Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Kovesi: Toţi aceşti oameni au fost minţiţi. Li s-a spus că se va soluţiona dosarul penal, dar faptele erau prescrise. Voinea: Mai sînt cel puţin 2 ani pînă la prescripţie septembrie 10, 2009


„România Liberă” publică un interviu cu procuroarea generală Laura Codruţa Kovesi luat de Elena Vijulie (linc), pe tema dosarelor revoluţiei, mineriadelor şi crimelor comunismului. Din declaraţiile lui Kovesi:

„Anchetele privind evenimentele din decembrie ‘89 şi mineriada din ’90 sînt cele mai mari neîmpliniri din întreaga istorie a Ministerului Public (…) În aceste dosare s-a lucrat cu multe vicii de procedură. S-a început urmărirea penală faţă de persoane decedate, s-a început urmărirea penală pentru fapte care nu existau în Codul Penal la momentul la care s-au comis ele, s-a început urmărirea penală faţă de diverse persoane şi ele au fost audiate ca martori şi exemplele ar putea continua. Am şi cerut un control din partea CSM, care a confirmat toate aceste nereguli. Este motivul pentru care am şi cerut revocarea din funcţie a domnului procuror Voinea. (…) Aceste dosare au fost preluate de procurori civili, care au constatat toate aceste încălcări şi vicii de procedură civilă, care, din nefericire, nu mai pot fi remediate. Din moment ce termenul de prescripţie s-a împlinit şi nu s-a făcut nici un act care să întrerupă termenul de prescripţie, ca procuror, singura soluţie legală este să constaţi că s-a împlinit acest termen de prescripţie (…)

Mai avem în lucru în acest moment doar două dosare, unul la Secţia Parchetelor Militare şi unul la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Într-o parte din aceste dosare, pentru că iniţial erau şapte, s-au dat soluţii, una dintre ele s-a dat chiar în vara acestui an, cum vă spuneam, pentru că a intervenit prescripţia (…)

În nici unul dintre aceste dosare nu este începută urmărirea penală, deci nu avem, practic, nici un învinuit. După cum, la momentul la care echipele de procurori au preluat dosarele, nu era începută urmărirea penală faţă de nici o persoană. (…)

Faţă de Ion Iliescu s-a dat o soluţie într-un dosar. Ţin să vă spun că în aceşti 19 ani Ion Iliescu a fost audiat o singură dată, pe 10 mai 1999, cînd nu a fost audiat în calitate de învinuit, ci în calitate de martor. Ulterior, după decizia Curţii Constituţionale şi anterior publicării ei în Monitorul Oficial, s-a început urmărirea penală de către domnul Voinea, deşi nu mai era competent să lucreze în acel dosar, pentru că era un dosar restituit de instanţă. Dosarul era repartizat unui alt procuror. A luat dosarul de la acel procuror, a început urmărirea penală, după care a restituit dosarul procurorului militar”.

Dan Voinea spune însă că raportul CSM nu confirmă acuzaţiile Laurei Kovesi şi că motivul invocat pentru înlocuirea sa de la conducerea Parchetelor Militare a fost altul: „Mi s-a reproşat că nu ţin şedinţe cu procurorii”. Deasemenea, mai declară că „termenul de 15 ani a fost întrerupt de cercetări începute în 1999, apoi din nou în 2004-2005, aşa că lor li se adaugă încă 7 ani şi jumătate, deci mai sînt cel puţin 2 ani pînă la prescripţie”.

Prescripţia pentru infracţiunea de omor este de 15 ani, dar dacă cursul prescripţiei a fost întrerupt prin începerea urmăririi penale, se mai adaugă 7 ani şi jumătate la cei 15 ani iniţiali, ceea ce ar însemna în total 22 de ani şi jumătate.

Afirmaţiile Codruţei Kovesi sînt comentate şi de Marius Oprea, preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului: „Doamna Kovesi nu ştie carte. Prescrierea putea începe din 1990. Au fost ucideri politice şi pînă cînd nu a căzut comunismul oamenii nu aveau către cine să facă plîngeri”. Există şi un precedent în acest sens, începerea urmăririi penale împotriva fostului director al închisorii de la Aiud, din anii ’50, Gheorghe Crăciun. Acesta a murit însă în cursul investigaţiilor, deci cazul respectiv n-a fost finalizat în instanţă.

 

2 Responses to “Kovesi: Toţi aceşti oameni au fost minţiţi. Li s-a spus că se va soluţiona dosarul penal, dar faptele erau prescrise. Voinea: Mai sînt cel puţin 2 ani pînă la prescripţie”

  1. vom ramane cu : la revolutie s-a tras in aer si revolutionarii au tras aerul in piept…atat….

    te astept la mine pe blog unde vom discuta despre: Noi comisioane de incasat in programul de achizitionare de avioane de vanatoare multirol…

  2. danut chidon Says:

    ai dreptate, neinfectat….singurii vinovati erau aia de au pus artificiile…gresit ! si erau sa arda hainuta lu’ nea Nelu din gresala….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.