Se clatină taxa forfetară?

„Impozitul forfetar, o eroare a executivului”, spune ministrul economiei Adriean Videanu. „Impozitul forfetar este o gafă şi va trebui eliminat imediat ce există o creştere economică” a spus şi preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. Mircea Geoană, preşedintele PSD, e mai nuanţat: „Propunem eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri începînd cu 1 septembrie, dar numai sub condiţia că găsim resursele suplimentare dintr-o serie de propuneri pentru a putea să compensăm lipsa de venituri la buget”.

Despre faptul că taxa forfetară e o prostie m-am exprimat în articolul „Taxa forfetară pentru IMM: Libertate economică, dar nu pentru căţei”. Este unul din articolele cele mai citite de pe acest blog, şi cel mai citit dintre articolele care n-au legătură directă cu specificul blogului – revoluţia din 1989. Într-o vreme, articolul era pe primul loc la rezultatele pe care google.ro le dădea la căutarea „taxa forfetară”, mai este şi acum pe prima pagină a respectivelor rezultate google. În ultimele zile am remarcat o nouă creştere a numărului de cititori ai acestui articol.

Nu sînt de acord cu Mircea Geoană, care spune că trebuie găsite alte resurse pentru buget dacă se elimină această taxă, fiindcă nu cred că ea a crescut cu ceva banii strînşi de buget. O parte din rău a fost deja făcut, mulţi mici întreprinzători s-au grăbit să-şi radieze firmele aflînd de noua taxă, şi nu se vor grăbi să le reînfiinţeze (plătind sume măricele la Registrul Comerţului) imediat ce vor auzi de eliminarea forfetarului. Instabilitatea fiscală este prin definiţie păguboasă, atît pentru întreprinzători cît şi pentru autorităţi.

Mă bucur oricum să văd că, inclusiv în coaliţia de guvernămînt, există păreri pentru eliminarea taxei forfetare. Dacă acest lucru se va întîmpla, cred că mi-am adus şi eu modesta contribuţie la aceasta.

2 gânduri despre „Se clatină taxa forfetară?

 1. Buna ziua !

  Sunt un mic intreprinzator si sunt de-a dreptul cutremurat vis-a-vis de ce face guvernul, ministerul de finante si chiar bancile cu privire la criza asta in care se „crizeaza” toata lumea.
  Este strigator la cer, cum este „taxat” micul intreprinzator si ma refer aici la impozitul forfetar … practic iti baga mana in buzunar cu nerusinare. Firma mea de 4 ani si ceva a fost si inca mai este la zi cu platile…dar nu stiu cat timp. In zilele bune am facut o investitie si acum am datorie la banca….banca a marit dobanda ca dee a venit criza si peste ei… profit numai am… acum …din cauza la datorie. Deja vin cu bani de acasa imprumutati de la mama,frati,etc. Sa imprumut bani pentru taxa forfetara ?!!! Mai bine o sa abandonez totul pentru ca cu statul roman se pare ca nu este de trait dar de prosperat nici vorba, cel putin pentru cei mici. Statul roman ma taxeaza oricum…nu il intereseaza daca am sau nu profit. Daca falimentez nu il intereseaza nici atat asa cum se pare ca nu la interesat nici de miile de firme care s-au inchis din cauza taxei forfetare. Unele dintre ele erau functionale si aduceau ceva bani la stat, nu multi dar pic cu pic…tot e ceva. Eu am o vorba … putin este mai mult decat nimic. Personal cred ca au ajuns in functii mari numai oportunisti in nici un caz profesionisti. Asta daca eu un amarat de mic intreprinzator pun la indoiala anumite legi si ma refer la legea sau dispozitia asta ce o fi cu taxa forfetara….mai bine ii ziceau direct TAXA FORFECARA ca de fapt asta face. Pai daca printr-o lege este saracit omul de rand aia mai poate fi numita lege ?! O lege este data pentru o buna conduita si pentru un bun mers al lucrurilor…asa vad eu treaba. Asa imi pare sa fie normal. In fine doresc sa se scoata taxa forfetara…ba mai mult sa se incurajeze in mod real si practic mediul de afaceri. Cer prea mult ?!!!
  Daca nu este posibil, atunci statul roman,guvernul,finantele, bancile (de fapt de banci nu ar trebui sa amintesc ca aici este camatarie legala dupa felul in care se poarta cu clientii)….ei revin….daca nu este posibil sa scoateti taxa forfetara ar mai fi o solutie. Scoate-ti in afara legii pe toti intreprinzatorii in felul acesta veti fi siguri ca acestia nu o sa mai fure statul ( aici ma pufneste rasul…nu stiu care este mai hot ) si veti dormi linistiti, finante,guvern,etc. Nu veti mai avea nevoie de multi functionari,inspectori,garda financiara,etc. ca tare multi mai sunt. Am fost intr-o zi la finante la noi in Sibiu si am fost uimit la cati angajati sunt acolo, pai ce sa zic…nenumarati, un manelist ar zice „fara numar”. Pe unii ii vezi dupa fata lor ca sunt inspectori si arata plini de sine gata sa dea o amenda la contribuabilul care este „rau” si uita sa de-a bonul sau uita sa puna o virgula acolo unde trebuie. Cu amenzile alta tiganie, abuziva bineinteles …ca se da procent din amenzi la inspectori.Pai au tot interesul sa se lege de orice fleac, mai ales ca este aproape imposibil sa fii corect si ma refer aici la chestiile simple exemplu fiind completarea gresita (incompleta) a unei facturi sau te miri ce fleac.Pai nu sunt legile facute de asa natura incat sa poata fi respectate pentru ca se bat cap in cap…si iasa din sfera „normalului” multe legi,dispozitii si tot felul de ordonante.
  In fine gata cu povestea…AVETI O SOLUTIE SIMPLA aici ma repet …SCOATETI-NE IN AFARA LEGII PE TOTI INTREPRINZATORII SI IN FELUL ACESTA VETI FI SIGURI CA STATUL NU O SA MAI FIE FURAT. Asa vom ajunge si noi in final … cinstiti si curati.
  Inca ceva pe holurile finantelor erau tot felul de afise de genul…”Noi nu primim atentii” , ” Dati bonul la client ca va inchidem”, „Aduce-ti la noi toti banii”, “Sarac si liber”, „Mai bine sarac si curat”, ups.. asta ultima era ?!… dar suna bine .

  Oricum dinspre guvern viitorul se vede rau dar suna bine.

  De Liviu … august 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.