Observatori străini expulzaţi din Republica Moldova

Azi, 29 iulie, au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, ca urmare a faptului că parlamentul ales la 5 aprilie nu a izbutit să aleagă un preşedinte al Republicii. Se cunosc violenţele izbucnite în aprilie la Chişinău ca urmare a bănuielilor că alegerile au fost falsificate. Ar fi fost de aşteptat ca puterea comunistă să dorească să înlăture acum orice bănuială de fraudă, îngăduind o transparenţă maximă. Nu se întîmplă însă aşa.

Din ziarul „Ziua” aflu: Observatori reprezentînd organizatii neguvernamentale din Rusia, Belarus şi Kazahstan sînt expulzaţi din Republica Moldova, a declarat marţi, pentru portalul Gazeta.ru, Aleksandr Kanev, şeful pentru programe regionale din cadrul Fundaţiei pentru dezvoltarea politicilor informaţionale de la Moscova, care a sosit în ajun în Moldova pentru monitorizarea scrutinului anticipat din partea organizaţiei neguvernamentale ruseşti „Golos”, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, marţi, în jurul orelor 06:00, în uşa camerelor de hotel din orăşelul Bălţi, unde s-au cazat observatorii ruşi, au bătut reprezentanţi ai poliţiei pentru migraţie din Republica Moldova. După aceasta, întreaga delegaţie a fost condusă la o secţie de poliţie locală unde celor cîteva zeci de observatori li s-a adus la cunoştinţă că prezenta lor nu este binevenită şi că trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova pînă la miezul nopţii. Nu au fost prezentate niciun fel de obiecţii, a spus Kanev, care susţine că poliţia din Bălţi a refuzat să pună la dispoziţie un document oficial cu decizia expulzării.
După cum a relatat acelaşi expert rus, autorităţile moldovene au întreprins măsuri similare şi în privinţa observatorilor din alte oraşe şi centre raioanele din Republica Moldova, cărora Comisia electorală de la Chişinău le-a refuzat acreditarea fără niciun motiv. Este vorba de observatori din ţări CSI – Rusia, Belarus, Kazahstan – grupaţi în organizaţia REOMA (Reţeaua Europeană de Organizaţii care Monitorizează Alegerile). Observatorii REOMA au venit în Republica Moldova la invitaţia autorităţilor moldovene, a subliniat Aleksandr Kanev, indicînd că după ce aceştia au sosit pe teren li s-a spus că numai 53 dintre ei au primit acreditare, celorlalţi punîndu-li-se în vedere să părăsească teritoriul moldovean pînă la miezul nopţii între 28 şi 29 iulie
.

„Jurnal de Chişinău” adaugă: Unsprezece georgieni, membri ai Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (REOMA) sînt ţinuţi în aeroportul din Chişinău încă din dimineaţa zilei de luni şi nu sînt lăsaţi de vameşi să intre în Republica Moldova. Serghei Tkacenko, şeful misiunii de observatori REOMA, a declarat că: „Li s-au luat paşapoartele şi i-au izolat. Nu putem comunica cu ei. (…) Am trimis un jurist, dar nu i s-a permis să discute cu ei. Le-au spus doar că vor aştepta cursa de marţi seara pentru a fi trimişi înapoi”. Potrivit lui Tkacenco, „săptămîna trecută am cerut acreditarea a 140 de observatori din diferite ţări, iar CEC a formulat invitaţii pentru toate persoanele. Ulterior, comisia a decis să ofere acreditări doar pentru 53 de observatori, iar, în formă verbală, ni s-a spus că Serviciul de Informaţii şi Securitate a decis că ceilalţi ‘nu sînt demni pentru a observa alegerile din Republica Moldova’. Am sperat că la şedinţa de astăzi a CEC incidentul se va rezolva, iar observatorii deja au pornit spre Moldova”, a spus şeful misiunii REOMA.

Şi unor observatori români le-a fost respinsă acreditarea de către Comisia Electorală de la Chişinău. Iar ziariştilor români care au primit totuşi acreditare li s-a pus în vedere ca joi seară la orele 23,30 să fie într-unul din punctele de trecere a graniţei cu România, după cum relatează Andrei Bădin. Deduc că li s-a dat viză doar pînă în 30 iulie. Dacă după alegeri vor începe iar demonstraţii de protest, să nu mai fie pe acolo ziarişti români.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.