Mărieş, agresat cu şprei lacrimogen de un jandarm de la Parchet, dus apoi la spital unde i s-a făcut perfuzie (video)

Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei „21 decembrie”, aflat în cea de-a 47-a zi de grevă a foamei, a fost agresat cu şprei lacrimogen de un jandarm de la paza Parchetului, atunci cînd, urmare a invitaţiei doamnei procuror general Codruţa Laura Kovesi, a dorit să urce în clădirea Parchetului ca să vadă cum decurge copierea documentelor din dosarul revoluţiei. Conform spuselor lui Mărieş, jandarmul n-a vrut să îngăduie intrarea în clădire cu aparat de filmat, deşi procuroarea generală acceptase acest lucru, şi nici n-a vrut să dea telefon să verifice că se primise acceptul procuroarei generale de a se filma.

După incident, Mărieş a fost dus la spital unde i s-au spălat ochii şi i s-a făcut o perfuzie. La sfîrşitul filmării de la spital se vede că preşedintele asociaţiei „21 Decembrie” a ajuns doar piele şi os.

Mai jos, comunicatul asociaţiei „21 Decembrie” despre această întîmplare şi cîteva materiale filmate puse pe youtube de membri ai asociaţiei „21 Decembrie”.

Sîmbătă 19 sept. 2009, un grup de zece revoluţionari din Asociaţia “21 Decembrie 1989″ au pichetat Parchetul, cerînd aprobarea conducerii acestuia să facă fotografii şi să filmeze procesul de copiere şi ştampilare a filelor dosarului revoluţiei, pentru a publica imagini pe saitul asociaţiei. Cererea a fost aprobată de procurorul general.

Delegaţia revoluţionarilor a fost condusă de Teodor Mărieş aflat în cea de-a 47-a zi de grevă a foamei pentru respectarea deciziei CEDO de a fi predată o copie integrală a dosarului revoluţiei.

Cunoscînd reacţia jandarmilor, T. Mărieş a cerut să vină şeful de tură al acestora ca să-i însoţească în clădire. Întrucît acesta lipsea, a fost aşteptat degeaba circa 45 de minute, declarînd ulterior că a fost acasă.

Delegaţia revoluţionarilor, compusă din patru persoane (printre care şi Iosif Gheorghe, administratorul Portalului Revoluţiei de la Braşov), a intrat în holul Parchetului. T. Mărieş le-a oferit jandarmilor cartea de identitate pentru verificare. Jandarmii le-au spus revoluţionarilor să iasă afară cu aparatele de fotografiat şi de filmat. T. Mărieş le-a cerut jandarmilor să sune la cabinetul Procurorului general pentru a se informa că revoluţionarii au primit aprobarea să intre cu aparatura respectivă. Unul dintre jandarmi a început să ţipe la revoluţionarul Gabriel Hârtopanu (membru în conducerea asociaţiei), bruscîndu-l şi cerîndu-i să iasă afară cu aparatul de filmat. T. Mărieş a intervenit încercînd să-l liniştească pe jandarm şi cerîndu-i insistent să telefoneze la cabinetul Procurorului general. Fără nici o justificare, T. Mărieş a fost agresat violent de jandarmi, chiar dacă le-a strigat că e în greva foamei în cea de-a 47-a zi. Revoluţionarii din delegaţie au sărit în apărarea lui Mărieş, violenţele jandarmilor devenind bestiale şi inexplicabile faţă de un om în greva foamei, în cea de-a 47-a zi.

În acelaşi timp, avocatul asociaţiei “21 Decembrie 1989″, Ionuţ Matei, cunoscut de jandarmi întrucît avea de o săptămînă acces liber în sediul Parchetului şi care intrase de dimineaţă în clădire, a venit şi a insistat fără rezultat ca jandarmii să se potolească şi să telefoneze la cabinetul Procurorului general dacă nu este crezut el. Nereuşind, şi văzînd că violenţele păreau să scape de sub control, avocatul Matei a urcat în fugă pînă la etajul 1, reuşind cu greu să intre la procurorul general d-na L. C. Kovesi şi să-i spună ce se petrecea jos.

În acest timp, la intrarea în Parchet, violenţa provocată de jandarmi devenea un fel de demenţă. T. Mărieş, agresat de aceştia, l-a întrebat pe cel mai violent dintre jandarmi: “De unde atîta ură? Mă, tu ai tras în 21?” [21 decembrie 1989]. Respectivul nu a răspuns şi s-a îndepărtat cu viteză, moment în care asupra lui Mărieş s-a năpustit un alt jandarm împingîndu-l cu violenţă extremă să iasă afară. Între timp, jandarmul care plecase cu cîteva secunde în urmă a revenit în grabă cu un şprei paralizant în mînă şi s-a repezit asupra lui Mărieş pulverizînd conţinutul şpreiului de la circa 20 de cm direct în ochii lui Mărieş. Acesta s-a ferit, dar la scurt timp s-a prăbuşit. Auzind ţipetele lui Mărieş cauzate de usturimi puternice în zona ochilor, ceilalţi 7 revoluţionari care erau afară au sărit în ajutor. În holul Parchetului s-a creat o busculadă, timp în care jandarmul care i-a şpreiat ochii lui Mărieş a fugit pe uşa din dos. Nici unul dintre jandarmi nu i-a acordat primul ajutor lui Mărieş care era prăbuşit pe jos în holul Parchetului, cîteva secunde pierzîndu-şi cunoştinţa. După ce şi-a revenit, s-a ridicat în genunchi şi a urlat: “Apă!”. Jandarmii nu au avut nici o reacţie, continuînd însă să-i certe pe revoluţionari. Unul dintre revoluţionari a adus apă minerală, iar Mărieş, în genunchi, neavînd putere să se ridice, şi-a spălat ochii cu apă minerală. Efectul spălării ochilor nu a fost de calmare, senzaţia de usturime fiind şi mai dureroasă, Mărieş urlînd: “Aer! Vreau aer!”. Revoluţionarii l-au ridicat pe Mărieş de pe jos şi l-au scos afară la aer, întrucît în holul Parchetului nu se mai putea respira din cauza mirosului de gaze paralizante.

La scurt timp au apărut alţi 5-6 jandarmi care s-au manifestat deosebit de obraznic faţă de revoluţionari, apărîndu-şi colegii agresori. Nici aceştia nu i-au acordat primul ajutor lui Mărieş, cunoscut fiind faptul că primul ajutor trebuie acordat obligatoriu în orice situaţie dar mai ales atunci cînd eşti implicat. Afară, Mărieş şi-a revenit şi a sunat cu telefonul mobil la unul din şefii Jandarmeriei care nu a răspuns. La scurt timp, jandarmii s-au potolit, devenind brusc amabili.

Odată liniştite lucrurile, neavînd încredere în jandarmi, Mărieş a solicitat să vină procurorul general.
În acel moment Mărieş, aflat pe treptele exterioare ale Parchetului, a întors privirea spre scara interioară unde a văzut-o în capul scărilor pe d-na procuror general L. C. Kovesi însoţită de avocatul Ionuţ Matei. Amîndoi făceau semne ca Mărieş să reintre în clădire. Aceeaşi delegaţie a reintrat în clădire cu aparatele de fotografiat şi filmat. Cînd l-a văzut pe Mărieş mai de aproape, procurorul general a ţipat la jandarmi, reproşîndu-le neexecutarea dispoziţiei de permite delegaţiei să intre. Cu ochii înlăcrimaţi, procurorul general i-a cerut scuze lui Mărieş şi a spus că nu înţelege reacţia violentă a jandarmilor. Acesta, politicos, i-a sărutat mîna şi i-a spus “Liniştiţi-vă doamnă, ştiu că de data asta n-aveţi nici o vină!”.

Conduşi de procurorul general, doi revoluţionari au luat cîteva imagini cu acceptul celor care făceau copierea şi certificarea prin ştampilare, unul de la Asociaţia “21 Decembrie 1989″ şi altul de la Portalul Revoluţiei – Braşov. Procurorul general i-a explicat lui T. Mărieş procedura de declasificare a documentelor aşa-zis secrete. T. Mărieş a arătat din nou că această aşa-zisă secretizare încalcă decizia CEDO. T. Mărieş a reafirmat că o parte din aceste documente aşa-zis secretizate sînt de fapt publice, unele de peste 10 ani, respectiv cele din dosarele Timişoara, Cluj şi Sibiu, care au fost pe masa judecătorilor, iar cealaltă parte a fost trimisă integral comisiei parlamentare care a investigat în 1992 evenimentele sîngeroase din decembrie 1989, fapt pe care procurorii nu îl ştiau. Procurorul general i-a spus lui T. Mărieş că a dispus ieri trimiterea de adrese la toate unităţile militare din ţară implicate în evenimentele sîngeroase din dec. 1989 pentru ca acestea să răspundă dacă documentele legate de acele evenimente mai sînt secretizate. Procurorul general a menţionat că adresele au plecat în ţară cu menţiunea de a se răspunde urgent întrucît T. Mărieş se află în greva foamei. T. Mărieş i-a promis procurorului general că-i va da o copie a unui proces-verbal dintre MApN şi Comisia Parlamentară pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, din care rezultă că toate documentele revoluţiei au fost descretizate încă din 1992.

La plecare, delegaţia i-a mulţumit d-nei procuror general Kovesi. Înainte de a parasi Parchetul, unul dintre ofiţerii jandarmi i-a propus lui Mărieş să meargă la toaletă ca să se spele pe ochi şi pe faţă deoarece era inflamat. Acesta a fost “primul-ajutor” acordat de jandarmi. Ca să nu mai inspire gazul emanat de hainele îmbîcsite cu substanţe toxice, ofiterul i-a spus lui Mărieş să-şi întoarcă hainele pe dos. “La fel se vor întoarce pe dos şi vremurile?” – a întrebat Mărieş.

Cînd revoluţionarii au ajuns afară, tocmai sosise şi şeful Jandarmeriei pe capitală, colonelul Stan, care şi-a cerut scuze şi a explicat că jandarmii de la Parchet provin de la o unitate separată nefiind în subordinea lui, dar că nu poate să se dezică de comportamentul lor, cerîndu-şi scuze pentru ce s-a întîmplat. Apoi i-a spus lui Mărieş: “Vă cunosc de-atîţia ani şi ştiu că aţi fost întotdeauna un om cu care se poate discuta. Nu pot să înţeleg de ce s-a întîmplat aşa ceva”. Mărieş l-a rugat pe colonelul Stan ca Jandarmeria să dea un comunicat prin care aceasta să-şi ceară public scuze.

Mărieş a acuzat dureri la ficat şi usturimi la ochi din ce în ce mai puternice. La insistenţa colegilor, însoţit de aceştia, Mărieş s-a prezentat la Spitalul Universitar, la secţia de boli interne unde i s-au pus imediat perfuzii şi unde a venit cineva de la Oftalmologie care l-a luat pe Mărieş cu tot cu perfuziile deplasîndu-se împreună la secţia Oftalmologie pentru un control al ochilor şi pentru spălarea acestora.

T. Mărieş este decis să acţioneze în instanţă vinovaţii pentru cele petrecute. Revoluţionarii consideră că Inspectoratul general al Jandarmeriei este dator să explice opiniei publice ce fel activitate au prestat, în perioada 15-27 decembrie 1989, cei doi jandarmi deosebit de violenţi, bîntuiţi probabil de un posibil sindrom “Vietnam – România Decembrie 1989″. Revoluţionarii consideră că unitatea militară de care aparţin aceşti jandarmi este nereformată şi incompatibilă cu activitatea de relaţii cu publicul, impunîndu-se desfiinţarea ei. Este posibil şi că respectivii jandarmi au executat un ordin prestabilit.

Acţiunea lui Mărieş nu are numai simpatizanţi. Victor Roncea, pe blogul său, a publicat postarea ironică Doru Mărieş în a 47-a zi de grevă a foamei! Filmare în exclusivitate cu urmaşul lui Gandhi pe pămînt. Hungry, hungry Homer! Adevărul ca un mare crenvurşt (linc)

Un gând despre „Mărieş, agresat cu şprei lacrimogen de un jandarm de la Parchet, dus apoi la spital unde i s-a făcut perfuzie (video)

  1. A CAUTAT-O CU LUMANAREA,DUMNEZEU A FACUT DREPTATE,DOAR TEODOR MARIES ESTE TRADATORUL, REVOLUTIONARILOR ROMANI: PE 29-11-2011 ALATURI DE COSTIN,ERA REVOLUTIONARUL [007 ] LA 5 ZILE ADICA 3-5 DECEMBRIE 2011 SE INTORCEA CU 360 DE GRADE IMPOTRIVA REVOLUTIONARILOR ROMANI,IAR MAI ZILELE TRECUTE MARIES ,IAR SA INTORS CU 360 DE GRADE VEZI DOAMNE, [007] ESTE BINEFACATORUL REVOLUTIONARILOR ROMANI,IDEEA ESTE CA SE VREA PARLAMENTAR, LA [M.R.U. IN PARTID] , DAR SE INSEALA AMARNIC, INTRUCAT ” ,DUMNEZEU ESTE SUS SI VEDE „TOATE NELEGIUIRILE LUI TEODOR MARIES, SI POATE CEL DE SUS AL VA DUCE ,SA FIE COLEG, CU COSTIN , PENTRU UN TIMP, PENTRU AI TINE DE URAT , ACOLO UNDE ESTE IN PREZENT,CU DUMNEZEU INAINTE,SI DOAMNE AJUTA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.