Mihai Ghimpu, primul preşedinte unionist al Republicii Moldova (video)

După demisia lui Vladimir Voronin din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, în funcţia de preşedinte interimar a fost ales Mihai Ghimpu (linc). Născut în 1951 în comuna Coloniţa (fostul judeţ Lăpuşna), Mihai Ghimpu este unul din fondatorii Frontului Popular din Moldova (mişcarea naţională) în anul 1988. Răposatul său frate, Gheorghe Ghimpu, este unul din puţinii basarabeni care în perioada sovietică (1972) a fost condamnat la puşcărie pentru că a cerut eliberarea Basarabiei de sub dominaţia sovietică şi unirea cu România. Din acest motiv a petrecut 6 ani în Gulagul sovietic. Într-un comentariu mai vechi de pe acest blog despre activitatea lui Mircea Druc (linc) am pomenit împrejurările în care Gheorghe Ghimpu a ajuns în puşcărie, cu ajutorul consistent al regimului Ceauşescu:

Alexandru Usatiuc-Bulgăr a fost un basarabean naiv care i-a scris lui Ceauşescu, cerîndu-i sprijin pentru activitatea antisovietică din Basarabia. A cerut şi audienţă la Ceauşescu, dar a fost primit doar de nişte consilieri ai acestuia (pag. 106-107). Apoi, Securitatea română a informat KGB-ul sovietic despre preocupările lui Usatiuc. KGB-ul i-a arestat pe Usatiuc şi colaboratorii acestuia (Ghimpu, Graur şi Şoltoianu). Toţi au primit ani grei de puşcărie.

Un film documentar despre fratele actualului preşedinte moldovean (Mihai Ghimpu este menţionat ca deţinător al copyrightului) se poate găsi pe youtube, pus acolo de „PartidulLiberal”. Motoul filmului este: „Ne vom salva doar revenind la românism şi realizînd reîntregirea neamului românesc”. Vedeţi mai jos:

În anii ’90 Mihai Ghimpu a devenit preşedintele Partidului Reformei, o formaţiune politică măruntă. În 2005 respectivul partid a renunţat să participe la alegeri, tocmai fiindcă n-avea nici o şansă să treacă pragul electoral. Susţinerea pe care PPCD-ul lui Iurie Roşca, principalul partid pro-românesc din Republica Moldova la acea vreme, a dat-o în 2005 lui Vladimir Voronin, a fost oportunitatea de relansare a Partidului Reformei, rebotezat Partidul Liberal. Alegătorii cu simţăminte pro-româneşti, simţindu-se trădaţi de PPCD, s-au reorientat spre Partidul Liberal, iar Dorin Chirtoacă, candidatul acestui partid şi nepotul lui Mihai Ghimpu, a cîştigat alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Deşi devenit preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu nu va putea iniţia reîntregirea, nu are majoritate parlamentară pentru aşa ceva. Mandatul său va dura pînă la alegerea unui preşedinte conform Constituţiei. Pentru aceasta este nevoie de 61 de voturi ale deputaţilor. Majoritatea parlamentară de la Chişinău are doar 53 de mandate, deci va mai avea nevoie de 8 voturi de la deputaţi comunişti pentru a putea alege preşedintele. Se bănuieşte că Marian Lupu, care pînă nu de mult a fost membru de vază al Partidului Comuniştilor (fiind şi preşedinte al parlamentului în legislatura trecută), va fi înaintat drept candidat la preşedinţie şi va putea atrage şi cele cîteva voturi necesare de la foştii săi colegi comunişti.

6 gânduri despre „Mihai Ghimpu, primul preşedinte unionist al Republicii Moldova (video)

  1. Pingback: Jurnal de Chişinău: După Monica Macovei, şi Mircea Geoană se alătură galeriei celebre formată din Stalin şi Voronin « Blogul lui Marius Mioc

  2. Nu ştie nimeni când va fi ales viitorul preşedinte al Republicii Moldova şi, deocamdată, Republica Moldova rămâne a fi condusă de “românul şi unionistul” declarat Mihai Ghimpu. Spre bucuria simpatizanţilor săi şi a celor care-i împărtăşesc viziunile, pentru că aceştia se simt revanşaţi. Nu s-a mai pomenit până acum ca Republica Moldova să fie condusă de un politician de dreapta.
    http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/10/vaccinul-ghimpu.html

    • E una din cele mai frumoase perioade pentru Moldova noastra ,cind gindurile pozitive vin chear de sus de la conducerea tarii, ma bucur nespus de mult pentru efortul depus de D-tra ,D-le Mihai Ghimpu , in munca de zi cu zi pentru binele tarii noastre !!! Multa sanatate ,prosperitate si realizari frumoase!!! Noi, credem ca, undeva departe sau aproape licareste acea lumina de adevar….

  3. Bafta noii guvernari!!!Ca numai cu oameni ca Mihai Ghimpu vom reusi sa construim o viata mai buna pentru poporul nostru!!!jos comunizmul,jos voronin care ni-a otravit cu ideile sale mizere de om putred la suflet si la chip!!!

  4. Pingback: Aprilie 2009 la Chişinău – rememorare « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.