Guvernul Boc prorogă iar termenele pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar

Actualizare: Această a 7-a prorogare a termenelor Legii 341/2004 a fost făcută pînă la 1 ianuarie 2010. Ca motiv al prorogării, în preambulul ordonanţei de urgenţă se menţionează existenţa a peste 8000 de dosare încă nesoluţionate de SSPR. În activitatea de pînă acum a SSPR nu a existat noţiunea de dosar respins, nici măcar în cazurile în care CPRD a refuzat avizul.

În Monitorul Oficial nr. 452 din 1 iulie 2009 a apărut o ordonanţă de urgenţă privind prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor de revoluţionar prevăzut de Legea 341/2004. Nu am deocamdată la dispoziţie textul complet al ordonanţei, dar ea este menţionată pe saitul Monitorul Oficial.

Am mai discutat pe acest blog despre propunerile de prelungire a termenelor prevăzute de Legea 341/2004. Mă văd silit să repet că este o batjocură la adresa revoluţionarilor, pe care politicienii doresc să îi ţină ocupaţi pînă la adînci bătrîneţi cu problema aceasta a certificatelor. Astfel se compromit revoluţionarii în faţa opiniei publice. Totodată se realizează un alt obiectiv – prescrierea infracţiunilor de fals care s-au săvîrşit cu prilejul cererilor de preschimbare a certificatelor. Se poate spune – chiar dacă infracţiunile de fals sînt prescrise din punct de vedere penal, ele pot fi dovedite pe cale civilă. Teoretic da, practic nu, fiindcă n-are cine să cerceteze miile de dosare. SSPR n-are personal pentru asta, Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor (CPRD) nici atît. Dacă răspunderea penală există încă, se poate face plîngere la parchet, iar acesta are mijloace şi personal ca să facă cercetarea. Firesc, o mare parte din plîngeri ar apărea chiar în perioada de contestaţii, care este de 6 luni de la expirarea termenului de preschimbare. Dar, prin prelungirea acestui termen şi realizarea prescripţiei, orice plîngere către parchet va primi automat „NUP” – neînceperea urmăririi penale, iar parchetul nu se va mai obosi să cerceteze pe fond dacă documentul/înscrisul/declaraţia contestată sînt false sau nu. Nu este nici obligaţia nici rostul parchetului să cerceteze infracţiuni prescrise.

Un alt efect al prorogării este, după cum spuneau asociaţiile revoluţionare din Timişoara, că prelungirea termenului dă posibilitatea pentru impostori de a “fabrica” probe la dosar, compromiţînd astfel Revoluţia Română din Decembrie 1989 şi însăşi ideea de justiţie. În acest caz n-ar interveni încă prescripţia, căci fapta ar fi recentă, dar minciunile sînt greu de dovedit juridic căci, cum îmi zicea un procuror, „în România există meseria de martor”. Cei interesaţi au învăţat, în anii aceştia în care se tot verifică dosarele revoluţionarilor, arta falsificării profesioniste a dovezilor. Există şi lideri de asociaţii de revoluţionari care oferă consultanţă în acest scop. Nu-s mulţi, dar, cum zice zicala, „e destul o lingură de căcat ca să strice un butoi cu miere”, şi exact liderii de asociaţii care s-au angrenat în distribuirea pe bandă rulantă a certificatelor de revoluţionar, au cei mai mulţi membri în organizaţiile lor. Cu ajutorul acestor membri, ei cîştigă democratic alegerile în organizaţiile pe plan naţional ale revoluţionarilor. A fi „lider revoluţionar” azi, la 20 de ani de la revoluţie, înseramnă a fi mijlocit certificate la cît mai multe persoane (care te vor vota apoi), nu a fi săvîrşit ceva serios în decembrie 1989. Mulţi politicieni sînt bucuroşi de această situaţie, ei n-au nevoie de revoluţionari adevăraţi ci de mase de manevră.

Nu vreau să mă repet, de aceea vă invit să citiţi articolele publicate anterior pe acest subiect:
Emisiune TVR din 1997 despre certificatele de revoluţionar
Dumitru Dincă îl acuză pe George Costin
Fesan: Hrebenciuc şi Sechelariu au primit certificate de revoluţionar fără să ceară
Fesan: în jurul meu sînt numai falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar
450 de luptători în Timişoara şi 12000 în Bucureşti
Nouă prorogare a termenelor pentru certificatele de revoluţionar
CPRD şi SSPR se încaieră public
– Un Bebe Ivanovici liberal: Raymond Luca (partea întîi şi partea a 2-a) – Raymond Luca şi-a corectat parţial poziţiile după apariţia acestui articol
CPRD se pronunţă împotriva unei noi prorogări a termenelor Legii 341/2004
Cînd a spus Emilian Cutean adevărul?
Discuţiile din CPRD despre prorogarea termenelor Legii 341/2004
Asociaţiile de revoluţionari din Timişoara protestează împotriva prorogării termenelor Legii 341/2004

22 de gânduri despre „Guvernul Boc prorogă iar termenele pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar

 1. Mizeria la care s-a ajuns in prezent isi are originea in modul in care s-au eliberat certificatele pe Legea 42. Daca vrea cineva cu adevarat sa scape de impostori, acolo trebuie sa priveasca in primul rand. Prorogarea sau neprorogarea nu reprezinta cheia eliminarii impostorilor. Daca la nivelul SSPR comisia de lucru isi face datoria, nu o opreste nimeni sa sesizeze Parchetul cand se descopera un fals intr-un dosar. In discutie ar trebui pus mai curand modul in care este tratat un fals sesizat. Mie nu mi se pare logic si legal, in cazul in care un membru al comisiei SSPR descopera un fals si face plangere la Parchet, Parchetul sa dea NUP doar pentru motivul ca nu a inceput perioada de contestatii. Ce treaba are una cu alta? Care e baza legala a unei asemenea proceduri? Sa inteleg ca daca unul comite orice alta fapta din CP, i se da NUP fiindca n-a inceput perioada de contestatii? Sa inteleg ca asta s-a intamplat cu toate dosarele trimise la Parchet de Fesan, de Cutean, de Petrisor etc? S-a decis NUP fiindca e prematura sesizarea faptei? Pentru crima, de exemplu, se aplica acelasi model de prematuritate, pe undeva prin vreo lege?
  Ar mai trebui discutat de asemenea deschis si amanuntit, in ce consta arta falsficarii. Odata descris mecanismul, cat de rafinat ar fi, s-ar intrezari si metode de demascare a cazurilor concrete in care a fost folosit. Se vorbeste de retele intregi, de consultanta de specialitate; foarte bine, o fi adevarat, dar exemple concrete unde sunt?; dar planul de a demola aceasta structura de tip mafiot unde e? Se asteapta tot perioada de contestatii? DNA-ul, de ex., la urechile careia e imposibil sa nu fi ajuns cifrele astronomice care se presupune a fi implicate in afacerile cu certificate, nu se sesizeaza, fiindca nu e momentul? Asteapta si ei perioada de contestatii?
  A fi puse toate sperantele de curatenie morala si legala doar in neprorogarea termenelor mi se pare insuficient; poate fi chiar o capcana menita sa ne abata atentia de la principala problema: capacitatea de a reactiona pe fondul chestiunii despre impostura si falsuri. Sa incercam sa facem o proiectie in momentul in care gata, s-a terminat cu prorogarile, si sa vedem daca avem cu adevarat motive sa ne bucuram ca in sfarsit incepe curatenia. Vom vedea ca nu apar contestatiile. De ce nu apar, am mai spus-o. Vom vedea si ca Parchetul nu va face mai mult decat poate face acum. Nu se va intampla nimic senzational. Fiindca esentialul – curatenia se putea produce oricand din 1990 incoace, nu trebuie decat sa-si faca fiecare treaba unde era pus – ne scapa.

 2. Pentru mine e aproape de neconceput ca nu se acorda atentie, de catre institutiile de control ale statutului, problematicii despre impostura cu certificatele de revolutionari, asteptandu-se nu-stiu-ce. Chiar daca pana la ora asta – prea putini fiind dispusi sa declare in scris ce vorbesc – totul e doar un zvon, magnitudinea presupuselor infractiuni cu certificatele de revolutionari nu poate fi ignorata. Sumele despre care vorbeste lumea, de ordinul sutelor de milioane de euro implicate in procesul de preschimbare, mi se par mult mai mari decat, sa zicem, suma de 630.000 de euro din atat de mediatizatul caz de la MTS.

 3. @Iulian, mulţumesc pentru textul OUG. Legea 341 a fost dată, se spunea, exact ca să facă curăţenie după mizeria făcută de comisiile Legii 42, dar instituţiile statului nu sînt interesate de curăţenie, le convine compromiterea revoluţionarilor.
  Descrierea prea amănunţită a artei falsificării poate da unora idei, nu ştiu dacă e oportună.
  Nu ştiu exact ce soluţii de NUP a dat Parchetul pînă acum şi cum au fost justificate. Fesan a spus că a făcut sesizări la parchet la care a primit NUP, dar n-a prezentat nici un astfel de NUP, pentru a se vedea argumentaţia juridică. E Fesan o persoană credibilă? A spus la TV că a respins 5000 de dosare din 6000 analizate, dar în raportul său final nu a pomenit nici măcar de un singur caz de dosar respins. Pentru ce să-l cred cînd spune că a sesizat Parchetul?
  La CPRD verificările se fac doar prin sondaj, iar multe dosare îndoielnice nici n-au fost trimise acolo (sînt multe din cele 8000 de dosare pretins nesoluţionate), deci nu se puteau face sesizări la parchet.
  Pînă cînd un presupus impostor nu şi-a ridicat noul certificat şi n-a beneficiat de avantaje de pe urma acestuia, nu există prejudiciu, ceea ce are urmări asupra încadrării faptei. Legea 341 spune că drepturile se primesc retroactiv de la data depunerii cererii de preschimbare, dar abia după preschimbarea certificatului. Cum unii au depus cerere în 2004 şi ajungem cu preschimbarea în 2010, indemnizaţia luată retroactiv pe mai bine de 5 ani ajunge la o sumă considerabilă.

 4. problema se pune in felul urmator, cei 8000 nu sunt vinovati ca sspr-ul nu a lucrat si nu i-a informat despre stadiul in care se afla dosarul lor si ce acte le lipsesc de la dosar , vinovat este sspr-ul . Acum inteleg ca numai pe cei 8000 ii mai verifica , si nimeni nu va mai putea sa depuna nici un act de complectare , si bineinteles nu se vor mai primi dosare noi , asa ar fi normal

 5. Pe scurt cazul meu , in 2007 a vazut pe site-ul sspr-ului ca imi lipsesc la pct 10 -11 probe la dosar , in aprilie 2008 am venit special din usa si am depus dvd-ul ” timisoara in noaptea de 21-22 dec, 89 ” unde la ora 1;29 noaptea 21-22 eram in opera ( cel cu ranga de fier la piept ) , am venit inapoi si am vazut ca tot imi lipsesc probe , in aprilie 2009 am venit iarasi special ptr asta si in 27 aprilie ( inainte cu 3 zile de a se sista depunerile ) am depus la sspr o poza cu mine luata de pe dvd unde se vede ora si ziua plus inca cateva declaratii ale unor importanti revolutionari din opera ( D. Curiban , I. Grigoras )etc. Mi s-a spus ca am dosar beton dar , nu vad nici unde situatia mea inca . Daca vreti sa ma vedeti uitati-va pe site-ul D-lui Nastasache Iulian „numele revolutiei ” avand id-ul Stein Alexandru . Oare a cui este vina in cazul meu , eu am depus actele in oct 2004 si in decembrie am plecat in usa si nu am cerut certificat nou ci doar preschimbare . Precis daca nu reusea revolutia cu aceste ” probe ” eram omorat atat eu cat si familia mea , nu puteam sa zic ca la ora 1;29 noaptea de 21-22 m-am dus sa vad la opera traviata sau tache , ianche si cadar . Poate am fost aprobat nustiu , sau poate-ca nu a ajuns inca la rand , daca nu s-a mai lucrat la sspr nu este vina mea . Imi aduc aminte de un moment hazliu din opera din noaptea de 21-22 , eu am pus la iesirea din balcon la o toaleta din holul de sus o matura si un extinctor ca sa blochez usa toaletei ptr-ca se spunea ca vin securistii si sa nu poata intra pe geamul toaletei , la un moment dat a cazut matura si extinctorul si a facut o galagie ca de pusca , multi erau pe sub mese . am vazut undeva o declaratie a unei revolutionare cum ca acazut o matura si ne-am speriat , nu acum spun asta in premiera , a fost un extinctor pus de mine . Mai sunt multe de povestit din opera dar , poate cu alta ocazie

 6. @Alex
  Dupa parerea mea, daca am trai intr-o societate normala, chiar ar trebui sa se poata primi dosare noi, sa nu existe nici un termen de genul asta. Daca exista cineva care a fost in coma 19 ani? Nu m-ar mira sa nu stie nimeni. Am vazut ceva la Cluj, confirmare a ceea ce stiam din 1990. Problema e in alta parte, intr-adevar la SSPR, unde batjocura (sau o incompetenta egala prin efecte cu batjocura criminala) nu cunoaste limite.
  Acte de completare se mai pot depune. Este efectul prorogarii nr.7 (o aberatie tot a societatii in care traim), sau a bunavointei putinelor (mult spus) persoane din SSPR aflate intre ciocan si nicovala – a ajuta versus a fi trasi la raspundere ca vor totusi, asa, din bun-simt, sa ajute pe cei care merita.
  Deci daca chiar iti mai cer vreo dovada, o poti depune.
  Daca ti-au zis ca dosarul e beton, mai mult ca sigur ca se va rezolva pozitiv, vei apare probabil prin octombrie-noiembrie in avizele date de SSPR, dar stai ca intai trebuie sa se verifice dosarele, cele 8000 si altele poate, de la Revolutia din catunul x si y, sau de mai cine mai stie unde, unde e vin si peste, amestecate strategic cu cateva dosare de urmasi, raniti si retinuri care stau sa moara (sa dea Domnu’, se face economie la Buget). Crezi ca eu sunt cel care abereaza, nu-i asa? As fi si eu fericit ca stiu ca aberez.

 7. Domnule Stein, dacă lucrurile stau cum le înfăţişaţi, nimic nu vă împiedica să depuneţi o contestaţie la CPRD pentru faptul că nu vi s-a aprobat preschimbarea. V-ar fi costat doar timbrele poştale. La nevoie, vă rămînea şi calea instanţei. Acum, trebuie să mai aşteptaţi alte 6 luni înainte de a putea face contestaţie.
  Au trecut 5 ani de la apariţia Legii 341, eu nu-i înţeleg pe cei care spun că n-au avut timp să-şi completeze dosarul. Sînt o mulţime de legi din diferite domenii în care pentru obţinerea unor avantaje trebuie depuse nişte acte într-un anumit termen, de obicei de ordinul lunilor, nu al anilor. Cine nu se încadrează în termene pierde drepturile. Cu Legea 341 s-a ajuns, de la 6 luni iniţiale la 5 ani şi 6 luni cu prorogările. Unde a mai existat lege cu 7 prorogări succesive? Nu am siguranţa că va fi ultima prorogare.
  Boală lungă, moarte sigură, ne va apuca pensia discutînd tot despre preschimbarea certificatelor. Eu sînt de părere că circul trebuie isprăvit cît mai repede, cei care se pretind nedreptăţiţi să dovedească asta în faţa judecăţii, nu să se plîngă pe internet, unde spusele lor nu pot fi verificate.

 8. D-le Mioc , eu nu ma plang pe internet , eu mi-am expus punctul de vedere la articolul Dv si mi-am prezentat cazul meu si fiti sigur ca daca eu eram in Romania certificatul era preschimbat dar , aici fara nici o informatie mi-a fost f greu sa avansez . Daca era de la bine inceput o informare corecta a revolutionarilor nu se ajungea aici . Dv stiti cum s-a lucrat la SSPR .

 9. @”eu nu-i înţeleg pe cei care spun că n-au avut timp să-şi completeze dosarul”. Marius, nu fi si tu nedrept. Eu aici nu vorbesc de mine, care mi-am depus dosarul in 2008, ci de cei care si-au depus dosarul chiar de la inceput. Nu spune nimeni ca n-au avut timp sa-si completeze dosarul, au avut tot timpul din lume. DACA DEPINDEA DE EI. Cu totul alta e realitatea: nu depindea de ei. Decat daca scria undeva in lege ca trebuiau sa sune in fiecare zi la SSPR, ca sa afle daca nu cumva mai lipseste, mai nou si mai de curand, in orice moment din 2004 pana acum!, ceva din dosarul lor. Poate la Timisoara nu ati avut cazuri (desi, nu cred, Alex e unul dintre cazuri), dar in restul tarii au fost o multime, multe grave (acum cateva zile am aflat de un ranit caruia nu i-a zis nimeni, pana acum cateva zile, ce ii lipsea din dosar; e foarte bolnav si nu se mai poate deplasa). Depinde de tine sa faci ceva, daca stii ca trebuie sa faci. Sa nu dezumanizam prin proiectii de stricte termene tehnice chestiuni in care partea tehnica (legislatie, termene de aplicare) ar trebui sa revolve probleme umane.

  1. Iuliene, e plină legislaţia de termene de depunere a actelor. Un exemplu la îndemîna tuturor şi arhicunoscut: există lege care dă dreptul la ajutor guvernamental pentru încălzire pentru cei săraci. Cei care stau la bloc ştiu problema, se dau ajutoare prin asociaţiile de proprietari. Dumnezeu şi Guvernul îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Ca să primeşti ajutor trebuie să completezi o cerere şi să aduci nişte acte din care să reiasă venitul lunar. Dacă n-ai depus cererea şi actele la timp, pierzi ajutorul. Nu merge să vii după 3 ani să spui că în luna cutare aveam venit mic care mă îndreptăţea la ajutor de încălzire, să mi se dea retroactiv ajutorul. Nu e nimic inuman în asta, e modul firesc de funcţionare a instituţiilor unui stat.
   A primi din partea guvernului nişte înlesniri presupune nu numai drepturi ci şi obligaţii, şi una dintre obligaţii este de a depune nişte dovezi care să arate că într-adevăr meriţi aceste drepturi. Cine e prea leneş să facă treaba asta îşi merită soarta.
   În cazul certificatelor de revoluţionar, 5 ani a fost un răstimp foarte generos. Nu mai vorbesc că dovezile trebuiau să existe încă de pe vremea vechilor comisii ale Legii 42. În plus, art. 12 alin. 3 din HG 1412/2004 prevede: „În situaţiile în care se constată că solicitantul nu a depus documentele prevăzute la art. 11 alin. (1) sau dosarele nu se află la SSPR ori nu cuprind toate documentele, SSPR solicită persoanelor în cauză transmiterea documentelor necesare”. Cunosc că încă de pe vremea cînd secretar de stat era Petrişor Morar s-au trimis o mulţime de astfel de adrese. Problema nu este însă că lipsesc acte la dosare, ci că sînt mii de dosare întocmite corect din care reiese (din înseşi declaraţiile petiţionarilor) că oamenii respectivi, chiar dacă au fost pe stradă la revoluţie, n-au săvîrşit nici un fel de fapte deosebite. Cu ce să-şi completeze oamenii ăştia dosarul? Cu noi declaraţii în care să născocească fapte pe care nu le-au săvîrşit, doar ca să se încadreze în lege, căci asta li se sugerează de ani de zile? Vina SSPR nu este că ar fi lăsat dosare nerezolvate, ci că n-a avut curajul să spună clar şi răspicat în cazul unor dosare soluţionarea „respins” (cu dreptul împricinaţilor de a contesta soluţia pe cale legală). Fesan a făcut declaraţii incendiare pe la TV cum că e înconjurat de falsuri şi că din 6000 de dosare, 5000 nu se încadrează în prevederile legii, dar la sfîrşit n-a respins nici măcar un singur dosar.
   La fiecare caz de amărît care ar fi meritat certificatul dar n-a ştiut să-şi completeze dosarul (şi care, într-un fel, e singur vinovat de asta), există zece cazuri care ar fi meritat certificat dar n-au mai depus cerere scîrbiţi de faptul că ar putea ajunge în aceeaşi tagmă cu impostorii.

 10. Probabil ca pe vremea lui Petrisor Morar s-au trimis adrese, dar dupa aceea nu s-au mai trimis decat accidental.
  La ghiseul SSPR, cand depuneai dosarul, se uitau, si ziceau: mai trebuie aia sau ailalta, sau: e complet. In baza acestei ultime informatii, lumea se ducea acasa si statea linistita. Oamenii credeau ca au dosarul complet, si nu-l aveau. Ulterior comisia constata ca lipseste totusi una sau alta. Numai ca SSPR-ul nu mai trimitea adrese, ori ele nu ajungeau la destinatar. Nici pe site nu se posta nimic. Am trecut personal prin asta. Daca nu te gandeai ca te-au indus in eroare cand ti-au zis ca-i complet, nu te gandeai nici sa te duci sa mai intrebi. Asa au mers lucrurile. Poate pe vremea lui Petrisor a fost altfel. Sigur, e si vina depunatorilor fiindca se duceau la ghiseu si intrebau ce acte sunt necesare, luand de bun raspunsul verbal primit, fara a mai studia personal legea, dupa cat pricepeau ei, sa vada ce zice scrie si sa depuna documentelle in consecinta. Dar nici asta nu functiona mereu. Fiindca din dosare complete dispareau acte. Sau actele existau in dosar, dar figurau ca lipsa in baza de date a SSPR, cel mai probabil din motive de actualizare neatenta. Imi povestea cineva ca a a dus de vreo sapte ori acelasi document, ca-l aducea si dupa aia iar lipsea, iar cand s-a deschis dosarul documentul era in dosar, de sapte ori.

  Nu vorbesc de cei care trebuiau sa se dea peste cap sa mai faca rost de dovezi, cu ei povestea e diferita, cred ca de la bun inceput li se spunea ce sa aduca si nu aduceau, ca n-aveau de unde, sau aduceau ce credeau ei ca e dovada si de fapt nu era. In felul asta era dosarul incomplet tot timpul.

  In categoria celor de mai sus sunt doua categorii: cei care au facut fapte deosebite dar nu au cum sa dovedeasca si altii care n-au ce fapte deosebite dovedi. Concomitent, sunt cei unii au fortat dovedirea unor fapte deosebite, reale sau nu, depunand la dosar, (inclusiv, poate, din disperare: cei care nu puteau dovedi o fapta reala) documente falsificate. Evident ca SSPR a gresit si persista in greseala nepublicand lista cu dosarele respinse, dar eu tot sper ca o va face intr-un mod clar, neechivoc si final. Se poate analiza si poate ar fi interesant sa se analizeze si ‘de ce’ nu publica/nu a publicat SSPR-ul aceste liste (nota: cand inca mai functiona site-ul, la rubrica Respins SSPR apareau anumite informatii, ceea ce insemna ca dosarul era respins din diverse motive; in baza de date pe care o am eu, dintr-un total de 20526 inregistrari valide, 978 figureaza cu dosar respins pe diferite motive – in general codate numeric, dar si explicite, inclusiv de ex. ‘FÃRÃ FAPTE DEOSEBITE’, DAR, probabil ca era vorba de respingere temporara, in asteptarea completarilor), de ce secretarii de stat nu au facut pana acum o lista cu dosare respinse irevocabil (posibil sa nu o poata fec), si care ar fi legatura intre lipsa acestei liste si lipsa (in prezent, absoluta) de transparenta a SSPR.

 11. Am dosarul cu nr.19585 depus în 7 06 2005. Am fost permanent în centru revoluţiei din Cluj. Am luat de acasă pe doamna Doina Cornea, am scris o carte despre revoluţia din Cluj şi culmea mie mi s-a dat certificat de participant în timp ce alţii care nu au dat pe la revoluţie, ba au mai fost şi securişti recunoscuţi au certificat de luptător şi beneficiază. Eu am o pensie de 7oo lei şi nu aş cere preschimbarea carnetului din participant în luptător dar parcă mă sfidează cei care au carnet pe nedrept. Aştept răspuns Ţene Florinel Sandu

 12. @Ţene Florinel Sandu

  Daca aveti deja noul certificat cu calitatea ‘Participant’ si considerati ca trebuia ‘Remarcat’, din cate stiu eu aveti doua posibilitati: ori depuneti o cerere la SSPR in care sa solicitati revizuirea calitatii, ori asteptati perioada de contestii si depuneti la CPRD o contestatie in vederea schimbarii categoriei (a doua optine am inteles ca ar fi mai buna)

  Daca nu aveti noul certificat, trebuie sa ii contactati pe cei de la SSPR, cel mai probabil figurati cu dosarul incomplet. Nu va bazati pe faptul ca va vor trimite acasa vreo instiintare privind completarea dosarului. Ar trebui sa discutati si cu dl. Cotae, inteleg ca el v-a depus dosarul la SSPR, poate stie in ce stadiu e. Tot SSPR ar trebui sa va lamureasca si in privinta calitatii; la ei apareti cu cerere de preschimbare pentru ‘Participant’.

  De faptul ca exista securisti revolutionari si altii care au certificat fara sa aiba vreo legatura cu Revolutia, suntem si noi vinovati, deoarece atunci cand stim pe cineva care a obtinut nemeritat certificatul, ne plangem generic, fara a nominaliza si actiona efectiv in vreun fel (contestatii la CPRD, mass-media).

  De asteptat, cred ca mai aveti de asteptat. Nu am vazut sa existe la SSPR un mare avant in a rezolva revolutionarii care nu pot fi contestati; in umbra SSPR-ul actioneaza vectori in cu totul alte directii. Acestia fac ca prioritatile sa fie altele decat cele firesti. Poate aparent nu are legatura cu modul in care se decide eliberarea certificatelor, dar va dau un exemplu: dupa cum stiti, urmeaza sa fie numit noul secretar de stat; ieri a avut loc o intalnire de taina a sefilor marilor asociatii, unde s-au discutat lucruri de si mai mare taina; in timpul intalnirii, unul dintre revolutionarii prezenti a ridicat in plen problema Anei Pavel – o mutilata a Revolutiei care are nevoie urgenta de ajutor; subiectul nu a interesat pe absolut nimeni. Trageti dvs. concluziile, unde sunt sforile si de ce vi se intampla ceea ce vi se intampla.

 13. La haosul democratic în care se află România, câteodată mă întreb dacă nu visez.Problemele noastre, ale revoluţionarilor nu trebuiesc căutate mai departe decât în curtea noastră.Nicăieri nu a existat o bătălie mai mare pe funcţii decât în asociaţiile de revoluţionari.Cred că politicienii de la noi au învăţat că tupeul ţine loc de absolut orice de la noi.Recunaşteţi că nu a existat preşedinte de asociaţie de revoluţionari pe care să-l doară în cot de altceva, decât să fie el în frunte.Am insistat de multe ori să se desfiinţeze asociaţiile de revoluţioari şi să fim toţi înscrişi doar la SSPR. Câte înjurături mi-am luat de la o mulţime de revoluţionari,mama-mama, de ajunsesem să cred ca e mai bine să nu fiu revoluţionar.Nicăieri nu există mai mare coeziune şi dezbinare concomitentă, ca la revoluţionari.Drepturi acordate pe baza legii 42/90 luate pe şest, cu pile şi cunoştinţe.Aţi întânit vreun revoluţionar care a venit să spună colegilor lui de organizaţie, că şi-a luat un anumit drept?! Eu unul nu am întâlnit şi nici voi. Să nu-mi amintiţi de colegul revoluţionar cu care sunteţi prieten de ani de zile, că va zis. Va zis ca să mergeţi împreună.Nu merge site-ul la SSPR?! Păi arătaţi-mi un preşedinte de asociaţie sau un revoluţionar cu bani, care a dorit să se ocupe de treaba asta.A cumpărat cineva, webhosting-ul pentru site-ul nostru, costă doar 200 de euro pe an.A plătit cineva crearea unui site, costă 100 de euro, care să ne fie reprezentativ, s-a dus cu el pe CD la SSPR, cu toate parolele de acces, iar cei de acolo nu au dat drumul la site?!
  Pentru că având toate acestea, iar cei de la SSPR nu băgau datele noastre pe site, atunci putem să spunem că ceva este necurat la mijloc.Dacă SSPR ne bagă beţe în roate, eu sunt de acord să facem o singură asociaţie pe toată ţara, cum am mai propus, cu filialele respective, să ne înregistrăm la tribunal ca ong-eu şi să facem presiuni asupra guvernului, printr-o grevă a foamei a cel puţin 5.000 dintre noi, şi să cerem ca numai această asociaţie a noastră să-şi dea acordul la instituţiile statului pentru obţinerea unor drepturi acordate de Legea 341. Cu alte cuvinte, dacă noi revoluţionarii ştim că cineva nu este revoluţionar pe bune, nu ne dăm acceptul pentru primirea unui drept. Cerem expres celor care plătesc indemnizaţie către falşi revoluţionari, să înceteze plata către aceştia.Este simplu, democratic şi legal.Dacă se face o adăugire la Legea 341, precum că drepturile se acordă numai cu acceptul asociaţiei noastre, atunci nu vor mai exista aceste dispute verbale între unii şi alţii, care a fost mai revoluţionar decât altul.Soluţii pentru rezolvarea problemelor noastre există în puterea noastră.Dar ca să vă convingeţi că nu se poate face nimic în acest sens, o să vedeţi câţi deontologi dintre revoluţiuonari, vor începe să comenteze, pe post de Gică Contra. Numai eu ştiu o mulţime din aceştia, care sunt proşti de bubuie, dar sunt foarte fuduli şi tupeişti, şmecheri cât cuprinde şi-şi prezintă argumente fizice la o problemă, mai puţin verbale, chiar de loc.Poate aşa înţelegeţi de ce m-a cuprins scârba şi nu sunt membru la nici o organizaţie de revoluţionari.Da dacă mă făcea mama de 198 cm, la 120 kg, vă garantez că alta era situaţia revoluţionarilor, măcar în Bucureşti unde locuiam.Am fost şi eu recent pe la SSPR.Recunosc că alta este metoda de lucru acum, parcă mai destinsă, mai multă solicitudine, sau am nimerit eu într-o zi bună. dar nu cred.Şi să-mi spună cineva, dacă vreodată vreo adunare de revoluţionari nu s-a terminat obligatoriu cu o ceartă zdravănă între noi! Primul care îmi dovedeşte contrariul, predau certificatul şi renunţ la drepturile de luptător-rănit în decembrie 1989!

  1. Desfiinţarea asociaţiilor de revoluţionari nu se poate face atîta vreme cît legislaţia românească asigură dreptul la asociere. Dv. personal puteţi să nu fiţi membru la nici o asociaţie de revoluţionari. Totdeauna am considerat că revoluţionarii trebuie apreciaţi pentru ce au făcut la revoluţie, a condiţiona recunoaşterea calităţii de revoluţionar de apartenenţa la o asociaţie este imoral.
   Nu cred că e o idee bună să existe o asociaţie cu monopol în stabilirea celui care ar merita drepturi de revoluţionar. Din moment ce statul acordă aceste drepturi, tot statul trebuie să-şi asume răspunderea (prin SSPR) să verifice cererile celor îndreptăţiţi. Partea greşită a Legii 341 este că statul încearcă să evite răspunderea, pasînd-o la asociaţiile de revoluţionari (prin acel aviz). Politicienii ar trebui să renunţa la a mai trasa sarcini prin lege asociaţiilor de revoluţionari.
   Nu înţeleg la care „site-ul nostru” vă referiţi. Dacă e vorba de saitul SSPR, cred că sînteţi naiv dacă vă închipuiţi că nefuncţionarea acestuia lipsei, din bugetul instituţiei, a 200 de euro pe an.

 14. Ma numesc Aurelia Rosca casatorita aureliapruncut@yahoo.com ,am zis ca este mai bine sa tinem legatura pe e_mai,poate ne putem scrii vrute si nevrute. Oare de ce ne_am putut dezbina noi Timisoara ,de ce nu am putut fii asa cum am fost pe strazile Timisoarei incepand din 16 si 17 cand am mers la Complexul Studentesc si am chemat studentii veniti cu noi azi in Timisoara maine in toata tara. Noi am fost creierul Revolutiei,fiindca stomacu era plin cu Comtimu care ne_aproviziona si p_ta Mehala din care mai puteai sa traiesti. Imi amintesc in ziua de 17 dec. duminica lam sunat pe tata in MM si i_am spus ca la noi este revolutie il dam jos pe Ceausescu ,iar tata a plans de fericire ca poate sa mai auda si aceasta.Draga mihoc imi amintesc f. bine despre tine ca erai un baiat tanar acum 21 de anii,si acum esti un om matur,dar il regret nespus de mul pe Radian care a fost impuscat in P_ta 700. Oare secretarul de partit Rotarescu care atras din salvare iar in saptele lui un Taximetrist care la auzit injurand cu crucea lor de idioti noaptea asta ii impuscam pe totii.Oare nu le_a dat pensii prea marii la Revolutionarii,pt.aceea este mancatorimea cea mare,pestii mari inghit pestii mici.oK sa auzim de bine daca D_zeu nu ne va lua de pe acest pamant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.