Habarnistul ministru Cristian Diaconescu (video)

Atrăgeam atenţia cu cîteva zile în urmă că, datorită condiţiilor birocratice impuse moldovenilor care vor să viziteze România, turiştii moldoveni preferă Turcia, Ucraina şi Bulgaria. Faptul loveşte direct în industria turistică românească, fiind chiar interesul financiar al României să îngăduim turiştilor moldoveni să vină în România fără formalităţi birocratice.

Una din condiţiile suplimentare apărute pentru a descuraja „fraţii” moldoveni să viziteze România este nevoia de a dovedi că deţin în cont minim 500 de euro de persoană. Din acest motiv, mulţi moldoveni renunţă să-şi mai facă concediile în România.

Joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Diaconescu a spus despre aceasta: „Ca şi afirmaţiile cu drapelul sus pe parlamentul de la Chişinău, şi această informaţie este total falsă, o manipulare de prost gust, ca să mă exprim elegant. Nu se pune problema a cere sume, depozite din partea cetăţenilor moldoveni, cu atît mai mult cu cît România, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligaţiilor europene, în condiţii de gratuitate, fără plată”, după cum anunţă saitul hotnews.

Afirmaţia nu este însă deloc falsă. Pe saitul ambasadei române din Chişinău se poate citi, printre condiţiile necesare dobîndirii vizei româneşti: „dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă; excepţie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă”.

Ministrul a subliniat gratuitatea vizelor, dar aici nu e vorba de gratuitate ci de obligaţia de a avea în cont suma de minim 500 de euro pentru fiecare solicitant. Deci, pentru o familie de 2 persoane, e nevoie să aibe în cont minim 1000 euro, chiar dacă deja şi-a plătit cazarea şi masa printr-o agenţie de turism. Pentru mulţi moldoveni această condiţie e greu de îndeplinit. Un concediu de o săptămînă pentru 2 persoane, pe litoralul românesc, bulgăresc, turcesc sau ucrainean costă cîteva sute de euro, sînt destule familii care şi-au strîns bani pentru un asemenea concediu dar n-au încă 1000 de euro (sau mai mulţi, dacă au şi copii) ca să poată primi viza românească. Nu se întîmplă nimic grav în această situaţie, pur şi simplu acele familii nu vor mai merge în concediu în România ci în altă ţară.

E cazul să înţelegem că nu se face un hatîr turiştilor moldoveni că li se dă voie să viziteze România, ci din contră, ei fac un hatîr României dacă îşi petrec concediile aici, fiindcă ajută industria turistică românească. Interesul (strict economic) de a avea cît mai mulţi turişti moldoveni în România este mai mult al României decît al Republicii Moldova.

După cum am mai scris pe acest blog, guvernul României ar trebui să ofere posibilitatea ca moldovenii să poată primi vize româneşti fără formalităţi birocratice, direct la punctele de trecere a graniţei.

Este de remarcat habarnismul ministrului român de externe, care nu cunoaşte ce se întîmplă în propriul său minister, avînd şi tupeul să acuze de „manipulare de prost gust” pe cei care au dat informaţii absolut corecte. Sau să credem că ambasada României de la Chişinău acţionează de capul ei, punînd solicitanţilor de viză condiţii fără aprobarea ministerului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.