CPRD s-a opus degeaba prorogării termenelor Legii 341/2004

Deşi Emilian Cutean a fost îndepărtat din fruntea SSPR, prorogarea cerută de el s-a aprobat. Pe acest subiect, reproduc mai jos discuţiile din şedinţa Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din 30 iunie 2009, conform procesului verbal al acesteia. Pentru cursivitate, am eliminat referirile repetate la funcţiile deţinute de cei despre care e vorba în procesul verbal, cred că nu e nevoie să repet la fiecare propoziţie că senatorul Raymond Luca e preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor (CPRD), Emilian Cutean e fostul secretar de stat pentru revoluţioinari iar Cristina Coruţ e actuala (proaspăt numită) secretară generală a SSPR, care în lipsa unui secretar de stat desemnat să-l înlocuiască pe Cutean asigură conducerea vremelnică a SSPR. Intervenţiile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Raymond Luca (…) a menţionat că există informaţii din care reiese faptul că se încearcă din nou promovarea ordonanţei de prorogare a termenului de preschimbare a certificatelor de revoluţionar de către SSPR. [din nou, adică şi după înlăturarea din fruntea SSPR a lui Emilian Cutean, care iniţiase ordonanţa despre prorogare]

Raymond Luca i-a solicitat doamnei Coruţ Cristina să prezinte fundamentarea noii ordonanţe precum şi elementele noi ale acesteia.

De asemenea, Raymond Luca a precizat faptul că fundamentarea făcută de fostul secretar de stat al SSPR Emilian Vasile Cutean cu referire la ordonanţa de prorogare a termenului de preschimbare a certificatelor, conţine o serie de elemente false.

În adresa Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor înaintată către Ministerul Justiţiei s-au arătat aceste elemente, şi anume: nu a existat în realitate o consultare cu organizaţiile de revoluţionari, fiind înregistrate la Comisia Parlamentară numeroase memorii ale asociaţiilor de revoluţionari care şi-au manifestat dezacordul cu privire la prorogarea termenului, de asemenea, intenţia domnului Emilian Vasile Cutean de a reverifica un număr de aproximativ 2000 de avize acordate atît de comisia SSPR cît şi de CPRD 1989 reprezintă un abuz.

Totodată, Raymond Luca a precizat faptul că, din menţionările făcute de domnul Drăgulin Ilie – director juridic al SSPR, în cadrul şedinţei subcomisiei de lucru a CPRD 1989 din data de 29.06.2009, din cele 8000 de dosare menţionate în nota de fundamentare a fostului secretar de stat Emilian Vasile Cutean sînt aproximativ 1300 de dosare care n-au fost verificate niciodată de comisia SSPR.

A menţionat de asemenea faptul că adoptarea unei astfel de ordonanţe, trecînd peste voinţa revoluţionarilor şi peste avizul negativ al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor, Guvernul României îşi asumă o gravă răspundere politică în această privinţă.

Cristina Coruţ a specificat faptul că a prezentat Guvernului României şi punctul de vedere al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor, şi a considerat necesară continuarea procedurii de adoptare a ordonanţei pentru prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor, susţinînd faptul că termenul de 30 de zile este insuficient pentru soluţionarea contestaţiilor de către CPRD. [Deci, guvernul cere prorogarea de grija problemelor pe care le va avea CPRD, dar CPRD a fost contra prorogării]

Raymond Luca a afirmat că a fost prevăzută o astfel de situaţie în cadrul normelor metodologice iniţiate de CPRD, făcîndu-se referire în cadrul acestora că soluţionarea contestaţiilor se va face în termen rezonabil, excluzîndu-se termenul de 30 de zile.

De asemenea, Cristina Coruţ a precizat faptul că a dispus inventarierea dosarelor pentru a fi prezentată o situaţie exactă a acestora pentru a fi înaintată către CPRD, menţionînd faptul că din înscrisurile domnului Emilian Vasile Cutean, s-a constatat faptul că există un număr de 8000 de cereri nesoluţionate. [acelaşi Cutean spunea însă că fiecare dosar a fost verificat cel puţin o dată de către comisia SSPR, în scrisoarea prin care polemiza cu Raymond Luca prezentată pe acest blog]

Raymond Luca i-a solicitat doamnei Coruţ Cristina să precizeze dacă guvernul poate emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Cristina Coruţ a menţionat că a fost solicitată participarea acesteia la şedinţa comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaţilor în care s-a pus în discuţie legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Preşedintele comisiei a reamintit că au fost acordate în această sesiune parlamentară peste 2000 de avize, pentru care nu a fost tipărit noul certificat, solicitîndu-i un punct de vedere noului secretar general al SSPR.

Cristina Coruţ a specificat faptul că în fundamentarea trimisă guvernului nu s-a făcut referire la cele 2000 de avize acordate, deoarece nu s-a constatat un temei juridic care să dea dreptul de a reveni asupra unui aviz acordat de ambele comisii, respectiv comisia SSPR şi CPRD, referindu-se numai la cele 8000 de dosare nesoluţionate. (…)

Cristina Coruţ a menţionat că ordonanţa de prorogare a termenului de preschimbare a certificatelor se află pe ordinea de zi a guvernului şi cuprinde un articol unic referitor numai la termenul de preschimbare, cu menţiunea că nu mai există articolul prevăzut în proiectul iniţiat de Emilian Vasile Cutean privind suspendarea procedurii de preschimbare a certificatelor.

Domnul deputat Mircovici Niculae a precizat că este convins de inutilitatea formală, juridică, deoarece marea majoritate a organizaţiilor de revoluţionari sînt împotriva prorogării termenului de preschimbare. Raymond Luca a menţionat că nu se va mai reveni asupra votului acordat asupra ordonanţei pentru prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor. (…)

Domnul deputat Dugulescu Marius Cristinel a reamintit că majoritatea asociaţiilor de revoluţionari din Timişoara nu sînt de acord cu prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor. [nu majoritatea, ci toate organizaţiile de revoluţionari din Timişoara au fost împotriva prorogării, conform comunicatului prezentat deja pe acest blog; nu cunosc nici o asociaţie din Timişoara care să fi susţinut prorogarea] (…)

Domnul deputat Firczak Gheorghe a menţionat că o colaborare între CPRD şi SSPR este absolut necesară şi nu consideră că o nouă prorogare a termenului de preschimbare a certificatelor este benefică.

4 gânduri despre „CPRD s-a opus degeaba prorogării termenelor Legii 341/2004

 1. Domnule Marius Mioc,

  In cartea dvs. „Revolutia din 1989 si minciunile din Jurnalul National” vorbiti (p. 95) despre decaratia lui Emil Macri data in dosarul nr. 24/1991 al Curtii Supreme de Justitie, din care citati un pasaj extrem de relevant. Intrucat la adresa de internet pe care o indicati nu se mai gaseste declaratia acestuia din dosar, cu respect va rog sa binevoiti, in masura posibilitatilor, s-o postati aici, pe blog – ori sa faceti, daca exista, legatura cu alta sursa de pe internet -, desigur, in cazul in care dispuneti de text. Cine stie, poate avem parte de vreo surpriza, ca in cazul declaratiei raposatului colonel in rezerva Marin Teodorescu…
  Cu multumiri anticipate.
  Al dvs. Lector

  Nota.
  Ceea ce citati dvs. are urmatorul continut: „Nu vreau sa influentez organele de ancheta pe piste false, dar pentru stabilirea adevarului sugerez sa se verifice daca nu chiar sefii atmatei au provocat diversiunea pentru a acoperi faptele lor de la Timisoara si a demonstra in „timpul” revolutiei ca sunt utili acesteia”, la care se adauga inca un citat despre generalul Nuta.

 2. Domnule Iulian Nastasache,

  Va multumesc respectous.
  Interesante insa pot fi interogatoriile lui Emil Macri din proces.
  Al dvs., Lector

 3. Pingback: Nouă prorogare a legii 341/2004 « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.