Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Comuna Variaş sfidează Uniunea Europeană iunie 5, 2009


Consiliul local al comunei Variaş (judeţul Timiş) a hotărît să ignore directivele europene şi să menţină deschisă groapa de gunoi comunală, ne anunţă „Renaşterea Bănăţeană” din 29 mai 2009.

În conformitate cu angajamentele asumate de România cu prilejul aderării la UE, gropile de gunoi comunale trebuie închise, în favoarea altor gropi, „ecologice”, care urmează să fie făcute. Efectul concret al acestei măsuri este scumpirea considerabilă a serviciului de evacuare a gunoiului. La Timişoara, de pildă, preţul acestui serviciu s-a dublat comparativ cu anul trecut.

Consilierii locali din Variaş, adoptînd această hotărîre, au pus interesul locuitorilor comunei – de a avea un serviciu de evacuare a gunoiului la un preţ cît mai mic – înaintea demagogiei europeniste. În acelaşi timp, au procedat cu adevărat ecologist, evitînd poluarea suplimentară care ar fi pricinuită de transportul tonelor de gunoaie la o groapă de gunoi situată mai departe.

Nu există persoane mai interesate de a avea un mediu înconjurător curat într-o anumită localitate decît chiar locuitorii acelei localităţi, a căror voinţă este reprezentată de consiliul local. Consilierii din Variaş consideră că groapa de gunoi a localităţii nu constituie nici un fel de dezastru pentru mediul înconjurător şi cunosc situaţia mai bine decît birocraţii de la Bruxeles.

Vasile Horj, primarul Variaşului, nu e de acord cu hotărîrea consiliului local, şi va anunţa despre asta Garda de Mediu şi Prefectura. Probabil Garda de Mediu va da nişte amenzi, dar mă întreb cît de corecte sînt asemenea amenzi? Acea groapă de gunoi există de mai mulţi ani, a avut aprobare şi n-a fost considerată dăunătoare pentru mediul înconjurător, cum a devenit acum brusc dăunătoare? Are obligaţia Garda de Mediu cînd dă o amendă să dovedească impactul negativ asupra mediului înconjurător al activităţii pe care vrea s-o interzică sau o simplă referire la directivele „Ministerului Adevărului” de la Bruxeles e destul?

Pentru a evita amenzile de la Bruxeles, care s-ar putea ridica la 200000 de euro pe zi, după cum scria „Ziua”, guvernul presează autorităţile locale să închidă gropile de gunoi neconforme. Dar cît este de corect ca guvernul să-şi ia nişte obligaţii (prin rău-negociatul tratat de aderare a României la UE), iar realizarea acestora să fie pasată apoi la autorităţile locale? Dacă guvernul şi-a luat nişte obligaţii faţă de UE, tot guvernul ar trebui să le realizeze. Astfel s-ar putea contabiliza şi costurile aderării la UE, căci deocamdată birocraţii de la Bucureşti contabilizează doar fondurile europene de care profită, pe cînd ponoasele sînt aruncate în spatele locuitorilor din Variaş (printre alţii).

Pînă una-alta, vedem cum Uniunea Europeană a distrus ideea de democraţie. Organismelor alese prin vot, precum consiliile locale, li se impun anumite hotărîri care afectează negativ nivelul de trai al cetăţenilor, şi dacă încearcă să se opună sînt ameninţate cu amenzi. Practic, aleşii poporului nu mai au libertatea de a hotărî ce este mai bine pentru alegătorii lor, ci trebuie să se supună unor hotărîri luate de birocraţii Uniunii Europene. În aceste condiţii nu e de mirare că majoritatea cetăţenilor nu se mai prezintă la vot. De ce ar face-o, dacă votul lor oricum nu contează şi hotărîrile s-au luat deja în altă parte?

 

2 Responses to “Comuna Variaş sfidează Uniunea Europeană”

  1. z Says:

    primarul nu este de acord pentru ca pune oamenii primariei sa dea foc ,in fiecare zi,gunoaielor din aceasta groapa

  2. NU ZIC CONFORM NORMELOR EUROPENE SI SPUN CA INOVATOR PRIMARUL POATE FACE CA ACESTE GUNOAIE MENAJERE SA DEVINA COMBUSTIBILI IN DIVERSE CENTRALE SI CHIAR IN DIVERSE GOSPODARI CETATENESTI AM VAZUT CIT DE BOGATA ESTE TIMISOARA IN INUNDATI SI CRED CA PRIMARUL DACA MAR CONTACTA CRED CA VOM GASI O SOLUTIE DE RECUPERARE SI SURSE DE ENERGIE RECICLABILE LOCURI DE MUNCA PENTRU CIRCA 15 PERSOANE . SAU INVATAT OAMENI SA CEARA DAR NUI DUCE CAPUL SA FACA CEVA EI PERSONAL SI MAI RAU A AJUNS UNI IN PUNCTE CHEIE CARE ASTEAPTA SPAGA SAU STIU EU CE ASTEAPTA SA ITI DEA APROBARE SPRE EXEMPLU LA PLOIESTI AM VRUT SA FAC CEVA MAM DUS LA MEDIU SIMI CERE SA PLATESC AVIZU PAI EU FAC CEVA CE FACE STOPEAZA POATE PRIMARIA TIMISOARA ARE O ALTA GINDIRE DACA ESTE TOT DE DICTATURA NU FACEM NIMIC NICI IN TIMISOARA SI NICI IN TARA , AM INITIAT O REVOLUTIE DE DARIMARE A COMUNISMULUI SI SINT IN STARE SA FAC CEVA DAR FARA PROSTI PROSTI LA BUCHET NUI NEVOIE DE EII ASTEPT SA FIU CONTACTAT DAR SERIOZITATEA O ASTEPT SI NU VORBE PE INTERNET ,FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.