Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Republica Moldova: fapte din campania electorală iulie 28, 2009


Liderul studenţilor basarabeni din Iaşi a fost reţinut de autorităţile moldovene la vama Leuşeni, de spune „Ziua” din 18 iulie 1999. Pretextul a fost că pe computerul personal acesta avea o versiune nelicenţiată a sistemului de operare Windows. Motivul real este implicarea sa în activităţi politice anticomuniste alături de asociaţia tinerilor basarabeni din Iaşi. După cum arătam într-un articol anterior pe acest blog „trei sînt pretextele cu care se încearcă în lumea modernă limitarea libertăţii de expresie: combaterea pornografiei, combaterea extremismului şi apărarea drepturilor de autor”. Comuniştii moldoveni au învăţat lecţia şi acum aplică metode moderne de hărţuire a oponenţilor.

Se ştie că la vechile alegeri una din bănuielile de fraudă a venit din întocmirea incorectă a listelor de alegători. Verificarea acestora este o condiţe pentru a avea încredere în corectitudinea acestui scrutin. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a luat însă hotărîrea de a interzice copierea listelor de alegători. Se invocă confidenţialitatea datelor cu caracter personal din aceste liste. Trebuie să spun că şi la alegerile din România s-a invocat acelaşi lucru, la ultimile alegeri (la care am fost preşedinte de secţie) s-a spus că listele cu alegători nu mai trebuie afişate la sediul secţiei de votare, cum era obiceiul anterior, anume pe motiv de confidenţialitate a datelor cu caracter personal.

Asupra corectitudinii listelor electorale continuă să existe neîncredere. La alegerile din 5 aprilie opoziţia a pretins că aceste liste au fost întocmite incorect, conţinînd multe persoane răposate. Cu toate acestea, pentru alegerile din 29 iulie listele electorale conţin cu 70000 de alegători mai mult decît în 5 aprilie, deşi n-a existat vreo creştere a populaţiei Republicii Moldova în acest răstimp. Preşedintele Comisiei Electorale de la Chişinău, Eugen Ştirbu, explică creşterea prin faptul că au fost incluşi în liste cei care au votat pe liste suplimentare în 5 aprilie. Totuşi, aceştia trebuiau să fie pe liste în alte localităţi, deci fiind incluşi pe listele de pe locul lor actual de trai, ar trebui şterşi de pe listele de la vechiul domiciliu. Nu s-ar justifica din asta o creştere a numărului de alegători de pe liste.

Marian Lupu, fostul fruntaş comunist care a părăsit partidul după evenimentele din aprilie 2009, trecînd la Partidul Democrat, a fost sabotat atunci cînd a organizat o întrunire electorală cu alegătorii în oraşul Bălţi (oraşul său natal). Curentul electric la Teatru Naţional din Bălţi, locul unde se desfăşura întrunirea sa electorală, a fost întrerupt, cică „din motive tehnice”, după cum a scris „Jurnal de Chişinău din 17 iulie 1999”.

Ce a păţit Lupu la Bălţi se pare că au păţit alte partide de opoziţie în mai multe părţi. George Mocanu, preşedintele organizaţiei de tineret a PLDM, a declarat pentru „Jurnal de Chişinău”: „A fost greu în această campanie de informare, deoarece în majoritatea localităţilor am fost agresaţi, în multe localuri ni se întrerupea curentul electric, iar organele de forţă deseori aveau un comportament necivilizat”.

Mîine vor fi alegerile din Republica Moldova. Comuniştii au fixat data într-o miercuri, pe care au declarat-o zi nelucrătoare, dar în afara Republicii Moldova aceasta e zi lucrătoare. Va fi greu pentru cetăţenii moldoveni din străinătate să se prezinte la vot. Guvernarea comunistă ştie că la secţiile de votare de la ambasadele Moldovei din alte ţări s-a votat în proporţie covîrşitoare împotriva Partidului Comuniştilor, de aceea nici nu are nevoie de prea multe voturi la aceste secţii de votare.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.