Securistul Gheorghe Sălăjan în procesul revoluţiei din Timişoara (2): Caraşcă cu doi ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad

A 2-a parte a mărturiei lui Gheorghe Sălăjan, ofiţer timişorean de securitate însărcinat cu cercetarea penală, în procesul revoluţiei din Timişoara. Intervenţiile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Faceţi clic pentru a asculta înregistrarea (27 minute 28 secunde)

Transcriere înregistrare:
00:00 Gheorghe Sălăjan: În ziua de 19 au fost, echipa de cei patru ofiţeri, din nou la Spitalul Judeţean, deci au fost acolo, au stat în continuare de vorbă cu acel rănit. Din cîte ştiu eu, cu patru sau cinci răniţi au stat de vorbă în aceste… o zi jumate sau aşa ceva. Pînă, pînă în 20, pe la orele 11… aşa ceva… au venit băieţii de la Spital şi au spus că nu se mai poate continua ancheta, pentru că deja sînt manifestanţi, cer morţii şi e pericol să rămînă în spital. Şi au venit cum au putut, pe ocolite, au venit la unitate. Din data de 20 reţin că au fost… s-a cerut eliberarea reţinuţilor şi au fost eliberaţi majoritatea, mai puţin – din cîte am aflat ulterior – 12 persoane, care erau în arestul, transferaţi pe urmă în arestul miliţiei. Din data de 20, fiind puşi în libertate, n-am mai avut cu cine să stăm de vorbă, mă refer la colegii care erau veniţi din ţară. În data de 21 seara, locotenent-colonel Caraşcă a fost chemat la domnul general Macri şi a revenit înapoi şi a spus că trebuie să lucreze cu miliţia la nişte dosare, să fie gata pînă dimineaţa, că pleacă la Bucureşti. Eu am spus că rămîn în birou, el a plecat la miliţie şi dimineaţa, în jurul orelor şase, a revenit cu aceste dosare. Nu m-am uitat înăuntru în ele, dar erau dosare de urmărire penală, coperţile erau dosare de urmărire penală. I-a pus pe cîţiva colegi să semneze prima fişă şi a plecat la Bucureşti cu avionul de 9,00-9,30 cu domnul colonel adjunct al lui Tudose, adică şi cu încă cineva, nu ştiu cu cine. Cu doi ofiţeri de la miliţie au plecat la Bucureşti, să ducă aceste dosare – din cîte am înţeles eu – generalului Vlad. Practic nu putea să ajungă derularea evenimentelor cu ele la generalul Vlad. Era 9 jumate şi pînă ajungeau la Bucureşti, deja era mitingul în toi. În data de 22, după ce a plecat el, am rămas, am urmărit şi noi la televizor, cum am putut, la radio evenimentele şi cînd s-a spus că s-a terminat cu dictatorul, ne-am întrebat şi noi ce facem. Fiecare am spus să se descurce cum poate. Colegii din ţară au plecat şi eu am închis… Noi am predat armamentul la camera de armament, tot, că unii dintre colegii din ţară, au avut şi ei armament şi l-au lăsat aici, ca să nu fie prinşi pe drum cu el. Erau pistoletele din dotare. Doi inşi, trei parcă au avut pistoletele. Şi le-au lăsat aici, ca să nu le găsească asupra lor pe tren sau în alte împrejurări. Am închis biroul şi am părăsit unitatea în jur de ora 12 şi jumătate. Fără să iau asupra mea nici un act sau alte… nici măcar geanta… cînd am plecat. Revenind înapoi, m-am prezentat la Garnizoană, conform ordinului, în 25. Dacă am omis ceva, vă rog să mă întrebaţi, că răspund cu cea mai mare plăcere.
05:05 Cornel Bădoiu: Aţi fost prezent cînd s-a ordonat constituirea unor dispozitive de luptă comune? Cînd s-a ordonat să se facă uz de armă?
05:15 Gheorghe Sălăjan: Nu, domnule preşedinte.
05:17 Cornel Bădoiu: N-aţi fost prezent… Vorbeaţi de întocmirea unor liste. Bazaţi pe ce? Pe ce date? De unde? De la cine? Ce cuprindeau listele respective?
05:34 Gheorghe Sălăjan: Datele de identificare.
05:38 Cornel Bădoiu: Adică?
05:39 Gheorghe Sălăjan: Datele de identificare, în legătură cu a fi căutat în cazier, ca să ştim cu cine…
05:50 Cornel Bădoiu: Deci ai cui sînt, unde s-au născut, cînd? Ocupaţie, vîrstă, loc de muncă, apartenenţa politică…
06:01 Gheorghe Sălăjan: Absolut! Destul că au fost 25 de membri de partid.
06:05 Cornel Bădoiu: Asta ce presupunea? Să staţi de vorbă cu ei?
06:11 Gheorghe Sălăjan: Noi n-am stat de vorbă. Eu n-am stat de vorbă cu ei. Se spunea… Ei au fost… cînd au fost introduşi în Penitenciar, s-a făcut situaţia respectivă. De-acolo am obţinut. Deci, cînd au fost introduşi şi trimişi la penitenciar, s-au luat datele respective. S-au luat datele personale. Nu s-au trimis la penitenciar aşa… cei care au trecut prin arestul Miliţiei, că am înţeles după aia că au fost duşi direct şi din oraş la penitenciar. Aşa am reţinut. Deci care n-au mai fost trecuţi prin arestul Miliţiei.
06:46 Cornel Bădoiu: Ceilalţi colegi de pe celelalte linii ce ordine au primit?
06:52 Gheorghe Sălăjan: Domnule preşedinte, eu nu cunosc prea mult, pentru că eram izolat. Eu eram jos, ei sînt la etajul doi şi v-am raportat că am participat la două şedinţe, şi alea cîte două minute. Din cîte cunosc, ofiţerii Serviciului doi au fost în obiective.
07:12 Cornel Bădoiu: Se pare că Procuratura ne-a propus martori care nu ştiu mai nimic.
07:18 Gheorghe Sălăjan: Eu vă raportez ce ştiu.
07:19 Cornel Bădoiu: Aşa. Dv. aţi fost jos şi aţi fost izolat, alţii au stat prin birouri şi au trîndăvit…
07:28 Gheorghe Sălăjan: Ofiţerii Serviciului doi reţin că au fost în obiective, pentru că unii dintre aceştia au adus în data de 19 aceste persoane. Care v-am raportat. De-aia ştiu că ofiţerii Serviciului doi au fost în obiective şi chiar am aflat că ei ar fi fost cu demonstranţii pe stradă, pentru că au primit ordin ca să nu dea voie la alţi huligani să se introducă în coloanele de demonstranţi ale muncitorilor. Asta a fost ordinul lor, din cîte ştiu.
08:11 Cornel Bădoiu: Deci îi păzeau pe ăştia de huligani.
08:13 Gheorghe Sălăjan: Îi păzeau… în sensul… dar, discutau cu oamenii… cît se cunoşteau… un ofiţer din obiectiv cunoaşte pe toată lumea.
08:20 Cornel Bădoiu: Nu, dar acolo, în mijlocul manifestanţilor, ce făceau?
08:26 Gheorghe Sălăjan: Fiind surprinşi în întreprindere, au venit cu ei în coloană.
08:31 Cornel Bădoiu: Oare la atît se rezuma munca unui ofiţer de Securitate? Pentru atîta lucru primeau banii lunar?
08:39 Gheorghe Sălăjan: Nu pentru atîta lucru, ei aveau sarcinile lor specifice, pe linia lor de muncă.
08:44 Cornel Bădoiu: Adică? Spuneţi-ne. De ce trebuie să tragem cu cleştele… aşa…
08:48 Gheorghe Sălăjan: Un ofiţer de informaţii culege informaţii.
08:50 Cornel Bădoiu: Deci informaţii… privitor la mişcarea lor, la organizatori, incitatori…
08:56 Gheorghe Sălăjan: Absolut. Adică, pentru perioada respectivă, normal că…
08:58 Cornel Bădoiu: Aţi făcut o afirmaţie mai înainte, că răspundeţi cu mare plăcere la orice întrebare, dar văd că nu prea aveţi plăcerea asta.
09:04 Gheorghe Sălăjan: Dar răspund, domnule preşedinte.
09:08 Cornel Bădoiu: Da. Adică aş vrea să veniţi mai în întîmpinarea noastră, nu tot să aşteptaţi întrebările. Alţi lucrători, de pe alte linii, ce sarcini [au primit]?
09:23 Gheorghe Sălăjan: Ştiu că unii lucrători de la Serviciul unu, care tot aşa, aveau obiective: instituţii de învăţămînt, au fost în mijlocul… tot acolo, prinşi în obiectivele lor… Iar ofiţerii de pe contraspionaj să culeagă informaţii în legătură cu activitatea unor străini care puteau fi implicaţi în… Dar rezultatul muncii lor, domnule preşedinte, nu a trecut pe la mine, nu l-am văzut eu. Au şefii lor, au…
10:26 Cornel Bădoiu: Dar pe la cine a trecut?
10:28 Gheorghe Sălăjan: Pe la şefii lor.
10:29 Cornel Bădoiu: Adică?
10:31 Gheorghe Sălăjan: Păi fiecare cu şeful lui. Adică, şeful Contraspionajului, căpitanul Dragoman, care trebuia să raporteze mai departe…
10:44 Cornel Bădoiu: Mai departe…
10:45 Gheorghe Sălăjan: Căpitanul Zarcula, ăăă, maiorul Zarcula…
10:47 Cornel Bădoiu: Cum aţi spus?
10:49 Gheorghe Sălăjan: Maiorul Zarcula.
10:51 Cornel Bădoiu: Zarcula sau Dracula?
10:53 Gheorghe Sălăjan: Z, Zarcula, de la Zaharia.
11:00 Cornel Bădoiu: Acesta era la Serviciul doi… La Serviciul unu?
11:06 Gheorghe Sălăjan: Locotenent-colonel Pele şi cu colonelul Cîntăreţu.
11:21 Cornel Bădoiu: Exista un sistem de legături, de…
11:29 Gheorghe Sălăjan: În ce sens? Deci sistem de legături, normal că trebuia să existe…
11:38 Cornel Bădoiu: Adică? Mai concret.
11:46 Gheorghe Sălăjan: Fiecare şef de serviciu aduna informaţiile de la ofiţerii lui şi, apreciind ce să prezinte mai departe, le prezenta şefului ierarhic superior, care răspundea de serviciul respectiv. De contraspionaj răspundea domnul colonel Sima, de serviciul doi, domnul colonel Atudoroaie, iar de Serviciul unu, domnul maior Radu.
12:26 Cornel Bădoiu: Şi aceştia, la rîndul lor, mai departe cui?
12:30 Gheorghe Sălăjan: Mai departe, domnului general Macri, care răspundea, care era comandantul nostru atunci.
12:36 Cornel Bădoiu: Macri avea nişte ajutoare?
12:39 Gheorghe Sălăjan: Avea. Domnul colonel Teodorescu şi domnul colonel Anastasiu. Teodorescu era pe linie de contraspionaj şi domnul Anastasiu, pe linie de [serviciu] unu.
12:52 Cornel Bădoiu: Deci, toate aceste servicii, am înţeles că au executat o activitate conjugată, cu ce scop?
13:02 Gheorghe Sălăjan: Cu scopul de a identifica eventualii instigatori şi… de la prima şedinţă care ni s-a spus, să avem grijă pentru că sînt informaţii că din exterior s-au strecurat elemente… în special din… vecinii…
13:21 Cornel Bădoiu: Deci, a-i neutraliza pe aceşti instigatori, incitatori şi a-i determina pe oameni să nu iasă în stradă, cu alte cuvinte. Spre asta se tindea.
13:34 Gheorghe Sălăjan: Nu să nu iasă în stradă, să nu se dedea la ce dezastre au fost în zilele de 16, 17…
13:40 Cornel Bădoiu: …la acţiuni cu caracter anticeauşist. Da? … Răspundeţi, da sau nu?
13:49 Gheorghe Sălăjan: Da.
14:10 Cornel Bădoiu: Spuneţi-mi, dumneavoastră aţi auzit sau aţi fost prezent cînd s-a executat foc de armă?
14:20 Gheorghe Sălăjan: Eu primele focuri de armă, domnule preşedinte, le-am auzit în seara zilei de 17, în dreptul podului Decebal, care este în apropierea unităţii noastre şi, auzindu-se…
14:37 Cornel Bădoiu: Pe la ce oră?
14:38 Gheorghe Sălăjan: În jur de 17,30-18,00 aşa ceva. Grupul de demonstranţi se auzeau, pentru că e aproape de sediul nostru, se auzeau că au venit şi apropiindu-se de pod, am auzit o rafală de automate, care au fost trase în aer, deci de avertisment şi demonstranţii sau cine or fi fost au spus că: “Pe ei, că au gloanţe oarbe!” Se auzea vuietul, strigătele oamenilor. “Pe ei, că au gloanţe oarbe!”, fiindcă cine a tras în ei, au tras în aer focul de avertisment şi probabil şi-au zis că au gloanţe oarbe. Şi apropiindu-se probabil de militarii respectivi, s-au auzit din nou scurte rafale şi aşa… şi “foc cu foc”, după care s-a auzit linişte şi nişte gemete. Ştiu că, întîmplător, sau, mă rog, de la domnul colonel Atudoroaie, am auzit că s-au trimis în zonă două salvări, care au fost răsturnate. În loc să le lase să ducă răniţii, au fost răsturnate. Astea au fost primele focuri care le-am auzit eu în Timişoara.
16:29 Cornel Bădoiu: Dar, pe zi aţi văzut trupele acelea din apropierea podului Decebal?
16:34 Gheorghe Sălăjan: N-aveam cum să le vedem, pentru că, clădirea noastră este…adică curtea e înconjurată de clădiri şi… e parcul pînă acolo… n-aveam cum să le vedem.
16:44 Cornel Bădoiu: Cine putea fi acolo?
16:47 Gheorghe Sălăjan: Trupele care au fost plasate acolo. E simplu de aflat.
16:54 Cornel Bădoiu: Nu ştiţi?
16:55 Gheorghe Sălăjan: Eu nu ştiu cine au fost, ai cărui minister au fost…
17:09 Cornel Bădoiu: Şi au continuat împuşcături toată noaptea, nu?
17:12 Gheorghe Sălăjan: S-au auzit pe urmă focuri răzleţe toată noaptea. În 18, pe zi, a fost linişte şi în 18, noaptea, iară s-au auzit rafalele. Şi pe urmă au scăzut. Din 19, 20 nu s-a mai auzit. În 19 armata, din cîte am înţeles eu, a fost retrasă din oraş. La noi în unitate au fost plutoane pe care le-am văzut în curte la noi, care au apărat sediul şi care au mai fost şi în oraş, trupele de la Ministerul de Interne, trupele de securitate şi trupele de grăniceri… care au fost la noi în unitate.
18:06 Cornel Bădoiu: De investigarea, s-o denumim aşa, acestor reţinuţi, vreun alt inculpat s-a mai ocupat? De pildă, căpitanul Bucur s-a ocupat? Că apare pe o listă acolo, ca vizitator al penitenciarului.
18:27 Gheorghe Sălăjan: Eu nu l-am văzut pe Bucur, din seara de 16, cînd l-am văzut la Maria. Cînd am venit, eu eram pe pod, m-am uitat înapoi, fugea pe lîngă Regionala CFR, pe splai, pe splaiul Begheiului, în sus. Atunci l-am văzut, că a fost şi el cu noi la Maria. Deci a fost la [Piaţa] Maria. Cînd m-am reîntors pe pod, l-am văzut pe Bucur acolo, că a luat curba…
18:56 Cornel Bădoiu: Cînd s-a dus Bucur la penitenciar, ce-o fi căutat el acolo?
18:59 Gheorghe Sălăjan: Aia nu ştiu. N-am fost la penitenciar decît juma’ de oră sau cam atît…
19:07 Cornel Bădoiu: Am înţeles că totuşi, într-un fel, cum coordonaţi activitatea asta, eraţi desemnat a vă ocupa de ea, chiar dacă venise Caraşcă, care vă era superior într-un fel. Deci, poate vă amintiţi dacă acest căpitan, actualul inculpat Bucur, a fost la Penitenciar, şi pentru ce.
19:30 Gheorghe Sălăjan: Domnule preşedinte, nu l-am văzut, nu pot să spun… Cînd am fost la penitenciar, eu pe Bucur nu l-am văzut.
19:36 Cornel Bădoiu: Dar ştiţi că a fost acolo?
19:39 Gheorghe Sălăjan: Nu ştiu. V-aş spune, că doar nu e o problemă că a fost la penitenciar. Nu ştiu.
19:49 Cornel Bădoiu: Practic cine ştiţi?
20:05 Gheorghe Sălăjan: Ştiu ce s-a vorbit…
20:08 Cornel Bădoiu: Ce s-a vorbit?
20:09 Gheorghe Sălăjan: Nu am fost în oraş, nu am văzut pe nimeni. Am aflat ulterior din discuţii, de la alte persoane…
20:21 Cornel Bădoiu: Şi ce aţi aflat?
20:23 Gheorghe Sălăjan: Din cîte se spune, primele focuri de armă s-ar fi tras în Piaţa Libertăţii, cînd a fost atacată Garnizoana. Pe ziua de 17. Şi după aia s-a tras la pod…
20:38 Cornel Bădoiu: Şi după aceea?
20:40 Gheorghe Sălăjan: Dup’ aia nu ştiu. Ştiu că s-au… am aflat, deci ulterior că s-au format acele dispozitive “D”-uri, după aia am aflat…eu n-am ştiut de ele. S-au format D-urile din ofiţeri-cadre şi subofiţeri de Miliţie şi cîte 15 militari, fie de la Trupele de Securitate, fie de la Grăniceri, conduse tot de un subofiţer sau ofiţer.
21:06 Cornel Bădoiu: O legătură între şefii de la sediul Inspectoratului Judeţean şi Judeţeana de Partid, cei care se ocupau de coordonarea, organizarea şi coordonarea acestor activităţi de restabilire a ordinii, unii le denumesc de „reprimare”, a existat?
21:31 Gheorghe Sălăjan: Eu bănuiesc că a existat, pentru că doar este telefon guvernamental şi s-a comunicat cu Judeţul tot timpul, cred.
21:43 Cornel Bădoiu: Deci aţi fost prezent cînd se comunica…
21:46 Gheorghe Sălăjan: Nu eram prezent, că n-aveam eu ce căuta în birou la domnul general Macri. Acolo era telefonul guvernamental.
21:53 Cornel Bădoiu: Păi avea o anticameră acolo, avea nişte oameni care făceau legăturile. Că doar nu stătea generalul Macri acuma, să-şi facă legăturile.
22:03 Gheorghe Sălăjan: Centralista le făcea…
22:05 Cornel Bădoiu: În anticameră acolo, la inspectorul şef nu erau nişte lucrători?
22:10 Gheorghe Sălăjan: Dl. general Macri era în birou la dl. colonel Sima.
22:13 Cornel Bădoiu: Sau la colonelul Sima, poftim.
22:14 Gheorghe Sălăjan: Era ofiţerul de serviciu de la Securitate acolo. În anticameră.
22:21Cornel Bădoiu: Pe Bucur l-aţi văzut pe-acolo?
[fragment neînţelegibil]
22:36 Cornel Bădoiu: Era acelaşi birou, Deheleanu cu Sima?
22:43 Gheorghe Sălăjan: Nu. Tov. Deheleanu era la etajul unu şi dl.Sima la etajul doi. Dar comunicarea se făcea numai pe la etajul unu.
23:06 Cornel Bădoiu: La etajul unu… Aveţi cunoştinţe ce date conţineau acele dosare cu care a plecat colonelul Caraşcă la Bucureşti, împreună cu…
23:15 Gheorghe Sălăjan: Domnule preşedinte, nu reţin ce au scris în dosare, ştiu doar două sau trei persoane cărora le aparţineau. Deci era un doctor Tăut, era…
23:36 Cornel Bădoiu: Cine anume?
23:37 Gheorghe Sălăjan: Tăut
23:45 Cornel Bădoiu: De la ce spital era? Sau de unde, de la ce unitate sanitară?
23:49 Gheorghe Sălăjan: Nu ştiu, cred că de prin judeţ de undeva, e stomatolog, după cîte-mi amintesc; era un student, Mioc [autorul acestui blog]
24:01 Cornel Bădoiu: De unde?
24:02 Gheorghe Sălăjan: De la Mecanică
24:04 Cornel Bădoiu: Mihoc?
24:05 Gheorghe Sălăjan: Mioc
24:07 Cornel Bădoiu: Mioc, deci fără h?
24:10 Gheorghe Sălăjan: Fără.
24:12 Cornel Bădoiu: Da, şi?
24:13 Gheorghe Sălăjan: Şi un oarecare Sabău parcă. Am raportat şi eu la urmărirea penală, cît am putut să-mi amintesc…
24:23 Cornel Bădoiu: Sabău de unde?
24:24 Gheorghe Sălăjan: Era un muncitor. După cîte am înţeles eu din discuţia cu colegii, n-avea ce căuta pe-acolo. A venit şi el cu demonstranţii.
24:37 Cornel Bădoiu: Şi cei trei tineri probabil, nu? Ei au făcut parte din categoria…
24:41 Gheorghe Sălăjan: Nu, nu. Nu au făcut parte. Ăia au fost băgaţi la Decretul 153, pentru că alte acte, alte infracţiuni nu se puteau reţine. Asta în mod cert ştiu, de la 153 urmau să fie…
25:12 Cornel Bădoiu: Deci au fost trimişi oameni în ajutor de la Ialomiţa aţi spus, Călăraşi, Giurgiu, Mehedinţi, Dîmboviţa, Olt, Tulcea. Toţi au fost cazaţi unde?
25:35 Gheorghe Sălăjan: Unii au fost cazaţi la Hotelul Timişoara, dar n-au apucat să doarmă decît o noapte şi nu şi-au mai recuperat nici bagaje, nimic. Le-am asigurat să doarmă în camerele, în biroul meu, pe unde s-a putut, pe saltele…
25:54 Cornel Bădoiu: Sinteza acestor declaraţii au fost prezentate, înţeleg, generalului Macri, nu?
26:02 Gheorghe Sălăjan: Da.
26:03 Cornel Bădoiu: Şi în lipsa lui?
26:05 Gheorghe Sălăjan: Domnului colonel Teodorescu.
26:09 Cornel Bădoiu: Şi se hotăra cum să se acţioneze, ce să se facă, nu?
26:14 Gheorghe Sălăjan: Se hotăra, normal, adică dînşii trăgeau nişte concluzii pentru ofiţerii operativi, că noi… Au mai fost şi de la Suceava, dar nici nu-i cunosc pe băieţii ăia. Au venit doi băieţi. I-am văzut în ultima zi, cînd au fost dirijaţi direct spre penitenciar. Au dormit şi în penitenciar vreo două nopţi, cred. Unii. La Hotelul Timişoara n-au dormit decît vreo şapte sau opt, dar o noapte şi după aia…
27:00 Cornel Bădoiu: Au fost înregistraţi acolo?
27:03 Gheorghe Sălăjan: Cred că au fost înregistraţi. Le-au rămas bagajele acolo, n-au mai putut recupera nimic. De la Alba a fost maiorul Man.

Mai urmăreşte:
Prima parte a declaraţiei lui Gheorghe Sălăjan: „Generalul Velicu mi-a zis că miliţia cercetează prima dată şi după aia noi”
Tot din procesul revoluţiei din Timişoara, mai urmăreşte pe acest blog mărturia lui Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct al RSR:
Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (1)
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (2)
În 15 februarie l-am pus sub acuzare pe generalul Guşă

3 gânduri despre „Securistul Gheorghe Sălăjan în procesul revoluţiei din Timişoara (2): Caraşcă cu doi ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.