Dan Voinea: În Braşov, doar 4 victime au rămas nerezolvate. Procentul de identificare a autorilor la victimele de la revoluţie este de 80% (video)

A 5-a parte din conferinţa de presă a asociaţiei „21 Decembrie” din data de 13 august 2009. Vezi şi primele 4 părţi ale conferinţei:

Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor
Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi primi răspuns „nu se poate”
Mărieş: Mă interesează decizia CEDO. Nu mă interesează nici un cod din România!
Voinea: Polonezii au trimis în judecată peste o sută de procurori şi jdecători care au făcut arestări ilegale în vremea lui Jaruzelsky

Transcriere înregistrare:
00:00 Teodor Mărieş: … în subordinea domnului Iacob ca şef de secţie.
00:03 Ziaristă: Şi mai am o singură întrebare. În toată cercetarea pe care a făcut-o timp de trei ani, între părţile vătămate aţi identificat vreo victimă, ucis sau rănit, între care, prin expertiză, aţi putut să faceţi legătura între glonţul care l-a ucis sau l-a rănit şi glonţul, din ce armă s-a tras, a cui?
00:23 Dan Voinea: Da. Deci sînt localităţi unde am identificat…
00:31 Ziaristă: Exact făptaşii.
00:32 Dan Voinea: pentru fiecare victimă, autorul fizic.
00:34 Ziaristă: Şi pentru acestea, dosarele sînt în continuare…
00:38 Dan Voinea: Vă dau un exemplu. Braşovul. În Braşov, doar patru victime au rămas nerezolvate. Sînt situaţii în care nu poţi să găseşti autorul neapărat, dar în rest, noi am identificat exact autorul.
00:53 Ziaristă: Bun. Autorii sînt identificaţi, sînt în dosar, dar dosarele n-au ajuns încă la instanţă.
00:58 Dan Voinea: Asta este problema, da.
01:00 Ziaristă: Deci autorii sînt identificaţi, nu au nici un fel de restricţie?
01:02 Dan Voinea: Da.
01:04 Ziarist: Domnu’ Mărieş, altă întrebare. Dumneavoastră aţi spus că aţi discutat cu ministru Diaconescu şi cu agentul guvernamental. Dom’le parchetul a trimis dosarele la agentul guvernamental? (neînţelegibil) sau nu le-a trimis deloc?
01:22 Teodor Mărieş: Timp de patru luni de zile, asta vă spunea şi domnul general mai devreme, au trimis aproximativ 40000 de pagini. Patru luni de zile ministerul de externe a uitat să le trimită la Curte [CEDO], spunîndu-vă presei, prin două comunicate, că ei au achitat, şi-au achitat obligaţiunile, au trimis tot. Noi ajungînd la Curte şi dîndu-ne scris grefierul şef că nu există nici măcar o pagină. Dom’le, impertinenţa la momentul respectiv, „România Liberă” a scris, şi a pus cele două documente faţă în faţă să se vadă impertinenţa acestui agent guvernamental fără margini. Răzvan Horaţiu. Şi atunci am cerut, am mers, am făcut protest. Unul, două, trei, pînă la urmă domnul Diaconescu, într-o zi a stabilit o întîlnire şi am mers împreună cu apărătorii, cu colegi de la alte asociaţii, am mers la discuţii. Şi în timpul discuţiei, înţelegînd mecanismul, sau ce se întîmplă, i-a dat dispoziţie acestui agent guvernamental să le expedieze de urgenţă pe cele care le are. Acesta este motivul pentru care azi sîntem în posesia acestor 40000 de pagini. Altfel nu eram.
02:26 Ziarist: La parchet aţi vorbit, ei cum justifică?
02:29 Teodor Mărieş: Agentul? Este mut. Din punctul meu.
02:32 Ziaristă: Procurorul general în ce mod v-a spus agentul guvernamental „nu mai avem nevoie de dosarul parchetului”?
02:38 Dan Voinea: Deci eu aşteptam, făcusem încă un rînd de copii. Aşteptam să vină, că de regulă trimiteau şoferul să le ia, eu făceam un document oficial proces verbal cu predare în baza adresei CEDO, şi au zis să nu mai trimitem că nu mai e cazul. Mă rog, „nu mai trimiteţi”, m-am oprit.
02:56 Teodor Mărieş: Îmi permit şi eu să vă pun o întrebare domnule, iertaţi-mă. Cînd n-au mai ridicat? Cam din ce lună n-au mai ridicat documentele?
03:05 Dan Voinea: E greu să vă spun acuma.
03:07 Teodor Mărieş: Februarie, martie, aprilie?
03:09 Dan Voinea: Cred că-n martie.
03:13 Teodor Mărieş: Decizia Curţii era clară la momentul respectiv, tot dosarul se trimite la…
03:18 Ziaristă: Aţi spus, aţi dat exemplul cu Braşovul, că doar patru autori nu erau identificaţi. Aveţi cumva o prognoză, n-am pretenţia să ştiţi exact, din mulţimea de dosare, de cauze, o mie şi ceva de morţi, patru mii şi ceva de răniţi, oameni cu pagube materiale, cîte (neînţelegibil) dumneavoastră au autori cunoscuţi, instituţii sau autorităţi care au fost identificate ca fiind responsabile pentru ce s-a întîmplat? În cîte din aceste dosare? 20%, 10%, 90%, cîte au fost de fapt soluţionate de dumneavoastră şi puteau să ajungă în instanţă şi n-au ajuns?
03:58 Dan Voinea: Deci. Să vă explic un pic mai în amănunt cum stau lucrurile. Toată nemulţumirea a plecat de la faptul că părţile vătămate n-au primit nici un răspuns în legătură cu ce li s-a întîmplat cu ele. Cu rudele celor decedaţi şi răniţi. Şi noi am plecat de la victime. Deci, am început audieri de victime, de părţi. Pe formular de parte vătămată, cu cereri, cu codul de procedură penală. Şi fiecare victimă a povestit ce s-a întîmplat. Cum, ce a făcut, în ce zonă a fost împuşcată sau reţinută. S-a făcut deplasare cu victima în teren, au fost identificate structurile care aveau arme şi au acţionat în zonă, pînă cînd s-a ajuns la autori. Deci aşa s-a procedat cu fiecare victimă, fiecare victimă avînd un dosar. Este o muncă foarte grea la care, vreau să vă spun că ministerul de interne ne-a dat nişte poliţişti criminalişti, care şi-au făcut treaba fără nici un fel de, şi din pasiune, şi din tot ce vreţi dumneavoastră, oameni sînt. Lucrurile astea au mers destul de repede, au mers destul de bine, pentru că oamenii se cunoşteau între ei, au dat amănunte. N-a fost prea greu să putem identifica pe cei care au tras. Nu pot să-i învinovăţesc şi nu pot eu să fac un comentariu, dar în ce priveşte activitatea de cercetare desfăşurată de noi, vreau să vă spun că a plecat de la victime şi pentru victime. Deci n-am avut în vedere pe generalul X, vreo personalitate. În rezoluţia de infirmare însă a soluţiilor de neîncepere, s-au invocat plîngerile victimelor. Nu-i vorba numai de plîngerea asociaţiei 21. Şi persoane fizice care au făcut plîngeri. Toate persoanele audiate de noi au făcut la rîndul lor, s-au constituit părţi civile şi au făcut plîngeri, şi-au arătat nemulţumirea. Deci atenţia noastră a fost îndreptată spre victime, să le soluţionăm această problemă, urmînd ca în momentul în care terminam cu această cercetare, să tragem linie să vedem cine răspunde din punct de vedere penal, din punct de vedere juridic, de ce li s-a întîmplat acestor oameni.
06:53 Ziaristă: Revin cu întrebarea. În aproximativ cîte dosare aţi încheiat cercetarera astfel încît să spuneţi că, dom’le, am identificat zeci din o sută. Cinzeci.
07:02 Dan Voinea: Aceste dosare. Aceste dosare erau soluţionate. Am infirmat soluţiile şi le-am conexat la acest dosar 97. De aia se face vorbire de dosarul 97.
07:14 Ziaristă: Adică aţi infirmat soluţia de neînceperea urmăririi penale?
07:17 Dan Voinea: Neînceperea.
07:18 Ziaristă: Am priceput.
07:19 Dan Voinea: Am conexat dosarul la 97.
07:21 Ziaristă: Eu vă întreb la aceste victime, fiecare individual
07:24 Altă Ziaristă: Vă rugăm frumos să răspundeţi doamnei la sfîrşit, că…
07:27 Dan Voinea: Deci avem un singur dosar acuma care se referă la … Că dumneavoastră m-aţi întrebat de cîte dosare.
07:34 Ziaristă: Bun. Avem un dosar care are 1000 de victime moarte, la cîte din aceste 1000 de victime moarte aţi identificat autorii?
07:43 Dan Voinea: N-o să vă spun acum la cîţi din o mie, că n-am dosarul la mine.
07:49 Ziaristă: Aproximativ. Jumătate?
07:53 Dan Voinea: Nu. Procentul de identificare a autorilor la victimele de la revoluţie este, zic de 80%. Peste 80, dar zic 80 pentru că sînt zone unde n-am mai ajuns să cercetăm, că n-am mai avut dosarul.
08:10 Ziaristă: Deci dacă au fost 1000 de oameni morţi, 800 de oameni care i-au omorît sînt în libertate şi n-ar trebui să fie. Bun. Cum comentaţi această problemă?
08:19 Altă ziaristă: Am şi eu o întrebare. Cît veţi continua greva foamei?
08:27 Teodor Mărieş: Am spus-o şi-o repet. În momentul în care semnăm un protocol. Acesta este motivul pentru care am cerut intervenţia preşedintelui. Primul. Deci două sînt. Desecretizarea, pentru că ţine de instituţia pe care o conduce, şi doi, medierea dînsului. Constituţional vorbind, are acest drept, între societatea civilă şi instituţiile sale. Pentru a semna un protocol şi pentru a respecta decizia curţii.
09:01 Ziaristă: Ce să conţină acest protocol?
09:03 Teodor Mărieş: Simplu: „Începînd cu ziua de mîine, documentele dosarului 97, conform dispoziţiilor curţii europene se vor xeroxa şi vor fi date părţilor”. Extraordinar! E o chestie atît de simplă. N-am pretenţii să-mi spună nici excelenţă, nici „le predăm domnulu Mărieş”. Să le predea asociaţiei „21 Decembrie”. Am spus că fac. Da, te rog.
09:24 Ziarist: Aş vrea să ştiu. Aceste 40000 de pagini, cît reprezintă din dosar, din ce-a lucrat domnul general Voinea? Cît la sută reprezintă?
09:34 Teodor Mărieş: El să vă facă, ştie mai bine.
09:37 Dan Voinea: Cît la sută? 20%.
09:40 Ziarist: 20%. Şi mă întreb, restul de 80%, aveţi vreo garanţie domnu’ general că n-ar putea să, nu ştiu, să dispară, să se distrugă.
09:51 Dan Voinea: Este una din cererile, de a se conserva aceste dosare, să nu…

(va urma)

Un gând despre „Dan Voinea: În Braşov, doar 4 victime au rămas nerezolvate. Procentul de identificare a autorilor la victimele de la revoluţie este de 80% (video)

  1. Pingback: Doru Mărieş – o lună de grevă a foamei (video) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.