Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva, sau bîrfele care circulă despre Doru Mărieş (video) septembrie 4, 2009


Actualizare 14 mai 2018: Adaug un interviu din 2012 al Simonei Fica, pe care acum l-am găsit pe internet, în care pretinde că articolul din „Ziarul” nu îi aparține.

Regimul FSN-ist instalat în decembrie 1989 a practicat cu succes arta ponegririi tuturor celor care erau incomozi puterii. Prin 1990 cam toţi românii au auzit, şi o bună parte din ei au şi crezut, că Doina Cornea a fost văzută cu traista de dolari după ea, împărţind bani celor care vor să se înscrie în PNŢCD. Vînzarea Ardealului era ocupaţia secundară a tuturor celor care se opuneau lui Ion Iliescu şi în general toţi opozanţii erau plătiţi de cineva ca să se opună FSN-ului, că nu se poate închipui că cineva l-ar contesta pe Ion Iliescu cu bună credinţă.

Devenind incomod pentru Ion Iliescu, nu e de mirare că şi despre Teodor Mărieş s-au lansat o serie de bîrfe. De pildă, în ziarul „Ziarul” din 29 martie 2008 a apărut articolul „Revoluţia şpăgii” de Simona Fica şi Roxana Orcea, articol preluat şi pe saitul asociaţiei „Civic Media” (linc). Citez din articol:

SimonaFica

Simona Fica, autoarea articolului anti-Mărieş. Sursa fotografiei http://www.stavri.ro/2009/06/pentru-tanti-simona-fica-404.htm

„Sute de revoluţionari din oraşele-martir ale României acuză conducerea Asociaţiei “21 Decembrie 1989” de “luare de mită, falsuri şi nepotisme”, ei învinuindu-l pe Doru Mărieş – omul impus de procurorul Dan Voinea la cîrma asociaţiei revoluţionarilor – că “a trecut de la o sticlă de bere, cît cerea iniţial ca să dea drumul dosarelor de revoluţionar, la 5.000 de euro din suma de 7.000, cît trebuie să primească de la stat fiecare revoluţionar autentic”. (…) adevăraţii revoluţionari fac anticameră la un oarecare Doru Mărieş, transformat de Voinea în revoluţionar-şef! (…)

Doru Mărieş – revoluţionarul şpăgii

Bebe Istode este reşiţean, ziarist profesionist şi unul dintre victimele revoluţiei din 1989, dată la care avea vîrsta de 30 de ani. Jurnalistul a fost rănit grav, după ce a fost bătut cu bestialitate. După 19 ani de la evenimentele din decembrie, jurnalistul a ajuns bătaia de joc a lui Marieş, care nici acum nu i-a trimis lui Istode dosarul la SSPR, dintr-un motiv penal: vrea şpagă! Şi nu orice fel de şpagă, ci fix 5.000 de euro din cei 7.000 pe care omul ar trebui sa îi primească, ca urmare a legii recunoştinţei pentru victimele revoluţiei. “Mă amînă de nu mai ştiu cînd, am făcut nu zeci, ci sute de drumuri pînă la Bucureşti, la început nu voia nici măcar să mă primească, apoi, cînd am reuşit să dau de el, mi-a spus, hodoronc-tronc, că dacă nu semnez cu el un acord prin care mă oblig să donez Asociaţiei 5.000 de euro, n-o să pup nimic, nu trimite dosarul meu!”. Pe de altă parte, ZIARUL a intrat în posesia actelor prin care acelaşi Mărieş – omul de casă al cuplului Voinea-Iliescu – îşi umflă lunar conturile cu 6.000 de euro. Cum? Tot pe la marginea legii, “închiriind” locaţia Asociaţiei 21 Decembrie, ilegal, Baroului Bucureşti”.

Dacă la începutul articolului se vorbeşte despre „sute de revoluţionari” care ar acuza conducerea asociaţiei „21 Decembrie” de luare de mită, se dă un singur caz concret – Bebe Istode, „reşiţean, ziarist profesionist” şi rănit în revoluţie. Căutînd cu google pe „ziaristul profesionist” Bebe Iftode nu găsesc decît 5 rezultate (linc), toate avînd legătură cu articolul Simonei Fica şi Roxanei Orcea (cu blogul meu, o să fie acum 6 rezultate). Ce fel de „ziarist profesionist” este cineva despre care google nu găseşte nici o referinţă, cu excepţia pomenirii sale în articolul cu acuzaţiile anti-Mărieş? Ziarist la o publicaţie fără sait de internet, sau poate la o gazetă de perete. Eu unul am îndoieli că acest Bebe Istode există. Din unul din rezultatele date de google aflu că Asociaţia „21 Decembrie” a trimis un drept la replică (linc) ziarului „Ziarul”, care n-a fost însă publicat. Acuzaţiile aduse nu sînt credibile. Dosarul pentru dobîndirea certificatului de revoluţionar, conform HG 1412/2004 (normele de aplicare a legii 341/2004) se depune personal de către solicitant sau de către un mandatar împuternicit prin notariat. Este complet ilogic ca un reşiţean să facă „sute de drumuri pînă la Bucureşti” ca să-l roage pe Mărieş să-i depună dosarul la SSPR, cînd putea depune dosarul singur, nefiind nevoie nici să mai dea împuternicire notarială lui Mărieş pentru depunerea dosarului. În calitate de rănit, cum ni se spune că este acest Bebe Istode, nici nu avea nevoie de aviz din partea unei asociaţii de revoluţionari. Dar dacă totuşi ar fi dorit să aibă sprijinul unei asociaţii de revoluţionari, logic ar fi fost să se adreseze unei asociaţii de acest fel din Reşiţa sau din Caraş-Severin, nu asociaţiei „21 Decembrie” din Bucureşti. Aberantă este şi afirmaţia că Dan Voinea l-ar fi „impus” pe Mărieş la cîrma asociaţiei „21 Decembrie”, cînd acesta a fost ales de adunarea generală a asociaţiei, şi că „adevăraţii revoluţionari” fac anticameră la „revoluţionarul-şef” Mărieş, cînd de fapt acesta este „revoluţionar-şef” peste doar una din zecile de asociaţii de revoluţionari existente, cu un număr de membri relativ mic. Pentru avizul cerut de legea 341/2004, revoluţionarii n-au nevoie să facă anticameră la Mărieş, putînd apela la o mulţime de alte asociaţii. Iar la SSPR – instituţia care se ocupă de eliberarea certificatelor de revoluţionar, Mărieş n-a fost angajat niciodată.

Apropo de numirea lui Mărieş „omul de casă al cuplului Voinea-Iliescu”, avem la dispoziţie şi părerea lui Ion Iliescu. După întîmplarea din 21 decembrie 2008, cînd asupra fostului preşedinte Ion Iliescu s-a aruncat cu monezi în cimitirul eroilor revoluţiei, acesta s-a dezlănţuit pe blogul personal împotriva lui Teodor Mărieş, în articolul „Diversiunea din 21 decembrie 2008” (linc):

„Este ruşinos ca un grup de elemente certate cu spiritul civic, cu morala elementară, provocatori folosiţi ca masă de manevră de unii simbriaşi ai diversiunilor de acest tip (în frunte cu Mărieş şi Costin), exploatînd şi unele nemulţumiri personale ale unora dintre aceştia, s-au dedat, şi de această dată, la acte de provocare – proferînd jigniri şi încercînd să creeze o stare de încordare, total contrară spiritului care trebuie să domine astfel de manifestări, şi care îi animau pe cei mai mulţi dintre cei prezenţi – care au şi dezavuat acţiunea provocatoare.

Este de datoria adevăraţilor revoluţionari, participanţi activi la momentele cele mai importante ale Revoluţiei, să dezavueze faţiş şi să-l excludă din viaţa publică pe acest impostorTeodor Mărieş, pe care nimeni nu l-a observat, undeva, în timpul evenimentelor dramatice din decembrie, dar l-au remarcat printre participanţii la manifestaţiile politice din primăvara anului 1990, inclusiv la devastarea clădirii Guvernului din ziua de 18 februarie 1990, ca şi la acţiunile pregătitoare ale actelor violente din ziua de 13 iunie 1990. Este un mercenar de meserie, care nu se ştie ce profesie are şi cu ce s-a ocupat în toţi aceşti ultimi 19 ani, în afara organizării de acte provocatoare ! Nu se ştie prin ce împrejurare şi-a arogat funcţia de preşedinte al “Asociaţiei 21 Decembrie”, el nefiind participant la acţiunile de la baricada din dreptul Hotelului Intercontinental, din noaptea de 21 decembrie 1989, ai căror participanţi au fost fondatorii asociaţiei. Este un impostor care îşi permite să se afişeze şi să vorbească în numele revoluţionarilor, el neavînd aceasta calitate, nefiind recunoscut ca atare de nicio asociaţie”.

Aşadar, după părerea lui Iliescu, Mărieş este un „simbriaş al diversiunii”, „impostor” şi „mercenar de meserie”. Remarc siguranţa cu care Ion Iliescu dă verdicte despre cine a fost şi cine nu la baricada din 21 decembrie 1989 (domnia sa o fi fost la baricadă?). Faptul că Mărieş este impostor rezultă din faptul că el nu are calitatea de revoluţionar (adică: nu are certificat de revoluţionar).

Există totuşi cel puţin o asociaţie care îl recunoaşte pe Mărieş ca revoluţionar – Asociaţia „21 Decembrie” din Bucureşti, unde Mărieş şi-a arogat funcţia de preşedinte pentru simplul motiv că a fost ales preşedinte conform statutului, în urma unei adunări generale a asociaţiei. Unul din membrii asociaţiei „21 Decembrie” a pus pe youtube un filmuleţ filmat în clădirea Comitetului Central în 22 decembrie 1989 care ar dovedi participarea lui Mărieş la revoluţie:

Pe saitul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, pe vremea cînd acest sait furniza informaţii, nu apărea nici o persoană cu numele Teodor Mărieş. De aici teoria lui Iliescu că Mărieş nu este recunoscut ca revoluţionar.

În urma apelului lui Ion Iliescu ca „adevăraţii revoluţionari” să-l dezavueze pe Teodor Mărieş, Loja de Onoare a Revoluţionarilor din decembrie 1989 a dat un comunicat de presă pe care-l putem citi tot pe blogul lui Ion Iliescu (linc):

Asociaţiile Revoluţionarilor, participante la comemorarea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, condamnă modul în care, persoane ce se pretind revoluţionari, au înţeles să respecte memoria celor care s-au jertfit pentru libertate şi demnitate în Decembrie 1989.

Pentru ca mass-media şi opinia publică să fie informată corect avem datoria să facem public adevăratul motiv pentru care cei care au generat conflictul, respectiv George Costin şi Toader Mărieş, autointitulaţi lideri revoluţionari şi care, pînă în momentul de faţă nu au putut face dovada în faţa instituţiilor abilitate ale statului, că au contribuit cu ceva la lupta împotriva regimului comunist, în Decembrie 1989. Cei menţionaţi mai sus, nu urmăresc decît meschinul interes personal, de a obţine nemeritat certificatul de revoluţionar.

Aceeaşi teorie că Mărieş nu poate fi considerat revoluţionar adevărat fiindcă „n-a putut face dovada în faţa instituţiilor abilitate ale statului că a contribuit cu ceva la lupta împotriva regimului comunist”. Instituţia abilitată a statului este desigur SSPR-ul care eliberează certificate de revoluţionar. Loja de Onoare a Revoluţionarilor, ca şi Ion Iliescu, consideră că numai revoluţionarii cu certificat sînt revoluţionari adevăraţi.

Ideea nu este nouă. La şedinţa Comisiei parlamentare pentru revoluţionari din 28 ianuarie 2008 (linc) senatorul PSD Vasile Ion (tatăl jurnalistei alea răpite în Irak) „a susţinut că este necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se precizeze faptul că nu pot conduce asociaţiile de revoluţionari decît revoluţionari şi nu pot face parte din acestea decît cei care sînt recunoscuţi ca revoluţionari”. Intervenţia lui Vasile Ion era pricinuită tot de cazul Mărieş.

Am încercat să aflu cine reprezintă exact această Lojă de Onoare a Revoluţionarilor. Pe blogul lui Ion Iliescu nu se specifică numele semnatarilor acelui comunicat. Acelaşi comunicat a fost reprodus de Jurnalul Naţional din 24 decembrie 2008 (linc), dar tot fără indicarea persoanelor semnatare. Pe saitul Senatului găsesc un comunicat al acestei loje de solidarizare cu Ion Iliescu (altul decît cel de pe blogul lui Ion Iliescu), însă iarăşi fără nici o semnătură şi nici un nume (linc). Pe saitul Antena 3 iarăşi se vorbeşte despre susţinerea arătată lui Ion Iliescu de Loja de Onoare a Revoluţionarilor, dar tot fără precizări despre cine semnează comunicatul de susţinere.

Păcat, ne este imposibil să aflăm cine sînt „revoluţionarii adevăraţi” care s-au solidarizat cu Ion Iliescu. Loja de Onoare a Revoluţionarilor rareori a fost amintită pînă acum, am găsit un articol din mai 2008 de unde reiese că ar fi condusă de timişoreanul Tudorin Burlacu (linc) (care a candidat în noiembrie 2008 pentru un post de senator, ieşind ultimul din cei 7 candidaţi din circumscripţia sa), dar confirmarea că Burlacu a iscălit comunicatul din decembrie 2008 n-am găsit-o niciunde. Îl cunosc personal pe Burlacu, iar în 16 decembrie 2008 l-am văzut la Primăria Timişoara comentînd că în 1989 Lorin Fortuna a trădat FDR-ul acceptînd să se subordoneze FSN-ului.

 

9 Responses to “Calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva, sau bîrfele care circulă despre Doru Mărieş (video)”

 1. […] Mai citeşte: Calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva sau bîrfele care circulă despre Doru Mărieş […]

 2. DOMNULE ILIESCU VAM CAUTAT LA SEDIU SI LA LOCUL UNDE TINETI AUDIENTE NU VAM GASIT NUI NIMIC CA REVOLUTIONAR IN FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SA VORBIM PUTIN NU SA PUTUT CE ZICETI DE CINCI DOSARE DE REVOLUTIONAR INCA DIN 1990 SI TOATE IN ERATA 13250 SI ALTE NUMERE LA PIERDUT LEA GASIT ASTAI NU INTELEG UN LUCRU DESPRE DORU MARIES .A FOST INPUTERNICIT DE REVOLUTIONARI SAI REPREZINTE FIND PRESEDINTE EU ASTA INTELEG NUI CUNOSC DOSARU SI CHIAR DACA NU AR AVEA DOSAR DE REVOLUTIONAR CINE LA ALES SI DACA A FOST TOTOSI ALES DE REVOLUTIONARII NU CRED CA UN OM SAU UN SINGUR REVOLUTIONAR IL POATE DA LA OPARTE CA SA NU MAI FIE PRESEDINTE NU VA SUPARATI DAR SINTETI ROMIN SI TREBUIE INTELES .TOATA TARA ROMINEASCA ARE MERITE MIRICA SI F .D.R. CIND NEOM INTILNI AISA REVEZI PE ADAEVARATUL MIRICA A GHEORGHE NU TE SUPARA FRATE LA REVEDERE

 3. nu stiu dar eu unul nu pot vorbi de cineve daca nui cunosc ce a facut ca banui astai alta parere cine face asfel de lucrari sa aiba grija chiar daca dispare si restul asctelor de la dosar sa stie si doamna ministru ca exista o dovada aceia nu vio spun ,dar sa va spun certificatu pe legea 42 bagati la puscarie pe cei ce mi la dat si pe mine bine inteles daca nu este adevarat mintiti si eu unul nu an ce vorbi cu cei ce propune o prostie drep razbunare cum se vorbeste pe la poarta. un lucru stiu adevarul si nu dau spaga atii auzit bine sper. sau faceti greva? aveti dreptul acum de ce nu ati facut cu comunisti greva asa cum am facut eu si alti ca mine acum ai pretui adevarul mai mult sau dupa ce a inpuscat lupul voi ridicati fanionul victorie si sariti in sus dar nu tu ai inpuscat lupu de ce strigi victorie mo opresc din scris FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA ,DACA CINEVA CONTESTA SA O FACA AVIZ LA TOTI JUSTITIA NU ESTE ASA DE OARBA NU LA CEDO SIIN ROMINIA SPER CA SPERANTA MOARE ULTIMA MIRICA

 4. ati amestecat numere de dosar 17747 duti elena radsauti prut cu numar certificat revolutionar 17747 . nu mai faceti prosti in felul acesta nu faceti decit un de servicu SSPR BUCURESTI lasati pe eii sa greseasca …mirica

 5. […] citeşte: – Ce a făcut Mărieş la revoluţie? – Calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva sau bîrfele care circulă despre Teodor Mărieş   Lasă un […]

 6. […] Asociației 21 Decembrie era acuzat de luare de mită și alte elucubrații, care pot fi citite aici. Dreptul la replică cerut atunci nu a fost acordat de ziarul care nu mult după aceea avea să se […]

 7. krudus Says:

  D-le Mioc, tot cautam date despre acest Doru Maries si abia astazi 17 Decembrie 2017, am vazut acest filmulet postat.Chiar la inceputul filmului acesta zbiara sa vina minerii din Valea Chiuarului , Baia-Sprie si Suior.Ce sa caute minerii la Bucuresti in 22 Decembrie???Iata cine este de fapt prietenul minerilor care ulterior in Iunie au sosit cu trenurile la Bucuresti.Si da, in continuare sustin ca acest Maries este un sarlatan ordinar de cea mai joasa speta.Nu a muncit niciodata in viata lui, cine ii plateste chelutielie zilnice, dar pensia ???

 8. krudus Says:

  Inca astept sa facem o discutie sincera si deschisa despre Teodor Maries, tovarasul minerilor inca din 22 Decembrie.Asta asa ca sa nu ne mai mistificam istoria.https://www.youtube.com/watch?v=95kT2JQc8Eg


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.