Mircea Druc: „Cînd am venit la Bucureşti m-a şocat teama patologică faţă de ruşi”

Actualizare 2 aprilie 2017: Schimbat lincul către articolul din „Adevărul”, căci lincul vechi nu mai funcționa.

Ziarului „Adevărul” din 24 iulie 2009 publică un interviu cu fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Mircea Druc, singurul dintre prim-miniştrii acestei ţări care s-a declarat unionist. „Cînd am venit la Bucureşti m-a şocat teama patologică faţă de ruşi”, povesteşte domnul Druc.

O observaţie interesantă din partea cuiva care şi-a petrecut o mare parte din viaţă la Moscova şi Leningrad. Ar mai fi de adăugat că în societatea românească există forţe care se străduie din răsputeri să menţină în sufletul poporului român această teamă patologică faţă de ruşi.

Teoriile populare într-o anumită parte a presei, conform căreia ruşii sînt cei care au organizat revoluţia română din 1989, basmele moderne cu care românii sînt bombardaţi prin mass-media despre zecile de mii de agenţi KGB care ar fi invadat România sub acoperirea de turişti şi ar fi declanşat revoluţia, sînt parte a propagandei care urmăreşte menţinerea neclintită în rîndul românilor a credinţei în atotputernicia Maicii Rusia. Datele concrete, faptul că urmare a revoluţiei din 1989 România s-a desprins de blocul sovietic şi a aderat la NATO, nu au importanţă pentru propagandişti. Singurul lucru important pentru ei este ca nu care cumva poporul român să ajungă încrezător în propriile sale forţe şi să fie mîndru că, în decembrie 1989, a izbutit să răstoarne dictatura de unul singur. Un popor care-şi închipuie că poate schimba istoria de capul lui e un popor primejdios.

Să tremurăm de frica ruşilor, să tremurăm de frica ungurilor, să tremurăm de frica tuturor vecinilor cu excepţia Mării Negre, dar şi de frica Mării Negre să tremurăm niţel, cam asta e filozofia unei mari părţi a „patrioţilor” români. E bine că din cînd în cînd mai apare cineva din afară, precum Mircea Druc, care ne aminteşte cît de „patologică” este această atitudine.

Activitatea lui Mircea Druc îmi era cunoscută şi a fost mai amplu prezentată pe acest blog în articolul „Hăţişurile politicii sovietice şi moldoveneşti, văzute de Mircea Druc”.

Mai citeşte:
Ruşii şi revoluţia română – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
Mi-e milă de caghebişti (video)

2 gânduri despre „Mircea Druc: „Cînd am venit la Bucureşti m-a şocat teama patologică faţă de ruşi”

  1. Pingback: Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989 « Blogul lui Marius Mioc

  2. Pingback: Samoşchin: “Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989. « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.