Rich Andrew Hall – Cazul Petre Olaru (2). Ziarul „Ziua” dezvăluie cazul Olaru

Actualizare 8 decembrie 2018: Deoarece legăturile către saitul ziua.net nu mai funcționează, schimbate în legături către saitul ziua.ro

Continuarea celor scrise de Rich Andrew Hall despre cazul Petre Olaru. Vezi şi prima parte – „Introducere”. Intervenţiile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte. Pentru publicarea în altă parte a scrierilor domnului Hall e nevoie să cereţi aprobarea autorului, cu care puteţi lua legătura la hallria@comcast.net

Ziarul „Ziua” dezvăluie „cazul Olaru”: „Cea mai spectaculoasă anchetă despre decembrie 1989”

În 5 aprilie 1999. aşa-numitul „caz Olaru” a apărut prima oară în conştiinţa publică la o conferinţă de presă specială convocată la hotel „Bucureşti” („Ziua” 6 aprilie 1999). Prezentînd ceea ce pretindeau a fi dovada incontestabilă că evenimentele din decembrie 1989 au fost de la început pînă la sfîrşit parte a unei lovituri de stat pusă la cale de KGB au fost: Sorin Roşca Stănescu, redactor-şef al ziarului „Ziua”; Şerban Săndulescu, senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (de guvernămînt), vicepreşedinte al comisiei de apărare a senatului şi şef al celei de-a 3-a comisii parlamentare de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989 [de fapt Săndulescu era simplu membru al comisiei, preşedinte fiind colegul său de partid Valentin Gabrielescu]; şi Ştefan Rădoi, fost consilier la „Ziua” şi asistent a lui Săndulescu la menţionata comisie parlamentară.

Cei trei au explicat cum fostul subofiţer de miliţie Petre Olaru l-a contactat pe preşedintele Emil Constantinescu la sfîrşitul lui 1997 cu dovada rolului KGB în evenimentele din decembrie 1989; cum secretarul de stat din ministerul de interne, generalul Teodor Zaharia, a condus trei şedinţe de hipnoză cu Olaru pentru „a-i maximiza memoria”; şi cum într-o întîlnire în noaptea precedentă la palatul prezidenţial, Constantinescu i-ar fi cerut lui Rădoi să investigheze afirmaţiile despre implicarea KGB. Ca dovadă a revelaţiilor lui Olaru se pare că au arătat extrase din cea de-a 4-a şedinţă de hipnoză cu Olaru (care a fost prezentată la Prima TV). A 2-a zi „Ziua” a publicat copia unei scrisori adresată unui mare număr de ambasade străine şi unor binecunoscute organizaţii de presă – incluzînd CNN şi „Reporteri fără graniţe”, cerînd ocrotire internaţională pentru martorul Petre Olaru („Moscova ne-a programat 30000-40000 de morţi. Ziua cere protecţie internaţională pentru martorul Petre Olaru”, în „Ziua” din 6 aprilie 1999).

Olaru avea de spus o poveste uimitoare. Decembrie 1989 l-a prins ca simplu miliţian în satul Crevedia din judeţul Dîmboviţa, nu departe de Bucureşti. Actori, ziarişti şi intelectuali îşi făcuseră un obicei de a sta în case de vacanţă la lacul Crevedia. În 14 decembrie 1989 – aşadar o zi înainte de izbucnirea manifestaţiilor de la Timişoara care vor duce la căderea lui Ceauşescu – Olaru pretinde că a făcut o percheziţie de rutină la casa regizorului George Vitanidis (Mara Teodora Bănică, Monica Bica – „Mass media din România a luat simultan startul în cea mai spectaculoasă anchetă despre Decembrie 1989”, în „Ziua” din 6 aprilie 1999). Acesta era bănuit de implicare în tranzacţii ilegale cu valută, şi aceasta a fost motivaţia percheziţiei. Spre mirarea sa, spune Olaru, printre lucrurile lui Vitanidis a găsit o scrisoare nedeschisă, pecetluită cu sigla ambasadei Uniunii Sovietice pe spate.

Cînd Olaru a deschis şi citit scrisoarea, a descoperit că aceasta conţinea o descriere amănunţită a planului unei lovituri de stat sprijinită de sovietici, inclusiv numele celor care urmau să acţioneze în conformitate cu acest plan. Se vorbea despre „un grup de 60 excursionişti cu maşini care se aflau la Buzău şi se vor deplasa la locul stabilit” – cu alte cuvinte, „turişti”. Era chiar prevăzut cîte persoane vor muri în cursul acestei lovituri de stat: „vor fi 30000-40000 de morţi, dar va merita acest lucru”. Vitanidis, scria în scrisoare, a fost ales să filmeze evenimentele istorice fiindcă alegerea originară a sovieticilor, regizorul Sergiu Nicolaescu, se răzgîndise.

Conform lui Olaru, acesta şi-a informat superiorii, şi mai tîrziu în aceeaşi zi şeful securităţii, generalul Iulian Vlad, a venit la Crevedia, a răsfoit scrisoarea şi a luat-o, instruindu-l pe Olaru să nu mai pomenească conţinutul ei nimănui. Apoi, o săptămînă mai tîrziu, în 21 decembrie – deci în mijlocul răscoalei şi vărsării de sînge de la Timişoara [de fapt, în 21 decembrie se oprise vărsarea de sînge în Timişoara, aceasta se petrecea doar la Bucureşti, Cluj şi alte oraşe în care se extinsese revoluţia] – şeful marelui stat major al armatei, generalul Ştefan Guşă, a apărut în Crevedia încercînd să afle conţinutul scrisorii, despre care deja auzise. Ceauşescu a fost răsturnat a 2-a zi, dar asta a fost doar începutul calvarului lui Olaru.

(va urma)

11 gânduri despre „Rich Andrew Hall – Cazul Petre Olaru (2). Ziarul „Ziua” dezvăluie cazul Olaru

 1. Bine sa zicem ca au fost ceva excursionisti dar , ce rol au avut ptr-ca in Timisoara la Tokes s-a auzit numai romaneste vorbind si nu ne-a luat nici un rus de mana , in opera dupa cum bine stii au fost numai romani . Aceasta poveste este facuta de securitate ca sa discrediteze revolutionarii si poporul roman care n-ar fi fost cu totii de acord cu revolutia si a avut loc o lovitura de stat pusa la cale de kgb , aiureli , stefan gusa avea timp in 21 sa mearga la crevedia ? pai daca a luat vlad scrisoarea de ce s-a mai dus . Deci securistii vor sa discrediteze poporul roman . D-le Marius pe d-v v-a luat cineva de mana si v-a obligat sa mergeti in opera ?auzi ” trei sedinte de hipnoza ” . In Timisoara precis a fost revolutie in rest la bucuresti dupa caderea lui ceausescu , numai Dumnezeu stie

  1. Domnule alex, cred că pentru comentarea articolului domnului Hall ar fi folositor să aşteptaţi publicarea tuturor episoadelor. Episodul actual relatează ceea ce a publicat ziarul „Ziua” (condus de fostul informator al securităţii Sorin Roşca Stănescu), pe baza celor spuse de miliţianul Olaru.

   1. Mai bine s-ar expune pe scurt vreo concluzia finala subiectiva inaintea episoadelor, ca sa se mentina interesul pentru subiect; cel putin pentru cei care cred – e cazul meu – ca afacerea Olaru e o bazaconie.

 2. Da D-le Mioc cred ca m-am grabit putin , daca este vorba de s.r.s acest articol il dicrediteaza si mai mult , asteptam celelalte articole .

 3. Stimate Domn,

  In 1999 aveam 24 de ani. Daca acum as rescrie subiectul, ar iesi un alt gen de articol. Teodor Zaharia, hipnoza…manipulari aberante, tin minte ca a fost o conferinta de presa atunci la Hotelul Bucuresti, Olaru era speriat tare. Credea ceea ce spune, dar mai degraba povestea i-a fost indusa. Nu cred ca a trait momentul niciodata. Iar Vitanidis a fost ales pentru ca tocmai murise…

 4. :))))) Sunt din Crevedia! Olaru a fost, este si va muri un militian retardat. A fost perceput ca unul din cei mai cretini si mai violenti sefi de post din Romania. A batut si a schingiuit o gramada de lume in Crevedia si violentele sale au facut pe primarita din acea vreme sa-i traga o palma si sa-l faca nesimtit in fata oamenilor. Personal am asistat la o faza de you tube: un fost coleg de scoala generala m-a luat pe cadrul bicicletei lui din Buftea catre Crevedia. Cica nu era voie sa mergi asa la vremea aia. Olaru ne-a oprit si pentru ca-l stia pe taica-miu, pe mine m-a lasat in pace. Fostului meu coleg insa i-a tras de perciuni cu un patent. Olaru e un nimeni si daca nu fugea la revolutie era linsat de oamenii din Crevedia. Stiu asta pentru ca l-am cautat prin sat dar nu l-am mai gasit. Repet, daca nu fugea era mort acum. Cine vrea sa stie despre el poate intreba oricand oamenii de aici. Sunt multi care au avut necazuri cu el. Faza cu hipnoza aia ma face sa rad grav. Prostanului ala nu-i era de folos asa ceva. Tot ce stia el sa faca era sa bata. Ma surprinde sa vad cum tot felul de tinerei incearca sa-si faca un nume scriind despre revolutie. Nu se va afla niciodata nimic iar de povesti nemuritoare suntem satui cu totii. Sergiu a murit si a dus cu el in mormant multe secrete. El a fost unul din ,,actorii” acelor vremuri, la propriu si la figurat. La fel Iliescu. N-o sa spuna niciodata nimic. In rest, presupuneri, fabulatii si multe prostii. Iar eu am asistat la multe faze neclare la Televiziune in 21-22.

 5. „În 5 aprilie 1999. aşa-numitul „caz Olaru” a apărut prima oară ”
  e lucratura celor de la „propaganda-diversiune”,
  au uitat sa apeleze la vrajitoare-vrajitoare,era si „arma” aia,
  pe 11 aprilie 1999 cadeau bombele americane in Serbia Pastelui Ortodox…….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.