Televiziunea CBS despre revoluţia română, în 22 decembrie 1989 (video)

Una din teoriile lansate în circulaţie pentru folosinţa publicului mioritic spune că revoluţia română din 1989 a fost pusă la cale de agenturile străine cu scopul de a abate atenţia opiniei publice mondiale de la invazia americană din Panama.

Vedeţi mai jos o înregistrare de la televiziunea CBS din 22 decembrie 1989 despre cele două evenimente principale ale momentului: invazia americană din Panama şi răsturnarea lui Ceauşescu. Puteţi observa că răsturnarea lui Ceauşescu nu a oprit deloc mass-media străină să vorbească pe larg despre invazia americană din Panama. Despre România se vorbeşte abia de la minutul 07:41 al acestei înregistrări. De remarcat aprecierea că în România au existat sute de morţi, care era corectă pentru momentul respectiv: „Troups loyal to Ceauşescu are fighting back hard. Belgrade Yugoslavian Television reports hundreds of people were killed in the streets of the Romanian capital Bucharest” (minutul 07:53-08:04). Traducere: „Trupe credincioase lui Ceauşescu se luptă cu îndîrjire. Televiziunea iugoslavă din Belgrad spune că sute de oameni au fost ucişi pe străzile capitalei României, Bucureşti”.

Povestea cu zecile de mii de morţi nu a venit de la presa străină, ci de la FSN, care a anunţat oficial 60000 de morţi la procesul Ceauşescu, abia atunci dînd credibilitate celorlalte relatări exagerate.

Mai citeşte, pe tema reflectării în mass-media străină a revoluţiei române:
Ruşii şi revoluţia română, două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
New York Times din 21 decembrie 1989 despre revoluţia română

Un gând despre „Televiziunea CBS despre revoluţia română, în 22 decembrie 1989 (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.