Richard Andrew Hall: Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul „Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism (11). Amintirile fostei securităţii şi miliţii despre „turiştii” sovietici

A 11-a parte din lucrarea domnului Hall: “Revoluţia română din 1989 ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul “Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism”.

Vezi şi primele zece părţi ale acestei lucrări:
Mişcări de deschidere
El complotează, ei complotează, tu complotezi
Revizionism, sau cînd totul se dovedeşte a fi fost o iluzie
Zvonuri despre un documentar revoluţionar
Fundal la Brandstatter: “Vechea Europă”, “Noua Europă” şi istoria în lupta geopolitică contemporană
Şah-mat: “Un documentar palpitant care poate să-ţi distrugă încrederea în mass-media”
Reacţii interne şi externe la documentarul “Şah-mat”
Intervenţie ungurească în istoriografia revoluţiei române
Stai o clipă! Nu căzuserăm de acord că KGB-ul a făcut-o?
O enigmă securistă: „Turiştii” sovietici şi răsturnarea regimului Ceauşescu

Pentru publicarea în altă parte a lucrărilor domnului Hall aveţi nevoie de aprobarea autorului, cu care puteţi lua legătura la hallria@comcast.net.

Opiniile din articol aparţin autorului. Intervenţiile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Amintirile fostei securităţii şi miliţii despre „turiştii” sovietici

O săptămînă după articolul din „The Times”, şeful Direcţiei Contra-Spionaj a Securităţii, colonelul Filip Teodorescu, a menţionat la procesul său unde era inculpat pentru participare la reprimarea revoluţiei din Timişoara că el a reţinut agenţi străini în timpul evenimentelor de aici („România Liberă” din 9 martie 1990) [Afirmaţia că Filip Teodorescu a spus la proces că ar fi reţinut agenţi străini mi se pare o dezinformare a presei. În cartea sa „Un risc asumat”, deşi face aluzii la existenţa agenţilor străini, Filip Teodorescu scrie că a declarat instanţei că nu a prins nici unul dintre aceştia. Iată cum explică dînsul la pag. 95-96 ale cărţii: “Este cazul să elucidez chestiunea multdiscutată cu privire la cele declarate de mine în faţa instanţei de judecată în 7 martie 1990. Mulţi nu au reţinut nuanţa şi probabil că este şi vina mea că nu am fost mai explicit (…) Mi s-a pus întrebarea dacă am prins vreun spion sau trădător (…) Deci eu am declarat că nu am prins nici un spion sau trădător şi nicidecum că aceştia nu ar fi existat”. Ulterior însă falsa informaţie că Filip Teodorescu ar fi arestat nişte agenţi străini la Timişoara a fost preluată şi de alţi ziarişti, de pildă Liviu Vălenaş, în „Baricada” nr. 22/1990 sau Aurel Perva şi Carol Roman în cartea „Misterele Revoluţiei române”, unde e citat un articol din „Le Point” a lui Olivir Weber şi Radu Portocală]. În cartea sa din 1992 el a dezvoltat mai departe această temă, concentrîndu-se pe rolul „turiştilor” sovietici: „în hoteluri erau puţini străini, cei mai mulţi părăsind oraşul în jurul prînzului [în 17 decembrie], cînd se conturau deja ciocnirile. Au rămas cei interesaţi să rămînă. Ne-a atras atenţia numărul nejustificat de mare de turişti sovietici, fie cu autobuze, fie cu autoturisme. Nu toţi s-au cazat în hoteluri. Fie că părăsiseră autobuzele, fie că erau în maşini staţionate ca pentru înnoptare. Verificările la graniţă indicau intrarea prin punctele de trecere a frontierei din nordul Transilvaniei. Declarau cu toţii că sînt în tranzit spre Iugoslavia. Explicaţia era plauzibilă, călătoriile în scop de bişniţă ale sovieticilor fiind cunoscute de toată lumea. Din păcate nu dispuneam de forţe şi nici condiţiile nu au permis, pentru a urmări activitatea măcar a unora dintre ‘turişti'” (Filip Teodorescu – „Un risc asumat”, Editura Viitorul Românesc, Bucureşti 1992, pag. 92).

Relatînd în iulie 1991 despre procesul celor implicaţi în represiunea de la Timişoara, Radu Ciobotea a notat, cu o nuanţă de scepticism şi sarcasm, ce se spunea în declaraţiile inculpaţilor:

„Se apropie sfîrşitul amneziei?

Fără îndoială, ceva se întîmplă la acest proces. Securitatea nu o spune, dar o sugerează. Lasă să-i ‘scape’ mici amănunte. Tot mai interesante sînt reacţiile celor judecaţi. Traian Sima (fostul şef al securităţii judeţene) declară cu bucurie că în sfîrşit Securitatea a fost acceptată la proces, după ce a fost respinsă de justiţie. Filip Teodorescu rosteşte cuvîntul magic ‘diplomaţi’ şi, brusc, martorul descoperă cheia la sertarul cu surprize şi declară, după cinci ore de amnezie, că în Timişoara, în zilele în chestiune, au apărut spioni străini sub acoperirea de jurnalişti sau diplomaţi, că într-o conversaţie interceptată de o unitate mobilă de securitate Tokes a fost declarat ca fiind ‘bine’ şi toate acestea (sau altele) acţiuni de contraspionaj care nu pot fi dezvăluite public în prezenţa presei pot fi dezvăluite în particular judecătorului în spatele uşilor închise… [Secretarul judeţean al PCR Timiş] Radu Bălan ‘îşi aminteşte’ că la miezul nopţii de 18 decembrie cînd se îndrepta spre IAEM [Întreprinderea de Aparate Electrice de Măsurat], a trecut pe lîngă un grup de zece maşini sovietice oprite la 100 de metri de spitalul judeţean. (se pare că în acea noapte, în văzul sovieticilor, au fost încărcate cadavrele!)”. [accentuare în original] („Flacăra” nr. 27/1991, pag. 9)

Referinţa la cadavrele care au fost încărcate este despre o operaţie a miliţiei şi securităţii din noaptea de 18/19 decembrie 1989, în care cadavrele a 40 de persoane ucise în timpul demonstraţiilor au fost transportate în taină de la principalul spital din Timişoara la Bucureşti, unde au fost incinerate (după cum se spune, la ordinul personal al Elenei Ceauşescu).

În sfîrşit, un alt exemplu din multele posibile, avem amintirile căpitanului de miliţie Ionel Bejan, care se pare că au fost publicate prima oară abia în 2004, într-o carte a lui Alex Mihai Stoenescu (reproduse în „Jurnalul Naţional” din 7 decembrie 2004). Conform lui Bejan, în jurul orei 2 din noaptea de 21/22 decembrie, nu departe de Piaţa Universităţii, unde forţele regimului trăgeau asupra baricadei ridicată de protestatari (48 au fost omorîţi în acea noapte, 604 răniţi şi 684 arestaţi), el a văzut două maşini „Lada” cu numere sovietice şi doi bărbaţi şi o femeie studiind o hartă şi indicînd diferite locaţii din clădirile înconjurătoare. Bejan îşi aminteşte:

„Un lucru e sigur, şi anume că deşi arătau ca turişti nu se comportau ca turişti care tocmai sosiseră în oraş sau rătăciseră drumul, mai ales că în apropiere se aflau grupuri compacte de demonstranţi, în timp ce din transportoarele amfibio-blindate se trăgea un intens foc de avertisment şi un elicopter plana deasupra cu luminile aprinse. Nu ştiu ce fel de turist umblă pe afară în asemenea condiţii. Ei lăsau impresia că sînt siguri pe sine, nu au nevoie de nici un ajutor, ca dovadă că nu ne-au întrebat nimic, deşi eram aproape şi, fiind miliţieni în uniformă, puteam să le dăm ajutor. Un lucru e sigur, cînd m-am întors în zonă în ianuarie 1990… clădirile erau pline de urme de gloanţe” („Jurnalul Naţional” 7 decembrie 2004)

(va urma)

6 gânduri despre „Richard Andrew Hall: Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul „Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism (11). Amintirile fostei securităţii şi miliţii despre „turiştii” sovietici

  1. Cum asa, tov. Bejan i-a vazut dar nu i-a intrebat nici macar de sanatate? Au fost in noaptea aia oameni ridicati de pe strada numai pentru ca au avut ghinionul sa se afle in zona sau erau simpli curiosi….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.