Contraamiral (r) Ştefan Dinu: „Ordinul de intrare în cazărmi era deja dat de Ilie Ceauşescu, ca să scoată armata de sub influenţa revoluţionarilor”

Actualizare 15 aprilie 2018: Înlocuit linc către articolul din ziarul „Adevărul”, care nu mai funcţiona, cu copia articolului de pe web.archive.org, sait de arhivare a internetului.

Institutul Revoluţiei Române a organizat în 13 mai, la Muzeul Ţăranului Român, o dezbatere legată de revoluţia din 1989.

Interesante mi se par declaraţiile făcute cu acest prilej de contraamiralul Ştefan Dinu, care în 1989 era comandant al Direcţiei de Informaţii din cadrul Marelui Stat Major. Iată relatarea lui Adrian Horincar în ziarul „Adevărul” din 15 mai 2009 (linc):

Contraamiralul (r) a minimalizat, în special, rolul generalului Stănculescu, despre care a spus că nu a preluat puterea ci că a fost izolat, timp de aproape 30 de ore, în biroul generalului Milea, de la Ministerul Apărării Naţionale, deoarece nimeni nu-i asculta ordinele. „Stănculescu nu este un erou, un salvator al revoluţiei”, a spus contraamiralul (r), negînd şi meritul generalului de a fi ordonat retragerea armatei în cazărmi. „Ordinul de intrare în cazărmi era deja dat de Ilie Ceauşescu, ca să scoată armata de sub influenţa revoluţionarilor”, a argumentat el.

Declaraţiile lui Ştefan Dinu trebuie luate sub beneficiu de inventar. Dumnealui este tot o persoană cu funcţii înalte în regimul comunist, şi acest tip de persoane nu au dovedit niciodată mare apreciere faţă de noţiunea de adevăr. Nici măcar pe documentele de la M.Ap.N. nu putem fi foarte siguri că n-au fost falsificate, după ce la conducerea ministerului s-a aflat dl. Stănculescu. Însă motivaţia ordinului de retragere – aceea de a scoate armata de sub influenţa revoluţionarilor, este plauzibilă (indiferent cine a dat acel ordin), fiindcă acelaşi lucru s-a întîmplat la Timişoara – după ce apăruseră începuturi de fraternizare a demonstranţilor cu eşaloanele militare inferioare (urcarea demonstranţilor pe blindate), s-a dat ordin de retragere. Ordinul de retragere de la Timişoara nu a însemnat însă pactizarea armatei cu revoluţia, dovadă faptul că s-au întocmit apoi noi planuri de represiune (atacarea clădirii Operei, în care se formase comitetul revoluţionar numit Frontul Democratic Român), iar în alte oraşe armata a continuat să tragă în manifestanţi.

8 gânduri despre „Contraamiral (r) Ştefan Dinu: „Ordinul de intrare în cazărmi era deja dat de Ilie Ceauşescu, ca să scoată armata de sub influenţa revoluţionarilor”

 1. Domnule Marius Mioc,

  Evident, ceea ce declara dl. Stefan Dinu nu corespunde adevarului. Marturie stau notele telefonice nr. 38 si 39 din 22.12.1989, dar putini stiu ca ele impreuna contituie „DIRECTIVA Ministrului Apararii Nationale al Republicii Socialiste Romania nr. 01 din 22.12.1989 orele 13.10”. Aceasta Directiva, semnata de dl. Victor Atanasie Stanculescu, in calitate de „prim-adjunct al ministrului apararii nationale si sef al Departamentului pentru Productia de Aparare si Inzestrare a Armatei”, a fost „sparta” in cele doua note telefonice, prima fiind transmisa la 14.10. La pct. 1) al Directivei se spune: „Unitatile militare de pe intreg teritoriul tarii, se retrag in cazarmi, in ordine si cu calm, fara a se lasa provocate, dezarmate sau dispersate”.
  Directiva se gaseste, desecretizata, in dosarul Stanculescu-Chitac. Primele 4 (patru) puncte ale ei constituie Nota telefonica nr. 38, iar urmatoarele 3 (trei) – de la pct. 5 la pct. 7 – nota telefonica nr. 39.
  Forta unei Directive este cea a legii adoptate de Parlament si promulgate de Presedintele Romaniei.
  Prin declaratiile sale, dl. Stefan Dinu nu face altceva decat sa-l „acopere” pe dl. Victor Atanasie Stanculescu – Deh! Chestie profesionala, asta cu „acoperirea”… Daca admitem ca ceea ce spune dl. Stefan Dinu este totusi adevarat – ca unitatile militare nu au respectat Directiva -, intrebarea fireasca este: cine conducea Armata dupa moartea ministrului Vasile Milea? Ilie Ceausescu? Stefan Dinu? Sa nu uitam ca Ilie Ceausescu a fost arestat in momentul in care dl. Petre Roman a ajuns la MApN, inainte de ora 16.00 a zilei de 22.12.1989. Cine a condus-o dupa aceea? Nicolae Militaru? Ion Iliescu? Stefan Dinu? Stefan Gusa, care s-a impotmolit la C.C.?
  Tot atat de adevarat este ca dl. Victor Atanasie Stanculescu, dupa orele 16.00 – 16.30, DISPARE din cronicile existente, reaparand ca ministru al Economiei, cateva zile mai tarziu. Ce a facut d-sa in toata aceasta perioada? Apoi: cine a dat ordine Armatei dupa 16.00-16.30?
  Nota telefonica anterioara, nr. 37, plasata undeva in intervalul orar 11.00-11.30, este semnata de Ilie Ceausescu si contine dispozitia ca Armata sa execute numai ordinele comandantului suprem. Cand a dat Ilie Ceausescu ordinul de retragere in cazarmi, prin ce note telefonice – 36, 35 etc? Sa nu uitam ca dl. Victor Atanasie Stanculescu preia imediat dupa 10.00controlul grupei operative si a grupei de transmisiuni din sediul C.C. al P.C.R. Tot atat de adevarat este ca si de la M.Ap.N. se puteau transmite ordine telefonice. Dar intrebarea corelativa la spusele dlui Stefan Dinu este: cine l-a izolat pe dl. Victor Atanasie Stanculescu si, daca da, prin ce canal de comunicatie, de vreme ce cel de la M.Ap.N era, dupa ora 13.10, controlat de dl. Victor Atanasie Stanculescu?
  La Timisoara, ordinul de retragere in cazarmi s-a dat dupa ce Stefan Gusa a constatat, in urma investigatiilor proprii, dar si ale militarilor-cercetasi de la Batalionul 0404, ca in evenimente nu sunt implicati straini – rusi, unguri etc.
  Ordinul de arestare a celor de la Opera a venit de la Bucuresti in 20.12.1989, dar nu a fost executat.
  Al dvs., Lector

  1. Ştefan Dinu este cel care ar trebui să dea răspunsuri mai exacte, dacă tot susţine varianta „Ilie Ceauşescu”. Observ că Directiva de care vorbiţi este după fuga lui Ceauşescu cu elicopterul. Eu cred că armata din Bucureşti dăduse semne de pactizare cu demonstranţii fără vreun ordin de sus, iar cînd aceste fapte au fost raportate generalilor, aceştia au dat ordin de retragere, motivaţia ordinului putînd fi cea menţionată de Dinu – evitarea fraternizării şi chiar a întoarcerii armelor de către unele unităţi militare.

 2. Pai Dinu, cit de informat era el, nu l-a dus creierasul ala de spion sa-si dea seama ca se duce totul de ripa. Iar acum, ii pare rau ca nu a fost el cel care sa determine retragerea armatei. De parca Stanculescu a retras armata pentru a facilita Revolutia…. Lui i-a fost frica, caz intilnit si la Gusa la Timisoara, ca vor pune mina pe tancuri vreo citiva nebuni sau chiar cadre ale armatei care vedeau o posibilitate sa iasa din chinga ordinului de a trage in popor.
  Ilie Ceausescu om de initiativa? :)) Cea mai buna gluma.

 3. Astazi, la Paris ploua,asa ca am avut timp sa mai vad ce prostii se debiteaza pe blogurile din Romanica.Cate Institute de cercetari ale nimicului mai aveti pe acolo?Cati directori gen Iordache,Oprea, Dinescu mai incaseaza lunar din banii contribuabilului roman?-ori fara carte ori bolanzi……..

 4. @ Marius Mioc

  In cartea dlui Grigore Cartianu aparuta recent este reprodus un pasaj din declaratia lui Ilie Ceausescu in fata Comisiei senatoriale din care rezulta ca Nicolae Ceausescu il numise pe acesta in dimineata zilei de 22.12.1989 ministrul Apararii Nationale, in locul lui Vasile Milea.

 5. @ Marius Mioc

  Iata pasajul (pag. 162):
  „(…) Vizibil marcat de aceasta reactie a dictatorului, Milea bantuie aproape o ora prin sediul CC, apoi sfarseste, la ora 9,30, intr-un birou de la etajul 6. Ceausescu anunta ca generalul Milea s-a sinucis si ii pune eticheta: „las si tradator”.
  In acest timp, Ilie Ceausescu revine la biroul fratelui sau, chemat de secretarul Mihai Hirjau. „Am intrat in Cabinetul 1 si mi-a spus: „Uite, Milea s-a sinucis”. Era afectat atunci. Era si ea acolo, langa el. Si mi-a spus: „Te pregatesti sa iei comanda Armatei!”. Ii zic: „Eu nu pot sa iau comanda Armatei. Nu e calitatea mea”. Asa ca mi-a zis: „Atunci du-te si te-mbraca militar si te duci la minister! Nu mai pierde timpul aici!”. Asa ca am refuzat. Oricum, nu imi dadea comanda Armatei, dar probabil a incercat, ca deja il chemase pe Stanculescu” a declarat Ilie Ceausescu.”
  Citatul cuprinzand vorbele lui Ilie Ceausescu este reprodus, potrivit notei de subsol, din stenograma audierii acestuia la Comisia „Decembrie 1989” din 25 ianuarie 1994.
  De remarcat ca atat textul dlui Grigore Cartianu, cat si textul pus pe seama lui Ilie Ceausescu sufera de imprecizie si deruta. Astfel, Ilie Ceausescu a intrat ultima data in Cabinetul 1 in 22.12.1989 intre 9,00-9,03, dupa cum rezulta din caietul de intrari-iesiri tinut de Cancelarie, ceea ce inseamna ca „momentul Milea” s-a produs inainte de ora 9,00. Apoi, din spusele lui Ilie Ceausescu, precum si din durata scurta a intrevederii deducem ca Nicolae Ceausescu a fost extrem de categoric in ceea ce priveste succesorul lui Vasile Milea – „…Nu mai pierde timpul aici!”. Ce a inteles – or ce a vrut sa inteleaga ori sa ne tansmita Ilie Ceausescu – este o alta problema, cert este ca acesta s-a dus la Ministerul Apararii. Mitul desemnarii dlui Victor Atanasie Stanculescu este asadar fabricat, ca si ora producerii „sinuciderii”.
  De retinut ca Emil Bobu a declarat la procesul lui – „Procesul celor 4” – ca Nicolae Ceausescu a ordonat ca Vasile Milea sa fie impuscat.

 6. @ Marius Mioc

  In Documentarul comandantului Armatei I, general Voinea, trebuie sa existe mentiuni cu privire la ordinele transmise de generalul Ilie Ceausescu. Originalul acestui Documentar se gaseste in posesia dlui Alex Mihai Stoenescu, dupa cum a aratat intr-o seara la B1tv. Din acest Documentar d-sa a publicat FRAGMENTE, omitand anumite consemnari tocmai pentru perioada cuprinsa intre orele 7,00 – 10,07 ale zilei de 22.12.1989 – de ce oare? Nu erau importante? Sau aratau ca, de fapt, ordinele de retragere in cazarmi au fost date de catre generalul Ilie Ceausescu?
  Dar chiar din ce a publicat dl. Alex Mihai Stoenescu reiese ca „Rondoul” nu era numaidecat indicativul minstrului Apararii Nationale, ci al MINISTERULUI. Rezulta asadar ca ordinul de la 10,07 a fost dat de la minister, nu de la grupa operativa din C.C. Iar ca sa ajunga consemnat in Documentarul generalului Voinea, ordinul trebuia, potrivit regulilor de transmitere a ordinului militar, sa treaca intai prin Marele Stat Major, ceea ce presupune ca a fost dat de la minister mai devreme de 10,07 – probabil in jurul orei 9,30.
  Ani de zile, dl. Victor Atanase Stanculescu a uzurpat locul generalului Ilie Ceausescu in ceea ce priveste ordinul de la 10,07. Indiferent de motivele pentru care a facut-o, noi avem datoria, in primul rand fata de noi insine, sa privim adevarul in fata si pe aceasta linie de gandire sa-i recunoastem generalului Ilie Ceausescu paternitatea, poate si meritul ordinului, asa cum si generalului degradat Victor Atanase Stanculescu trebuie sa-i recunoastem meritele sale reale.
  Dvs. vorbiti in mod curent de probe. Cu probe masluite, contrafacute prin lipsa etc., se poate demonstra orice, ceea ce nu inseamna ca se si ajunge la o concluzie in conformitate cu adevarul.
  Dar chiar si cu ce avem la indemana astazi se poate sustine – si chiar demonstrat – ca revolta de la Timisoara a fost provocata, ca partea vizibila a Armatei a fost manipulata sa traga in populatie, ca ministrul Vasile Milea a fost inlaturat in urma unei inscenari, ca asa-zisii teroristi provin din structura de adancime a Armatei. Si, ca trasatura generala, nu se putea proceda altfel decat s-a procedat in scopul inlaturarii lui Nicolae Ceausescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.