Pavel Stroilov reia pe hotnews „dezvăluirile” de acum cîţiva ani ale lui Vladimir Bukovski

Actualizare: Afirmaţiile lui Stroilov au fost preluate cu entuziasm şi fără spirit critic (de unde aşa ceva la ziariştii români?) de o parte a presei româneşti. Vezi Ziua (linc), Evenimentul Zilei (linc), Gardianul (linc), Ziarul de Vrancea (linc), probabil şi alte ziare.

Saitul hotnews ne oferă în 27 septembrie interviul luat de Crina Boroş cu Pavel Stroilov (linc), dizidentul rus care a copiat arhiva Fundaţiei Gorbaciov. El este omul care i-a furnizat şi lui Vladimir Bukovski documentele din arhivele sovietice, pe care acesta le-a pus pe internet. „Vladimir a publicat cele mai importante documente despre Iliescu, fără a mă menţiona ca sursă, pentru că eram încă în Rusia”, explică Stroilov.

Interviul e un bun prilej de a repeta teoria că în revoluţia română din decembrie 1989 „totul [a fost] plănuit şi înscenat de KGB”. Nimic nou nu apare însă în acest interviu, absolut tot a mai fost spus în presa românească de Bukovski cu cîţiva ani înainte. Ceauşescu a răspîndit teoriile alea încă din 1989 iar unora nu le vine să creadă nici acum că Ceauşescu era capabil de minciună.

Ca dovadă concretă, atît Stroilov cît şi Bukovski acum cîţiva ani, prezintă UNA SINGURĂ: stenograma unei discuţii Gorbaciov-Lilov, unde Gorbaciov zice că Iliescu e bun pentru sovietici. Dar zice asta în MAI 1990 (după victoria cu 85% a lui Iliescu din duminica orbului), deci este o constatare post-factum, nu o dovadă a unui complot existent şi pus în practică în decembrie 1989.

Stroilov mai zice: “mai există mult mai multe dovezi descoperite de către alţii înainte”. Deci se bizuie pe spusele altora, nu pe propriile-i descoperiri în arhivele sovietice. Păi să vedem care-s dovezile alea ale altora, dar cînd Stroilov se referă la ce au descoperit alţii (fără a explica exact la ce se referă) asta nu înseamnă că a găsit în arhivele sovietice o confirmare pentru asta. O confirmare ar fi sunat cam aşa: “X a zis cutare lucru iar eu am găsit în arhivele alea uriaşe care mi-au stat la dispoziţie documentul Y care confirmă spusele lui X”. Dar în toate arhivele alea uriaşe n-a găsit decît discuţia Gorbaciov-Lilov, care nu dovedeşte nimic (în afara unei simpatii generale a lui Gorbaciov pentru Iliescu, cam cum aş zice eu că o simpatizez pe Angela Merkel). Sînt chestii care le-am analizat de mult – vezi articolul „Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax” (linc).
Acum pur şi simplu nu e nimic nou de analizat la Stroilov ăsta.

Notă: Am scris un comentariu pe saitul hotnews, dar văd că pînă acum (ora 17:52) nu mi l-au publicat, deşi comentariul e scris de minim 2 ore şi au apărut comentarii ulterioare.

3 gânduri despre „Pavel Stroilov reia pe hotnews „dezvăluirile” de acum cîţiva ani ale lui Vladimir Bukovski

  1. Pingback: Romania December 1989. Doublespeak: The All-too-Familiar Tales of Nicolae Ceausescu’s Double by Richard Andrew Hall « The Romanian Revolution of December 1989

  2. Nimeni nu vrea să cunoască adevărul despre revoluţie.
    După cum spune şi Stroilov…mulţi dintre cei care s-au perindat la putere în ultimii 20 de ani au făcut parte din conducerea comunistă.
    Eu am îndrăznit să pun pe blogul meu aceste cuvinte deoarece cred cu tărie că Ion Iliescu este răul cel mai mare din România, omul care a ordonat asasinarea a sute de oameni.

  3. Sînt şi oameni care vor să cunoască adevărul despre revoluţie. De pildă, cei care citesc acest blog.
    Cît despre Iliescu, ce a făcut la revoluţie nu a fost din porunca lui Gorbaciov. Gorbaciov a fost un democrat, care a acceptat destrămarea URSS fără vărsare de sînge semnificativă (să comparăm cu Iugoslavia, stat de 10 ori mai mic decît URSS), nu avea motive să pună la cale o vărsare de sînge în România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.