IN ASA FEL CA LEGILE SA FIE LA FEL CA SI INAINTE DE PROPUNEREA LOR SI O SA VEDETI ADEVARUL FARASPAGA …FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.