Un Bebe Ivanovici liberal: Raymond Luca (1)

O nouă prorogare a termenelor pentru dobîndirea certificatelor de revoluţionar a fost pusă în discuţia Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, de către Raymond Luca, preşedintele acesteia, la şedinţa din 12 mai 2009. Citesc în procesul verbal al şedinţei:

„Preşedintele comisiei, domnul senator Raymond Luca, a menţionat faptul că o primă propunere ar fi prelungirea termenului de preschimbare a certificatelor cu 1 an şi o altă propunere ar fi o prelungire a termenului de preschimbare pînă la data de 21 decembrie 2009. Domnul deputat Mircovici Niculae a precizat faptul că cea mai bună soluţie este de a nu prelungi termenul de preschimbare. Preşedintele comisiei, domnul senator Raymond Luca, a menţionat faptul că există şi anumite avantaje şi dezavantaje cu privire la prorogarea termenului de preschimbare, deoarece toate presiunile se vor direcţiona asupra CPRD 1989 avînd în vedere faptul că după împlinirea termenului de preschimbare există o perioadă de 6 luni potrivit căreia persoanele pot depune contestaţii. Drept urmare, preşedintele comisiei, domnul senator Raymond Luca a precizat faptul că trebuie să se contureze o opinie pe care membri comisiei să şi-o însuşească majoritar. Domnul senator Greblă Toni a propus ca pînă la următoarea şedinţă a comisiei, care va avea loc în data de 26 mai ora 16,30 să se stabilească normele metodologice de soluţionare a contestaţiilor şi să se ajungă la un consens referitor la prelungirea termenului de preschimbare a certificatelor”.

Urmare a opoziţiei timişoreanului Niculae Mircovici (reprezentînd Uniunea Bulgară din Banat) Raymond Luca a dat înapoi, a spus că propunerea are avantaje şi dezavantaje (dar a menţionat concret doar avantajele). A rămas ca CPRD să ia o hotărîre legată de propunerile de prelungire a termenelor data viitoare.

Totuşi, de unde provine această propunere cu prelungirea termenelor? Raymond Luca nu a precizat asta în şedinţa CPRD, de unde apare concluzia că propunerea îi aparţine. În mod manipulator, a afirmat că există două propuneri – prelungire cu un an sau prelungire pînă în 21 decembrie. Dacă nu intervenea Mircovici, cea de-a treia posibilitate – nici un fel de prelungire – nu mai era pomenită.

Ar fi vorba de cea de-a 7-a prorogare, după celelalte 6 pomenite deja într-un articol anterior. Motivul invocat este să se evite presiunile la adresa CPRD (se poate traduce – să lăsăm încă o perioadă presiunile asupra SSPR, aşa cum au fost şi pînă acum). Ceea ce domnul Luca numeşte „presiuni” înseamnă pur şi simplu exercitarea atribuţiunilor legale ale CPRD de soluţionare a contestaţiilor legate de preschimbarea certificatelor de revoluţionar. Anterior, dl. Luca s-a plîns că activitatea CPRD este blocată, în loc să se bucure că după isprăvirea termenelor în sfîrşit va avea de lucru, se arată îngrijorat de aceasta. Dacă parlamentarii CPRD vor accepta prelungirea termenelor, înseamnă că sînt nişte puturoşi care nu vor să-şi facă treaba pentru care sînt plătiţi.

Cum am mai spus, legea iniţială prevedea un răstimp de 6 luni pentru depunerea cererilor de preschimbare. Prin prelungiri succesive s-a ajuns la 5 ani, iar după una din propunerile domnului Luca s-a ajunge la 6 ani.

Poziţia asociaţiilor de revoluţionari despre o nouă prorogare a fost clară încă din 2008, şi consemnată în şedinţa Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din 6 februarie 2008 (pag. 4): 48 din cele 52 de asociaţii de revoluţionari constituite pînă la data de 31.12.1992, în şedinţa din data de 21.01.2008 ce a avut loc la sediul Guvernului României, au votat împotriva prelungirii termenului. În ciuda acestei poziţii, politicienii au prelungit de 2 ori termenele (OG 1/2008 şi Legea 47/2009) iar acum se discută de a 3-a prelungire. Bineînţeles, în audienţe la politicieni se prezintă acei puţini care vor prelungirea termenelor, nu marea majoritate care este împotriva unor noi prelungiri.

Pentru a justifica prelungirea termenelor, domnul Luca a lansat informaţia falsă că există mii de dosare la SSPR care n-au fost încă verificate. Prin această afirmaţie dînsul îşi închipuie că loveşte în secretarul de stat Emilian Cutean, care provine dintr-un partid aflat vremelnic în adversitate cu partidul domnului Luca, dar dacă afirmaţia ar fi adevărată, o vină încă mai mare decît Cutean (care e secretar de stat de 2 luni) o are colegul de partid al domnului Luca, fostul conducător al SSPR Puiu Nicolae Fesan, care nu numai că a ocupat funcţia respectivă un timp îndelungat, dar în 2008 declarase clar că nu are nevoie de nici o prelungire a termenelor, apreciind presiunile în favoarea prorogării ca „o acţiune regizată”.

În fapt, ceea ce dl. Luca numeşte dosare neverificate încă de SSPR sînt dosare care au fost verificate de acea instituţie şi s-a constatat că nu îndeplinesc condiţiile pentru preschimbare. Asemenea dosare sînt într-adevăr de ordinul miilor. SSPR poate să fi greşit în aprecieri. În acest caz, celor în cauză le rămîne calea justiţiei.

Ceea ce urmăreşte domnul Luca este să asigure preschimbarea certificatelor la cît mai multă lume, pentru a-şi asigura o clientelă electorală din persoanele pe care le-a ajutat. Totodată, prin comunicatele pe care le dă încearcă să transforme pe revoluţionarii care n-au primit încă certificate în masă de manevră care să organizeze demonstraţii împotriva guvernului (în a cărui subordine se află SSPR), închipuindu-şi naiv că astfel va avea de cîştigat electoral. Nu va avea!

Atitudinea domnului Luca seamănă cu cea a unui alt fost demnitar ajuns în poziţia să împartă certificate – Constantin Ivanovici, zis şi Bebe Certificat. Acesta (care are şi titlul de rănit în revoluţie) şi-a cîştigat simpatia sinceră a mii de oameni cărora le-a împărţit certificate de revoluţionar, ceea ce l-a ajutat în propria sa carieră politică, dar activitatea sa a însemnat începutul distrugerii prestigiului pe care noţiunea de revoluţionar o are în societate. Este un rezultat foarte favorabil pentru clasa politică, căreia niciodată nu i-au plăcut revoluţionarii cu prestigiu.

Mai citeşte, pe aceeaşi temă:
Politicieni, facem licitaţie: cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste la mai multe persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!
Blocul Naţional al Revoluţionarilor: Iliescu reales la al enşpelea congres
Secretarul de stat Fesan la Congresul BNR
Emisiune TVR din 1997 despre certificatele de revoluţionar. S-au tipărit 53765 de certificate şi nu s-a predat nici un certificat alb (video)
Puiu Fesan: Cum să vin eu acum să spun unei persoane că nu mai e revoluţionar? (video)
Puiu Fesan: Tot timpul mi se spune dă-le drumul dom’le la certificate (video)
Căpuşele revoluţiei (1). Dumitru Dincă îl acuză pe George Costin (video)
Căpuşele revoluţiei (2). Fesan: Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionar fără să ceară (video)
Căpuşele revoluţiei (3). Fesan: În jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar (video)
Căpuşele revoluţiei (4). 450 luptători în Timişoara şi 12000 la Bucureşti (video)
SSPR sfidează Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor?
Nouă prorogare a termenelor pentru certificatele de revoluţionar
CPRD şi SSPR se încaieră public. Raymond Luca pretinde că există „multe mii de dosare neverificate încă de SSPR”

(va urma)

14 gânduri despre „Un Bebe Ivanovici liberal: Raymond Luca (1)

 1. Mi se pare exagerat semnul de egalitate pus intre Raymond Luca si Bebe Ivanovici. Dupa parerea mea neavizata, e ca si cum ai pune semnul de egalitate intre aterizarea pe luna si smenul din metrou. Nu inteleg cum se poate face aceasta comparatie; poate nu sunt suficient de documentat; in ce masura e bagat Luca efectiv in mafia cu revolutionarii? Nu-i iau apararea (nici nu-l cunosc), vreau sa inteleg daca exista ceva mai mult decat deductiile datorate pozitiei lui despre prorogare.

  1. Este aceeaşi mentalitate – dorinţa de a face pe plac tuturor celor care-i vin în audienţă cerîndu-i certificate de revoluţionar. Prorogarea pe care a propus-o înseamnă completarea dosarelor în 95% din cazuri cu declaraţii false, fiindcă după 5 ani numai impostorii nu au avut timp să-şi completeze dosarul. În fapt, mulţi devin impostori abia acum, cînd adaugă declaraţii false. Înainte erau oameni corecţi care avuseseră o participare marginală la revoluţie, meritau conform legii un titlu de participant conform art. 3 lit. c, dar fiindcă vor titlu de luptător remarcat cu merite deosebite (art. 3 lit. b pct. 3) inventează acum la 20 de ani fapte inexistente, fiind favorizaţi de politicienii care acceptă noi şi noi prorogări. Să nu uităm minciuna folosită de Luca – că ar fi mii de dosare neverificate încă de SSPR (tot ce SSPR a respins el consideră neverificat, adică hai să verificăm de atîtea ori pînă le aprobăm), şi care-l descalifică din punct de vedere moral.

 2. Domnule Mioc,

  Daca ai avea macar o minima doza de moralitate ai face rectificarea cuvenita: eu nu am propus NICIODATA prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor! Am pus doar in discutie eventualitatea unei prorogari, ca una din alternative. Am dorit sa stiu cum gandesc colegii mei din comisie, le-am dat si termen de gandire in acest sens. Era normal sa pomenesc de prorogare cind primeam semnale de la SSPR ca se urmareste asa ceva. QED!!!
  Comentariile dvs extrem de malitioase mai fac referire la faptul ca doresc sa ma pun bine cu oamenii, vezi Doamne, in vederea realegerii! Domnule, eu sunt senator al disporei, adica chiar nu am nici un interes electoral in aceasta privinta! Crezi ca intereseaza pe cineva aici, in diaspora, cine ce a facut la revolutie? Crezi ca e cineva aici, in diaspora, care sa fie interesat de un certificat de revoltionar?

 3. Domnule Luca, acest articol se bizuie pe procesul verbal al şedinţei CPRD pe care dv. înşivă l-aţi publicat.
  Faptul că ulterior, poate şi ca urmare a campaniei de pe internet, v-aţi declarat împotriva prorogării, a fost menţionat pe acest blog: https://mariusmioc.wordpress.com/2009/06/04/discutiile-din-cprd-despre-prorogarea-termenelor-legii-3412004/ şi https://mariusmioc.wordpress.com/2009/07/03/cprd-s-a-opus-degeaba-prorogarii/
  După cum ştiţi, eu am fost întotdeauna împotriva prorogării, din primul moment în care am aflat de numirea dv. la CPRD v-am trimis un e-mail în care v-am atras atenţia să vă împotriviţi unor noi prorogări, deşi pe vremea aceea nimeni nu propusese aşa ceva (dar n-aveam îndoială că se va propune, am deja experienţă în problema asta cu preschimbarea certificatelor şi am putut prevedea ce va urma).
  Profit de faptul că daţi atenţie celor scrise pe acest blog, pentru a vă semnala (încă o dată) nemulţumirea mea cu privire la normele metodologice de alcătuire a contestaţiilor la comisia pe care o conduceţi, norme alcătuite parcă intenţionat pentru a îngreuna depunerea unor contestaţii împotriva impostorilor. Găsiţi motivele acestei nemulţumiri la https://mariusmioc.wordpress.com/2009/07/04/norme-metodologice-greoaie/ , nădăjduiesc că le veţi analiza şi veţi revizui respectivele norme metodologice.

 4. MAI FRATILOR NU AM SPUS NIMIC DE REVOLUTIONARI DE LA CISINAU DAR VEDETI SI ACOLO SINT CA PESTE TOT IN LUME CARE SE LUPTA PENTRU ADEVARUL LOR DE UNDE SINT GINDITIVA CIND SCRITI SI NU AMESTECATI CE NU ESTE ADEVARAT MIRICA NU UITATI

 5. domnule raimon luca eu nu stiu ce faceti dar in ce priveste preschimbarea certificatului meu nr 17747 seria fd si dosar 13250 , de ce il tineti pe loc nu este adevarat spuneti sint retinut si anchetat pe 21 de dorobantu nicolaie in 22 decembrie sint ranit de betivi ce nu va ajunge credeti ca este bine ce faceti perju sterge caseta de la ploiesti eu spaga nu va dau tin sa va anunt ca cineva va face puscarie pentru falsuri de unde 300revolutionari la PLOIESTI DOMNULE RAIMOND LUCA SI RANITI NU AM FOST DECIT EU IN 22 DECEMBRIE 1989 IAR NICI NU SINT INREGISTRAT DE SI AM SPUS LA TIMPUL RESPECTIV NU VREAU SA MAI IMI REAMINTESC CA IMI FACE RAU intrebati unde sint plingerile de la dosar poate stie cineva . va bateti joc spuneti ca nu dumneavoastra ati facut propuneri dar cine ? se cunoaste ca nu va lovit securitatea ,satulu nu crede flamindului astai domnule raymond luca dreptatea care o astupati cu gunoaie comuniste FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA .0244480655.TEL.

 6. DOMNULE RAYMON LUCA NU VA SUPARATI DAR ACUM VAD CA DUMNEAVOASTRA ATI VENIT POLITIC DIN DRIASPOLA DECI NU SINTETI INPLICAT IN EVENIMENTE DECEMBRIE 1989 ATUNCI VIN CU O PROPUNERE DACA SINTETI VENIT DIN DRIASPOLA NU STIU CIT VAR INTERESA PROBLEMELE RVVOLUTIONARILOR DEACEIA VAS RUGA SA PARASITI ACEASTA CAMPANIE SI SA STATI POLITIC LA PARLAMENT ,LA GUVERN ,VIN EU .FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SA VAD DOSARELE CA DE CINTAT STIU SI SA CINT .SI SA VORBESC . PLECATI DE AICI SINTETI POLITIC ADUS CEI CE VAU ADUS SA VA TINA PE BANI LOR NU AI SSPR BANI CONTRIBUABILILOR SINT CAM NERVOS PLECATI SA NU MAI AUD DE DUMNEATA IN COMISILE REVOLUTIONARE DUTE IN DRIASPOLA .MIRICA F.D.R.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.