Iurie Roşca, noul viceprimministru al Republicii Moldova (video)

Iurie Roşca, preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, a fost numit în funcţia de viceprimministru al Republicii Moldova printr-un decret al preşedintelui Vladimir Voronin.

Astfel, alianţa neoficială dintre PCRM şi PPCD, despre care vorbea multă lume, devine oficială.

Dacă PCRM este un partid al nostalgicilor după perioada sovietică, iar Vladimir Voronin un fost general sovietic de miliţie, PPCD este un partid provenit din Frontul Popular Moldovenesc, mişcarea antisovietică din anii 1988-1991 care a luptat cu succes pentru destrămarea URSS.

Iurie Roşca a avut poziţii ferm anticomuniste pînă în anul 2005. La începuturile Frontului Popular era printre cei care voiau excluderea membrilor PCUS din front, argumentînd că aceştia trebuie să aleagă – ori cu Frontul Popular, ori cu Partidul Comunist. În 1991 Frontul Popular a fost împotriva alegerii lui Mircea Snegur ca preşedinte al Republicii Moldova (la acele alegeri Snegur fiind singurul candidat). Apoi s-a aliat cu Mircea Snegur şi a participat o scurtă perioadă la guvernare în cadrul „Alianţei pentru Democraţie şi Reforme”, o coaliţie a partidelor necomuniste din parlament. Oarecum marginalizat în cadrul acestei coaliţii, PPCD (cum se redenumise Frontul Popular) s-a retras din ea, provocînd căderea guvernului.

În 2001, la prima izbîndă în alegeri a comuniştilor, Iurie Roşca a organizat demonstraţii de stradă, izbutind să împiedice îndeplinirea acelui punct din programul electoral comunist care prevedea ca limbii ruse să i se dea statutul de a doua limbă de stat a Republicii Moldova.

În 2005, în condiţiile în care comuniştii cîştigaseră alegerile dar nu aveau destule voturi ca să aleagă preşedintele, PPCD a acceptat să-l susţină pe Vladimir Voronin în funcţia de şef al statului. A fost începutul declinului acestei formaţiuni politice, care la alegerile din 2009 n-a mai izbutit să treacă pragul electoral. Marea majoritate a foştilor alegători ai PPCD sînt acum alegători ai partidelor liberale din Moldova.

Pentru Iurie Roşca, acceptarea funcţiei de viceprimministru este unica cale de a mai avea un cuvînt de spus în politica moldovenească. Altfel, şansele partidului său de a trece pragul electoral la repetarea alegerilor ar fi fost foarte mici.

Pentru comunişti, cooptarea lui Iurie Roşca este o încercare de a ieşi din izolare şi de a şterge din imaginea de partid antiromânesc pe care o au, şi pe care şi-au întărit-o după evenimentele din aprilie 2009. Multă vreme Iurie Roşca a fost considerat principalul reprezentant politic al românismului în Republica Moldova.

Această interesantă mişcare tactică a lui Voronin vine după ce unul din colaboratorii săi apropiaţi, Marian Lupu, fost preşedinte al parlamentului, a demisionat din Partidul Comuniştilor (şi va candida pentru Partidul Democrat a lui Dumitru Diacov la apropiatele alegeri).

Roşca declară că se va ocupa de reforma juridică şi de supravegherea organelor de drept. Să vedem dacă poliţiştii moldoveni vinovaţi de torturarea şi uciderea unor manifestanţi anticomunişti vor fi traşi la răspundere.

Repetarea alegerilor din Republica Moldova va avea loc în 29 iulie.

Urmăriţi un interviu cu Iurie Roşca în ziarul Flux.

4 gânduri despre „Iurie Roşca, noul viceprimministru al Republicii Moldova (video)

  1. Pingback: Comuniştii de la Chişinău aplică metode ceauşiste « Blogul lui Marius Mioc

  2. Pingback: Viceprimministrul moldovean, Iurie Roşca, susţine ideea mea de a se da vize româneşti cetăţenilor moldoveni direct la graniţă « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.