Secretarul de stat pentru revoluţionari, Emilian Cutean, condamnat la 5 ani închisoare

Actualizare: Desfăşurarea şedinţei de judecată.

Astăzi Judecătoria sectorului 1 a hotărît condamnarea lui Emilian Cutean, şeful SSPR, la 5 ani închisoare, cu executare.

Hotărîrea instanţei poate fi atacată cu recurs.

Cutean a fost trimis în judecată pentru că în decembrie 2004, pe cînd era de asemeni secretar de stat la SSPR, a plătit din banii secretariatului aproape 3 miliarde lei vechi către asociaţia revoluţionară „Club 22 CC” a cărei preşedinte era. Banii au fost plătiţi cu o zi după ce Cutean fusese destituit din funcţia de şef al SSPR (în aceasta constă ilegalitatea, că altfel se mai putea găsi o justificare cu nişte scopuri nobile legate de aniversarea revoluţiei).

După alegerile din 2004 Cutean a fost preşedinte al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, pînă în 2008. Putem spune că Emilian Cutean a fost permanent implicat în problema preschimbării certificatelor de revoluţionar conform Legii 341/2004, încă de la emiterea acestei legi.

În 2009 Cutean a fost reinstalat la şefia SSPR, ca urmare a protocolului PDL-PSD. Ca urmare, SSPR, care este parte civilă în proces, a comunicat instanţei că instituţia nu se consideră prejudiciată şi nu are pretenţii materiale faţă de inculpatul Cutean.

Reinstalarea lui Cutean în fruntea SSPR a fost primită cu proteste din partea unor revoluţionari, deja prezentate pe acest blog.

Emilian Cutean este un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, fiind numit de acesta în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei, prin Decretul 1151/14.12.2004. Întreg colegiul naţional al IRRD a fost numit de Ion Iliescu, din rîndul celor pe care dumnealui i-a considerat cei mai reprezentativi revoluţionari. Apoi, la propunerea lui Cutean, aceştia l-au ales democratic pe Ion Iliescu preşedinte al IRR:

Din „Caietele Revoluţiei” nr. 1/2005, pag. 34, publicaţie editată de Institutul Revoluţiei:

Proces verbal
Încheiat azi 15.12.2004, cu ocazia şedinţei inaugurale a Colegiului Naţional (CN) al Institutului Român din Decembrie 1989 (IRRD 1989) desfăşurată la Senatul României.
Ordinea de zi cuprinde:
1. alegerea preşedintelui IRRD 1989, conform art. 5 (1) din Legea 556/2004;
2. desemnarea membrilor Consiliului Ştiinţific, conform art. 4 lit. b din Legea 556/2004;
3. numirea directorului general şi al directorului general adjunct, conform art. 5 (2) din Legea 556/2004;
4. probleme organizatorice.

1. După citirea, de către Preşedintele României a listei persoanelor numite în CN al IRRD 1989 prin Decretul nr. 1151/14.12.2004, s-a trecut la alegerea preşedintelui IRRD 1989, conform art. 5 (1) din Legea 556/2004.
Domnul Emilian Vasile Cutean, membru al CN, a propus alegerea în funcţia de preşedinte al IRRD 1989 a domnului Ion Iliescu, una din personalităţile marcante care au avut un rol de primă mărime în desfăşurarea Revoluţiei române din decembrie 1989.
Propunerea a fost votată în unanimitate. (…)

Actualizare: Iată cum prezintă Mediafax şedinţa de judecată în care a fost condamnat Cutean:

Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat, luni, pe fostul deputat PSD, Emilian Cutean la cinci ani de detenţie pentru că a prejudiciat Guvernul cu peste 200.000 de lei în perioada cînd condus prima dată Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei a fostului director economic al Secretariatului, Daniela Sbârcea.

Revoluţionarii prezenţi la pronunţarea sentinţei au început să aclame.

Cutean este obligat de instanţă la plata a 133.000 de lei cheltuieli judiciare, din care 58.000 constituie diferenţa pentru plata onorariului expertului, în timp ce Sbârcea este obligată la 105.000 de lei cheltuieli judiciare, din care 30.000 pentru diferenţa de plată a onorariului.

La ultima şedinţă a procesului, în 4 iunie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut instanţei condamnarea şefului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Emilian Cutean, dar şi a fostului director economic al Secretariatului, Daniela Sbârcea, arătînd că au prejudicat bugetul Guvernului cu aproximativ 85.500 de euro.

Totodată, procurorul a arătat că, în perioada mandatului la SSPR a lui Cutean, s-au remis sume către asociaţiile de revoluţionari fără minime justificări sau chitanţe, sub pretextul că banii sînt folosiţi pentru parastase, ajutorarea bătrînilor şi pentru copii.

Sumele au fost justificate cu bonuri de la „vecini”, care relevau achiziţia de pampers, tampoane, whisky sau farduri de ochi, potrivit procurorului DNA.

Mai mult, procurorul de şedinţă a cerut instanţei confiscarea bunurilor lui Emilian Cutean şi a Danielei Sbârcea, precum şi obligarea lor la plata prejudiciului.

„Nu am înţeles poziţia Guvernului”, spunea procurorul, referindu-se la susţinerea consilierul juridic al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), potrivit căruia instituţia nu se consideră prejudicată.

Procurorul a mai apreciat drept „incredibil ceea ce se întâmplă”, în sensul că nu se găsea persoană mai potrivită între atîţia membri ai asociaţiilor de revoluţionari, care să gestioneze instituţia, decît „una cu o vastă experienţă în prejudicierea bugetului de stat”.

Procurorul a dat de înţeles că a fost greşită numirea lui Cutean din nou la SSPR, în condiţiile în care face obiectul unor investigaţii la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cea mai vehementă pledoarie în contradictoriu cu cea a procurorului nu a venit din partea avocaţilor, ci din cea a reprezentantului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Ilie Drăgulin, care a susţinut că instituţia a fost „obligată” şi „tîrîtă” în acest proces.

Justificarea pentru care doar Asociaţia „Club 22” a primit bani pentru decontarea cheltuielilor a fost că era singura care a depus cererea în termen legal. Apoi, cînd au constatat, după două luni, că Asociaţia nu poate justifica suma cerută, consilierul a spus că au cerut banii în instanţă, într-un dosar civil, care a fost suspendat de începerea procesului penal. „Am fost obligaţi să ne constituim ca parte civilă în acest proces”, susţinea Ilie Drăgulin.

Apoi, el a plusat spunînd că SSPR a fost tîrîtă în proces, la fel ca autorităţile statului de Asociaţia Decembrie 1989 Metrou, şi că întreaga sumă a fost justificată.

Drăgulin a mai spus că Emilian Cutean nu are să dea niciun ban Secretariatului şi că expertizele nu au demonstrat existenţa vreunui prejudiciu.

Pe aceeaşi idee, de lipsă a prejudiciului, s-au bazat şi pledoariile avocaţilor lui Emilian Cutean şi ai Danielei Sbârcea.

Avocaţii au susţinut că toate operaţiunile din dosar sînt legale şi au cerut achitarea. Avocatul fostei directoare economice a mai cerut şi în cazul în care instanţa va constata existenţa unor infracţiuni să aplice o pedeapsa minimă, cu suspendarea executării.

Acest proces a început la instanţa supremă în 2006.

Emilian Cutean – reinstalat recent la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sub acuzaţia că a efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa, utilizînd informaţii obţinute în virtutea acestei funcţii, precum şi pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

5 gânduri despre „Secretarul de stat pentru revoluţionari, Emilian Cutean, condamnat la 5 ani închisoare

  1. <>

    Pai da, la noi asa merge. „Cine imparte parte-si face” (proverb romanesc ,din vechimea cand nu exista expresia „trafic de influenta”). Sa nu uitam ca Cutean a avut cererea de preschimbare a certificatului cu numarul… 1. Toate celelalte au plecat de la acest mic semn.

  2. Pingback: Emil Boc îl destituie pe Cutean de la şefia SSPR. Cine vine în loc? « Blogul lui Marius Mioc

  3. NU SINT MEMBRU AL ASOCIATIEI 23 DECEMBRIE 1989 SI NU AM FOST NICODATA , CERTIFICAT DUPA LEGEA 42 ELIBERAT SI SEMNAT DE BEBE IVANOVICI . NU ARUNCATI CU MINE IN CUTEAN CA NUI BINE INDREPTATI ADEVARURILE REVOLUTIONARE SI NU INGROPAREA ADEVARULUI REVOLUTIONAR , DACA NU SCRIAM IN DOSAR DE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN IMI ELIBERA CERTIFICATUL PRESCHIMBAT AM SPUS UN ADEVAR SI NU MINCIUNI CA LA PLOIESTI. CE CCAUT EU ACUM ARE UN ROST ISTORIA SI NU CERTIFICATU DE REVOLUTIONAR CINE MA AUDE CINE CITESTE SA IMI RASPUNDA DACA STIE CE A FOST LA PLOIESTI SI CE A AUZIT LA PLOIESTI . ASA SE SCRIE O CARTE NU STIND IN CASA SAU MAI STIU EU UNDE BAZINDUMA NU DOAR PE COMENTARI SI IN FAPT REAL ADEVARAT ,FRONTUL DEMOCRAT ROMIN .MIRICA

  4. Pingback: Tismăneanu vrea desfiinţarea Institutului Revoluţiei « Blogul lui Marius Mioc

  5. Pingback: Vasile Duţă, preşedintele Consiliului Naţional al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, osîndit la 5 ani închisoare « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.