Ion Iliescu despre cazul Cutean

I-am pus fostului preşedinte Ion Iliescu, pe blogul dînsului, următoarea întrebare:

Domnule Iliescu,
Astăzi unul dintre cei pe care dv. i-aţi considerat printre cei mai reprezentativi revoluţionari din decembrie 1989, numindu-l în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei, a fost condamnat la 5 ani închisoare. Care este părerea dv. despre acest lucru?

Dumnealui mi-a dat următorul răspuns:

mariusmihoc – nu vreau să comentez o decizie a unei instanţe. Însă, am încredere că Emil Cuteanu îşi va dovedi nevinovăţia la recurs. Din declaraţiile sale rezultă clar că nu şi-a însuşit niciun ban. A fost incriminat pentru că a primit sub formă de ajutor de la stat (ca şi alte asociaţii, dealtfel) pentru plata chiriei restante la sediul Asociaţiei “Club 22”, al cărui preşedinte este.

Cred folositor să amintesc şi o relatare a lui Răzvan Savaliuc în ziarul „Ziua” din 17 iunie 2009, care are ca sursă de informaţie o conferinţă de presă convocată chiar de Cutean:

Emilian Cutean (…) a chemat ieri presa la o conferinţă organizată chiar în curtea vilei în care domiciliază. Luxoasa vilă din cartierul Primăverii nu-i aparţine, imobilul fiind atribuit de Guvern Asociaţiei „Club 22 CC” al cărui preşedinte este acelaşi Cutean.
Emilian Cutean a fost condamnat (…) deoarece în 2004, cînd a mai fost secretar de stat, a virat trei miliarde lei vechi de la SSPR, în contul asociaţiei sale, „Club 22 CC”, anchetatorii dovedind că banii au fost folosiţi în interesul său şi al familiei sale. Emil Cutean a transformat parte din vilă în domiciliu personal (…). Dacă o parte a vilei a devenit domiciliul său, restul clădirii înconjurată de brazi este un adevărat club, dotat inclusiv cu bar, în faţa căruia sînt parcate automobile alese. Curtea imobilului e presărată cu mese de lemn, grătare şi foişoare, semn al bunăstării şi petrecerilor care au loc frecvent.
Cutean a pretins în faţa ziariştilor că era normal să stea în vila asociaţiei, deoarece el e din Ardeal şi n-avea unde să locuiască în Bucureşti. (…) El a susţinut că şi alte asociaţii de revoluţionari, ai căror lideri au lucrat alături de el la SSPR, au primit bani de la Guvern, dar numai el a fost condamnat.

Are dreptate Ion Iliescu – Cutean personal nu şi-a însuşit nici un ban. Doar asociaţia pe care o conduce şi a cărei finanţe sînt controlate de preşedintele Cutean a primit bani din care şi-a plătit chiria către stat (probabil Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat). O parte din „luxoasa vilă” este transformată în locuinţa personală a familiei Cutean. Iar, dacă o organizaţie non-guvernamentală a hotărît să asigure preşedintelui său o locuinţă gratuită în Bucureşti, este treaba internă a acelei organizaţii. Respectivul ONG ar fi putut chiar să plătească un salariu preşedintelui pentru munca desfăşurată în interesul asociaţiei, n-ar fi fost nimic nelegal în asta.

O mică problemă apare din faptul că avantajele de care preşedintele „Club 22 CC” a beneficiat din partea asociaţiei sale nu au provenit din cotizaţiile membrilor, ci din bugetul de stat, care a acoperit chiria (şi utilităţile) pentru vila – sediu al asociaţiei, inclusiv pentru locuinţa personală a domnului Cutean. Ion Iliescu ne asigură că nu e vorba aici de nici o vinovăţie.

Lucrurile astea s-au petrecut în anul 2004, dar sînt convins că asemenea fapte sînt de domeniul trecutului. Asta fiindcă art. 3 alin. 5 din Legea 341/2004 prevede:

Sediile asociaţiilor, ligilor, organizaţiilor, cluburilor şi fundaţiilor revoluţionarilor constituite pînă la data de 31 decembrie 1990, aflate în proprietatea statului şi pentru care există un contract de închiriere la data intrării în vigoare a prezentei legi, vor trece, fără plată, în patrimoniul acestora, iar sediile asociaţiilor, ligilor, organizaţiilor, cluburilor şi fundaţiilor revoluţionarilor constituite după această dată, pînă la data de 31 decembrie 1992, precum şi sediile federaţiilor şi uniunilor naţionale de revoluţionari constituite pînă la 31 decembrie 2003 vor avea acelaşi regim juridic prevăzut pentru sediile partidelor politice.

La ora actuală sînt convins că „luxoasa vilă” din cartierul Primăverii care este sediul „Club 22 CC” nu mai aparţine statului ci asociaţiei respective, care, în funcţie dacă era sau nu constituită la data de 31 decembrie 1990 (nu cunosc situaţia exactă a „Club 22 CC” din acest punct de vedere), a preluat-o fie „fără plată”, fie la un preţ de nimic – valoarea contabilă rămasă de pe vremea lui Ceauşescu, conform regimului juridic „prevăzut pentru partidele politice”. Deci Club 22 CC şi alte asociaţii similare nu mai trebuie să cerşească sponsorizări pe la instituţii de stat pentru plata chiriei.

Unul dintre cei care a lucrat la întocmirea Legii 341/2004 (promulgată de Ion Iliescu) a fost chiar Emilian Cutean. Ca efect al acestei legi, „luxoasa vilă” din cartierul Primăverii unde domiciliază domnia sa a fost scoasă din patrimoniul statului. Totul s-a făcut perfect legal.

Domnii Ion Iliescu şi Emilian Cutean au dreptate cînd spun că şi alte asociaţii de revoluţionari au beneficiat de ajutoare din partea statului. Clasei politice mereu i-au fost simpatici şi a încurajat revoluţionarii care au de cerut bani şi avantaje materiale de la stat, în detrimentul celor care cer chestii subversive precum dreptate şi adevăr.

Trăim într-o ţară minunată, în care există atîtea oportunităţi să te îmbogăţeşti perfect legal pe seama bugetului de stat, încît numai tîmpiţii fac ilegalităţi. Dacă Emilian Cutean a iscălit ordinul de plată cu cele 3 miliarde către asociaţia sa la o zi după ce fusese eliberat din funcţia de secretar de stat, aşa cum se zvoneşte prin tîrg, înseamnă că-i tîmpit şi-şi merită soarta.

Notă: Dialogul meu blogăristic cu Ion Iliescu a fost sesizat şi de agenţia Mediafax.

9 gânduri despre „Ion Iliescu despre cazul Cutean

 1. O intrebare inocenta pana la urma, ar spune cineva care nu va cunoaste…..

  Nu , este doar inca un motiv ca sa va legati de Dl. Presedinte.

  Dar de ce trebuie sa raspunda dl. Iliescu pentru faptele altora?

  Distins domn Mioc, trebuie sa ne obisnuim ca de aproximativ 20 de ani traim in capitalism.

  Asta presupune nu doar dreptul la libera exprimare si miscare, trebuie sa devenim si profesionisti in domeniile in care activam, dar mai ales sa nu uitam ca avem niste Legi care trebuiesc respectate, mai intai individual si apoi la nivel de grup, organizatie, etc.

  Eu de exemplu, ce vina am ca dvs ati furat niste sticle de lapte si apoi ati fost inchis?

  In aceea perioada tulbure din Decembrie „89, eu mi-am facut doar datoria fata de tara mea fiind militar in termen, de ce nu am gasit si eu un motiv bun ca sa fur ceva?!?…poate niste cartuse, un binoclu, semne de arma, orice….

  Daca dl. Cutean este vinovat, are tot dreptul sa mearga la beci.Sunt unul dintre sustinatorii sai si ai tuturor celor care indraznesc sa fure din banul public sau privat.Locul lor este acolo unde pot sa se indrepte(la penitenciar) si abia apoi sa scoata capul in lume.

  Numai bine celor care respecta legea !

  • Domnul Ion Iliescu nu răspunde pentru faptele lui Cutean ci pentru propriile sale fapte. Una din faptele lui Ion Iliescu este promovarea lui Cutean în funcţii importante în statul român.
   Am impresia că aţi primit ordin să repetaţi pretutindeni şi de cît mai multe ori afirmaţia că aş fi furat nişte sticle goale de lapte, conform principiului: „calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva”. Aruncarea de sticle goale de lapte spre miliţieni în decembrie 1989 nu este furt ci distrugere.
   La un articol în care discut cum a dispărut din patrimoniul statului o luxoasă vilă din cartierul Primăverii, este firesc comentariul dv., în care vă arătaţi indignat de paguba adusă statului prin distrugerea unor sticle goale de lapte. Aveţi o făţărnicie tipic fesenistă cînd discutaţi de avutul public.

   • Sunteti doar un pic, picutz suparici.

    Insa, d-le Mioc istoria nu ne iarta !……..nu sunt pus de nimeni sa repet ceva anume( jenant dealtfel), eu doar incerc sa va reimprospatez memoria.

    Oricum este o schimbare de incadrare.

    Nu se mai numeste „furat” se numeste „distrugere”.Iata cum timpul altereaza termenii unei fapte.

    Despre ce vila vorbiti din Primaverii?…..chiar nu stiu si imi cer scuze.Daca statul roman a fost prejudiciat, si acest lucru este grav, va asigur ca nu subscriu unor astfel de fapte.

 2. Nu ştiţi despre ce vilă din Primăverii vorbesc? Trebuie doar să citiţi articolul pe care pretindeţi că-l comentaţi ca să înţelegeţi. Sau e un efort intelectual prea mare pentru dv?
  Totul s-a făcut perfect legal. Printr-o lege pregătită de Cutean şi promulgată de Ion Iliescu, diferite vile luxoase aflate în patrimoniul statului au trecut „fără plată” în patrimoniul unor ONG-uri. Dar asta nu-i important, importante sînt sticlele goale de lapte care s-au spart în decembrie 1989 – acolo este adevărata prejudiciere a statului român.

  • Vila in care isi are locatia Club 22, da este a revolutionarilor.Cred ca macar atat merita si dansii, cel putin o parte din ei o merita cu prisosinta !

   Toti revolutinarii din Timsoara dar si din toata tara merita un sediu de la stat.
   Altii au primit intreprinderi ,fabrici si uzine perfect functionale ale statului, degeaba, fara sa faca dovada unor merite deosebite.

   Pentru mine de exemplu, un revolutionar adevarat a fost
   DAN IOSIF.

  • Nu revoluţionarii au primit vile, ci doar cei autointitulaţi reprezentanţi ai lor. Clasa politică, în frunte cu Ion Iliescu, a dus o politică de mituire a revoluţionarilor cu ajutorul bugetului de stat. Au fost găsiţi şi cîţiva dispuşi să se vîndă. Credibilitatea lor în rîndul adevăraţilor revoluţionari e nulă, dar exact aceştia sînt promovaţi de politicieni, fiindcă politicienii au nevoie de mase de manevră, nu de revoluţionari adevăraţi. Deseori aceşti „reprezentanţi ai revoluţionarilor” au probleme cu justiţia – Cutean nu e singurul caz.
   Ca unul care mi-am cumpărat apartamentul în care locuiesc din bani proprii, fără ajutor de la stat, nu mi se pare că ar fi un drept firesc al revoluţionarilor să primească pe gratis vile luxoase din patrimoniul statului. Nu mă miră însă că voi feseniştii gîndiţi altfel. Aţi împărţit voi şi fabrici întregi din patrimoniul statului, ce mai contează nişte vile?

 3. Domnule Iliescu,

  Imi pare rau ca am crezut in dumneavoastra atitia ani, acum, cind vad ca sprijiniti un infractor. Va faceti ca nu vedeti ca in timp ce adevaratii revolutionari – fara de care nu s-ar fi infaptuit revolutia iar dumneavoastra nu ati fi fost presedintele acestei tari – isi fac dosare peste dosare, dau declaratii si asteapta sa fie inclusi in nu stiu ce liste pentru a li se schimba certificatele primite in primii ani dupa revolutie,profitorii care au stiut sa linguseasca s-au umplut de bani, traiesc precum niste nababi si nu mai stiu de munca. Noi am continuat sa muncim si nu am cerut decit un petec de hirtie iar d-tra aprobati niste infractori si sperati sa-si dovedeasca nevinovatia. Tare ne-ati mintit!

 4. Domnule Mioc, dumneavoastra oricum nu sunteti revolutionar autentic !!!

  Toata perioada cat a durat Revolutia din Timisoara, conform propriilor dvs declaratii, ati stat la PUSCARIE.

  In aceiasi perioada insa, alti revolutionari au luptat la propriu, chiar si subsemnatul, desi nu am Certificat si nici nu am indraznit sa cer vreodata.Ca militar in termen imi faceam strict, datoria fata de tara mea.

  In Romania exista insa si revolutionari autentici, dar nu-i musai sa-i recunosteti doar dvs.Nu aveti exclusivitate din pacate sau din….fericire.

  Acestia merita Recunostiinta , chiar daca dvs sustineti ca ei nu sunt revolutionari autetici.

  Probabil ca in varianta dvs toti ar fi trebuit sa treaca pe la
  ” Popa Sapca” ,mai intai.

  De fapt, pe undeva aveti si dreptate.Toti puscariasii au iesit sau vor sa iasa in fata dupa 1989.Toti penalii de drept comun.

  Astazi in Romania daca nu ai cel putin un dosar penal si ceva puscarie la activ nu te incadrezi in categoria SMEKER sau VIP.

  Eu locuiesc inca cu batrana mea mama si familia, deci….nu am casa de la stat.Nu am fost un atarnator niciodata.Fesenist, nici atat.Aveam alte preocupari atunci si acum.

  DAN IOSIF,repet, a fost un revolutionar autentic.Daca mai era in viata poate ne spunea ceva si despre sutele de impostori care solicita preschimbarea Certificatelor, desi nu pot face dovada.
  Dar daca nu mai este dansul, asta poate oare sa insemne ca putem minti fara nicio jena???

  Nu cred.

  PS.- dl. Cutean sa plateasca daca a gresit, dar daca nu este vinovat cine o sa-i mai spele Onoarea patata?!?!

 5. intrucit citind aceste comentarti mi-am adus din nou aminte de scrisoarea pe care am dato sa o citeasca lui dan iosif am inteles ca a citito pina la urma ce facem cu frontul democrat romin in care sa aruncat cu noroi domnilor parlamentari aveti grija credeti ca astai democratia ,asai voi ati invatato in P.C.R.EU NU AM VRUT SI XXX,! ACUM CU AJUTORUL FOSTULUI PRESEDINTE ILIESCU BAGATI IN ANONIMAT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN IN CARE CETATENI AI ROMINIEI SAU DAT VIATA nui nimic si aceasta fapta nu ramine fara rasplata DAR VOI FACE TOT POSIBILUL SA NU FIE UITATI EROI ROMINIEI MIRICA NOROC BUN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.