Viceprimministrul moldovean, Iurie Roşca, susţine ideea mea de a se da vize româneşti cetăţenilor moldoveni direct la graniţă

„Moldovenii trebuie să obţină viza românească la trecerea hotarului” este titlul dat de ziarul Flux din Chişinău unei ştiri care relatează întîlnirea lui Iurie Roşca, preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Republica Moldova şi recent numit viceprimministru, cu locuitori ai raionului Ungheni. „Noi facem tot posibilul pentru a convinge oamenii care sînt responsabili să se anuleze regimul de vize pentru cetăţenii români care doresc să viziteze Republica Moldova. Simetric, şi România trebuie să-şi revadă regimul de vize pentru cetăţenii ţării noastre. Noi înţelegem că statul român nu poate anula regimul de vize atîta timp cît el a fost impus de Comisia Europeană, dar simplificarea lui se poate produce şi este necesară, astfel încît omul nostru care vrea să meargă în România să vină la hotar, să prezinte paşaportul de străinătate, să primească o ştampilă pe care să scrie „viză de intrare în România cu o valabilitate de trei luni”. Aceasta este procedura simplificată pe care noi o dorim. Eu am discutat cu o serie de demnitari şi funcţionari de la Ministerul de Externe de la Bucureşti, care mi-au spus că nu există impedimente de ordin diplomatic sau tehnic în vederea simplificării regimului de vize, există însă bariere de ordin psihologic”, a explicat Iurie Roşca celor prezenţi.

Ceea ce susţine acum viceprimministrul moldovean acum este exact ceea ce am propus eu în 4 mai, pe acest blog: „Vize româneşti pentru cetăţenii moldoveni direct la punctele de trecere ale graniţei”. Mă bucur să văd ideile mele preluate de factori de răspundere din guvernul de la Chişinău, dar nu Iurie Roşca este persoana cu putere de a hotărî în această problemă. Hotărîrea trebuie să vină de la Ministerul de Externe de la Bucureşti, unde, din păcate, avem un ministru (Cristian Diaconescu) complet ignorant asupra situaţiei de la Chişinău.

Situaţia actuală este nu numai în defavoarea cetăţenilor moldoveni, dar şi a României. Nu numai că, din banii contribuabililor români, se plătesc nişte funcţionari la ambasada din Chişinău care fac inutile verificări ale cererilor de viză ale cetăţenilor moldoveni, dar datorită acestor vize industria turistică românească pierde sume considerabile. Arătam pe acest blog că numărul turiştilor din Republica Moldova care-şi petrec concediul de vară în Turcia este de peste 3 ori mai mare decît al celor care-şi petrec concediul în România.

12 gânduri despre „Viceprimministrul moldovean, Iurie Roşca, susţine ideea mea de a se da vize româneşti cetăţenilor moldoveni direct la graniţă

 1. pe ce-ti bazezi afirmatia : „industria turistică românească pierde sume considerabile ”

  lucrezi in turism ? ai vreun venit indirect din turism ? veneau chiar asa in numar mare turistii basarabeni in romania inainte de 2007? cheltuiau mult? exista studii de impact economic de la instituirea vizelor?
  15 000 de turisti per total nu inseamna mult pe litoral,unde vin 200 000 pe saptamana. . un impact exista dar nu e considerabil . invers exista reciproca, romanii cheltuiau mai mult in r.m. ( si se duceau in numar mai mare ) decat basarabenii aici .

  apoi, „Ceea ce susţine acum viceprimministrul moldovean acum este exact ceea ce am propus eu în 4 mai, pe acest blog: “Vize româneşti pentru cetăţenii moldoveni direct la punctele de trecere ale graniţei”

  pe ce-ti bazezi cererea? pe „fratie”? bleah…

  „Acum, pentru a vizita România, un cetăţean moldovean trebuie să facă o cerere prealabilă pentru viză la ambasada română. Viza este gratuită, dar pentru cei din provincie deplasarea pînă la Chişinău pentru a o dobîndi constituie o complicaţie ”

  eu stau in cta,ambasadele sunt in buc. pt orice viza de care am nevoie fac 2 deplasari in bucuresti ( aplicare pt viza + ridicarea pasaportului ). daca vine cineva din sighetul marmatiei crezi ca nu plateste? sau cum ? ce e incorect in r.m. si e corect in .ro ? ai apucat perioada cand se cereau vize schenghen pt romani ? daca da, partea asta din articol nu-si mai are rostul ( nu ma lua cu partea : sunt frati romani, etc. Romania si Moldova ( republic of ) sunt 2 state independente,suverane si cu legaturi la nivel de ambasador ( cel putin aceasta era inainte,momentan .ro nu are nici ambasador si nici consul in r.m , adu-ti aminte de ce ) . daca nu , intereseaza-te !

  http://www.youtube.com/watch?v=Mt7hKDWM8AY <– la coada pt depunerea actelor pt un loc cu bursa in romania ( pt etnicii romani ) se vorbeste rusa. sunt fratii tai?

  n-am nimic cu basarabenii (romani,moldoveni,rusi sau ce s-or mai declara) dar argumentele tale scartaie ( sa nu spun ca articolul e scris intr-o singura directie sau ca te plateste s.i.s.-ul… )

 2. Da, turiştii basarabeni veneau în număr mai mare în România înainte, acum preferă Turcia, Bulgaria şi Ucraina, cum am arătat pe un alt articol pe acest blog. Nu e nevoie să lucrezi în turism ca să-ţi dai seama că zeci de mii de turişti moldoveni mai puţin afectează financiar industria turistică românească.
  Ca să-ţi dai seama că ceea ce susţine acum viceprimministrul moldovean e exact ceea ce am propus eu în 4 mai e destul să faci clic pe lincul care l-am dat, ca să vezi articolul publicat de mine în 4 mai.
  Dacă ungurii pot veni în România fără viză nu văd de ce n-ar putea face asta şi moldovenii (de fapt, eu n-am propus să fie eliminate vizele, ci să fie acordate mai simplu, direct la graniţă). Cu ce te încîntă pe tine că moldoveanul are de pierdut bani şi timp mergînd la Chişinău după viză? Eşti bucuros că suferă capra vecinului?

  • dar pe moldovean il doare cand eu platesc drumul pana la bucuresti pt vreo viza? sau prietenii mei din timisoara ca trebuie sa mearga tot la bucuresi ? ( distanta mai mare decat se parcurge in r.m). astea sunt acordurile in vigoare si nu le pot schimba eu. nu stiu de ce-i acorzi atata incredere lui rosca, cine crezi ca discuta cu el din guvernul romaniei ?!?!

   p.s : ungurienii au intrat in u.e chiar inaintea noastra asa ca daca ii compari cu moldovenii e gresit din start.

   p.s.s : cand in 2005 al nostru presedinte basescu i-a spus lui voronin : „hai sa intram impreuna in europa” iar acesta a refuzat grosolan nu s-a mai sesizat nimeni. daca atunci opinia publica moldovana sarea in sus si se intampla ceva ( iar basescu se dovedea ca face o promisiune electorala ca in alte multe cazuri ) as fi simtit ca am o oarecare datorie morala pt cei din stanga prutului. dar dupa cum au evoluat lucrurile … dupa razboi multi viteji se arata. la momentul acela as fi votat cu 2 maini pentru unire in defavoarea accederii in u.e . acuma … m-as gandi serios. (asta in contextul in care u.e ma lasa si nu-mi trezeste nicio reactie )

   • Din declaraţiile viceprimministrului Iurie Roşca rezultă că vrea eliminarea vizelor pentru români. Acceptarea propunerilor lui Roşca înseamnă şi rezolvarea problemei tale şi a prietenilor tăi din Timişoara, care trebuie să meargă pînă la Bucureşti ca să obţină viză pentru Republica Moldova, dacă vor să viziteze această zonă.
    Că tu nu poţi schimba acordurile în vigoare e problema ta. Eu, Marius Mioc, din 1989 şi pînă acum sînt urmărit de ideea că pot schimba lucrurile. Am făcut în 5 mai o propunere legată de regimul vizelor pentru moldoveni, faptul că după 2 luni jumate un viceprimministru al guvernului de la Chişinău a adoptat propunerea mea e un început bun. Mai rămîne ca propunerea să fie acceptată şi de partea română. Poate nu ţi-ai dat seama, dar te afli pe unul din blogurile care schimbă lumea.

 3. dar eu nu vreau viza de R.M!!! nici n-am zis de asa ceva ! vorbeam la modul general , pt orice viza am eu (sau orice alt roman ) nevoie trebuie sa mergem la bucuresti.
  daca tot sunt pe un blog care schimba lumea vezi poate propui scoaterea vizelor pt u.s.a si pt japonia. ce zici , in juma` de an dispar ?

  • Eu n-am probleme cu viza de SUA, am rude acolo, am primit viză pe 10 ani, şi cînd expiră nu cred că voi avea probleme la reînoire. N-am însă viză de Moldova, şi vreau să pot merge acolo fără viză. Îmi pare rău, dar pe blogul meu discut doar subiectele care mă interesează pe mine. Chestia cu vizele de SUA încearc-o pe blogul tău.

  • „te afli pe unul din blogurile care schimbă lumea.” e prea frumos ca sa fie adevarat, ba, pe undeva, chiar ingrijorator. Mai curand cred ca ar putea schimba tendinte proaste sau corecta erori in Romania, ceea ce mi se pare necesar, suficient si vital. Dizolvarea intentiilor si actiunilor in prea largi arii ar face totul abstract si praf.

   • Iuliene, Barack Obama are o lozincă: „Yes, we can!”. Această mentalitate trebuie să ne caracterizeze. Eu am avut această mentalitate în decembrie 1989, în ciuda părerilor unor pretinşi realişti că n-avem nici o şansă, că regimul comunist e prea puternic pentru a fi înfrînt. Istoria a arătat că tocmai acei „realişti” s-au înşelat.
    Şi în prezent putem realiza multe, dacă avem destulă voinţă şi hotărîre.

 4. scuze,doar te citasem : „Poate nu ţi-ai dat seama, dar te afli pe unul din blogurile care schimbă lumea.”

  si eu care vroiam sa-ti cer ca imediat dupa aia sa instaurezi pacea mondiala si sa eradici foametea …

  imi cer scuze iar !

  • Am fost în R. Moldova cu mai mulţi ani în urmă. Că n-ai dat de români care să se plîngă de viză e fiindcă nu ştii să te informezi, şi pentru că presa românească are alte subiecte mai interesante. Uite un caz de deranj: Copil de 7 luni blocat în vamă pentru că este cetăţean român http://social.moldova.org/news/copil-de-sapte-luni-blocat-in-vama-pentru-ca-este-cetatean-roman-202469-rom.html (maică-sa moldoveancă, căsătorită în România, copilul are doar cetăţenie română). Greşeşti dacă crezi că punctele de trecere ale hotarului cu Republica Moldova sînt folosite doar de basarabeni. Sînt mii de cetăţeni români care trec graniţa în Moldova, chiar dacă acum sînt înştiinţaţi din vreme că au nevoie de viză şi nu se ajunge aşa des la situaţii de blocare în vamă, oamenii aceia ar prefera să nu aibă nevoie de viză.
   Citatul dat de tine e corect. Voi avea în vedere şi problema păcii mondiale, dar deocamdată am alte priorităţi.

 5. daca o persoana sufera nu inseamna ca e problema nationala. o problema nationala ar fi p.r-ul lipsa al ministerului de externe vis-a-vis de problemele romanilor ( tiganilor, nu conteaza, au pasaportul rosu ) din italia si irlanda ( e vb de mii de persoane ) , nu problema unora ( ii numeri pe degete ) care pot ramane si la ei in tara .
  toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.