Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu

Cunoscutul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi-a luat în ultima vreme în serios rolul de patron de presă, impunînd schimbări drastice în redacţia ziarului „Cotidianul”. Profit de faptul că domnia sa a ajuns astfel din nou în atenţia publicului pentru a publica şi pe acest blog un comentariu legat de domnia sa, pe care l-am publicat iniţial în cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”.

Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu

 Colonelul (r) Alex Stoenescu a publicat la sfîrşitul anului 2004, la editura Rao, cartea „Interviuri despre revoluţie”. Fragmente din carte au apărut şi în Jurnalul Naţional.

Primul interviu din carte ne dezvăluie un erou necunoscut pînă acum al luptei anticomuniste din România: Sorin Ovidiu Vîntu, om care, aflăm de la Stoenescu, încă din 1981 a răspîndit manifeste anticomuniste. Modest, omul de afaceri explică că „nu am nevoie de legitimaţie de erou”.

Ce legătură are Vîntu cu revoluţia, nu aflăm din interviu. Totuşi, părintele FNI are opinii ferme despre acest subiect: „La Timişoara au acţionat două grupuri. A fost grupul intern, timişorenii, şi grupul extern, foarte bine înarmat, pregătit pentru astfel de acţiuni, grupul care trebuia să ducă totul pînă la capăt, să-i ambaleze pe timişoreni, să sară în faţa tancului ca să le sporească curajul, să devasteze (…) Nu am date concrete, însă nici dubii asupra intervenţiei străine acolo”.

Sorin Ovidiu Vîntu este aproximativ a 1000-a persoană care n-a fost prezentă la Timişoara în decembrie 1989 dar îşi dă cu părerea în mass-media despre revoluţia din Timişoara. N-are date concrete, o spune chiar el, dar asta n-are importanţă: interviul cu S.O.V. (ca de altfel întreaga carte a lui Stoenescu) are valoare propagandistică, nicidecum istorică.

Comuniştii cei răi îl băgaseră pe marele om de afaceri în puşcărie pentru „o infracţiune minoră de drept comun”. Acolo l-a cunoscut pe generalul Kostyal, care „era un stalinist convins, devotat URSS cu trup şi suflet (…) Mai mult nu vă spun pentru că nu sînt sigur că în România a dispărut asasinatul politic. N-am chef să mă trezesc cu un glonţ în cap pentru o problemă care nu mă interesează. O mînă de ucrainean costă 3000 de dolari. Aşa că fiţi şi dv. [Alex Stoenescu – nota mea] atent”.

În 15 ani nu a ieşit la iveală nici o faptă concretă săvîrşită de generalul Kostyal în decembrie 1989, aşa că analiza opiniilor acestui general în discuţiile despre istoria revoluţiei are o relevanţă mai mult propagandistică decît ştiinţifică. Dar e interesant să aflăm că Sorin Ovidiu Vîntu nu se teme de mînia păgubiţilor FNI ci de răzbunarea care i-ar aduce-o dezvăluirile sale despre tainele revoluţiei din 1989. Revoluţie la care, nu rezultă din interviu să fi participat în vreun fel.

Mai citeşte, pe acest blog, comentarii la scrierile lui Alex Mihai Stoenescu despre revoluţie:
“Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Stoenescu” – comentariu la primul volum al acestuia despre revoluţie – “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (I)”, Editura Rao Bucureşti, 2004.
“Securitatea în revoluţia din 1989, după părerea lui Alex Stoenescu” – comentariu la capitolul “Departamentul Securităţii Statului la începutul revoluţiei” din “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (II)”, Editura Rao Bucureşti, 2005.
Greşita distincţie a lui Alex Stoenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (I) – prima parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005)
Greşita distincţie a lui Alex Stonenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (2) – a 2-a partea a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005)
Căderea lui Ceauşescu, văzută de Alex Stoenescu – Comentariu la partea legată de căderea lui Ceauşescu din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005)

16 gânduri despre „Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu

 1. inca din scolii nu sufeream sa vad linga mine colegi ne pregatiti iar acolo unde vedeam ca sint depasit ceream ajutor mi-a placut sa vorbesc cu oameni din jurul imi cunosteam potentialul intelectual al meu dar ii respectam si pe cei din jur meu eram foarte multumit daca cineva imi spunea ca gresesc eram multumit dar multora cindle spuneai de greseala pe care o face ghiar daca iidovedeai sarea la scandal democratia uni cred ca o stiu ,dar nu stie ca are mai multe fete strebuie sa o alegi pe cea mai buna care sa nu faca rau nici vecinului tau .lupta mea anticomunista ainceput demult ,nu mia placut sloganul comunist „cine face si desface are toata ziua ce face ” sloganul acesta numi place.mi-am petrecut tineretea aruncat dintro inteprindere in alta am fost deportat cu acte care spunea interes de serviciu fagaras ,ianca ,faurei ,navodari braila canal am dormit in baraci insalubre SI DACA VENI VORBA DE BARACII LE MULTUMESC CELOR DE LA ICIM BRASOV CARE MAU GAZDUIT IN 1987 IN APROPIEREA GARI DE NORD ABUCURESTILOR IN NUMELE FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN INCA ODATA MULTUMESC BRASOV. CU TOATE ACTELE DE LA SECURITATE COMISIA DE CERCETARE SI RECUNOASTERE IN REZISTENTA ANTICOMUNISTA MA PLIMBA CURTEA DE APEL PLOIESTI SI INALTA CURTE DE CASATIE BUCURESTI INCA UN TERMEN 30 OCTOMBRIE 2009 ACUM AU IESIT MULTI REVOLUTIONARI DUPA O REVOLUTIE ? VRETI DEMOCRATIE HAI SA NE UNIM SI INPREUNA SA CONSTRUIM CEACE AU VISAT SI PENTRU CARE IDEAL SAU JERTFIT IN EVENTUALITATEA UNOR GRESELI IMI CER SCUZE .CONTACT TEL 0244480655 SI INTERNET CAUT ADEVARATI REVOLUTIONARI VA MULTUMESC VAM SCRIS CAM MULT?

 2. Pingback: Manipulări în "Cotidianul" | Bleen

 3. Pingback: Alex Mihai Stoenescu s-a transferat de la “Jurnalul Naţional” la “Adevărul” « Blogul lui Marius Mioc

  • hec ce sa zic parda suntem toti adormiti, nu vedtica toti hoti, sarlatani si pungasi au distrus tot, au furat si acum sunt supr bogati, ce credeti stiu bogati care nu platesc impozite pentru salariati, toti sunt pusi pe capatuiala, chiar primesc si ajutoare pt caldura si alte ajutoare, saraci bogati. Bietul popor, biata tara. Nu sunt rau si natiomalist hai sa ne unim sa scapam de hoti. Patriciu si Cataram au datori la stat pe la diferite fiscuri si impozite de miliarde, nu ii intreaba nimeni nimic,

 4. Pingback: “Iliescu apare, măcelul dispare!” – diversiuni ale ziarului “Adevărul” « Blogul lui Marius Mioc

 5. Il cunosc bine pe Vantu am fost coleg de celula cu el, baiat bun la suflet, de treaba, dar se stie ca lucra ca informator al celor cu ochi albastri si asa a ajuns mare bogatas, ca fara sprijinul securitati si al hotilor de la armata nu aveai cum sa ajungi ca el bogat si puternic. pa

  • D-le „coleg de celula”, din suflet va rog, spuneti-mi numele catorva alti colegi de detentie, pe care impricinatul i-ar fi putut turna. Asa… pentru restabilirea adevarului. Va multumesc anticipat.

 6. Pingback: Samoşchin: “Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989. « Blogul lui Marius Mioc

 7. Pingback: Caracatita Paul a descoperit dosarul de la Securitate al lui Vintu. Facatura Hotnews – Kamikaze: “mega-dosarul” lui Vantu – un purgativ administrat prin propriile canale de comunicatie chiar de catre SOV. Doua opinii via Timisoara R

 8. Pingback: Alex Mihai Stoenescu şi Securitatea « Blogul lui Marius Mioc

 9. Ia-m cunoscut pe amandoi, în celulă, ca şi celalalt coleg de celulă, dar nu pot spune dcât faptul că, intradevăr, cum a sosit în arest generalul Kostyal a spus că este un general al armatei romăne, iar Vântu fiind mai “milos”, la luat pe langă el si ştiu că vorbeau foarte mult si multe, cu specificaţia că generalul de multe ori, repeta că face parte din adevarata armată romană. Cunosc că, de multe ori pe general îl scoteau din celulă şi miliţieni pentru diferite motive, că îl duc la doctor, că a venit cineva la vorbitor şi miaduc aminte că şi lor le povestea că, este un general al armatei romane.
  La revoluţie am fost la TVR.şi la CC. să-l întanlesc, pe general, nu la-m întanlit, însa la-m găsit pe alt coleg de celula, dr. Claudiu Tanasescu, care era considerat medicul revoluţiei şi care a fost şi el arestat pentru un accident de maşină, dar din cate miamintesc parcă şi el ca si Gănescu Ştefan sau Luca, erau la puşcarie tot politici. Vantu ştie mai multe că, sta cu ei de vorbă foarte mult timp, nu ştiu ce urmărea sau care era interesul, dar si el era scos din celula de multe ori….,. pa, revin.

 10. Revin şi mai zic că, în celulă a fost şi Tărău Virgil, care îmi spunea că a vizitat foarte multe ţări peste 80, deoarece era adjunct la M. Comerţului şi a fost arestat din ordinul lui Ceauşescu la propunerea Anei Mureşan. Acel om dacă mai trăeşte, miar fi foarte drag să-l întânlesc, întrucât avea un suflet onorabil şi eu eram tânăr şi el mia dat multe poveţe bune despre viaţă şi de atunci eu am apucat pe drumul bun al viţii mele, nu ma-m îmbogăţit cu bani, dar sufleteşte şi în cultură ma-m realizat, cu toate că în puşcărie a fost foarte greu şi pe lângă borfaş înveţi să fi tot borfaş, dar am avut noroc de acea celulă, unde am găsit oameni care mau învăţat de bine, pa.

 11. Incă nu pot să să-mi amintesc cine era directorul penitenciarului, deoarece, pentru noi toate numele miliţienilor şi în special ale şefilor erau necunoscute, fiind nume chiar conspirative, cei care cunosc numele reale sunt istoricii sau cei care lucrau in sistem in timpul acela.

 12. Pingback: Constatarea CNSAS despre Alex Mihai Stoenescu « Blogul lui Marius Mioc

 13. Pingback: Cel mai scîrbos informator al securităţii, după părerea lui Neculai Constantin Munteanu « Blogul lui Marius Mioc

 14. Pingback: Viorel Marineasa: “Teroriştii printre noi. Adevărul despre ucigaşii Revoluţiei” de Grigore Cartianu (recenzie) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.