Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Teodor Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor (video) august 18, 2009


Am publicat pe acest blog fişierele video cu conferinţa de presă a asociaţiei „21 Decembrie” din 13 august. Voi publica acum în serial şi transcrierea discuţiilor de la conferinţa de presă, pentru a da posibilitate celor interesaţi să observe părţile mai interesante din cele discutate, fără a fi nevoiţi să asculte întreaga conferinţă. Comentariile mele sînt între paranteze drepte cu litere cursive.

Transcriere înregistrare:
00:00 Teodor Mărieş: … Matei, reprezentantul asociaţiei 21 Decembrie şi respectiv al meu personal la Curtea Europeană. Am vrut să ţinem cont de ordinea pe care v-am transmis-o ca cronologie a conferinţei de presă, dar au insistat să începem cu greva foamei, protest pe care l-am început în data de 4 august. Şi, avînd în vedere că în România, în ultimii 20 de ani, s-a banalizat orice formă de protest, în faţa dumneavoastră aveţi documentul eliberat în urmă cu aproximativ 2 ore de către spitalul municipal Bucureşti din care rezultă că nu am nici un fel de rest pe tot traseul organismului. Am ţinut s-o fac proaspătă ca să nu existe suspiciuni asupra corectitudinii protestului pe care l-am început, repet, în 4 august. Sînt 10 zile, acest protest nu are nici un fel de caracter politic, este voinţa mea personală, am spus-o la prima conferinţă, o repet. Este un gest disperat pe care-l fac pentru revendicările de care o să vorbesc imediat. Nu este în nici într-un caz un gest de a obţine bunăvoinţă din partea domnului Băsescu, domnului Geoană, domnului Boc, doamnei Kovesi, domnului ministru al justiţiei, domnului ministru al CSM-ului, domnului şi domnului, pînă la ultimul domn din România, nu este un gest pentru a obţine bunăvoinţă. Este un gest pentru a respecta legea şi a respecta decizia Curţii Europene, care spune foarte clar să ne fie pus la dispoziţie dosarul 97/P/90, dosarul revoluţiei. Este o luptă a mea cu ei, eu cu foamea şi ei cu nervii. Să înţeleagă de la Băsescu şi pînă la ultimul tovarăş din această ţară că nu se joacă cu Mărieş! Nu mă opresc decît în momentul în care am un protocol semnat prin care respectă decizia Curţii Europene. Nu voinţa lui Mărieş, nu voinţa asociaţiei 21 Decembrie, nu voinţa nimănui, decît legea pe care trebuie s-o respecte tot românul.
02:35 Ziaristă: Am o întrebare. Din cîte ştiu, deciziile Curţii Europene sînt obligatorii pentru statul român. Iar în situaţia în care nu respectă, mă scuzaţi, în situaţia în care nu respectă în termenul de aplicare, nu aplică respectiva decizie, statul român poate fi exclus din Consiliul Europei. Aşa că, vă întreb: aţi depus toate demersurile pentru a înştiinţa Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respectiv organismul de verificare a punerii în aplicare a deciziilor Curţii, referitor la faptul că statul român nu îndeplineşte această decizie, pentru a începe demersurile de excludere a României din Consiliul Europei?
03:18 Teodor Mărieş: Răspunsul meu este următorul: Îmi pare rău, eu îmi cer iertare pentru că fac o corectură, nu la comisie, la consiliu, aţi spus comisia europeană?
03:30 Ziaristă: Nu, curtea. Am spus că…
03:32 Teodor Mărieş: Bun. La comisia europeană trebuie să facem acest demers.
03:35 Ziaristă: Nu, nu. O secundă. Aţi spus că dosarul e la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
03:37 Teodor Mărieş: Exact. La CEDO, da.
03:39 Ziaristă: Şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului ţine de Consiliul Europei. Şi România, dacă nu respectă termenul de trei luni sau cît e dat acolo în hotărîrea judecătorească, o să fie dată afară din Consiliul Europei. Eu vă întreb dacă aţi înştiinţat Curtea Europeană de faptul că nu este pusă în aplicare decizia, pentru a începe procedura de excludere a României din Consiliul Europei? Mă gîndesc poate că acesta este un demers mai puternic decît să faceţi greva foamei.
04:07 Teodor Mărieş: Deci credeţi-mă că nu am făcut nici un demers pînă în acest prezent împotriva propriei noastre ţări. Doi. Curtea Europeană…
04:13 Ziaristă: Dar nu trebuie să faceţi împotriva României. Este (neînţelegibil) CEDO. La Consiliul Europei automat trebuie…
04:21 Teodor Mărieş: Am înţeles şi vă mulţumesc nu numai pentru întrebare, chiar şi pentru precizări. Curtea Europeană a decis punerea la dispoziţie a acestui dosar [Se pare că există o deosebire de păreri între Teodor Mărieş şi autorităţile române cu privire la ce înseamnă „punerea la dispoziţie” a dosarului. Autorităţile consideră că prin punere la dispoziţie se înţelege a-i da dreptul lui Mărieş să consulte dosarul la sediul parchetului, fără însă să facă nici o copie după el. Mărieş cere să i se dea copii, dacă nu după tot dosarul măcar după opisul actelor din dosar, ca să ştie ce să caute. Fiind vorba de un material imens din punct de vedere cantitativ, fără un opis al documentelor, a căuta informaţiile relevante seamănă cu a căuta acul în carul cu fîn]. Nu-mi revine mie sarcina asta, îi revine domnului avocat, dar o să vă răspund eu acum la ea, încă din data de 6 noiembrie 2008. Pînă în data de 26 februarie 2009, statul român trebuia să trimită întreg dosarul. În data de 28 aprilie, 27 aprilie 2009, deci pînă în februarie, 26 februarie 2009, pardon. În 27 februarie 2009 ne-am deplasat cu o delegaţie a asociaţiei 21 Decembrie, cu un microbuz, făcînd un protest în faţa Curţii Europene şi avînd întîlniri pînă la nivelul grefierului şef al camerei a treia, acolo unde se află dosarul. Respectivul domn, care se numeşte Cheţară (?), ne-a confirmat verbal în 27 că la curte, pînă în ziua respectivă nu există nici un document al dosarului, decît partea de apărare, concluziile statului român pe care le-au făcut şi le-au depus în termen pînă în 27 februarie.
05:38 Ziaristă: Da, da’ atunci înseamnă că n-am înţeles eu. Dumneavoastră nu aveţi o decizie definitivă a curţii europene prin care…?
05:44 Teodor Mărieş: E o cerere pe rol. Sînt două cereri de fapt pe rol, dar acum discutăm…
05:48 Ziaristă: Atunci tot ce am spus înseamnă că pică. Procesul este în curs. Şi dumneavoastră spuneţi doar că statul român se temporizează în a îndeplini solicitările Curţii Europene în ceea ce priveşte comunicarea dosarului.
06:00 Teodor Mărieş: Exact. În momentul în care am solicitat scris acest lucru, pe data de 28 dimineaţa am primit scris că la curtea europeană nu există nici un document al dosarului de la Bucureşti. În aceeaşi zi Ministerul de Externe iese într-un comunicat, cu un comunicat de presă, şi spune următorul lucru: în dosar, noi ne-am făcut, ne-am îndeplinit toate atribuţiunile faţă de curte şi am trimis tot ce ne-a cerut curtea. Bineînţeles că au urmat acele proteste despre care probabil ştiţi, la ministerul afacerilor externe, proteste care s-au finalizat printr-o întrevedere ministrul Cristian Diaconescu. Mă opresc, pentru că intru într-un alt punct al conferinţei, şi vreau să închei cu protestul de greva foamei. Repet, este voinţa mea, voi pune tot timpul la dispoziţia presei documente elocvente, cum că nu consum nici un fel de aliment. Sigur, mă voi hidrata şi voi bea ceaiurile care mi-au fost recomandate de către medici. Mă opresc în momentul în care decizia curţii este respectată. Pînă atunci, nu. Îmi ştiţi puterea de luptă pentru că vedeţi, de 20 de ani am acumulat suficientă experienţă, şi nu cedez pentru că sînt 20 de ani anul acesta, numărul victimelor se pare că este mult mai mare, şi cînd spun mult mai mare este vorba de sute de persoane în plus faţă de ceea ce ştim cu toţii, sau de ceea ce sîntem minţiţi cu toţii de 20 de ani de către toţi preşedinţii României fără excepţie, de către toţi procurorii generali ai României fără excepţie, de către toţi miniştrii de justiţie fără excepţie, de către toţi prim-miniştri fără excepţie, şi excepţiile, practic nu pot să dau nici o excepţie. Singura excepţie este omul Dan Voinea. Punct. Le place, nu le place, au greşit. 2005, 2006, cînd dînsul a lucrat în aceste dosare fără să fie împiedecat, a adunat probe că nu mai au nici hîrtie să le scrie la CEDO. Acest material, repet, 1 milion de pagini [din altă parte a celor discutate la conferinţa de presă reiese că ar fi 200000 de pagini], este adunat de o singură persoană. Şi această persoană, împreună cu echipa cu care a lucrat, este domnul general Dan Voinea, iar această echipă, credeţi-mă, în momentul în care a predat cu căruciorul dosarul „mineriada” la domnul procuror Iacob, au plîns aceşti copii după munca lor [în urma unei hotărîri a Curţii Constituţionale, dosarele revoluţiei şi ale mineriadei au fost preluate de procuratura civilă]. Eu i-am văzut cu lacrimi în ochi. Nu iubesc miliţienii, dar în momentul acela am spus „mai sînt şi între ei oameni”. Au plîns după munca lor. Ei, munca aceea nu poate fi la cheremul lui Băsescu, a lui Iliescu sau a lui Boc! De astăzi, ştacheta şi tonul nu mai este cel pe care îl ştiu ei de la mine în ultimii ani. Este cel adecvat pentru persoane care favorizează infractorii. Întreaga justiţie română în acest moment favorizează infractorii.

21dec2

(va urma)

 

8 Responses to “Teodor Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor (video)”

  1. […] Teodor Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei, şi azi primim răspuns “nu se poate” (video) august 18, 2009 Categorisit la justiţie, revoluţia română din 1989 — mariusmioc @ 7:00 pm Tags: 1989, Antonie Popescu, asociaţia 21 Decembrie, CEDO, Cristian Diaconescu, CSAT, decembrie 1989, Emil Constantinescu, Ion Iliescu, Ion Vasilache, Ionuţ Matei, Liviu Sutima, Marius Iacob, revoluţia din 1989, revoluţia română, Teodor Mărieş, Traian Băsescu Continuarea conferinţei de presă din 13 august 2009 a asociaţiei “21 Decembrie”, cu transcrierea înregistrării. Vezi şi prima parte a conferinţei de presă: Teodor Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munc…. […]

  2. […] din 13 august 2009 a asociaţiei “21 Decembrie”. Vezi şi primele două părţi: – Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor – Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi […]

  3. […] din 13 august 2009 a asociaţiei “21 Decembrie”. Vezi şi primele trei părţi: – Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor – Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi […]

  4. […] dosarul 97/P/1990 privitor la revoluţia din 1989, după cum a cerut CEDO. Arătam într-un comentariu esenţa conflictului dintre domnul Mărieş şi parchet, anume că există o deosebire de păreri […]

  5. […] Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor – Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi […]

  6. […] Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor – Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi […]

  7. […] Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor – Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi […]

  8. […] de presă din 13 august, prezentată şi pe acest blog. Vezi înregistrările de mai jos: – Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor – Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.