Revoluţionari, colaboratori ai securităţii şi reluarea manipulării pe acest subiect

Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a descoperit peste 100 de posesori de certificate de revoluţionar care au fost colaboratori ai securităţii, scrie Cristian Andrei în ziarul „Ziua” din 10 septembrie 2009 (linc).

Legat de acest subiect, Mircea Dinescu a declarat: „Sînt foarte mulţi revoluţionari trimişi de către CNSAS în instanţă, îi scoteau băieţii de la Securitate şi îi băgau printre demonstranţi la Revoluţie”.

Lista acestor cazuri, publicată de „Ziua”, este (scuze dacă am greşit la diacritice): Aanei Gheorghe, Acsan Ion, Aldescu Constantin, Ambrozi Marian, Antal Iosif Adrian, Baciu Călin Tudorel, Baciu Mircea, Badea Marius, Bălăceanu Ioan, Bălteanu Nicolai – Ahile, Bălteanu Fag Dan Florin, Bărbat Vasile, Bardaş Mihai Horia, Beganu Stelian, Bizău Vasile, Bîzgă Marian, Bogdan Marilena, Boncea Vasile, Boncu Constantin, Borcănescu Nicolae Eugen, Budu Florian, Burbea-Milescu Iuliu-Aurelian, Burlacu Mihai, Butiurca Petru, Buzgău Pavel, Calotă Gheorghe, Cazan Liviu, Chirciu Ionel, Clincea Alexandru, Coca Constantin, Coman Petre, Costef Florian, Creţu Antoniu Octavian, Cristian Ion, Dănăilă Dănuţ, Dediu Ioan, Dendrino Horaţiu Galaction, Dinescu Alfred, Dobre Jenica, Dobre Aurel, Dobrovolschi Eugen Elemer, Drăgan Luca, Dumitrache Virgiliu, Dureţ Florin Stelică, Enache Constantin, Faida Ioan, Fanu Dorel, Firimiţă Marian, Florea Adrian, Garofa Ion, Gera Tiberiu, Gherman Emil, Gozutok Mariana Adriana, Gurgui Dumitru, Halas Vasile, Horga Ioan, Hota Ionel, Hutter Gabriel George Doru, Iancu Marin, Ifrim Ioan, Ionescu Haralambie Viorel, Ionescu Adrian, Ionică Nicolae, Itu Ion, Iuga Gheorghe, Jakafabi Sandor Attila, Klein Hans, Maicher Iuliu, Măcelaru Marian, Mărculescu Aurel, Mihail Ştefan, Militaru Dan Mircea, Mioc Adrian, Munteanu Vasile, Munteanu Octavian, Nemedi Emeric, Niţă Niculae, Niţă Oprea, Popescu Dumitru, Popovici Ileana, Rudeanu Mihail Nicolae, Sarnachi Elena, Tărlungeanu Silvia, Tudor Valentin, Zahan Ioan Dănuţ.

Spre deosebire de Mircea Dinescu, care consideră că revoluţionarii colaboratori ai securităţii sînt „foarte mulţi”, eu consider că aceştia sînt foarte puţini. Sînt peste 20000 de cereri de recunoaştere a calităţii de luptător în revoluţie care au fost înregistrate la SSPR. Conform art. 8 din Legea 341/2004 colaboratorii securităţii nu pot primi titlul de luptător în revoluţie. Ca urmare, SSPR a trimis la CNSAS pentru verificare pe cei care au cerut aceste titluri. Dacă din peste 20000 de cazuri s-au găsit 100 de colaboratori ai securităţii, asta înseamnă doar 0,5%. Urmează, conform legii, ca în aceste cazuri să nu se aprobe preschimbarea certificatului de revoluţionar. Rezultă însă, din verificările CNSAS, că 99,5% dintre revoluţionari nu au colaborat cu securitatea. Este importantă această observaţie în condiţiile în care în istoriografia revoluţiei au apărut teorii despre faptul că securitatea este cea care a organizat revoluţia, sugerîndu-se că poporul român trebuie să fie recunoscător securiştilor pentru faptul că şi-a cîştigat libertatea în decembrie 1989. Antonina Rados, de pildă, într-o carte publicată la editura Saeculum în 1999, considera revoluţia un „complot al securităţii”. Pe baza rezultatelor verificării CNSAS putem spune acum că Antonina Rados a scris tîmpenii. Aveam de mult bănuiala asta, acum avem certitudinea.

M-am mai referit pe acest blog la manipularea prin scoaterea informaţiilor din context, pigulirea doar a unei părţi din noianul de informaţii pentru a sugera anumite scenarii. Este ceea ce s-a făcut cînd s-a descoperit că un membru al societăţii Timişoara a fost colaborator al securităţii (linc), cînd anumiţi (dez)informatori, neglijînd celelalte 40 de cazuri de membri ai societăţii Timişoara care au fost verificaţi şi s-a dovedit că n-au colaborat cu securitatea, au izbutit să-şi convingă audienţa că mişcările din 1989 şi 1990 au fost organizate de securitate. Pe acelaşi calapod, prevăd scoaterea în evidenţă de către presă anume a acestor cazuri (infime procentual comparativ cu totalul celor verificaţi), care vor fi prezentate ca încă o dovadă în sprijinul teoriilor conspiraţioniste care atribuie securităţii răsturnarea lui Ceauşescu. Foarte probabil că această campanie propagandistică va convinge o bună parte a opiniei publice, dar asta nu va avea nimic comun cu adevărul istoric.

Nimic comun cu adevărul nu are nici afirmaţia lui Cristian Andrei că securistul Eugen Romulus Iancu a ajuns cetăţean de onoare al Timişorii. Adevărul este că respectivul domn a fost propus să devină cetăţean de onoare al Timişorii. Mirela Corlăţan a tratat cu profesionalism acest subiect în „Cotidianul” din 22 iunie 2009 (linc), arătînd că este vorba doar de o propunere. Consiliul local din Timişoara nu a votat acea propunere, şi cred că nici nu o va vota, anume ca urmare a dezvăluirilor doamnei Corlăţan. E democraţie, oricine poate propune orice, dar de la o propunere la aprobarea acesteia e cale lungă. Pentru ziarul „Ziua” însă, şi pentru cei interesaţi nu de adevăr ci de aruncarea cu noroi în oraşul Timişoara, iniţiator al revoluţiei, nu există asemenea diferenţe.

Sînt aceşti 0,5% din revoluţionari, descoperiţi de CNSAS ca informatori ai securităţii, oameni care, după cum zice Mircea Dinescu, „îi scoteau băieţii de la Securitate şi îi băgau printre demonstranţi la Revoluţie”? Domnul Dinescu ar trebui să prezinte documente în sprijinul afirmaţiilor sale, şi ar fi într-adevăr interesant de aflat cine a fost infiltrat printre demonstranţi. Probabil au fost şi din aceştia. Radu Tinu de pildă afirma că a avut informatori printre cei aflaţi în balconul Operei din Timişoara şi aş vrea să ştiu cine au fost aceştia (dar nici un nume de pe lista publicată nu pare a se referi la asta). După cum scriam în articolul sus-menţionat despre informatorul de la societatea „Timişoara”, „nu cred că toţi informatorii securităţii au participat la mişcările din 1989 sau 1990 în misiune. Anumiţi gazetari anticomunişti par să considere că un informator al securităţii datorează credinţă veşnică regimului comunist, dar nu e aşa. În decembrie 1989 s-a petrecut un fapt excepţional pentru cei 24 de ani ai regimului Ceauşescu – puterea politică a dat poruncă să se deschidă focul împotriva clasei muncitoare. Un asemenea fapt neobişnuit putea determina inclusiv persoane care anterior susţinuseră regimul să devină potrivnici acestuia. De aceea, eu nu exclud nici ipoteza bunei credinţe a unora dintre informatorii securităţii care s-au implicat în 1989 sau 1990”.

Din lista revoluţionarilor informatori publicată de „Ziua”, doar două nume mi-au reţinut atenţia: Vasile Bărbat, pe care l-am cunoscut personal, împuşcat în 17 decembrie 1989 alături de soţia şi copilul său, soţia murind ca urmare a împuşcării, cadavrul ei fiind printre cele arse la crematoriul din Bucureşti (linc) (despre soţie, Lepa Bărbat, nu s-a spus că ar fi fost informatoare). În cartea mea „Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost” am relatat împrejurările împuşcării celor trei membri ai familiei Bărbat (linc). În perioada 1990-1992 Vasile Bărbat a fost deputat în parlament, ales pe lista Partidului Democrat al Muncii, o mică formaţiune de stînga azi dispărută. Al doilea nume care m-a făcut curios este cel a lui Ion (Ioan) Itu, care pare să fie fostul ziarist de la Tinerama care a dezvăluit relaţiile lui Laszlo Tokes cu securitatea (linc). Ar putea fi şi o coincidenţă de nume, dar puţin probabil, dat fiind că numele Itu este relativ rar, iar respectivul ziarist a arătat interes constant pentru revoluţia din 1989. Cu ajutorul unui binevoitor am obţinut documentele care arată amănunţit în ce a constat colaborarea acestora cu securitatea. Urmăriţi acest blog, voi lămuri problema în nişte articole viitoare.

22 de gânduri despre „Revoluţionari, colaboratori ai securităţii şi reluarea manipulării pe acest subiect

  1. M-am regasit cu stupoare in aceasta lunga lista abia acum . Oficial nu mi-a venit nici o acuzatie in acest sens. Eu personal nu am colaborat cu securitatea…si nu inteleg cum am fost inscrisa pe aceasta lunga lista.
   Imi puteti raspunde ? Sunt Cojocaru Liliana
   din Craiova nascuta la 04.04 1967? pe adresa
   cojocarulily@yahoo.com. Ciine a facut acuzatiile? Acum si aici zaresc prima data aceasta acuzatie….cine a indraznit?…sio de ce nu a luat legatura cu mine sa ma pot apara?

 1. Vinovatii de turnatoriile facute in timpul Revolutiei si informatorii infiltrati printre revolutionari cu intentie de a infrana Miscarea Revolutionara din Decembrie 1989 trebuie deconspirati ! Nu are nici un rost sa-l luam pe cutare sau cutare revolutionar care a fost fortat sau santajat de securitate sa dea note informative in anii 70,50 .pana in 1980.Acesta a iesit in 1989 in strada sa-i termine pe ordinarii de securisti care s-au batut joc de el , ,silindu-l ,amenintandu-l sau umilindu-l pentru a scrie note informative ,deseori dictate de ofiterii securisti! C.N.S.A.S. ul trebiue sa tina cont ca in dosare se reflecta si teama si emotia si de asemenea conjunctura in care omul de rand a fost devorat de securitate culminand cu satisfactia lor de a-l face din OM-NEOM . Revolutionarii care au turnat la securitate in perioada 16 – 23 Decembrie 1989 si de asemenea toti cei care erau activi in acel timp ,sa suporte consecintele ; In istorie au fost greseli mari ;Nu trebiue repetate. Nu acuzati oamenii care au iesit in Revolutie in 1989 ca le-au fost smulse niste note informative fara nici un fel de valoare informativa in 1978 ,68 ,58 ,48…38…28…08.

 2. DE CE A DISPARUT SCRISUL MEU REFERITOR LA REVCOLUTIOONARUL DOBROVOLSCHI Eugen Elemer?

  NU A FOST COLABORATOR CU SECURITATE !!!!!!!
  CNSAS A FALSIFICAT DIN NEATENTIE CUPRINSUL DOSARULUI!
  A FOST NESINCER SI SA DESCONSPIRAT INCA DIN ANII 1982,DECI INAINTE CU 7 ANI DE LA REVOLUTIE !!
  A FOST PERSECUTAT DE CATRE SECURISTII,DAT\ AFARA DIN LOCUL DE MUNCA,SILIT PENTRU A COLABORARE………….. DANSUL A SCRIS
  NOTE INFORMATIVE FICTIVE FALSE PENTRU CARE A FOST ABANDONAT DUPA 8 LUNI PER MOTIVUL>>>>SA DESDCONSPIRAT SI A FOST NESINCER CU ORGANELE SECURITATII………..>>>>>>>INCA DIN 1982
  NIMENI NU A FOST DAT AFARA DIN SECURITATE IN AFARA
  DE DOBROVOLSCHI EUGEN ELEMER !!
  CNSAS SA\FIE MAI ATENT CU VERIFICAREA DOSARELOR!
  SA IA IN CONSIDERARE SI RAPOARTELE SCRISE LA NOTELE INFORMATIVE ALE LUI DOBROVOLSCVHI CARE INDICAU DUPA FIECARE RAPORT…… NU ESTE ADEVARAT NU SE CONFIRMA SESIZARILE…..TOT CE A SCRIS ESTE FICTIV,NASCOCIT,CER ABANDONAREA CA COLABORATOR
  NUMITULUI DOBROVOLSCHI EUGEN ELEMER………….DECI PENTRU NESINCERITATE AFOST ABANDONAT INAINTE DE REVOLUTIE DIN 1989 SI A DEVENIT REVOLUTIONAR ,A FOST RANIT SI RETINUT …….REVOLUTIONAR ADEVARAT !!!!!
  NU TURNATOR !!!
  VA ROG REEXAMINATI DOSARUL LUI DOBROVOLSCHI EUGEN ELEMER
  CNSAS CARE DIN GRESALA A FOLOSIT TERMENUL DE ..>>>>SINCER >>>> IN LOC DE NESINCER
  CU STIMA DR .SIMON EVA VA ROG DREPTATE SI ADEVARUL !!!!

 3. va spun trei nume de informatori revolutionari:Zahan Ioan Danut, Gherman Marian Mircea si Salagean Vasile toti trei au certificatele de revolutionar preschimbate,primii doi au semnat angajament scris cu securitatea,au dat note informative mai multe decit Mona Musca dar instanta a considerat ca nu au facut politie politica.Intreb:atunci de ce au fost recrutati de securitate? Al treilea Salagean Vasile a fost informator pina la revolutie(eu cred ca mai este si acum)a primit sume de bani pe chitante drept recompensa si datorita devotamentului de care a dat dovada au intrat doi oameni in puscarie.Are pe 13.04.2010 citatie la curtea de apel bucuresti si sa vedeti ca va scapa ca si ceilalti.Toti trei sunt din TURDA

 4. Furati, mintiti PE TOATA LUME. Chiar daca nu se vede, pe toti din jurul vostru i-ati furat prin drepturi nemeritate, din banii lor. SUNTETI NISTE UNELTE ALE PUTERII, VOI OBTINAND FIRMITURILE DE LA MASA LOR. Si va gudurati a slugarnicie ca niste
  sacali. Cum cad cei de la putere, cum i-i sfasiati fara nici un repros. RUSINE !

 5. Va rog mult de tot, daca stie cineva unde pot afla daca Victor Teodoru, ziarist la TVR a fost informator la Securitate.
  Multumesc anticipat.

 6. D/L MARIUS MIOC

  AICI AM RELATAT PRINTRE ALTELE DESPRE
  FALSIFICAREA CNSAS ULUI DOSARUL LUI DOBROVOLSCHI EUGEN ELEMER CITITI VA ROG !!

  CU STIMA DR SIMON EVA

 7. Mulțumesc , SSPR că a trimis cerere la CNAS .
  S-A FĂCUT VERIFICAREA PRIVIND PERSOANA MEA…ÎN RENUMITA cauză dezbătută pe site … sper să fie lămurit orice răuvoitor…
  .PENTRU CEI ATÂT DE INTERESAȚI DE PERSOANA MEA , le doresc succes în depistarea impostorilor Revoluției , dar …este evident că va rămâne o lupta cu morile de vânt , atât timp cât s-au împiedicat de cineva ca mine…
  mulțumesc , încă o dată că am răspunsul , fără să-l fi solicitat personal , deși la un moment dat îmi părea interesant de aflat , dar eu știam cine sunt…mai aveau să afle și alții cu atestare….
  Măcar pot zice…că este încă bine…că măcar în cazul meu există dreptate…și dacă există ..va mai exista .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.