Discuţiile lui Mărieş la CEDO: „Curtea nu reţine documente ce nu sînt ataşate la dosar şi aplică procedura de a fi trimise la topit”

Teodor Mărieş, după 51 de zile de grevă a foamei. Sursă foto - saitul asociaţiei "21 Decembrie"

Teodor Mărieş, după 51 de zile de grevă a foamei. Sursă foto - saitul asociaţiei "21 Decembrie"

De pe saitul asociaţiei „21 Decembrie” aflăm discuţiile pe care Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei, le-a purtat recent la CEDO:

Doamna funcţionară se întoarce şi ne invită în incinta Curţii. După aproximativ 15 minute încep discuţiile. Avocatul Antonie Popescu reproşează lipsa de reacţie a Curţii timp de 49 de zile de la începerea protestului – greva foamei. Vom reda un singur argument al funcţionarilor: “Aţi trimis multe scrisori în această perioadă şi cînd eram aproape gata cu răspunsul pentru cea anterioară venea alta şi iar trebuia să facem răspunsul următor. Şi tot aşa”. Noi eram de vină că am făcut mai multe sesizări. T. Mărieş întreabă „Doamnă, solicitării Guvernului român cum aţi putut răspunde după o zi şi nouă nu ne-aţi răspuns nici pînă azi?” Răspunsul venit: “Întrebarea este tendenţioasă şi o consider ca o presiune asupra Curţii”. Noi aduceam reproşuri argumentate, Domnia sa le considera a fi afronturi. Teodor Mărieş îi precizează exact motivul pentru care solicita un răspuns azi: în sfîrşit, dosarul Revoluţiei a fost foto-copiat de Parchetul General. Conform ultimei precizări transmise de CEDO săptămîna trecută Guvernului român, documentele trebuie să le primească părţile reclamante (vătămate) direct de la Parchet: “Vă rog să transmiteţi domnului Grefier şef că dorim următoarea precizare scrisă: Părţile pot să primească la Bucureşti, direct de la Parchet, o copie integrală a Dosarului 97/P/1990, conformă cu decizia Preşedintelui din 4 noiembrie 2008 şi completată prin recomandarea din 2 iulie”. Funcţionara nu cunoaşte dosarul, pleacă să informeze şi să revină cu un răspuns. La întoarcere confirmă că cele solicitate sînt corecte şi că în cursul zilei de mîine vom primi un răspuns deoarece Curtea nu lucrează sub presiune. Rugămintea noastră era interpretată ca presiune. Cît despre argumentele avocatului Antonie Popescu şi a domnului Teodor Mărieş, legate de cheltuierea nejustificată a banului public în cazul plecării dosarului de la Bucureşti la CEDO cît şi remiterea de la Strasbourg la Asociaţia 21 DECEMBRIE în Bucureşti, suportată de contribuabili, o consideră din nou o presiune asupra Curţii. Rămîne să ne vedem a doua zi. (…)

A 2-a zi, ora 11.30 – Vine funcţionara. De la Bucureşti sîntem informaţi că dosarul va fi încărcat azi, deşi este incomplet. La venire o privim ca pe o zeiţă. Domnia Sa, rece, ne transmite: “Domnul Grefier Şef consideră atitudinea dumneavoastră şi vă transmite că răspunsul va fi transmis prin fax la Bucureşti”. Mărieş exclamă: “Nu se poate! Nici în a 50-a zi nu primesc un răspuns de la Curtea Dreptăţii?” Funcţionara: “Şi aceasta o consider o presiune” după care ne-a salutat şi a plecat. (…)

În jurul orelor 16.00 are loc un bilanţ doar între Teodor Mărieş şi avocatul Antonie Popescu. T. Mărieş: “Cei de la Bucureşti trimit actele diseară. Conform dispoziţiei de săptămîna trecută primită de Guvern, CEDO nu poate primi sub nici o formă aceste documente”.
Avocatul: “Ba da, dacă există complicitate”. Mărieş: “E prea mult, e imposibil, dar bun, hai să zicem că le primeşte. Ce-ar mai putea urma? Conform hotărîrii iniţiale a Preşedintelui CEDO din 4 noiembrie Curtea tot ar trebui să ni le trimită nouă”.
Avocatul Antonie Popescu: “Da, dar Curtea ar putea să le preia şi să nu le verse la dosar deoarece în 2 iulie a dispus ca să ne fie date de Parchet la Bucureşti şi noi pînă la 7 septembrie să transmitem punctul nostru de vedere pentru a se încheia procedura şi a se fixa termen de judecată“.
“Bun, şi ce-ar mai putea urma?”
“Curtea nu reţine documente ce nu sînt ataşate la dosar şi aplică procedura de a fi trimise la topit”
“Le topeşte a doua zi?”
“Ei, nu chiar a doua zi, aici ai mai avea o şansă”
“Care?”
“Te costă prea mulţi bani. Să cerem repede o copie dar pe care trebuie să o plătim”
“Cît costă o copie aici la CEDO?” întreabă Mărieş
Preotul, care se întreţinea cu restul delegaţiei, spune că 5 cenţi costă foaia A4. Asta ar însemna la întreg dosarul 20 de mii de euro.
“Gata, indiferent ce se întîmplă tot avem o soluţie, eu fac rost de bani”
“Faci?”
“Da, fac, şi dacă fac chetă, precum campania, lumea ne va ajuta, dar asta ar fi o nebunie, să ajung să cumpar istoria de la Cedo”, zice Mărieş şi decide scurt: “Plecăm acasă! Acesta ar fi scenariul cel mai mizerabil, să ajung să cumpăr dosarul. Încă sper să nu se întîmple”. După care ia telefonul, îl sună pe avocatul Ionuţ Matei la Bucureşti şi îi cere să solicite amînarea trimiterii dosarului pînă în cursul zilei de mîine, cînd speră încă un răspuns onest din partea Curţii.

(…)

21.30 – Teodor Mărieş ia legătura cu Agentul Guvernamental (care în sfîrşit răspunde), pe care îl roagă să-i transmită dacă a plecat cu adevărat maşina MAE către Strasbourg. Acesta se scuză că nu poate să vorbească deoarece se afla într-o discuţie. Mărieş insistă, spunîndu-i că mai important decît orice discuţie sînt banii contribuabilului, mai ales în perioada de criză, pe care Parchetul şi Ministerul de Externe îi aruncă pe apa sîmbetei cu acest transport special(documentele Dosarului Revoluţiei) la Strasbourg. Agentul refuză dialogul şi convorbirea se încheie. (…)

23.00 – Minune! Purtătorul de cuvînt al MAE îl sună pe Teodor Mărieş, care îi mulţumeşte şi îl roagă să transmită Ministrului de resort şi Guvernului să întoarcă maşina, dacă a plecat, pentru a nu cheltui banii inutil pe acest transport. Acesta îi transmite că nu cunoaşte amănunte legate de transport. Teodor Mărieş îl roagă atunci să afle dacă maşina este plecată sau nu şi să-i transmită.

23.50 – Purtătorul de cuvînt al MAE, domnul Alin Şerbănescu, confirmă plecarea maşinii încă de la orele dimineţii şi că aceasta a părăsit ţara cu destinaţia Strasbourg. În replică, Teodor Mărieş (…) îl roagă să transmită domnului ministru Cristian Diaconescu să dispună reîntoarcerea maşinii la Bucureşti deoarece actele trebuiesc predate în ţară Asociaţiei 21 Decembrie. Face acest lucru insistent, motivînd cheltuirea inutilă a banului public.

2 gânduri despre „Discuţiile lui Mărieş la CEDO: „Curtea nu reţine documente ce nu sînt ataşate la dosar şi aplică procedura de a fi trimise la topit”

  1. EU NAM FOST CU ADEVARAT LA EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989 DAR NU AM PRIMIT CERTIFICAT DE REVOLUTIONAR PENTRU CA AM FOST VICTIMA A REGIMULUI COMUNIST -SI S-A SPUS CA NU AU INCREDERE IN MINE!
    MARIES este unealta altui ticalos : BASESCU ,pentru a DESTABILOIZA ROMANIA IN PERIOADA 16-18 DE CEMBRIE 2009!

  2. Pingback: 500000 RON pentru aniversarea revoluţiei la Timişoara « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.