Marea Adunarea Naţională de la Chişinău (video)

La articolul 27 august 1989 – Marea Adunarea Naţională de la Chişinău sau „ziua ce va lumina un veac” am pus lincul la acest film documentar despre evenimentele de acum 20 de ani de la Chişinău. Am observat însă că nici unul din zece cititori ai articolului respectiv nu face clic pe linc. Lumea e comodă. Fiindcă am găsit filmul respectiv şi pe youtube, îl pun acum pe blog. O imagine face cît o mie de cuvinte, şi filmul de mai jos (4 părţi) merită văzut dacă doriţi să înţelegeţi evenimentele anului 1989.

4 gânduri despre „Marea Adunarea Naţională de la Chişinău (video)

  1. Pingback: De ce a ingaduit KGB-ul Marea Adunare Nationala de la Chisinau din 27 august 1989 | Ziarişti Online

  2. Va multumim mult pentru acest material video! Sunt nascuta in RSSM si m-am bucurat sa revad impreuna cu sotul care este din Ardeal acele momente de glorie si mobilizare nationala. nu cred ca exista vreun politician sau lider acum care ar aduna atatea voturi cata lume a fost atunci in P-ta Marii Adunari Nationale… pacat ca ne-am „pierdut” in lupte interne si in tranzitia fara de sfarsit. KGB-ul nu a intervenit pentru ca era parte din conducerea de atunci si pentru ca filiala locala era partinitoare cu guvernul RSSM. Gorbaciov nu este un inamic pentru RSSM in 1989 – este suflul de libertate, cel putin asa e perceput. KGB-ul deja desfasura scenariul Transnistria, deci stia ca armata a 14-a era sub control la Tiraspol si fara armata nu prea ai cum sa schimbi regimul.. separarea regiunii transnistrene era in planuri demult, acum a venit si momentul oportun, cu miscarea de eliberare nationala la Chisinau. NB: o observatie interesanta – limba de stat este declarata limba romana, ceea ce avea sa se schimbe in limba moldoveneasca in urmatorii 2 ani… pentru asta cred ca ar trebui sa ii multumim Dlui Iliescu Ion care venind la putere in decembrie ’89 in Romania a sarit rapid si a semnat acordul cu URSS unde, neoficial, RSSM a servit drept monedade schimb- fara romanism si armata e ok! asta este interpretarea mea, insa nicio alta explicatie de ce sa schimbi denumirea limbii cand poporul o sustine nu am. Sa aveti parte de sanatate si bafta in continuare cu blog-ul!

  3. Pingback: De ce a ingaduit KGB-ul Marea Adunare Nationala de la Chisinau din 27 august 1989 ? | Romanian Breaking News

  4. Impresionanta adunare! Este o rana deschisa pentru poporul roman. Am fost la Chisinau si am vazut/constatat in mod direct efectele rusificarii fortate. Bravo Marius pentru ceea ce faci. Cand si cum se va reface unitatea tarii este o intrebare fara raspuns deocamdata. Probabil se va putea intr-un moment de slabiciune al Rusiei sau la venirea la conducere in Rusia a unui om cu vederi democratice reale, care va colabora cu adevarat cu statele democratice din NATO.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.