Turiştii moldoveni preferă Turcia, Ucraina sau Bulgaria

Agenţiile de turism din Chişinău oferă cetăţenilor Republicii Moldova posibilitatea de a-şi petrece concediile de vară în diferite ţări. Anul trecut, cea mai solicitată destinaţie turistică la Chişinău a fost Turcia, care a fost vizitată de 31.279 de turişti moldoveni, pe locul doi în top se clasează Ucraina cu 14.987 turişti, urmează apoi Bulgaria cu 14.199 turişti şi România cu 9.864 turişti, ne informează Jurnal de Chişinău.

De ce nu este litoralul românesc măcar la fel de atractiv pentru moldoveni precum cel turcesc, ucrainean sau bulgăresc, găsim explicaţie tot în „Jurnal de Chişinău”: Pentru România situaţia este mai puţin bună, mai ales după 15 mai, cînd a fost introdusă clauza care se referă la extrase din cont în sumă de 500 euro pentru fiecare doritor de a pleca la odihnă în România. O familie din două persoane, pe lîngă pachetul turistic, trebuie să prezinte şi un extras din contul de la bancă în valoare de 1000 euro. „Această clauză va contribui la diminuarea numărului turiştilor spre România. Marea majoritate a turiştilor care apelează la agenţiile emiţătoare refuză să-şi petreacă vacanţa în România cînd aud despre clauza dată”.

Putem vedea cum măsurile impuse nu de regimul comunist a lui Voronin, ci de chiar politicienii români (altminteri specialişti în declaraţii demagogice despre frăţia româno-moldavă) sînt cele care îi împiedică pe moldoveni să viziteze România. Pentru moldoveni, pierderea nu e prea mare – ei pot avea un concediu foarte plăcut în Turcia sau Bulgaria (care, deşi membră UE, nu le pretinde dovada a 500 de euro de persoană pentru privilegiul de a le vizita ţara). Cea care pierde este industria turistică românească, afectată de concurenţa neloială a Turciei, Bulgariei şi Ucrainei, din vina exclusivă a politicienilor români.

Am propus mai de mult pe acest blog un lucru simplu – ca vizele turistice pentru moldoveni să se dea direct la graniţă, fără nici un fel de formalităţi şi condiţii. E un lucru mărunt, care s-ar putea face imediat, şi din care România ar avea de cîştigat inclusiv financiar. În loc de asta, politicienii preferă să-i mintă pe moldoveni cu planuri despre cum vor împărţi milioane de cetăţenii româneşti, planuri care rămîn doar pe hîrtie. Ultimele liste cu aprobări de cetăţenie română, publicate în Monitorul Oficial nr. 335 din 20 mai 2009 (vezi şi partea a 2-a a listei) nu conţin nici măcar un caz de cetăţean din Republica Moldova (majoritatea celor care au primit cetăţenie românească sînt israelieni).

În relaţia cu basarabenii România nu trebuie să mintă, să le dea acestora nădejdi deşarte. Nu de declaraţii demagogice avem nevoie. A-i lăsa pe moldoveni să viziteze România fără formalităţi birocratice e un lucru care stă în puterea guvernanţilor României acum, nu costă nimic şi poate însemna mult pentru apropierea româno-moldovenească.

Mai citeşte: Propunere: Vize româneşti pentru cetăţenii moldoveni direct la punctele de trecere ale graniţei

Un gând despre „Turiştii moldoveni preferă Turcia, Ucraina sau Bulgaria

  1. Pingback: Habarnistul ministru Cristian Diaconescu (video) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.