Mirela Corlăţan, autoarea unor critici la adresa Institutului Revoluţiei, dată afară de la Cotidianul

Actualizare (11 august 2009): Am adăugat facsimilul articolului „Timişoara, ruşinea României”, publicat în 1990, pentru a ilustra conceptul de timişoreanofobie discutat aici.

Venirea lui Cornel Nistorescu la cîrma ziarului „Cotidianul” a dus la eliminarea din redacţie a mai multor ziarişti şi colaboratori. Printre ei, Mirela Corlăţan, cunoscută că a analizat critic activitatea Institutului Revoluţiei Române condus de Ion Iliescu. Citiţi mai jos cîteva din articolele Mirelei Corlăţan (Mirela who?, cum o numeşte fosta ziaristă, actuala blogăriţă Roxana Iordache – comentariul din 5 august ora 3:31 pm) despre Institutul Revoluţiei:
Iliescu îşi comandă revoluţia la institut
Revoluţia lui Iliescu a costat 50 de miliarde
Cenzura a reînviat la institutul lui Ion Iliescu

Aparent, motivele concedierii Mirelei Corlăţan n-au legătură cu cele scrise despre Institutul Revoluţiei. Supărarea lui Nistorescu pe Mirela Corlăţan a pornit de la un articol în care aceasta se referea la colaborarea cu securitatea a lui Petru Romoşan, prieten al noului şef de la „cotidianul”. Cornel Nistorescu a luat iniţial măsura de a scoate articolul de pe saitul ziarului „Cotidianul”, măsură considerată drept „cenzură” de către Corlăţan. Nistorescu a replicat că articolul ar fi fost incomplet, lui Romoşan neasigurîndu-i-se dreptul la apărare. Argument fals, fiindcă Corlăţan i-a telefonat lui Romoşan pentru a afla şi punctul de vedere al acestuia. Că Romoşan a ales să răspundă cu injurii şi cu ameninţări că o va da pe Corlăţan afară din presă este problema dînsului. Pe blogul personal, Mirela Corlăţan a pus fragmente din înregistrarea discuţiei ei cu Romoşan. Remarc dintre aceste fragmente cel în care Romoşan îşi dezvăluie ura faţă de oraşul Timişoara. Citez din declaraţiile lui Romoşan: [Ioan T. Morar] „a fost turnător pentru următorul motiv, nefericitul: că Timişoara era cel mai înţesat oraş de securişti, după Bucureşti. (…) Majoritatea celor care s-au răspîndit din Timişoara sînt susceptibili de a fi lucrat cu…” [securitatea, se subînţelege].

Nu cunosc dacă Ioan T. Morar a fost sau nu turnător la securitate, dar remarc că acuzatorul are angajament semnat cu această instituţie. Acuzarea vehementă a altora de colaborare cu securitatea e o tactică des folosită de foştii securişti şi colaboratorii lor. Interesant că unica dovadă invocată în sprijinul ideii că Ioan T. Morar este colaborator al securităţii este faptul că provine din Timişoara, oraş în care, spune Romoşan, „majoritatea” sînt susceptibili de a fi lucrat cu securitatea. Carevasăzică, oricine provine din Timişoara este dubios, nici nu mai e nevoie de alte argumente.

Ura faţă de oraşul Timişoara (timişoreanofobie, în limbajul psihiatric) provine din decembrie 1989, cînd Timişoara a iniţiat revoluţia care l-a răsturnat pe Ceauşescu. S-a accentuat în 1990, după apariţia „proclamaţiei de la Timişoara”, prin care era contestat noul idol al românilor, Ion Iliescu. Atunci maşini cu număr de Timişoara au fost vandalizate în alte oraşe ale ţării iar unele întreprinderi din Timişoara au întîmpinat greutăţi de aprovizionare de la partenerii lor contractuali din alte zone ale României. Regăsim această ură şi la fostul colonel de securitate Filip Teodorescu (angajat apoi la SRI de Virgil Măgureanu), care scria în cartea sa „Un risc asumat” (Editura Viitorul Românesc, Bucureşti 1992, pag. 220): „nu am fost încîntat să revin în Timişoara, oraşul care mi-a provocat atîtea necazuri, şi nici acum nu sînt convins că voi dori să mai calc vreodată prin acele locuri” (vezi comentariul la această carte). Nimic mai firesc ca foşti securişti şi colaboratori ai acestora să urască oraşul Timişoara. Cred că pe noi, timişorenii, ar trebui să ne îngrijoreze dacă n-am mai fi duşmăniţi. Inclusiv prin acest blog voi da unora motive să urască Timişoara.

"Timişoara, ruşinea României", articol în săptămînalul "România Mare" în 1990, ilustrînd timişoreanofobia. Respectivul articol a fost xeroxat şi împrăştiat în Timişoara în decembrie 1990, în perioada grevelor pentru adevărul despre revoluţie, în cadrul unui manifest comun al Forumului Democratic Antitotalitar, Alianţei Civice şi Federaţiei Timişoara a Sindicatelor, cu scopul de a convinge populaţia despre necesitatea grevei. Din acel manifest l-am preluat eu, scuze pentru calitatea proastă a xeroxului.
„Timişoara, ruşinea României”, articol în săptămînalul „România Mare” în 1990, ilustrînd timişoreanofobia. Respectivul articol a fost xeroxat şi împrăştiat în Timişoara în decembrie 1990, în perioada grevelor pentru adevărul despre revoluţie, în cadrul unui manifest comun al Forumului Democratic Antitotalitar, Alianţei Civice şi Federaţiei Timişoara a Sindicatelor, cu scopul de a convinge populaţia despre necesitatea grevei. Din acel manifest l-am preluat eu, scuze pentru calitatea proastă a xeroxului.

Pînă la urmă, ameninţarea lui Romoşan că o va da pe Mirela Corlăţan afară din presă s-a adeverit cel puţin parţial, aceasta fiind dată afară de la „Cotidianul”. Există o persoană care se bucură de acest lucru: Ion Iliescu, care a scăpat de un critic incomod al activităţii Institutului Revoluţiei, pe care-l conduce.

2 gânduri despre „Mirela Corlăţan, autoarea unor critici la adresa Institutului Revoluţiei, dată afară de la Cotidianul

 1. Eu unul am fost in Timisoara in aceasta primavara si este un oras superb. Si oamenii mi-au placut!
  Jackie Ionescu mi se pare putin cam „frustrat” dar asta e o alta poveste 🙂

 2. JOS PALARIA MAESTRE

    Bine ati venit domnule Nistorescu. Va asteptam de mult.
      Ma numesc Robert Horvath sunt artist si spre disperarea unora , sunt printre putinii care au reusit sa fac cariera in occident. Studioul meu de televiziune Kiro Studio International ( Tokio- New York) se afla la cateva minute distanta de acum
  faimosul ICR. Sunt persoana care a declansat scandalul expozitiei antisemite, anti-crestine si bimeinteles pornografica  de anul trecut. Chemarea politiei metropolitane in miez de noapte la mizeria prezentata la galeria” Romania”, a creiat un scadal international cu anumite reverberatii pe Antena 3, presa si chiar parlamentul national. Toate sunt deacum bine cunoscute cu exceptia a ce este mai inportant.  Expozitia cu titlul imbecil ” Libertatea pentru oamenii lenesi” nu a fost o expozitie romaneasca ci una araba, a artistului terorist  AMWAR AMBAKI cetatean irakian.  Exponatele fac parte din uriasa expozitie antisemita de la Teheran la care au participat probabil toti artistii antisemiti (10.000 la numar ) din lume. Cutremurator de interesant este faptul ca aceasta bomba a terorismului islamic aruncata im mijlocul celui mai mare oras american, la colt cu cladirea ONU sa petrecut sub ochii atenti ai Serviciului Extern, care isi are sediul in aceiasi
  cladire de 16 etaje, al noii si vechii securitati .    Imediat dupa demolarea anticulturala , organizat impreuna cu redactorul Culian  de la New York Magazin si Andrei Badin,de la Antena 3 , au inceput atacurile Cotidianului. Primul semnal la dat un fel de sobolan pe nume Costi Rogozanu . Ma injurat de mama pe un E-mail si o face in fiecare dimineata, ca si cum Patapievici iar fi si mama iar Mihaes nevasta.
  Apoi au inceput articolele pline de intligenta si miros de transpiratie scrise de Ioan, T. Morar. Tinand probabil seama ca sunt cunoscut  si dat afara de la ICR , pentru ca cer sa se vorbeasca  romaneste, Morar a inceput cu articolul ” Un papagal ungur bruiaza arta romana la New York” Urmeaza articolul cu multe ascunzisuri ” Bata lui Horvath- tinta Basescu” El dezvalue urmatorul scenariu ” bata lui Horvath sperie pe toti intelectualii din jurul presedintelui…….toti fug…..si cand presedintele ramane singur ,Horvath ai da cu bata la cap. De si nu pot decat sa recunosc valoarea acestor idei scenariul este lipsit depracticabilitate …. Basescu asi da deobicei in cap sigur, A urmat un fel de articol autiobiografic ” Cand un securist asi pierde simtul ratiunii la New York. Au urmat si alte capodopere. Chiar si azi a pus pe blog articolul „Cornel Nistorescu a primit un semn de solidarizare la mine pe blog!’ ‘E vorba de mesajul de solidaritate şi încurajare de
  la Robert Horvath”. A scris cate ceva si Patrasconiu ceva care ma considera conducatorul unui atac nationalist.
  . Probabil cel mai aproape de adevar este descrierea din ” Monumentul mitocanului roman este comunitatea romana din New York” . Cu o pana de adevarat maestru T. Unguranu scrie : Mitocanul principal este Horvath , primitiv si neaducat care duminica imbraca camasa verde iar in timpul saptamanii mmananca sarmale si asculta muzica populara.” Mentionez spre incheiere titlu care le bate pe toate „Din punct de vedere evreiesc zvastica este 0.K.” Domnule Nistoresc va multumesc pentru curatenia care o faceti.
  Observ ca cei care sau ocupat de persona mea au plecat, sau sunt pe plecare. De si nu se cade, inchei aceasta scrisoare cu o observatie critica. Articolul dumneavoastra „Patapievici: canalie de facto ” este la obiect. dar canalia primcipala este chiar Basescu.
  Robert Horvath DEVA  cineast        New York                                          Site de arta:http://www.devagallery.com

  PS; Cu toata venirea dumneavoastra, cenzura la continua la Cotidianul .La incercarile  mele de aposta comentariu mi se raspunde ca numele si E-mail este fals. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.