Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti admite cererea de eliberare pe motive medicale a lui Stănculescu

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus suspendarea pentru un an a executării pedepsei în cazul fostului general Victor Atanasie Stănculescu, pe motive medicale, după cum anunţă Evenimentul Zilei. Pe perioada respectivă i se interzice să părăsească Bucureştiul şi judeţul Ilfov fără acordul instanţei.

Deşi procurorii au făcut recurs la această hotărîre, Stănculescu a fost deja eliberat.

„Două decenii de verdicte contradictorii” scrie Evenimentul Zilei despre cazul Stănculescu, dar datele prezentate arată că verdictele n-au fost chiar aşa de contradictorii. Comisia Guvernamentală din 1990 l-a considerat pe Stănculescu vinovat, propunînd trimiterea sa în judecată, apoi 4 complete de judecată diferite au confirmat vinovăţia fostului general (primă instanţă, recurs, iar la rejudecare din nou primă instanţă şi recurs). Recursul în anulare, prin care s-a dispus rejudecarea, nu contrazice celelalte hotărîri ale justiţiei în acest caz, la respectivul recurs instanţa nu a afirmat nevinovăţia inculpatului ci doar a dispus rejudecarea pentru nişte motive de formă (cum ar fi incorectitudinea raportului psihiatrico-legal). Deci, nu ştiu de unde născoceşte „Evenimentul Zilei” verdicte contradictorii.

Interesant că cererea de suspendare a executării pedepsei în cazul Stănculescu continuă să fie judecată de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, deşi inculpatul a fost condamnat la degradare militară prin hotărîrea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deci nu mai are calitatea de militar. Ar trebui judecat de tribunale civile, după cum a remarcat încă de anul trecut Asociaţia „21 Decembrie”. Preşedintele acesteia, Teodor Mărieş spunea: “Judecătorii militari au încălcat decizia 610 a Curţii Constituţionale, care interzice ca civilii să fie judecaţi de instanţe militare. Cei doi nu mai sînt militari, deci cererile lor de întrerupere a executării pedepselor ar fi trebuit să fie judecate de o instanţă civilă şi nu de una militară. Este un act de indisciplină crasă şi de încălcare gravă a legii procesuale penale”.

Că generalul Stănculescu are diferite boli e adevărat, la vîrsta lui ar fi de mirare să nu aibe. Şi peste un an va avea mai multe boli. Surprinde durata mare a concediului aprobat de magistraţii militari şi se pune întrebarea în ce măsură regimul de detenţie realmente îi dăuna sănătăţii, dat fiind că nimeni nu-l punea în puşcărie la eforturi deosebite, practic nu făcea acolo altceva decît să se odihnească.

Mai citeşte, legat de procesul generalului Stănculescu:
Înregistrare video din 22 decembrie 1989 de la Timişoara, unde la minutul 17:55 Radu Bălan, fostul prim-secretar PCR Timiş, spune că Stănculescu e cel care a dat ordin să se tragă
Scurt istoric al procesului Chiţac-Stănculescu
Procesul Chiţac-Stănculescu şi mercenariatul jurnalistic
Istoria comisiei guvernamentale din 1990, care a propus trimiterea în judecată a generalilor Chiţac şi Stănculescu
O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie
Emisiune la TV Europa Nova Timişoara din iulie 1999 despre procesul Chiţac-Stănculescu
Un ziarist de doi bani: Şerban Orescu de la „Ziua”
Procesul Chiţac-Stănculescu, CEDO şi greşeala lui Gyorgy Frunda
Bebe Certificat sare în apărarea lui Victor Stănculescu

14 gânduri despre „Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti admite cererea de eliberare pe motive medicale a lui Stănculescu

 1. Domnule Marius Mioc,

  V-as fi recunoscator daca mi-ati putea indica o sursa unde pot gasi textul Raportului Comisiei guvernamentale din 1990.
  Pentru o corecta informare, art. 453 alin. (2) indice 2 al Codului de procedura penala dispune ca masura intreruperii executarii pedepsei pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) al articolului – asadar, in particular, pentru boala grava etc. – este executorie de la data pronuntarii. Cu alte cuvinte, sentinta de intrerupere a executarii pedepsei se pune in aplicare imediat, facandu-se abstractie de faptul ca o astfel de sentinta poate fi recurata.
  Al dvs., Lector

  • Nu ştiu dacă comisia guvernamentală din 1990 a întocmit vreun document cu numele de „raport”. Din cîte ştiu eu comisia respectivă a făcut mai multe propuneri de trimitere în judecată, fără ca aceste propuneri să fie incluse în vreun document-sinteză de tip „raport”. După mineriada din iunie 1990 comisia a fost desfiinţată, neavînd astfel posibilitatea să-şi finalizeze lucrările.

 2. Domnule Marius Mioc,

  Va multumesc respectuos pentru raspuns.
  In alta ordine de idei, va felicit din inima pentru activitatea dvs. consacrata descalcirii dedesubturilor evenimentelor din Decembrie 1989. Folosesc termenul „evenimente” fiindca „revolutie” inseamna cu totul altceva decat ceea ce s-a intamplat atunci – revolutia este manifestarea poporului prin care inlatura o putere nelegitima si, respectiv, o inlocuieste cu puterea legitima. Or, atunci, in Decembrie 1989, a fost inlaturata o putere nelegitima si inlocuita cu alta putere nelegitima.
  Cat priveste analiza dvs. pe marginea articolului din „Evenimentul zilei”, ea este corecta – intr-adevar, in cadrul procesului Chitac-Stanculescu nu exista contradictie intre hotararea instantelor din primul ciclu procesual si, respectiv, a instantelor din al doilea ciclu, dar exista contradictie in alt sens, anume in ansamblul tuturor proceselor generate de evenimentele din Decembrie 1989. Poate, intr-o zi, cu ingaduinta dvs., voi face o analiza aici, pe blog.
  De asemenea, observatia dlui Teodor Maries este corecta – chiar daca Tribunalul Militar Teritorial este stabilit de lege drept instanta de executare, cetateanul civil Victor Atanasie Stanculescu trebuie sa-si valorifice dreptul sau de ordin civil de a-si ingriji sanatatea apeland la o instanta civila. Iar cat priveste degradarea sa – dar si a altor generali – de catre instanta, aceasta este nelegala. Daca apreciati ca demonstatia acestei afirmatii este utila demersurilor dvs., o pot reproduce pe blog.
  Al dvs., Lector

  • @Lector, M-ar interesa să ştiu de ce credeţi că degradarea militară ar fi nelegală, ea fiind prevăzută în legea penală ca pedeapsă complementară pentru militarii care săvîrşesc diferite infracţiuni.

 3. Pingback: Cacealmaua lui Stănculescu « Blogul lui Marius Mioc

 4. Pingback: Generalul Stănculescu îşi tratează bolile la teatru « Blogul lui Marius Mioc

 5. Pingback: Mihai Chiţac, eliberat din puşcărie « Blogul lui Marius Mioc

 6. Pingback: Generalul Stănculescu, eliberat din puşcărie pe motive medicale, îşi petrece seara la cazino (2 video) « Blogul lui Marius Mioc

 7. miine 30 octombrie trebuie sa scriu nu mai rezist prostiei mirica ,istanta de la ploiesti precum si politia a uitat ca nu sint medici legisti de pshiatrie care sa dea verdictul si il da istanta a trea oara eroare judecatoarea de la ploiesti care a judecat si dat hotarirea in dosarul 2003,3/42/2007 sa caute loc de munca eu sint mirica a uitat ca am ceva studi credea ca daca sint bonlav sint si prost oi fi eu prost ca spun dar o fac pentru ca sint democrat a uitat ca este judecatoare doar cit este in tribunal cind este pe strada este cetatean romin sau ec, spun lucru acesta sa nu se mai laude ca este judecatoare ca este o rusine pentru justitia romina , nu toti care vin in istanta sint criminali cauta si ancheteaza la specialist ai lucrat ca dictator jos cu dictatorii vreau democratie nu dictatura murdara a murdarit de trei ori in eroare justitia romina mirica frontul democrat romim la revedere .

 8. am uitat sa precizez ca dosarul se refera la luptatori in rezistenta anticomunista . dosar nr 2003,3/42/2007/ rusine rusine , curtea da apel ploiesti revolutionari unitiva inca o revolutie in toata tara . acum de votare mirica frontul democrat romin. astai propunerea mea vau minjit cu ceva bani sa taceti ginditiva la copii vostri si tot inainte .mirica .

 9. PETITIE

  From:
  Ispas Sabin [Chat now]

  View Contact
  To: cabinet.ministru@mapn.ro; brp@mapn.ro; relatiipublice@just.ro; traianbasescu@presidency.ro; info@cedo.org; praga@mfa.md; leo.cox@europarl.europa.eu; ip-PETI@europarl.europa.eu; oado_oado@yahoo.com; cabinet.ministru@mapn.ro; emil_boc@yahoo.com; postmaster@avpcraiova.ro; oado_oado@yahoo.com
  petitie

  From:
  Ispas Sabin [Chat now]

  View Contact
  To: cabinet.ministru@mapn.ro; brp@mapn.ro; relatiipublice@just.ro; traianbasescu@presidency.ro; info@cedo.org; praga@mfa.md; leo.cox@europarl.europa.eu; ip-PETI@europarl.europa.eu; oado_oado@yahoo.com; cabinet.ministru@mapn.ro; emil_boc@yahoo.com; postmaster@avpcraiova.ro; oado_oado@yahoo.com… more

  Petitie,
  Ma numesc Ispas Sabin Marius din Tg-Jiu ,judet Gorj,strada minerilor,bl.4,sc.4,ap.78,in varsta de 39 de ani,pensionat pe caz de boala.
  Din 30.09.2008 cand in cele din urma m-au dat ,,inapt” am trimis si 2-3 memorii si petitii,lunar domnului ministru al M.Ap.N.si la multe alte instituti.
  Din timpul stagiului militar si pana in 2008 am trimis anual memorii la M.Ap.N,unde conform certificatului medico-militar nr. 424/10 din 26.01.1993 si nr.8130/4 din 30.09.2008 am fost diacnosticat cu o boala incurabila din nastere la inima (din cauza ca nu am fost clasat din 1993 boal s-a agravat ) dar nu mi s-a stabilit ,,legatura cuzala” pntru a nu primi pensie militara,iar cei din comisie m-au mintit …,pentru a continua stagiul militar in locul altui individ …
  Am excutat stagiul militar,de opert nu m-au operat,tratament n-am primit de niciun fel iar dupa nenumarate memorii facute de tatal meu si de mine am fost si sunt umilit de toate institutiile …militare.
  Deoarece nu am contract de munca cu M.Ap.N.(armata fiind obligatorie) institutii nu exista ,de judecat nu m-am judecat niciodata si asistenta juridica nu mi s-a acordat.
  Va rog sa ma ajutati deoarece nu pot face fata,chiar unui proces daca nu sunt sustinut de nicio lege sau institutie.Mentionez ca in 2009 cind am fost in audienta la domnul Oancea am dat numele unei persoane care erea tot in situatia mea si orezolvase cu citeva zile inaintea mea,si mi sa raspuns rizind ca o sa verifice.
  Si la data 30.09.2008 cind mau dat INAPT nu am fost diagnosticat corect,la dosar am depus documente.
  Toti factori de decizie din armata au fost si mai sunt organizati in sistem mafiot .Va rog sa luati masuri.Cu respect rog a ma programa in audienta la dumneavoastra domnule ministru.

  data:07.01.2010 tel:0766592313 semnatura:Ispas Sabin Marius

  Personal domnului ministru al M.Ap.N.

  petitie

  From:
  Ispas Sabin [Chat now]

  View Contact
  To: cabinet.ministru@mapn.ro

  PETITIE,

  MA NUMESC ISPAS SABIN MARIUS DIN TG-JIU JUD.GORJ.

  CONFORM CERTIFICATULUI MEDICAL NR.424/10 DIN 26.01.1993

  SI NR.8130/4 DIN 30.09.2008 , AM FOST DIAGNOSTICAT CU O BOALA INCURABILA DIN NASTERE LA INIMA,DAR NU MI S-A STABILIT,,LEGATURA CAUZALA,,PENTRU A NU PRIMI PENSIE MILITARA IAR CEI DIN COMISII M-AU MINTIT…PENTRU A CONTINUA STAGIUL MILITAR IN LOCUL ALTUI INDIVID…AM EXECUTAT STAGIUL MILITAR,DE OPERAT NU M-AU OPERAT,TRATAMENT N-AM PRIMIT DE NICI UN FEL IAR DUPA NENUMARATE MEMORII FACUTE DE TATAL MEU SI DE MINE AM FOST SI SUNT UMILIT DE TOATE INSTITUTIILE…MILITARE.

  DEOARECE NU AM CONTRACT DE MUNCA CU M.A.N.[ARMATA FIIND OBLIGATORIE] AVOCATII VOR MULTI BANI…

  VA ROG SA IMI REZOLVATI FAVORABIL SITUATIAFIIND DE COMPETNTA DUMNEAVOASTRA , DOMNULE MINISTRU.

  DATA 21.11.2009 TEL.0766.592.313 SEMNATURA ISPAS.S.M. 0767.537.051

  DOMNULI MINISTRU AL MAPN.

 10. MARIUS MIOC,EU SUNT DIN NASTERE CU INIMA,DAR TU ORI ESTI DUS CU CAPUL ORI ESTI O MARE JIGODIE(CA MAJORITATEA)CA CEI CARE NU RESPECTA NIMIC SI PE NIMENI .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.