Bănăţeanca Herta Muller primeşte premiul Nobel pentru literatură

Actualizare: Cărţile Hertei Muller publicate în limba română şi Radu Tinu despre Herta Muller.

Bănăţeanca Herta Muller, născută în 1953 la Niţchidorf, în judeţul Timiş, şi care şi-a petrecut o bună parte din viaţă la Timişoara (unde a absolvit şi Universitatea, specializarea literatură germană şi română), a primit astăzi premiul Nobel pentru literatură.

Herta Muller este scriitoare de limbă germană. A debutat în 1982 cu volumul „Niederungen” („Ţinuturile joase”) tipărit la Bucureşti, dar ciopîrţit de cenzura comunistă. În 1987 a emigrat în Germania.

A lucrat în Timişoara la întreprinderea Tehnometal şi la cîteva grădiniţe.

Literatura ei se inspiră din realităţile trăite în România, pe timpul regimului Ceauşescu. Tema comunismului şi cea conexă, a opresiunii individului, sînt prezente în cărţile ei.

Herta Muller este în continuare preocupată de situaţia din ţara ei natală. Anul trecut a criticat invitarea la o conferinţă organizată de filiala din Berlin a Institutului Cultural Român a doi colaboratori ai securităţii, anume Sorin Antohi şi Andrei Corbea Hoişie.

Actualizare: Fostul adjunct al şefului Securităţii Timiş, Radu Tinu, este citat de „Adevărul” cu următoarea declaraţie legată de aprobarea dată de securitate pentru emigrarea Hertei Muller: „Era înţelegere oficială între şefii celor două state. Banii nu veneau pe căi normale. Erau aduşi de rude ale celor care aveau nevoie de paşaport. Sumele erau între 7.500 şi 8.000 de euro de persoană, dacă nu era absolvent al unei facultăţi costisitoare pentru stat, cum este medicina, de exemplu. Pentru Herta Müller suma a fost de 8.000 de euro”.

Cărţile Hertei Muller care au fost publicate în româneşte:
-„Încă de pe atunci vulpea era vînătorul“, roman, Editura Univers, 1997 (ecranizat de Stere Gulea în filmul „Vulpe vînător”).
-„Regele se-nchină şi ucide“, eseuri, Editura Polirom, 2005.
-„Este sau nu este Ion“, volum de poeme cu tăieturi din ziare, Editura Polirom, 2005 (singura carte pe care Herta Müller a scris-o în limba română)
-„În coc locuieşte o damă“, versuri, Editura Vinea, 2006.
-„Animalul inimii“, roman, Editura Polirom, 2006.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.