Gheorghe Sălăjan în procesul revoluţiei din Timişoara (4). Întrebările adresate martorului

Ultima parte a mărturiei depuse la procesul revoluţiei din Timişoara de maiorul Gheorghe Sălăjan, ofiţer de securitate însărcinat cu cercetarea penală. Aici, procurorul, inculpaţii şi avocaţii acestora pun întrebări martorului.

Fă clic pentru a auzi înregistrarea (46 minute 13 secunde)

Transcriere înregistrare:
Procuror: Domnule preşedinte, la filele 148-160 din volumul I, sînt anexate mai multe materiale în care s-au materializat, în sinteză, cercetările efectuate de diverse formaţiuni ale Securităţii. Pe multe materiale de acest fel apar rezoluţiile: “Să fie luat la anchetă”, “Să fie adus la anchetă”, “Identificare anchetă”, “Să fie arestat”. Să ne spună martorul unde sînt actele de cercetare administrate în baza acestor date?
Cornel Bădoiu: Mai spuneţi-ne o dată filele, ca să nu pierdem timpul.
Procuror: Volumul I, lotul 21.
Cornel Bădoiu: Volumul I, lotul 21. Greşeala noastră, că nu l-am mai cărat cu noi aicea, dar ne amintim de astfel de rezoluţii puse pe notele de sinteză, prezentate celor care conduceau activitatea.
Procuror: Dacă vreţi citez: “Filajul raportează că a identificat un student ce făcea mare agitaţie în rîndul turbulenţilor. La orele 5 şi 10, în noaptea de 16 spre 17”. De asemenea, la fel, citez: “În ziua de 17.12. am organizat posturi de filaj la Căminul 7 şi l-a reperat pe unul din participanţii instigatori ai demonstranţilor…”
Cornel Bădoiu: Bine, am înţeles, întrebarea este următoarea: dacă în baza acestor note-sinteză aţi trecut la anchetarea celor depistaţi.
Gheorghe Sălăjan: Domnule preşedinte, acum aud prima dată despre asemenea rezoluţii care să fi ajuns la mine. Nu mi s-a cerut aşa ceva.
Cornel Bădoiu: Mie, personal, nu mi s-a cerut să iau măsuri de anchetarea…
Gheorghe Sălăjan: Sau de arestare.
Cornel Bădoiu: … persoanelor depistate de către lucrătorii de la Filaj, despre care se face vorbire în notele-sinteze prezentate conducerii Securităţii şi a celorlalte cadre de răspundere venite de la Bucureşti. Altă întrebare?
Procuror: Nu mai avem.
Cornel Bădoiu: Nu mai aveţi. Apărarea dacă are întrebări?
Avocată a apărării: …şi cu rugămintea faţă de martor, nu înainte de a cere accepţiunea dumneavoastră. L-aş ruga să se implice puţin mai mult. Mi se pare “detaşat”, ca să nu folosesc o altă expresie. Să-şi amintească, s-au folosit aici două expresii, referitoare la data de 16: era vorba atunci de demonstraţie? Ce a spus colonelul Popescu, cînd a adunat efectivul în sala de festivităţi?
Cornel Bădoiu: Eu am încercat să consemnez “huligani” şi dînsul s-a opus şi a zis “cetăţeni”. Aşa am consemnat. Rămînem la “cetăţeni”.
Avocată: A plecat cu al doilea eşalon la Judeţeană, primul plecase şi oamenii de-acolo, să mă exprim aşa, “cetăţenii”, ce a observat în preajma Judeţenei? Totul era normal? Era ceva?
Gheorghe Sălăjan: Erau geamuri sparte, era stema ruptă, miliţienii se plîngeau că au fost loviţi, tăiaţi
Cornel Bădoiu: Am ajuns în seara de 16 decembrie la Judeţeana de Partid
Gheorghe Sălăjan: Cu un semn de circulaţie a fost tăiat un miliţian la mână.
Cornel Bădoiu: Cînd am ajuns în seara de 16 decembrie la Judeţeana de Partid, am văzut că sediul avea geamurile sparte, stema era ruptă, unul din miliţieni se plîngea că a fost tăiat la braţ, alţii că au fost bătuţi.
Gheorghe Sălăjan: Cînd am trecut strada, chioşcul de ziare de vizavi era devalizat deja…
Cornel Bădoiu: …chioşcul de ziare de peste drum era devalizat.
Avocată: Altă întrebare; din după-amiaza zilei de 16, a mai primit vreun ordin de la col. Popescu, l-a mai văzut la sediu?
Gheorghe Sălăjan: Nu am primit nici un ordin, nu l-am văzut pe domnul colonel Popescu.
Cornel Bădoiu: “Din seara de 16 decembrie, după ce am primit ordinele amintite de la colonelul Popescu, pe acesta nu l-am mai văzut”.
Avocată: Şi-acum în ordinea relatărilor, pentru inculpatul Teodorescu. A spus martorul că erau sintezele “subţiri”, mă exprim ca dînsul, deci erau fără importanţă, c-aţi întrebat dumneavoastră dacă au fost, ce conţineau, şi a spus că au fost foarte, mă rog, neesenţiale.
Cornel Bădoiu: Nu conţineau datele.
Avocată: Şi vă rog să consemnaţi.
Cornel Bădoiu: Păi am consemnat. Cînd generalul Macri i-a admonestat, făcîndu-i “incompetenţi”, că nu ştiu să… că nu prezintă ce trebuia.
Avocată: Deduce că sintezele erau date şi colonelului Teodorescu, în lipsa generalului Macri, sau ştie exact?
Cornel Bădoiu: Nu. Inculpatul a spus mai mult. Eu am consemnat mai puţin, că nu numai în lipsa generalului Macri, coloneii Teodorescu şi Anastasiu primeau sinteze, pentru că răspundeau fiecare de o linie de muncă. Aşa au spus şi inculpaţii la interogatoriu. Alte întrebări?
Avocat al apărării: Înainte de a pune întrebări, v-aş ruga să consemnaţi.
Cornel Bădoiu: Pentru care inculpat?
Avocat: Pentru inculpatul Anastasiu, pentru inculpatul Corpodeanu, este o întrebare, adică o consemnare deosebit de importantă. Dumneavoastră aţi spus, l-aţi întrebat de cîteva ori cine a tras. Asta de fapt este întrebarea fundamentală în acest dosar.
Cornel Bădoiu: „Personal, nu ştiu cine a făcut uz de armă”.
Avocat: El a dat un răspuns, adică a răspuns, zic eu, pe ocolite, totuşi a răspuns. Prima consemnare aţi făcut-o: “pe data de 19, armata s-a retras din oraş”. Asta este prima consemnare în legătură cu această întrebare. Iar a doua, vă rog să consemnaţi ce a spus martorul, a spus aşa: “Primele focuri s-au tras pe data de 17, în Piaţa Libertăţii, când s-a atacat Garnizoana”.
Gheorghe Sălăjan: Asta am aflat-o ulterior.
Cornel Bădoiu: Cînd?
Gheorghe Sălăjan: După cîteva zile, după evenimente.
Cornel Bădoiu: După evenimente am aflat, din auzite, că primele focuri s-au tras în seara, seara?
Gheorghe Sălăjan: Înainte de podul Decebal.
Cornel Bădoiu: În după-amiaza de 17 decembrie, în Piaţa Libertăţii
Gheorghe Sălăjan: Am înţeles că a fost atacată Garnizoana, s-a dat foc la restaurantul militar.
Cornel Bădoiu: Cînd a fost atacată Garnizoana şi s-a dat foc la restaurantul militar.
Avocat: A aflat ulterior, aşa cum precizează dînsul, a aflat cine a făcut toate aceste lucruri? Bănuiesc că nu securiştii…
Gheorghe Sălăjan: Nu înţeleg întrebarea.
Avocat: Cine a dat foc la restaurant?
Cornel Bădoiu: Cine a dat foc? Ştiţi?
Gheorghe Sălăjan: Nu.
Avocat: Domnule preşedinte, tot timpul a spus următorul lucru, după ce a relatat aspectul cu Podul Decebal, în care a spus că nu ştie cine a tras acolo,de parcă au fost mai multe ministere.
Cornel Bădoiu: De consemnare sau întrebare?
Avocat: De consemnare în primul rînd. A spus că ulterior s-au format dispozitive mixte, cuprinse, adică formate din membri ai organului de Interne şi 10-15 militari. Aşa v-a spus martorul.
Cornel Bădoiu: Ştiu că s-au format opt dispozitive…
Avocat: Dînsul n-a spus cîte dispozitive.
Cornel Bădoiu: Dumneavoastră cred că nu aţi fost de la începutul acestei cercetări.
Avocat: Ba da, domnule preşedinte, ştiu că au fost opt, dar dînsul nu v-a spus asta. Dacă dumneavoastră…
Cornel Bădoiu: Da. Şi dacă consemnăm că au fost formate opt şi este real, o fi vreo crimă, aşa? Deci cum am scris? S-au format opt dispozitive de luptă, în componenţa cărora erau lucrători de Miliţie şi trupe de la Grăniceri şi Securitate.
Avocat: Domnule preşedinte, dumneavoastră aţi consemnat, cu toate că zic eu, ar fi bine să-l mai întrebaţi încă o dată pe martor, aţi consemnat că acele obiective care aveau menirea să strîngă informaţii erau pentru a neutraliza instigatorii. Dv. aşa aţi dispus să se consemneze. Vă rog să-l întrebaţi dacă aşa e susţinerea dînsului sau are altă susţinere?
Cornel Bădoiu: Nu-l mai întreb. Treceţi la altă întrebare. Ce rost avea, să-i identifice, să-i ridice, să… după părerea dumneavoastră, dacă vreţi să intrăm într-un dialog, aşa…
Păi atunci, treceţi la nişte întrebări care să lămurească cauza, nu să o încurce mai rău.
Avocat: În legătură cu acea şedinţă din 18, în care au fost criticaţi de generalul Macri, cu privire la neîndeplinirea ordinelor care li s-a trasat, dv. aţi consemnat că: “am fost criticaţi şi imediat după această am plecat la Penitenciar”. Vă rog să întrebaţi, au fost criticaţi toţi pentru neîndeplinire, sau numai dînsul cu tovarăşul, domnul colonel…
Cornel Bădoiu: Păi i-au criticat pe toţi şefii serviciilor, nu?
Gheorghe Sălăjan: (neînţelegibil)
Cornel Bădoiu: Menţionez că… Atunci e culpa mea… Menţionez că generalul Macri pe mine şi pe Caraşcă ne-a admonestat.
Avocat: (neînţelegibil)
Cornel Bădoiu: Vă rog să mă lăsaţi să dictez. …pentru slabele rezultate obţinute din investigarea reţinuţilor.
Avocat: O ultimă întrebare. Vă rog să întrebaţi dacă dînsul cunoaşte dacă colonelul Anastasiu, în perioada aceasta, s-a ocupat, personal, cu strîngerea de pe teren a ştirilor, informaţiilor, sau a stat numai în unitate. Dacă dînsul cunoaşte. Dacă nu cunoaşte…
Cornel Bădoiu: Cunoaşteţi ceva?
Gheorghe Sălăjan: Domnule preşedinte, raportez că, colonelul Anastasiu nu a plecat pe teren, că nu avea ce să culeagă dînsul, că trebuiau să plece ofiţerii care cunoşteau şi care aveau de unde să culeagă şi de la cine.
Cornel Bădoiu: Da. Vreţi să consemnăm?
Alt avocat al apărării: Două rugăminţi de consemnare. Vă declara martorul în legătură cu evenimentul din 18, de la anchetarea la spital a unor demonstranţi răniţi, că această anchetare s-a făcut în prealabil cu aviz medical şi în prezenţa asistenţei medicale.
Cornel Bădoiu: Da. Anchetarea răniţilor la spital s-a făcut cu avizul medicilor
Gheorghe Sălăjan: Şefilor de secţie
Cornel Bădoiu: Şefi de secţie şi în prezenţa cadrelor medii sanitare.
Alt avocat: Domnule preşedinte, de asemeni, martorul v-a mai făcut o precizare în sensul însoţirii căpitanului Grui, pentru ceilalţi ofiţeri, numai cu oficiul de gazdă, nu cu alt…
Cornel Bădoiu: Aşa este, aşa este. Aţi notat? Căpitanul Grui Tiberiu, că-s doi, pare-mi-se.
Gheorghe Sălăjan: Vasile.
Cornel Bădoiu: Vasile a condus echipa celor patru ofiţeri la spital, întrucît cunoştea obiectivul.
Avocat: Şi o ultimă problemă. Dumneavoastră aţi întrebat martorul, să vă elucideze, cu privire la sensul şi valoarea sintezelor. Adevărat că a întrebat şi colega mea şi aţi obiectat faptul că aţi consemnat, de fapt, observaţia domnului general Macri. Observaţia domnului general Macri, dacă mă veţi controla în contextul depoziţiei consemnate de dv., se referă la activitatea martorului şi a lui Caraşcă. Însă, în momentul în care dv. aţi consemnat…
Cornel Bădoiu: În afară de conţinutul sintezelor prezentate de noi, cei de la Cercetarea Penală, conţinutul altora nu-l cunosc.
Avocat: Domnule preşedinte, îmi permiteţi să mai adîncesc puţin conţinutul altor sinteze, întrucît munca Securităţii era compartimentată, înţeleg. Aş vrea s-o ştiu de la martor.
Cornel Bădoiu: Şi aceasta, pentru că munca era compartimentată.
Avocat: Şi atunci, de unde domnia sa, dacă ştie că munca era compartimentată, de unde ştie ce făcea Contraspionajul sau ce se făcea pe linie de Spionaj sau pe linie de serviciu trei?
Cornel Bădoiu: Iertaţi-mă, vorbim de conţinutul concret al unor sinteze. Se ştie că s-au furnizat date din teren, de către…
Avocat: De unde ştie?
Cornel Bădoiu: Şi dumneavoastră ştiţi foarte bine că virgulă, chiar inculpaţii au precizat acest lucru. Aşa că…
Gheorghe Sălăjan: Pot să răspund, domnule preşedinte.
Cornel Bădoiu: Nu mai răspundeţi, răspundeţi numai dacă vă dau eu voie. Alte întrebări? Vă rog.
Avocat: Domnule preşedinte, o întrebare cu caracter general. Toate aceste acţiuni pe care le-a descris pînă acuma: convocarea, aducerea la cunoştinţă a unor întîmplări din oraş, în mintea martorului ce reprezentau? Ce erau? Ce fel de acţiuni erau?
Cornel Bădoiu: A spus şi am consemnat. Treceţi la altă întrebare.
Avocat: N-aţi consemnat, vă rog să mă iertaţi, aţi spus că erau acţiuni huliganice. Dar eu îl întreb pe dînsul, înainte de a constata ce li s-a spus? Ce se întîmplă în oraş? Vă mobilizăm să faceţi ce? Nu s-a consemnat aşa ceva. Nici n-a răspuns martorul, eu îl întreb acum.
Cornel Bădoiu: Şi eu îmi amintesc că am consemnat. Treceţi la altă întrebare.
Avocat: Domnule preşedinte…
Cornel Bădoiu: O consemnăm în încheiere, dacă nu-mi daţi crezare.
Avocat: În mintea…
Cornel Bădoiu: Haideţi să trecem la alte întrebări, sîntem presaţi de o situaţie obiectivă.
Avocat: Sîntem presaţi să aflăm adevărul. În mintea martorului, toate aceste acţiuni care s-au întreprins erau acţiuni în cadrul obligaţiilor de serviciu ale dînsului şi ale celorlalţi sau depăşeau acest cadru? Ca să vedem ce reprezenta dînsul în această activitate pe care a făcut-o, a descris-o. S-a mişcat…
Cornel Bădoiu: Sarcinile, ordinele pe care le-aţi primit au excedat atribuţiunile dv. de serviciu?
Gheorghe Sălăjan: Eu eram militar, executam orice ordin primeam, normal, dar consider că mi-am făcut datoria pe Cercetări Penale, pentru că n-am făcut altceva…
Cornel Bădoiu: Ordinele pe care le-am primit, eu, ca ofiţer de Cercetare Penală, nu excedau atribuţiunilor mele de serviciu.
Avocat: Şi acuma o ultimă întrebare: era conştient că are de-a face cu o activitate revoluţionară, contrarevoluţionară, legală, nelegală, spontană, organizată? Avea această reprezentare?
Cornel Bădoiu: Răspundeţi.
Gheorghe Sălăjan: Asta e o întrebare pentru mine, ce am gîndit eu. Dar n-are nici o legătură cu procesul.
Cornel Bădoiu: Ce aţi gîndit dv., că asta vrea să afle dl. apărător. La acea dată, nu acum.
Gheorghe Sălăjan: La acea dată, domnule preşedinte, dacă vreţi să vă raportez sincer, poate mai mult ca alţi ofiţeri eram în aşteptarea revoluţiei.
Avocat: Vă mulţumesc, dle preşedinte.
Cornel Bădoiu: Apreciez că evenimentele de la Timişoara, petrecute la Timişoara, reflectau o realitate şi eu, ca toţi cetăţenii, eram în aşteptarea revoluţiei. Asta pentru că am adîncit prea mult. Da, bine. Facem “haz de necaz” cum s-ar zice…
Alt avocat: Spunea că au fost trimişi ofiţeri în întreprinderi. Scopul acestora era să împiedice muncitorii să…?
Cornel Bădoiu: Respingem întrebarea. Domnule apărător, sînt nişte aspecte care au fost lămurite cu ocazia interogatoriilor celor 21 de inculpaţi, ai precis 19. Şi ştiţi cît am pritocit aceste aspecte atunci?! Şi am stabilit o situaţie. Martorul a precizat un aspect legat de această problemă, acuma de ce vreţi să…
Avocat: Domnule preşedinte, lăsaţi-mă să vorbesc şi eu un minut.
Cornel Bădoiu: Puneţi întrebări care să ajute la lămurirea cauzei. Eu vă las să vorbiţi, dar numai dacă este util cauzei, dacă nu este util, legea mă obligă, să nu vă dau voie să vorbiţi. Deci, nu este un moft.
Avocat: Păi nu-mi daţi voie să vorbesc deloc.
Cornel Bădoiu: Vă ascult.
Avocat: Eu vreau să lămuresc, nu numai cu depoziţiile inculpaţilor, ci şi cu martorii, ce s-a întîmplat. Legea îmi dă dreptul.
Cornel Bădoiu: Da. Vă respingem întrebarea. Altă întrebare.
Avocat: Atunci vreau să-l întreb, ce căutau ofiţerii de Securitate în întreprinderi? O respingeţi şi pe asta?
Cornel Bădoiu: Domnule apărător, gluma-i glumă, treaba serioasă e treabă serioasă. Vă rog să formulaţi altă întrebare şi nu aceeaşi întrebare sub o altă formă.
Avocat: Păi nu, una este a împiedica muncitorii să iasă, şi alta…
Cornel Bădoiu: Altceva? Mai sînt întrebări?
Alt avocat al apărării: Pentru inculpatul Sima. Am încercat să păstrez acea ordine pe care domniile voastre au stabilit-o, am dat prioritate distinşilor mei colegi. Întrebarea: Domnule preşedinte, vă rog să întrebaţi martorul: de fapt, după venirea grupului de la Bucureşti – şi nu vreau să-l acuz pe inculpatul Macri – cine a preluat conducerea Securităţii? Adică cine a luat nişte măsuri şi a dispus ce anume măsuri trebuiesc luate? Pe linie de securitate, nu mă interesează pe alte…
Cornel Bădoiu: Cu alte cuvinte, conducerea Securităţii a fost înlocuită de cineva?
Gheorghe Sălăjan: Nu, domnule preşedinte.
Cornel Bădoiu: Prin venirea generalului Macri şi a celorlalţi ofiţeri menţionaţi de la Bucureşti, conducerea Securităţii judeţene nu a fost înlăturată. A continuat să-şi exercite atribuţiunile funcţiilor ocupate.
Avocat: Poate nu a înţeles martorul.
Cornel Bădoiu: Vă rog foarte… vă rog să mă lăsaţi…
Avocat: Atunci o să-i pun o altă întrebare, dumnealui este ofiţer…
Cornel Bădoiu: Staţi un moment, să vedem dacă s-a consemnat.
Avocat: Iertaţi-mă. Cum îşi explică faptul că, în această situaţie, rămînînd la ideea domniei-sale, că acele sinteze nu mai erau comunicate de Sima, ci erau comunicate de Macri sau de Teodorescu?
Cornel Bădoiu: Atîta vreme cît am consemnat, dle apărător, că, ierarhic, de la simplu lucrător, de la şef de birou, şef de serviciu, locţiitor şef de Securitate, şef de Securitate parveneau acele date, acele sinteze, care la rîndul lor erau comunicate de Macri, Teodorescu sau Anastasiu?
Avocat: Eu am reţinut, dle preşedinte, am reţinut perfect, dar întrebarea mea a fost cît se poate de clară: de ce nu le-a raportat Sima? Sau de ce nu le-a raportat celălalt locţiitor, sau ceilalţi locţiitori direct Bucureştiului şi trebuiau să-i comunice lui Macri? Întrebarea mea a fost foarte simplă.
Gheorghe Sălăjan: Eu consider că i-am răspuns foarte clar domnului apărător, prin faptul că n-a fost înlăturată conducerea Securităţii de la comandă, în sensul în care a întrebat dînsul; e altceva că dînşii nu s-au mai implicat atîta, pentru că a venit eşalonul superior şi au luat dînşii nişte conduceri şi nişte hotărîri şi dădeau nişte ordine, aia e cu totul altceva. Consider eu.
Avocat: Vă rog să consemnaţi în sensul ăsta.
Cornel Bădoiu: Cei sosiţi de la Bucureşti au coordonat activităţile specifice muncii de Securitate.
Avocat: Eu sînt foarte mulţumit.
Gheorghe Sălăjan: Schimbarea de conducere cum se face, ştiţi dumneavoastră.
Cornel Bădoiu: Dar nu s-au substituit comenzii organului.
Avocat: Şi, ca să vă justific justeţea întrebării mele, vă rog să-l întrebaţi, pentru că începuse şi eu mi-am consemnat în notele mele, în ce birou a lucrat generalul Macri, în perioada cît a stat în Timişoara?
Cornel Bădoiu: E stabilit, domnule apărător.
Avocat: Vă rog frumos, domnule preşedinte, este consemnat
Cornel Bădoiu: Dar e stabilit mai dinainte.
Avocat: Este, dar eu am nevoie de o confirmare.
Cornel Bădoiu: Bine. Generalul Macri a lucrat în biroul colonelului Sima. Este adevărat?
Gheorghe Sălăjan: Păi am şi spus asta înainte.
Avocat: Dar nu aţi consemnat.
Cornel Bădoiu: Deci, generalul Macri a lucrat în biroul colonelului Sima. Şi colonelul Sima a mai trecut prin biroul ăsta? Dacă e să despicăm firul în patru.
Gheorghe Sălăjan: Consider că a trecut, pentru că acolo se ţineau şedinţele.
Cornel Bădoiu: Apreciez, însă, că nimeni nu l-a împiedicat pe colonelul Sima…
Avocat: Nu, nu, vă rog frumos, nu este răspunsul… Nu că nu l-a împiedicat. Acolo se ţineau şedinţele, deci şedinţele nu le ţinea Macri cu Sima. Vă rog respectuos, domnule preşedinte, să se consemneze exact răspunsul martorului.
Cornel Bădoiu: Care este sensul răspunsului dv.? Vă rog să-l formulaţi dumneavoastră, să-l consemnăm.
Gheorghe Sălăjan: Am înţeles că domnul general şi-a desfăşurat acolo activitatea, pentru că era normal ca unui oaspete să-i pună biroul la dispoziţie, iar activităţile toate, şedinţele şi altele se ţineau în acel birou; pentru că era mare şi destinat pentru aşa ceva.
Cornel Bădoiu: Bine. Să lăsăm aşa.
Avocat: Nu doriţi să consemnaţi?
Cornel Bădoiu: Nu.
Avocat: Mă rog, eu o să reţin şi o să fac o notă de şedinţă.
Cornel Bădoiu: Faceţi.
Avocat: Domnule preşedinte, eu nu anticipez nimic, eu am să vă rog, totuşi, deşi doi colegi v-au mai rugat, poate că n-au reţinut exact răspunsul martorului cu privire la acele sinteze. Martorul vă declară textual, eu mi-am notat: “Sintezele noastre (indiferent care, ale dînsului sau a altora) au fost foarte subţiri. Furnizate nu de la cei reţinuţi, ci de pe stradă”. Vă rog să-l întrebaţi, dacă este expresia dumnealui. Eu am reţinut exact aşa.
Gheorghe Sălăjan: Sinteze din declaraţiile luate de la cei reţinuţi.
Avocat: Şi v-aţi referit la cei de pe stradă…
Gheorghe Sălăjan: Reţinuţi de pe stradă.
Avocat: A, reţinuţi de pe stradă… Exprimaţi-vă corect, că sînteţi colonel, am înţeles…
Cornel Bădoiu: În sfîrşit, să nu ne enervăm, adică să ne păstrăm puţin cumpătul, să ne respectăm ca oameni, în primul rînd. Da. Mai sînt întrebări din partea domnilor apărători?
Alt avocat: Domnule preşedinte (neînţelegibil) colegii.
Cornel Bădoiu: Aţi mai fost o dată la rînd.
Avocat: Da, vă cer iertare. Totuşi, expresia sună cam aşa: “…mai mult de la cei de pe stradă, dinafară, am cules ceva informaţii, decît de la cei din Penitenciar”. Dacă credeţi că această expresie a folosit-o, vă rog să-l întrebaţi.
Cornel Bădoiu: Nu-l mai întrebăm. Inculpaţii să pună întrebări.
Inculpat Gheorghe Atudoroaie: Domnule preşedinte, vă rog să întrebaţi martorul, cine i-a coordonat întreaga activitate, în perioada 16-22?
Cornel Bădoiu: În perioada 16-22, cine v-a coordonat activitatea?
Gheorghe Sălăjan: Domnul colonel Sima şi prin Caraşcă am primit ordinele.
Cornel Bădoiu: Activitatea mea ca ofiţer de cercetare penală
Gheorghe Sălăjan: Am raportat că domnul colonel Atudoroaie nu…
Cornel Bădoiu: în perioada 16-22 decembrie a fost coordonată de colonelul Sima şi Caraşcă.
Asistent: Macri?
Cornel Bădoiu: Caraşcă.
Inculpat Atudoroaie: Rog să-l întrebaţi în continuare, domnule preşedinte, din ordinul cui au fost aduşi la sediul Inspectoratului şi verificaţi, cei doi muncitori de la Întreprinderea de Transporturi, cei trei de la Garofiţa şi femeia de la Direcţia agricolă, IMAIA.
Cornel Bădoiu: Din ordinul cui?
Gheorghe Sălăjan: Nu cunosc. Eu am primit telefon de la şeful Serviciului doi, că vor fi aduşi cutare, cutare, cutare.
Cornel Bădoiu: Menţionez că de la şeful Serviciului doi, maiorul Zarcula, am aflat că cei doi şoferi, tânăra şi alţii, vor fi aduşi la sediul organului pentru cercetare.
Inculpat Atudoroaie: Vă rog să întrebaţi martorul, ştiu din activitate că avea o memorie foarte bună, să-şi amintească, nu doresc să pun o întrebare sugestivă, dar vă rog mult, dacă eu i-am dat ordin să verifice în penitenciar existenţa acelui muncitor de la ELBA sau IAEM, dacă eu sînt cadrul de conducere care i-am transmis acel ordin?
Gheorghe Sălăjan: Vreau să vă răspund, că poate dînsul nu-şi aminteşte… era cu telefonul la ureche, eram lîngă dînsul şi-a spus: „Verifică-l pe ăsta repede, dacă e în penitenciar!” şi am venit rapid şi am mers de-am raportat.
Cornel Bădoiu: Colonelul Atudoroaie era în legătură telefonică cu Întreprinderea ELBA, cînd mi-a ordonat să verific dacă există în Penitenciar muncitorul revendicat de cei de la amintita întreprindere.
Inculpat Atudoroaie: Am rugat să fie pusă această întrebare, fiindcă eu, vă rog să mă credeţi dle preşedinte, eu acum, aici, aud despre muncitorul acela. Dar se poate verifica, există ofiţeri de Securitate care au răspuns de întreprinderea respectivă. Şi tot un apel la memorie doresc să facă martorul şi să-l întrebaţi dv., dacă de la mine a auzit povestea cu salvările alea, că au fost răsturnate? Deşi sînt convins că nu au relevanţă pentru fondul problemei, dar apropo de memorie şi de adevăr. Rog să-l întrebaţi dacă este sigur şi convins că şi de data aceasta aveam un telefon la ureche…
Gheorghe Sălăjan: De data aceasta nu sînt convins…
Cornel Bădoiu: …cu răsturnarea…
Gheorghe Sălăjan: Nu, nu sînt convins.
Cornel Bădoiu: Dar cu trimiterea acolo sînteţi sigur?
Gheorghe Sălăjan: De aia sînt sigur.
Cornel Bădoiu: Nu sînt sigur dacă de la colonelul Atudoroaie am aflat că cele două salvări trimise la Podul Decebal ar fi fost răsturnate.
Inculpat Atudoroaie: Şi o ultimă întrebare, domnule preşedinte, dacă ştie, cunoaşte ori a auzit, atunci în timpul perioadei 16-22, că s-ar fi dat vreun ordin ca ofiţerii care asigurau contrainformativ unităţile economice, să depisteze elementele instigatoare la acte…
Cornel Bădoiu: Respingem întrebarea. Altă întrebare?
Inculpat Atudoroaie: Vă mulţumesc mult.
Cornel Bădoiu: Colonelul Sima. Inculpat.
Inculpat Traian Sima: Vă rog să-l întrebaţi pe martor, în aceste zile, 16-22, aproximativ cîte persoane au fost investigate de către ofiţerii de Cercetări Penale?
Cornel Bădoiu: Ştiţi cîte persoane au fost investigate?
Gheorghe Sălăjan: Aproximativ vă pot raporta numa’, cel puţin la sediul Securităţii, foarte puţine, dacă au fost 15…e mult… Restul, la Penitenciar, dacă veţi sta de vorbă…
Cornel Bădoiu: Din cîte ştiu eu, la sediul Securităţii au fost investigate aproximativ 15 persoane. (adresîndu-se inculpaţilor) Vă rog să fiţi mai scurţi în întrebări. Ce se întîmplă, sîntem nevoiţi să vă spunem de pe-acuma că după încheierea acestei audieri, vom suspenda pînă mîine, datorită unei situaţii care s-a creat. Deci reţineţi. Dorinţa noastră era să continuăm, să epuizăm ce ne propusesem pentru astăzi, dar nu putem. Mai avem la dispoziţie maximum 10 minute.
Inculpat Sima: Dacă martorul ştie că activitatea de Cercetare Penală a fost coordonată şi din partea Procuraturii de cineva?
Cornel Bădoiu: Pe linie de Securitate?
Inculpat Sima: Nu. În general.
Cornel Bădoiu: Nu ştiu dacă activitatea de Cercetare Penală, în general, a fost coordonată de cineva anume din Procuratură. La sediul Inspectoratului l-am văzut însă pe procurorul general-adjunct Diaconescu.
Inculpat Sima: Şi o ultimă întrebare, dle preşedinte, avînd în vedere că martorul era printre cadrele de execuţie cu funcţia cea mai mare, aş dori să-i puneţi întrebarea în legătură cu activităţile organului de Securitate în aceste zile, dacă a înţeles martorul că, prin tot ce am făcut noi, ne organizăm pentru a reprima demonstranţii?
Cornel Bădoiu: Păi n-a zis că pentru a reprima revoluţia.
Inculpat Sima: Avînd în vedere că martorul, nici la a doua, a treia întrebare nu a răspuns precis în legătură cu persoanele…
Cornel Bădoiu: Dar s-a consemnat. A spus-o clar că inclusiv dumnealui aştepta revoluţia. Da. Mai sînt întrebări?
Inculpat: Domnule preşedinte, cu tot respectul, vă rog să-i puneţi următoarea întrebare, dat fiind faptul că este unul dintre poate cele mai urîte procese pe care le-a avut naţiunea noastră vreodată, să-l întrebaţi luni, la ce oră a discutat cu colonelul Goşiu şi a aflat că membri de partid sînt anchetaţi la Penitenciarul Timişoara de Matei şi Pacoste.
Cornel Bădoiu: N-a zis că sînt anchetaţi. Că s-a stat de vorbă cu ei…
Inculpat: Stă de vorbă.
Cornel Bădoiu: Pe la ce oră v-a comunicat…?
Gheorghe Sălăjan: Înainte de prînz.
Inculpat: La ce oră?
Gheorghe Sălăjan: Pe la 12-13.
Inculpat: Domnule preşedinte, întrucît la ora 12 nu mă găseam în Timişoara, v-aş ruga două chestiuni. Întîi: să fie neapărat chemat colonelul Goşiu ca martor, să vedem pe cine ascunde domnul colonel Sălăjan… pentru că asta e o chestiune de ascundere, pentru că au fost de la Partid oameni să discute cu membri de partid; pe cine ascunde? Şi a doua chestiune: de ce vrut să mă implice în această chestiune, întrucît nici nu a ştiut cel puţin că sînt acolo deţinuţi. Este de faţă şi comandantul penitenciarului Timişoara… eu cunosc penitenciarul Timişoara doar din 24 februarie, cînd am fost adus de la Bucureşti şi internat ca “deţinut”…
Cornel Bădoiu: Aş vrea să reţineţi un aspect, martorul a făcut următoarea afirmaţie, care aşa a şi fost consemnată, că telefonic, colonelul Caraşcă i-a comunicat că nu poate face mare lucru din lipsă de spaţiu, întrucît cu acei membri de partid ar sta de vorbă cutare şi cutare. Deci, urmează să lămurim problema prin audierea şi altor persoane şi, eventual, relaţii oficiale de la locul respectiv de reţinere.
Inculpat: Eu v-aş ruga cu cel mai mare respect, dat fiind faptul că acesta este un proces care se bazează pe mărturii de la persoane, nu sînt alte probe, v-aş ruga cu tot respectul să fie chemat ca martor, pentru că eu am convingerea că colonelul Sălăjan nu e orice om, este şeful Serviciului de Cercetări Penale al Securităţii; să vedem pe cine ascunde şi cu ce scop mă implică pe mine.
Cornel Bădoiu: Da. Am reţinut, dar mai reţineţi şi dumneavoastră un aspect: cînd vom dezbate cererile de probatoriu să solicitaţi audierea acelei persoane.
Inculpat: Eu v-aş ruga domnule preşedinte, cu cea mai mare insistenţă, pentru că am impresia că ascunde pe cineva. Pe cine ascunde? V-aş ruga din suflet să se consemneze să vină acel martor, să spună cine a fost.
Cornel Bădoiu: Am reţinut.
Inculpat: Să spună domnul comandant al penitenciarului, cine a fost de la Partid, de a sta de vorbă cu deţinuţii.
Cornel Bădoiu: Da. Bine. Toate acestea, repet, le vom discuta şi le vom aprecia, în ceea ce priveşte utilitatea administrării probelor.
Inculpat: V-aş ruga să se consemneze.
Cornel Bădoiu: Asta nu se poate consemna. E vorba de audierea martorului.
Inculpat: E o ticăloşenie.
Cornel Bădoiu: Liniştiţi-vă, reţineţi că sîntem interesaţi, ca şi dumneavoastră, să clarificăm cauza.
Inculpat: Am înţeles.
Cornel Bădoiu: Alte întrebări?
Inculpat Tinu Radu: Domnule preşedinte, martorul a spus că a ajuns la pod, de unde a spus că s-a întors înapoi. Puţin mai detaliat dacă s-ar putea şi dacă cunoaşte că ceilalţi colegi de-ai lui care erau acolo, erau sau nu înarmaţi?
Gheorghe Sălăjan: N-a fost nimeni înarmat!
Cornel Bădoiu: Am notat. Păi a făcut precizarea: “Cu mîinile goale, nu aveam ce căuta acolo.”
Inculpat Tinu Radu: Ce era acolo? Împotriva cui erau acolo? Asta aş vrea…
Cornel Bădoiu: Păi a demonstranţilor, sau cine era acolo.
Gheorghe Sălăjan: Era un grup de oameni, dacă vreţi, majoritatea în stare de ebrietate.
Cornel Bădoiu: Asta de unde o ştiţi? Că ziceţi că nu prea i-aţi văzut. Nici nu i-aţi ajuns… cînd aţi ajuns la sediul Judeţenei, plecaseră… şi uite aşa… În situaţia aceasta, ce să ne mai spună martorul, dacă a precizat de la bun început că la Judeţeana nu s-a întîlnit cu picior de demonstrant, în Piaţa Maria n-a ajuns?
Alt inculpat: Domnule preşedinte, cu respect, scurt.
Cornel Bădoiu: Scurt şi la obiect.
Inculpat: Dacă ne-a prezentat vreo situaţie cu persoanele reţinute în data de 16 spre 17?
Cornel Bădoiu: Aţi prezentat?
Gheorghe Sălăjan: Nu.
Inculpat: Şi să repete încă o dată, vă rog foarte respectuos, dacă a mai auzit ceva, pe lîngă focurile de avertisment şi gemetele de la Podul Decebal, dacă a mai auzit ceva?
Cornel Bădoiu: Ce mai putea să audă?
Inculpat: Cam 800 de metri de la locul în care se afla şi pînă acolo?
Cornel Bădoiu: A relatat…
Inculpat: Pentru că acolo a luat foc un TAB şi a explodat…
Cornel Bădoiu: Asta o cunoaşteţi dumneavoastră, martorul nu a făcut astfel de precizări… Altă întrebare?
Inculpat Anastasiu: Dacă-mi permiteţi, domnule preşedinte, martorul a făcut precizarea că sintezele, pe profile de muncă, au fost prezentate inculpatului Macri şi Teodorescu. Dumneavoastră aţi extins întrebarea şi l-aţi întrebat dacă nu cumva mi le-a prezentat şi mie, respectiv locotenent-colonel Anastasiu. Dumnealui a spus: “Nu ştiu. Probabil!” Dumnealui se referea la sintezele efectuate pe liniile de muncă sau sintezele care se prezentau eventual la Anastasiu pe linia de muncă.
Cornel Bădoiu: Din cîte reţin eu, se referea la sinteze pe linia muncii dumneavoastră.
Inculpat Anastasiu: Asta v-aş ruga să fie consemnat.
Cornel Bădoiu: Menţionez că colonelului Anastasiu, da? îi erau prezentate sintezele ce interesau linia sa de muncă, Serviciul unu.
Inculpat Corpodeanu: Domnule preşedinte, vă rog să-l întrebaţi pe martor: persoanele aduse la Miliţie în acele zile, ce aveau asupra lor?
Cornel Bădoiu: Aţi văzut persoanele astea aduse la Miliţie?
Gheorghe Sălăjan: În seara de 16 am văzut.
Cornel Bădoiu: Cîte aţi văzut?
Gheorghe Sălăjan: Am văzut cîteva. Pot să raportez că asupra lor, la unii, s-au găsit lanţuri cu lacăte la capăt, fel de fel de răngi.
Cornel Bădoiu: La persoanele reţinute în seara de 16 decembrie
Gheorghe Sălăjan: La unii obiecte furate.
Cornel Bădoiu: au fost găsite: obiecte furate, lanţuri, răngi.
Inculpat Corpodeanu: Dacă-mi permiteţi, în afară de Miliţie, cine a mai dus persoane la Penitenciar?
Cornel Bădoiu: Ştiţi?
Gheorghe Sălăjan: Nu ştiu.
Inculpat Corpodeanu: A afirmat în cursul declaraţiei că a dus armata.
Cornel Bădoiu: Aşa am şi consemnat.
Gheorghe Sălăjan: Am spus că au fost duşi din oraş, direct la Penitenciar.
Cornel Bădoiu: Nu ştia. Se referea la patrula aceea care l-a prins pe cel cu… Dar am omis noi să mai menţionăm ceva, şi anume: precizez că locotenentul-major Dragomir a exercitat presiuni fizice asupra celor trei tineri, despre care se spunea că scriseseră lozinci pe pereţii secţiilor, secţiei de muncă. Fapt ce m-a determinat să intervin, pentru a-l pondera. Mai sînt întrebări? Mai sînt? Dacă nu mai sînt, încheiat cu: “…declar, susţin, semnez, după ce am citit”.
Să fie introduşi ceilalţi trei martori.
(adresîndu-se martorului Sălăjan) Dv. veţi rămîne, şi o veţi lectura şi dacă corespunde, veţi semna. Le preia domnul consultant.
(adresîndu-se altor trei martori care aşteptau să fie audiaţi) Ceilalţi trei martori, da? Mîine, la orele nouă, vă prezentaţi aici. Vom trece la audierea dumneavoastră mîine. Da? Întrerupem pentru mîine la orele 9.

Mai urmăreşte pe acest blog, celelalte fragmente din declaraţia lui Gheorghe Sălăjan:
Generalul Velicu mi-a zis că miliţia cercetează prima dată şi după aia noi
Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
Consemnarea declaraţiei

Tot din procesul revoluţiei din Timişoara, mai urmăreşte pe acest blog mărturia lui Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct al RSR:
Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (1)
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (2)
În 15 februarie l-am pus sub acuzare pe generalul Guşă

Mai vezi, deasemeni:
Sînt vechi membru al clubului posesorilor de NUP

Un gând despre „Gheorghe Sălăjan în procesul revoluţiei din Timişoara (4). Întrebările adresate martorului

  1. Realizez acum cit de importana e munca ta ,Marius Mioc.te felicit inca odata ..Totdeauna am evitat sa citesc ,despre procesele din decembrie ,deoarece imi provoca(cititul) o profunda stare de disconfort .Azi am citit ,detasat .Mi-am reamintit de furia ce cuprinsese multimea.Cit de greu ne-a fost atunci in 89 sa nu abandonam cea ce proclamasem ,,Fara violenta ,,.atunci cind eram pe strazi hartuiti,si fara prea mare nadejde in izbinda ,pentru ca eram putini.M-am intrebat de multe ori ,,a fost bine ??.Spun doar atit ,-Ne-am tinut de cuvint .In multe alte privinte insa ,dupa victorie ,nu ne-am mai tinut de cuvint > l-am incalcat .>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.