Fostul deputat şi rănit în revoluţie Vasile Bărbat şi colaborarea sa cu securitatea

M-am referit, în articolul Revoluţionari, colaboratori ai securităţii şi reluarea manipulării pe acest subiect (linc) la descoperirea de către CNSAS a aproximativ 100 de revoluţionari care au colaborat cu securitatea, ceea ce reprezintă aproximativ 0,5% dintre cei care au cerut certificate de revoluţionar. Din lista CNSAS, pe care am reprodus-o în articolul sus-menţionat, cunosc un singur nume din Timişoara: Vasile Bărbat. Nu ştiu dacă nu mai sînt şi alţi timişoreni, că nu cunosc eu numele tuturor revoluţionarilor din Timişoara, dar acesta e singurul timişorean de pe lista aceea pe care-l cunosc. Dacă or mai fi timişoreni printre aceşti colaboratori ai securităţii, în orice caz nu fac parte dintre numele cunoscute ale liderilor revoluţiei timişorene.

Am cerut dosarul lui Vasile Bărbat pentru a vedea ce conţine acesta dar şi pentru a verifica declaraţia lui Mircea Dinescu despre revoluţionarii găsiţi colaboratori ai securităţii: „îi scoteau băieţii de la Securitate şi îi băgau printre demonstranţi la Revoluţie”. A fost Vasile Bărbat băgat printre demonstranţii de la revoluţie de către securitate?

Cu Vasile Bărbat am discutat în 1995, cînd mi-a povestit despre felul în care a fost împuşcat el, soţia (care a murit, trupul acesteia fiind apoi printre cele arse la crematoriul din Bucureşti) şi fiica sa. Am publicat respectiva relatare în cartea mea „Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost” (1997), republicată apoi în „Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei” (1999), din 2000 am pus respectiva relatare şi pe internet. Şi Institutul Revoluţiei a preluat din cartea mea relatarea respectivă, fără să-mi ceară aprobarea şi fără măcar să precizeze sursa, publicînd-o în revista sa „Caietele Revoluţiei” nr. 3/2007 (trebuie sărmanii oameni să justifice banii cheltuiţi din bugetul statului, aşa că fac copy+paste din lucrările altora). Amintesc că Vasile Bărbat a fost deputat în legislatura 1990-1992, ales pe lista Partidului Democrat al Muncii (partid preluat mai apoi de Ilie Verdeţ şi prefăcut în Partidul Socialist al Muncii, dar Vasile Bărbat s-a retras atunci din partid). Pentru început, reproduc relatarea domnului Vasile Bărbat din 27 iunie 1995:

În 17 decembrie 1989 eram cu soţia şi cu fiica Ioana. Pe la orele 17-17,30 am ajuns în Piaţa Libertăţii venind dinspre Piaţa Unirii. Cînd am intrat în Piaţa Libertăţii chioşcul de ziare ardea şi două autoturisme erau răsturnate, însă nu se aflau aici nici un fel de manifestanţi. Vreo 4-5 militari în termen, fără armament, îşi făceau de lucru sub poarta intrării în comenduirea garnizoanei. Pe strada Alba Iulia era alt grup de militari îndreptaţi cu faţa spre catedrală. Aceştia erau mai în vîrstă şi echipaţi ca de război. Pe strada care duce spre Muzeul Banatului (Karl Marx) era al treilea grup de militari, mai tineri după înfăţişare. Pe această stradă se pare ca erau şi demonstranţi, deoarece se percepea un vuiet specific aglomerărilor umane. Am văzut cum doi dintre militarii de pe strada K. Marx au fost răniţi, probabil loviţi de vreo piatră (împuşcătură n-am auzit în momentul acela) şi duşi la un TAB care era pe strada ce duce la CEC.

Eu împreuna cu soţia şi fiica am ajuns în faţa comenduirii garnizoanei, pe trotuar, în dreptul actualei plăci comemorative. Atunci militarii de pe strada Alba Iulia au tras foc de avertisment vertical în directia Pieţei Operei. În secundele imediat următoare din direcţia restaurantului militar s-a tras o rafală asupra noastră. Soţia a fost omorîtă de două gloanţe trase în cap şi piept, eu am fost nimerit în abdomen, iar fiica rănită uşor la mînă.

Un ins îmbrăcat cu alendelon şi căciulă de blană brumărie s-a apropiat de noi şi mi-a spus: „ce-aţi căutat acolo, domnule?”, iar apoi i-a mobilizat pe soldaţii care stăteau nepăsători în faţa intrării în garnizoană (la cîţiva metri de noi) să ne ajute să fim transportaţi la spitalul militar. Aici am fost dezbrăcat pe jumătate dar apoi doctorii au spus că n-au instrumentarul necesar şi am fost transferat la spitalul judeţean, unde am fost operat de domnul doctor Florin Miculiţ.

În 12 ianuarie 1990 din cauza deteriorării stării de sănătate am fost trimis în străinătate la Bruxelles. Acest transfer s-a făcut după multe zbateri din partea prof. dr. Ioan Vintilă, cu ajutorul unei delegaţii de medici belgieni care aduseseră în ţară un ajutor de medicamente. Doresc să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la plecarea mea în străinătate, căci fără ei astăzi eram doar o amintire.

Pe data de 28 februarie 1990 am revenit în ţară. Aici am aflat multe lucruri neplăcute: telefoane de ameninţare, acostarea şi agresarea în plină stradă a fetei celei mari sugerîndu-i-se să renunţe la investigaţiile începute pentru a afla cine a tras în noi. Ca urmare a acestor investigaţii, Parchetul Militar a început urmărirea penală împotriva presupusului agresor şi asasin căpitan C.I. Joiţoiu Vasile. După aducerea la cunoştinţa Parchetului Militar Timişoara a acestor neplăcute lucruri ameninţările au încetat, procesul s-a derulat iar inculpatul a fost condamnat la 18 ani închisoare.

După condamnare, Joiţoiu a făcut recurs. Înainte de recurs s-a făcut o reconstituire a faptelor. La această reconstituire eu n-am participat deoarece citaţia Tribunalului Militar Timişoara a făcut pînă la domiciliul meu nu mai puţin de două săptămîni, plicul fiind violat şi lipit cu scotch. În momentul primirii plicului, reconstituirea avusese deja loc! Pînă la urmă Joiţoiu a fost achitat.

Un alt amănunt pe care vreau să-l amintesc: Pe vremea cînd eram deputat discutam cu diferite persoane militare sau civile despre revoluţie. Am spus odată cuiva, nu-mi mai amintesc exact cui, că pe burlanul de la comenduirea garnizoanei, lîngă locul unde am fost împuşcat se văd urmele de la gloanţe care dovedesc că s-a tras dinspre restaurantul militar. Ulterior am văzut că burlanul respectiv a dispărut.

Mai precizez că procesul lui Vasile Joiţoiu, căpitan de contrainformaţii în armată bănuit că a împuşcat familia Bărbat, a fost apoi trimis la rejudecare, iar în 2004 cînd am vorbit ultima oară cu domnul Bărbat, procesul se judeca încă. Nu cunosc deznodămîntul.

Dosarul de securitate al domnului Vasile Bărbat arată că acesta a fost informator al securităţii în anii ’60. Conţinutul informărilor sale se referă la folosirea avutului obştesc în scopuri personale la locul său de muncă din acea vreme, Centrul de Însămînţări Artificiale Adămuş, la raportările false care se făceau şi la faptul că şeful instituţiei a angajat un fost legionar. Nu există informări din anii ’80 şi nimic care să aibe legătură cu revoluţia din 1989. Cel puţin în cazul Bărbat, afirmaţia lui Mircea Dinescu despre inşii infiltraţi de securitate printre demonstranţii de la revoluţie nu se confirmă. Ar trebui să i se ceară domnului Dinescu să prezinte o listă exactă a persoanelor infiltrate de securitate printre revoluţionari, în 1989, pe baza documentelor din arhiva CNSAS. Ar fi un lucru foarte interesant de aflat. Din păcate, nu e cine să ceară aşa ceva, căci printre ziariştii români nu există obiceiul de a pune asemenea întrebări.

Mai citeşte: Colaborarea cu securitatea a revoluţionarului Ioan Itu

Mai jos, constatările CNSAS despre Vasile Bărbat:

barbat_vasile_cnsas-001barbat_vasile_cnsas-002barbat_vasile_cnsas-003barbat_vasile_cnsas-004barbat_vasile_cnsas-005barbat_vasile_cnsas-006barbat_vasile_cnsas-007barbat_vasile_cnsas-008barbat_vasile_cnsas-009barbat_vasile_cnsas-010barbat_vasile_cnsas-011barbat_vasile_cnsas-012barbat_vasile_cnsas-013barbat_vasile_cnsas-014

9 gânduri despre „Fostul deputat şi rănit în revoluţie Vasile Bărbat şi colaborarea sa cu securitatea

  1. Daca a fost scos din retea deoarece nu oferea securitatii note cu valoare informativa ,si nu prezenta interes ,dece nu-l omorati? Omorati-l ! Suntem in 2009 si cu tehnologia de acum ,stiind ca individul nu se mai poate apara ,hai sa-l devoram ! Azi in Romania / Maine-n toata C.I.A. Halal generatie PRO !

  2. :))) Dinescu a fost infiltrat! Este incredibil cum acest impostor agramat poate fi crezut! Improasca aiurea, incoace si incolo, cu vorbe fara sa aiba pic de decenta si responsabilitate. Este nebun de legat si periculos pentru ca ocupa o functie publica, de conducere, postura din care poate face, si face!, mult rau!

  3. Pingback: Un precedent: Anularea certificatelor de revoluţionar pentru informatorii securităţii « Blogul lui Marius Mioc

  4. Pingback: Băsescu retrage titlul de revoluţionar la 3 foşti colaboratori ai securităţii « Blogul lui Marius Mioc

  5. Pingback: Un colaborator al securităţii, dispărut în mersul hîrtiilor dintre SSPR, CPRD şi Preşedinţie « Blogul lui Marius Mioc

  6. Pingback: Fostul colaborator al securităţii, Pavel Buzgău, în 2003: “Fiecare revoluţionar să dovedească că nu a fost informator sau colaborator al securităţii. Cred că aici vor cădea multe capete!” « Blogul lui Marius Mioc

  7. Pingback: Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat pe rănitul în revoluţie Vasile Bărbat colaborator al securităţii « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.