Întîlnirea de la Cotroceni – comunicatul Asociaţiei „21 Decembrie”

În urma întîlnirii de la Cotroceni, asociaţia „21 Decembrie” a dat comunicatul de presă de mai jos. Remarc că nu se spune nimic în comunicat despre greva foamei ţinută de preşedintele asociaţiei, dl. Teodor Mărieş, dacă această grevă va continua sau nu. Remarc totodată, în „Evenimentul Zilei” (linc), declaraţia lui Mărieş: „I-am spus aseară preşedintelui că îl înjur de trei ani, dar am înţeles că nu este vinovat. Din ceea ce s-a discutat aseară am înţeles că procurorul general l-a minţit în faţă pe preşedinte. Am înţeles că Laura Codruţa Kovesi este fiica lui Iliescu şi că structurile din Parchetul General, care coordonează activitatea instituţiei sînt conduse din umbră de Iliescu. Sper şi cred că în urma întîlnirii de aseară Voinea se va întoarce, doar preşedintele i-a cerut premierului să găsească formula legală prin care acest lucru să poată fi realizat”. În acelaşi timp, Ion Iliescu a afirmat că a fost „neplăcut surprins” de faptul că preşedintele Traian Băsescu a discutat despre revoluţie şi despre revoluţionari „cu nişte impostori”. „Acest individ [Doru Mărieş] este un tip scandalagiu, pus pe scandal permanent. Iese şi vorbeşte în numele Revoluţiei, cînd nimeni dintre revoluţionari nu îi acordă acest drept. El nu are calitatea, nu are certificat de revoluţionar, este un impostor ca preşedinte ale Asociaţiei. Se exercită presiuni asupra procurorului-şef al statului, folosindu-se de asemenea indivizi care nu au autoritatea morală să vorbească în numele Revoluţiei şi revoluţionarilor”, a spus Iliescu, citat de „Evenimentul Zilei”.

Comunicat de presă al asociaţiei „21 Decembrie”

Pentru prima dată în istoria postcomunistă, marţi 8 septembrie (între orele 19:00-20:45), la Palatul Cotroceni, a avut loc o dezbatere – mediată de Preşedintele României – între reprezentanţii societăţii civile şi responsabilii justiţiei, despre finalizarea cercetărilor referitoare la masacrul din decembrie 1989 şi la fratricidul din iunie 1990.

La dezbatere au participat:

Dl Traian Băsescu – Preşedintele României – în calitate de mediator

Delegaţia societăţii civile:
1. Dl Teodor Mărieş – preşedinte, Asociaţia 21 Decembrie 1989, aflat în a 36-a zi de grevă a foamei pentru Adevăr.
2. Dl Dan Voinea – general magistrat în retragere
3. Dl Sorin Ilieşiu – vicepreşedinte Alianţa Civică
4. Dl George Costin – preşedinte executiv Blocul Naţional al Revoluţionarilor România 1989
5. Dl Antonie Popescu – senior al Ligii Studenţilor Piaţa Universităţii 1990, avocat la CEDO al Asociaţiei 21 Decembrie 1989
6. Dl Florian Mihalcea – preşedinte, Societatea Timişoara
7. D-na dr. Camelia Doru – preşedinte, Fundaţia Icar
8. Dl Ionuţ Matei – avocat la CEDO al Asociaţiei 21 Decembrie 1989

Delegaţia responsabililor Justiţiei:
1. Dl Emil Boc – jurist, Prim-Ministru
2. Dl Cătălin Predoiu – Ministru al Justiţiei
3. Dl Bogdan Licu – Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii
4. Dna Laura Codruţa Kovesi – Procuror general
5. Dl Răzvan-Horaţiu Radu, agent guvernamental din cadrul Ministerului de Externe, implicat în relaţia României cu CEDO – Strasbourg.

Dezbaterea a fost extrem de utilă pentru finalizarea cercetărilor referitoare la masacrul din decembrie 1989 şi la fratricidul din iunie 1990, la 20 de ani de la aceste evenimente.

În timpul discuţiilor, generalul-magistrat Dan Voinea i-a spus Preşedintelui României că “se întoarce şi mîine” la Ministerul Public, “dacă i se cere”, ca procuror civil, pentru a finaliza cercetările referitoare la evenimentele din decembrie 1989 şi din iunie 1990.

După întîlnire, generalul-magistrat Dan Voinea le-a declarat membrilor delegaţiei societăţii civile că este 100% decis să finalizeze în cursul acestui an, ca procuror civil, cercetările referitoare la evenimentele din decembrie 1989 şi din iunie 1990, şi că în două zile de la numire va trimite în instanţa judecătorească urmăriţii penal civili din dosarul 13-15 iunie 1990 care este de fapt 99% finalizat, de mult timp.

Printre civilii care au fost urmăriţi penal în dosarul 13-15 iunie 1990 (dosar nr. 74/P/1998) se află Ion Iliescu, scos de curînd de sub urmărire penală în urma unei decizii neconforme cu realitatea prezentată în rechizitoriul din 27 iulie 2007.

Conform rechizitoriului din 27 iulie 2007 întocmit de colonelul-magistrat Viorel Siserman şi confirmat de generalul-magistrat Dan Voinea, Ion Iliescu este principalul responsabil al crimelor din 13 iunie 1990. În acest rechizitoriu se arată următoarele: Ion Iliescu a luat decizia reprimării din iunie 1990, a coordonat-o personal depăşindu-şi atribuţiile, a ordonat intervenţia militară cu muniţie de război şi TAB-uri pentru reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii – ceea ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. Ion Iliescu a implicat foarte mulţi oameni în crime, inclusiv pe generalul Chiţac Mihai şi alţi ofiţeri superiori trimişi în judecată, care au susţinut în declaraţiile lor că n-au făcut altceva decît să execute ordinele directe ale lui Ion Iliescu şi ale colaboratorilor lui.

2 gânduri despre „Întîlnirea de la Cotroceni – comunicatul Asociaţiei „21 Decembrie”

  1. Pingback: Consiliul Superior al Magistraturii respinge reactivarea procurorului Dan Voinea « Blogul lui Marius Mioc

  2. FRONTUL DEMOCRAT ROMIN STRUCTURA REVOLUTIONARA ILIESCU NU O RECUNOASTE IN SCHIMB ADUCE IN ATENTIA OPINI PUBLICE SCRISOARE A DEZIDENTULUI ILIESCU TARDIV DOMNULE ILIESCU CUSUTA CU ATA ALBA MA INTREB MEREU CE ATI FACUT ATI RUPT FILA DIN CARTEA DE ONOARE DE LA MUZEUL DE ISTORIE AL UNIRI ALBA IULIA POATE AM GRESIT CA AM ARATAT ACEST ADEVAR ATI INPROSCAT CU NOROI IN FRONTUL DEMOCRAT ROMIN L-AT BAGAT IN ANONIMAT ,OAMENI DE LA TIMISOARA NU ERAU PREGATITI POLITIC ATI FACUT CE ATI VRUT CU EI NU M-am aratat din motive bine intemeiate si am venit acum dar mai inainte de scrisoarea pe care sinteti dezident politic , acum stiu tremurati de rautate asa cum tremurati si mai inainte . nu stiati ca aveti in fata un revolutionar nici in 1974 si nici in 1987 la bucuresti poate ne vedem so sa va reamintiti daca vreti ?.. nu stiu ce sa mai spun meries nu are certificat de revolutionar motive sint destule nu ma intereseaza ,eu am si sar putea sa fie semnate dar cine spune ca nu sint revolutionar ? cei ce au fost revolutionari la neveste acasa , ca inPLOIESTI nu stiu unde au fost revolutionarii, am, mai spus si in alte comentari sint tineri si nu cunosc politica sau cunosc politica lui tasu .sau a mumesei de acasa sa stie si generatile care nu stie cei politica si mai ales cea mincinoasa , o data intrat in politica ori te ti de ia facind cariera ,ori pleci inainte sa intri la puscarie, ca pina la urma se afla si ajungi la puscarie, dacca nu mori intre timp, te judeca dumnezeu stie eu ca nu am auzit . romini votati frontul democrat romin si cistigam mirica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.