Politicienii şi revoluţia din 1989 (5)

Articol prezentat iniţial la un simpozion al asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” din decembrie 1999. Vezi şi episoadele precedente ale acestui articol: partea întîi, partea a 2-a, partea a 3-a, partea a 4-a.

Un alt eveniment petrecut în martie 1994 a arătat îndepărtarea de idealurile revoluţiei a politicienilor români: moartea generalului Ştefan Guşe, unul din principalii călăi ai Timişoarei. Atît în Senat, cît şi în Camera Deputaţilor, acest eveniment a determinat ţinerea unui moment de reculegere, de parcă generalul Guşe ar fi fost un erou naţional. Propunerea de a se ţine un moment de reculegere a venit, în Senat, de la Sergiu Nicolaescu (PDSR), iar în Camera Deputaţilor, de la Anghel Stanciu (PRM). Este uluitor consensul de care s-a bucurat această propunere din partea parlamentarilor tuturor partidelor. În Camera Deputaţilor, conform Monitorului Oficial, a existat totuşi un deputat (nenominalizat) care a părăsit sala în respectivul moment.

Printre politicienii care au făcut declaraţii elogioase despre Ştefan Guşe se numără şi preşedintele Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”, Valentin Gabrielescu (vezi „Timişoara” din 5 aprilie 1994).

Asociaţia 17 Decembrie a încercat să facă cunoscut în parlament faptul că, din punctul de vedere al Asociaţiei, generalul Guşe n-a fost un erou ci un criminal. Am luat legătura cu senatorul Tănase Tăvală (PNŢCD) şi cu deputatul Teodor Vintilescu (PNLCD) cu rugămintea de a prezenta în parlament un comunicat al asociaţiei în care se protesta faţă de cultul personalităţii generalului Guşe. Fără rezultat. De precizat că, urmare a refuzului de a prezenta în parlament punctul de vedere al Asociaţiei 17 Decembrie, senatorul Tănase Tăvală a primit titlul de „persona non-grata” a Asociaţiei 17 Decembrie.

Activitatea Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” s-a sfîrşit în decembrie 1994, prin audierea preşedintelui Ion Iliescu. Audierea, desfăşurată sub conducerea secretarului general al PNŢCD Valentin Gabrielescu, a fost un triumf pentru Ion Iliescu, care s-a şi grăbit să publice stenograma acesteia în cartea „Revoluţia trăită”. Întrebările incomode, dar lămuritoare, pe care opinia publică se aştepta să fie puse preşedintelui Iliescu, au lipsit. În schimb n-a lipsit propunerea iniţiatorului Comisiei, senatorul Sergiu Nicolaescu, de a se da o amnistie pentru faptele criminale din decembrie 1989, fiindcă „numai aşa vom putea afla adevărul”. Televiziunea a prezentat respectiva propunere ca o concluzie a activităţii Comisiei, deşi aceasta era doar o propunere a unuia dintre membri.

(va urma)

7 gânduri despre „Politicienii şi revoluţia din 1989 (5)

 1. Domnule Marius Mioc,

  Fie si din sumarele consideratii pe care le-am postat pe blogul dvs. rezulta gresita judecata pe care, la un moment dat, multi dintre noi au facut-o cu privire la ce s-a intamplat acum 20 de ani.
  Raposatul general Stefan Gusa a simtit in seara zilei de 17 decembrie 1989 ca ceva nu este in regula cu „Radu cel Frumos”, motiv pentru care a chemat cercetasii de la Buzau. Dupa ce s-a lamurit ca nu-i vorba de nici o invazie, a dat ordin ca trupele sa se retraga in cazarmi.
  Timp de 20 de ani am fost manipulati. Istoria s-a scris si de invingatori – echipa Iliescu, cu teza revolutiei -, si de invinsi – echipa Iulian Vlad, cu teza „non combat”. Dar vremurile cand vom afla adevarul sunt aproape – as spune chiar ca suntem mai aproape ca niciodata de adevar, chiar fara sprijinul autoritatilor.
  Pe acest blog am pus o serie de intrebari. Chiar ele, carora le-am dat, partial, raspuns, sugereaza adevarul.
  Dar iata o intrebare care ma framanta: cine a spus prima data – si cu ce a dovedit – ca in tara patrunsesera in decembrie 1989 un numar de cca. 30.000 (sau 60.000) de „turisti” sovietici? Cine a intretinut acest mit al acestei armate invizibile, care n-a lasat nici o urma in scriptele de la punctele de frontiera, in registrele hotelurilor, in rapoartele col.(r) Niculae Mavru, in sintezele col.(r) Filip Teodorescu etc.? Si: de ce dl. Iulian Vlad a dat ordin ca toate cadrele de securitate sa urmareasca NUMAI prezenta strainilor si sa-i lase in pace pe cei care strigau pe strazi „Jos Ceausescu!”?
  Dar repet intrebarea lansata in postarea anterioara: cine – si de ce – a manipulat militarii cu informatia ca Tara FUSESE invadata de trupe unguresti si, posibil, iugoslave, dupa cum declara raposatul colonel in rezeva Marin Teodorescu?
  Al dvs., Lector

 2. Domnule Marius Mioc,

  Cum n-am primit (inca) un raspuns la intrebarea pe care v-am adresat-o privind numarul de vizitatori individuali ai blogului dvs., m-am orientat dupa ceea ce contorizeaza el – numarul de vizualizari. Astfel, am constatat ca in 24 de ore – de sambata seara pana duminica seara – au fost inregistrate cca. 600 de vizualizari. Daca printr-o „vizualizare” intelegem o pagina deschisa, se poate prelimina ca in perioada respectiva au existat, la un calcul aproximativ, intre 200 si 300 de vizitatori distincti.
  Nu pot inca sa-mi dau seama daca este mult sau putin, dar se naste o intrebare fireasca: de ce totusi la un numar destul de bun de vizitatori, cum este cel de mai sus, nu exista mai deloc comentarii?
  Este cel putin ciudat.
  O a doua intrebare priveste interesul generic al blogului. Mai precis, de buna seama ca dvs. ati gandit blogul drept un instrument de aflare a adevarului. Pornind de la o astfel de prezumtie nu inteleg de ce intrebarile pe care vi le-am lansat atat dvs., cat si cele lansate corespondentului ce semneaza „Involutia1989”, nu au primit raspuns.
  Nu pot sa nu constat ca materialele postate de dvs. pe blog sunt defavorabile militarilor. Dar iata ca vine interviul dnei Lucia Hossu-Longin cu raposatul colonel in rezerva Marin Teodorescu, postat in parte aici, pe blog, care schimba radical datele problemei. Caci potrivit acestei marturii, militarii au fost manipulati.
  Astept asadar cu incredere in continuare o pozitie echidistanta din partea dvs. si un concurs mai larg din partea corespondentilor blogului, pentru aflarea adevarului, atat de necesar noua, ca cetateni, ca popor, ca natiune. Indiferent cum va arata el.
  Al dvs., Lector

 3. Pingback: Politicienii şi revoluţia din 1989 (6) « Blogul lui Marius Mioc

 4. Pingback: Dorin Florea, primar PD-L al Tîrgu Mureşului, de acord cu statuia criminalului comunist Ştefan Guşă « Blogul lui Marius Mioc

 5. Pingback: Petiţie împotriva statuii generalului Guşă la Tîrgu Mureş « Blogul lui Marius Mioc

 6. Pingback: Generalul-criminal Ştefan Guşă are o sală denumită în cinstea lui la Universitatea Naţională de Apărare « Blogul lui Marius Mioc

 7. Pingback: Radu Câmpeanu: “Iliescu a făcut şi multe lucruri bune” « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.