Colaborarea cu securitatea a revoluţionarului Ioan Itu

Actualizare (4 aprilie 2011): Prin Decizia 1384/2011 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul CNSAS în procesul cu Ion Itu (linc), astfel domnul Ion Itu nu poate fi considerat colaborator al securităţii.

Pe lista cu revoluţionarii care au fost descoperiţi de CNSAS că au fost colaboratori ai securităţii (linc) se numără Ioan Itu. Bănuiesc că este vorba de aceeaşi persoană cu ziaristul de la fosta publicaţie „Tinerama” care a scris multe articole despre revoluţia din decembrie 1989. Printre articolele lui Ioan Itu se numără şi cele legate de relaţiile cu securitatea ale lui Laszlo Tokes (linc), sau un articol despre moştenirea teroriştilor (linc).

Conform constatărilor CNSAS, colaborarea lui Itu cu securitatea (mai exact cu USLA) a fost în perioada 1978-1983, fiind legată în principal de încercarea de a fugi din ţară a unor persoane, cu ajutorul unui avion, pe care ar fi trebuit să-l piloteze chiar Itu, care avea pregătire de pilot. Acesta a spus securităţii despre plan, dar securitatea l-a pus sub urmărire şi pe Itu, pentru a verifica dacă acesta nu are totuşi intenţia să fugă. Mai jos puteţi citi nota de constatare a CNSAS care dezvăluie amănunţit conţinutul informărilor făcute de Ioan Itu către securitate.

Deşi Mircea Dinescu comenta descoperirea faptului că unii revoluţionari au fost informatori ai securităţii prin cuvintele „îi scoteau băieţii de la Securitate şi îi băgau printre demonstranţi la Revoluţie”, în cazul Itu, cel puţin, nu rezultă din documentele CNSAS că s-ar fi întîmplat aşa ceva.

itu_ion_cnsas-001itu_ion_cnsas-002itu_ion_cnsas-003itu_ion_cnsas-004itu_ion_cnsas-005itu_ion_cnsas-006itu_ion_cnsas-007itu_ion_cnsas-008itu_ion_cnsas-009itu_ion_cnsas-010itu_ion_cnsas-011

23 de gânduri despre „Colaborarea cu securitatea a revoluţionarului Ioan Itu

  1. daca intri pe situl Curtii de Apel Buc. vei vedea ca sceasta instanta a RESPINS cererea CNSAS de constatare a calitatii de colaborator al securitatii.In realitate,am avut dosar de urmarire informativa(si nu de colaborator) am fost anchetat ani de zile si in final am fost ARESTAT si CONDAMNAT la 6ani inchisoare de Tribunalul Militar Buc

   1. In arhivele Trib.Mun.Buc,unele doc au fost depuse la Curtea de Apel Buc (atatea cate au mai fost gasite-dosarul penal intocmit de Dir.1 a securitatii a fost distrus,conform unui p.v.depus la C.A.B. ).Detin copii la dispozitia celor interesati!

   2. Sînt interesat de documentele pe care le aveţi. Aţi putea să mi le transmiteţi scanate pe e-mail, la adresa precizată la „Contact”? Inclusiv hotărîrea Curţii de Apel Bucureşti despre documentul CNSAS m-ar interesa.

    Confirmaţi că sînteţi ziaristul de la „Tinerama” care a scris mult despre revoluţie?
    Altă întrebare: Aţi participat la o emisiune televizată despre certificatele de revoluţionar, în anii ’90 (cînd era valabilă Legea 42)? Dacă da, aveţi înregistrarea acelei emisiuni?

 1. Si ce legatura are aceasta cu REVOLUTIA DIN DECEMBRIE 1989? Mai fratilor ,omul, se vede clar ca ,nu a turnat Revolutionarii in 89. A fost fortat sa colaboreze prin metode numai de securisti cunoscute.Nu a fost infiltrat printre revolutionari; nu a turnat in timpul revolutiei ; a fost absolvit de tot. Este CURAT IN FATA LUI DUMNEZEU prin iesirea in Revolutie si lupta sa impotriva Comunismului.

 2. Vad ca sunteti suparat tare pe Revolutionarii care cu mult inainte de Revolutia din 1989 au avut de infruntat prigoana securistilor ! Domnule Mioc dumneata care ai iesit in Revolutie ,ai suportat consecintele de riguare in urma vreunei fapte antisociale in timpul comunistilor ? Sau ai trecut ca gasca prin apa neinteresat de nimic ? Ai dat declaratii la securitate ? Ai fost anchetat? …Esti un om fericit domnule Mioc !

 3. Interesat cum CNSAS a dat un raspuns de 11 file in acest caz si pentru Laszlo Tokes nu a gasit nimic… Dimpotriva: i-a dat certificat de buna purtare, desi Associated Press a castigat un proces cu pastorul maghiar, dupa ce il acuzase pe acesta de securism. Dl Itu stie mai bine!

 4. PRIN HOTATAREA ICJC NR 1384/09/03/2011 RECURSUL DECLARAT DE CNSAS A FOST RESPINS CA NEFONDAT. DEFINITIVA si IREVOCABILA. Poti verifica pe siteul Inaltei Curti (dosar 31490/3/2008) si in consecinta astept sa dai dovada de o minima deontologie profesionala,SA STERGI TOATE CALOMNIILE la adresa mea,in caz contrar ma voi adresa justitiei!

  1. Vă felicit pentru procesul cîştigat. După ce am verificat afirmaţia dv. şi m-am convins că e adevărată, am adăugat o precizare chiar la începutul acestui articol, astfel încît să fie vizibilă de oricine nimereşte la acest articol, cu privire la faptul că aţi cîştigat procesul cu CNSAS şi nu puteţi fi considerat colaborator al securităţii. În cazul în care îmi vezi furniza copia hotărîrii ÎCCJ (vedeţi pagina „contact” a acestui blog pentru adresa mea de e-mail) sînt dispus să public întreaga motivare a acesteia. Încă de acum un an v-am cerut informaţii suplimentare despre procesul pe care-l aveaţi cu CNSAS şi singurul motiv pentru care nu le-am publicat este că nu mi le-aţi furnizat.

 5. Domnule Marius Mioc,

  Nu trebuie sa ne mire daca intr-o buna zi vreunui concetatean ii va veni ideea sa propuna ca legislatia CNSAS sa prevada verificarea sub aspectul legaturilor cu Securitatea si a autorilor care au scris despre Decembrie 1989. Apoi, cine stie, a celor care au fost vecini cu ofiteri ai Securitatii, a celor care au avut legaturi de rudenie cu astfel de ofiteri, care au avut, cum am avut eu, fosti elevi ai caror parinti au fost ofiteri ai Securitatii etc.
  Dvs. chiar nu observati deturnarea atentiei, respectiv denaturarea care ni se serveste?
  Al dvs., Valeriu Mangu

 6. Domnule Marius Mioc,

  Este o iluzie ca traim intr-un stat democratic. Acest tip de stat este caracterizat de alte principii decat cele care guverneaza societatea in care traim. Un stat democratic nu este caracterizat de principiul potrivit caruia o persoana poate sa spuna orice fara repercusiuni. Chiar Constitutia contine dispozitii exprese in acest sens.
  Vointa poporului trebuie sa ia nastere potrivit unui mecanism care nu se regaseste in practica actuala.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 7. 1.Multumesc pt precizarea facuta,desi as fi preferat folosirea unor caractere mai mari (chestie de vizibilitate) 2.Mai dureaza pana se redacteaza hotararea(2-3 luni) si ti le trimit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.