Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Securitatea română despre Herta Muller octombrie 9, 2009


Printre primii critici literari ai laureatei Nobel Herta Muller au fost şi securiştii români. O parte din documentele Securităţii despre Herta Muller au fost publicate pe saitul halbjahresschrift a lui Wiliam Totok (şi acesta german bănăţean care s-a învîrtit în aceleaşi cercuri literare ca şi Herta Muller, şi care a avut o contribuţie în informarea publicului despre evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara, fapt deja discutat pe acest blog – linc). Mai jos redau cîteva din aceste documente:

Herta Voicu 233477 v1 Bl 1

Herta Voicu 233477 v1 Bl 1v

Raport cu propuneri de deschidere a dosarului de urmărire informativă privind pe numita Karl Herta din Timişoara

Numita Karl Herta este născută la data de 17.08.1953 în Niţchidorf, fiica lui Iosif şi Ecaterina, de naţionalitate germană şi cetăţenie română, absolventă a Facultăţii de Filologie Timişoara, profesoară la Liceul MIU nr. 5 din Timişoara, neîncadrată politic, cu domiciliul în Timişoara str. Hebe nr. 15.

Susnumita face parte dintr-un cerc de tineri scriitori de limbă germană cunoscuţi cu poziţie ostilă statului nostru şi ea însăşi adoptă în scrierile sale astfel de poziţie.

În scrierile sale abordează teme cu un conţinut social-economic, strecurînd idei interpretative şi tendenţioase la adresa statului nostru.

Astfel, în volumul de proză Niederungen apărut în editura Kriterion Bucureşti 1982, unele texte cum ar fi „Das Schwabische Bad” (Baia şvăbească), text care a fost publicat în ziarul „Neue Banater Zeitung” şi care a fost comentat negativ de către cititori.

Un alt text este „Meine Familie” (Familia mea) în care prezintă în mod negativ situaţia familiei în societatea noastră.

Textul Dorfchronik (Cronica satului), unde prezintă decăderea totală a unui sat german din Banat. Astfel, în acest sat există numai 11 elevi cu patru învăţători. La piaţă înainte se vindeau multe animale, iar acuma este sărăcie. De asemenea prezintă în mod negativ organele locale şi felul în care au loc şedinţele de la Consiliu.

La Căminul Cultural nu se desfăşoară nici un fel de activitate, ci se fac numai nunţi, iar în cadrul CAP şi IAS-ului există o debandadă totală.

Avînd în vedere cele de mai sus, pentru cunoaşterea şi documentarea întregii activităţi a celei în cauză propun deschiderea dosarului de urmărire informativă.

[Rezoluţie:] De acord 25 II 983 lt. Beleţescu Ion
– HERTA MULLER face parte din cercul elementelor cu preocupări de a redacta lucrări cu caracter ostil şi tendenţios, cum sînt Wagner Richard, Lippet Ioan, Totok Wiliam

Personal HERTA MULLER a redactat şi prezentat lucrări tendenţioase denaturînd realităţile economice şi sociale din ţara noastră, îndeosebi din mediul rural cît şi la adresa conducerii de partid.

Propun aprobarea deschiderii dosarului şi în termen de 5 zile lt. Beleţescu să prezinte planul de măsuri (indescifrabil)

Herta Voicu 233477 v1 Bl 5

Herta I 233477 v1 Bl 143

Herta Voicu 233477 v1 Bl 5v

 

67 Responses to “Securitatea română despre Herta Muller”

 1. ataraxia Says:

  eu nu mai inteleg nimic. Hertza Muller zicea ca nu si-a primit dosarul de la securitate, doar 30 de pagini fara legatura cu ea. cum este posibil ca alte persoane sa intre in posesia acestor hartii?

 2. murfi Says:

  felicitari
  lucrurile astea trebuie spuse, repetate continuu si facute bibliografie obligatorie
  altfel ne trezim reconciliati, inscrisi in obamiada si cu autocritica facuta

 3. ataraxia Says:

  Am citit asta in cateva ziare mari, nu mai stiu exact daca in NY Times or The guardian.

  „Aflarea adevarului si, mai ales, deconspirarea colaboratorilor regimului opresiv nu au fost o provocare pentru societatea romaneasca, spune scriitoarea, care povesteste ca solicitarea de a-si vedea dosarul de la Securitate a ramas fara raspuns.
  Scriitoarea si Securitatea” in http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=13371

  Acum, eu nu stiu daca informatia este veche iar scriitoarea intre timp a primit dosarul, dar din nici un articol nu reiese asta.

 4. ataraxia Says:

  cautand acum articolele in care apare aceasta declaratie, am gasit un altul in care se specifica:
  „Accidental însă, un grup de cercetători a găsit dosarele scriitorilor de origine germană, care au fãcut parte din “Grupul de Acţiune Banat”, grupaţi în secţia “Naţionalişti şi Fascişti Germani”, unde se afla şi dosarul Hertei Müller.”

  Acum nu mai sunt sigura daca am citit asta si in ziarele internationale sau nu, pentru ca ieri cand am citit in fuga articolele nu am dat prea mare importanta. Cert este ca in anumite articole din ro informatia nu este completa.

 5. mariusmioc Says:

  Vezi în „Adevărul”, Herta spune că ştie cine a turnat-o la securitate, printre alţii, cea mai bună prietenă http://www.adevarul.ro/articole/timisoara-ceausescu-a-vandut-un-nobel.html

  Dacă ştie, înseamnă că şi-a văzut dosarul.

 6. […] opiniile Securităţii despre ceea ce scria Gerta Muller pe cînd se mai afla în România. Citiţi aici. Asta pentru cei care încă mai cred că Securitatea a fost o elită a […]

 7. sile231 Says:

  Banalitatea raului.Citind textele scrise de tov. lt . te simti tentat sa zimbesti, numai ca realitatea nu era deloc de zimbit.Nu stiu daca va putea sa-i faca cineva pe acesti ofiteri sa inteleaga cit rau au facut semenilor lor, dar merita incercat . Iar noi ceilalti sa invatam ce e de invatat Pentru ca e.

 8. […] informative primite de la mariusmioc suna asemanator cu  ce se rumega azi prin […]

 9. noradamian Says:

  Un efect important pentru noi al succesului Hertei Muller va fi, sper, si nevoia de a ne analiza mult mai serios perioada comunista si postcomunista dominata cam de aceiasi indivizi si naravuri.

 10. luminita Says:

  Marius,
  mi-am permis sa te citez pe blogul nostru
  copaculdinpadure.wordpress.com
  cu postarea referitoare la Herta Muller .
  Cu gandul ca te-ar putea supara preluarea de aici fara acordul tau prealabil am intrat ca sa-mi deconspir ingratitudinea.
  Numai bine !
  O sa te mai vizitez .

 11. luminita Says:

  ataraxia,
  sigur ai avut acces la interviuri sau articole de presa mai vechi
  cu si despre Herta Muller.
  Intre timp s-a dumirit si ea cu privire la cine a turnat-o ,
  ceea ce mi se pare important insa este atitudinea ei fatza de cum ar fi trebuit condamnat comunismul in Romania.
  Despre listele nominale cu mortii din puscariile politice , de la Canal, din deportari, din spitalele de psihiatrie , despre constiintele mutilate si despre talentele inhibate sau exilate …
  e mult de vorbit aici, pacat ca ne epuizam energiile in lupte sterile si de cele mai multe ori abstracte .

 12. luminita Says:

  marius,
  ok!
  am dat pur si simplu linkul catre postarea ta si am accesat si ziarul Adevarul cu interviul indicat de tine.
  O seara buna !

  PS: Sa nu crezi ca am intrat doar sa-mi justific preluarea,
  de fapt voiam sa te salut si am gasit astfel prilejul .

 13. pschris Says:

  Dragii mei,
  Herta Muller a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume! Dar nu numai atat, a stiut si cum sa le spuna si unde sa le spuna!
  IN GURA MARE!

 14. ee Says:

  trimiteti repede la ziare copii dupa aceste documente sau link catre site-ul dv., astfel incat sa apara luni, cat mai este cald subiectul; este pacat sa le tineti aici

 15. dadatroll Says:

  Am si eu o intrebare ca sunt nou pe acest blog ca nu stiu daca se acepta si comentari la of topic.

 16. […] Radu Tinu, Richard Wagner, Securitatea, Traian Sima, William Totok Interesul stîrnit de articolul Securitatea română despre Herta Muller (locul 1 în top WordPress de limbă română) mă face să înfăţişez şi alte documente ale […]

 17. […] Securitatea română despre Herta Muller Printre primii critici literari ai laureatei Nobel Herta Muller au fost şi securiştii români. O parte din […] […]

 18. De 20 de ani tot vorbim. Si bine facem. Insa mai trebuie vreo doua generatii pentru a se curata ceva cat de cat.

 19. dan Says:

  nu pot vedea tot textul din cauza benzii maronii, iar ultimul material e ilizibil. in orice caz, multumiri pentru efortul de a ane informa.

 20. lulu Says:

  Felicitari! Merita stiut de catre nesimtitii care isi permit sa critice doar din invidie, o DOAMNA a literaturii universale…. In rest nu merita luat in seama, practic la noi gasim doar ofensati pe toate drumurile. Deh, fudulia romanului egala cu prostia dainuie si va dainui….

 21. olimpiu Says:

  Domnule, esti extraordinar!
  Ar trebui sa pui un buton paypal sa te sponsorizam pentru munca asta…

 22. ciprix Says:

  lt beletescu mai traieste ??? sunt curios , daca da , ar trebui sa-l vada toata tara ! felicitari MARIUS

 23. Florin Says:

  Prima data cand aud de aceasta Herta. Oricum, felicitari pentru premiu.

 24. DespinaVestea Says:

  Sa speram ca este doar inceputul discutie despre implicarea vechii securitati in SRI de astazi

 25. […] unele din conflictele Hertei cu Securitatea. Mai multe materiale puteți găsi pe situl lui Marius Mioc, care știe mai bine de unde vin aceste pagini. I was already living in Berlin when I was called to […]

 26. alk Says:

  Felicitari pentru cele doua postari de spre doamna Muller!

 27. viorica nica Says:

  admiratie si cea mai aleasa stima pentru herta muller despre care citesc de multi ani , aprecieri si afirmatii pozitive la adresa operei sale publicate de – a lungul anilor
  sincere felicitari pentru marea victorie – premiul nobel 2009

  multa sanatate hertei m si multiple sccese viitoare

  viorica nica
  prof.rom.

 28. […] Securitatea română despre Herta Muller « Blogul lui Marius Mioc mariusmioc.wordpress.com/2009/10/09/securitatea-romana-despre-herta-muller – view page – cached Tags: Herta Muller, Ion Beleţescu, Niţchidorf, premiul Nobel, Richard Wagner, Securitatea, Timisoara, Wiliam Totok — From the page […]

 29. […] invinge: Herta Muller, o mare scriitoare, o mare constiinta, a primit Nobelul pentru literatura Securitatea română despre Herta Muller Nobelul care îmi bate obrazul Herta Müller – Entschuldigung! Despre Herta Müller, scurt si cu […]

 30. excellent Marius !
  asa trebuie , sa afle generatia tinara !!!
  doar asa or sa stie adevarul despre ciuma rosie !

 31. Kartouche Says:

  Stimata dna Muller, daca nu traia in Romania, nu facea scoala in Romania, inclusiv facultatea, pe gratis, in Germania nu ajungea scriitoare, era o muncitoare intr-o fabrica BMV, eventual o vanzatoare intr-un butik.
  Romania, chiar comunista, a scos-o din mocirla unui sat obscur si a promovat-o in lume !
  Veci, nu ajungea ea, in Germania sa faca facultate, sa scrie, sa traiasca din scris.
  Faptul ca a fost „bagata in seama” la plecarea in Germania se datoreaza, evident, securitatii.
  Daca ea nu ar fi fost contactata pentru a fi recrutata de contraspionajul roman, zacea in anonimat, la fel ca altii.
  Ce a scris ea asa important, ce bestseller a fost remarcat de lumea literara ?? Ce critici literari au scris cronici elogioase, au remarcat valoarea literara, artistica, de stil, de mesaj, a autoarei ?? Aproape nimeni !! Ea avea un alt mesaj, la moda : sa condamnam comunismul !
  De fapt, acesta a fost motivul pentru care a fost publicata in Germania :”lupta cu securitatea romana si cu ferocele comunism.”
  Asta e motivul pentru care a primit si premiul Nobel, un premiu politic.
  Daca ai scris impotriva comunismului, ai condamnat islamismul si terorismul, ai „infierat” holocaustul, sa te astepti la un premiu NOBEL !

  • mariusmioc Says:

   De ar fi aşa simplu de primit premiul Nobel! Concurenţa-i totuşi mare. Sînt mii de oameni care scriu împotriva comunismului, islamismului şi terorismului, iar ăştia nu dau decît un premiu pe an.

  • dom' gradu' Says:

   To’a’shu Kartouche, stim, desigur, de pe vrmea ciuruitului, ca numai in Romania se facea scoala si facultate! In tarile capitaliste decadente cetatenii nu aveau parte de educatie si nu puteau ajunge decat muncitori sau vanzatori, de scriitori nici nu se pune problema, n-aveau ei asa ceva… Nu mai vorbim despre oameni de stiinta! De aceea Romania se afla la un nivel de cultura si civilizatie aflat cu zeci de ani in urma Germaniei si a altor state occidentale! Ma rog, norocul Germaniei ca a mai salvat-o reunirea cu fosta RDG.
   Suntem convinsi, de asemenea, ca urmaresti fervent presa de specialitate si paginile literare din presa generalista germana si internationala si esti la curent cu toate cronicile literare care apar (macar in publicatiile importante), astfel incat ai fi putut remarca inca din ziua aparitiei orice articol care ar fi facut o cat de mica referire la aceasta autoare! Totusi, poate afli macar acum ca acordarea premiului Nobel nu este conditionata de existenta vreunui bestseller in opera autorului! Calitatea comerciala nu este printre cele avute in vedere de comisia care acorda acest premiu.
   In cheia specifica unei institutii de trista amintire dumneata incerci sa arati ca albul e negru pretinzand ca purtatoarea unui „mesaj la moda: sa condamnam comunismul!” a fost, nici mai mult, nici mai putin, recrutata de contraspionajul roman comunist!? E remarcabil, to’a’she, ca, dupa atata vreme, continui neabatut, citez dintr-un document al Serviciului I/A referitor la Herta Mueller, preluat intr-o alta postare a lui Marius Mioc, „actiunea de compromitere si de riposta impotriva pretinsilor scriitori, originari din Timisoara” ca urmare a careia „a fost intampinata cu ostilitate in public de unele persoane reprosandu-i ca este agenta Securitatii” (citat din alt document postat pe aceeasi pagina). Bravo, to’a’shu’!

  • golan Says:

   d-nu gradu,kartus.preamareste bestiala securitate direct,daca herta muler,n-a facut-o,nu umbla cu ocolisuri.

 32. DespinaVestea Says:

  Kartouche-ai un nik foarte sugestiv !
  Vrei sa ne sperii ?

  Da, vechea securitate este infiltrata majoritar in SRI.

  Din constatarile tuturor aceasta veche securitate inca slujeste grupurilor de interese rusesti sau socialistilor occidentali.

  De asta a luat Herta Muller premiul Nobel

  • capitanul Says:

   in capul unora teoria conspiratiei tine locul psihiatrului cum la americani lupta anticomunista compenseaza lipsa de minima cultura generala.

 33. DespinaVestea Says:

  Stim:
  toti suntem „nebuni” si ar trebui sa fim „sinucisi”-asta era „metoda”.
  Si am vazut-o aplicata si dupa ’89, chiar si prin 97-98

  La fel i s-a intamplat bunicului meu In 1953.
  Ce-ati mai vrea voi sa repetati istoria !

  Dar nu veti putea si din cauza Hertei Muller .
  Este unul din motivele pentru care a luat Nobelul

  Succes la imaginarea nick-urilor !

 34. Buna ziua,

  Am preluat si noi materialul, cu respectarea toate conditiilor stabilite de dumneavostra si de asemenea, am pus un link si pe facebook la site-ul dvs.

  Felicitari,

  Petre Craciun
  Optimal Media
  http://www.optimalmedia.ro

 35. instalatorul Says:

  Domnule Mioc, imi voi permite si eu sa citez blogul dumneavoastra si sa ofer un link catre el. Senzatia mea, cu tot respectul pentru comentatorii care si-au scris opiniile mai sus, este aceea ca ei nu au citit suficient de atent ceea ce ati publicat – si, mai ales, nu au incercat sa ordoneze niste fapte cronologic. Din documentele din articolul dumneavoastra, reiese foarte clar ca securitatea nu a avut aproape nici o treaba cu Hertha Muller pina la aparitia – la adresa scrierilor ei – unor proteste – la adresa unor texte – chiar din partea comunitatii germane din zona. Pina la acel moment, era o scriitoare care publicase in volum si in periodice fara probleme si sa nu uitam ca in procesul de publicare din acea vreme existau pina la patru nivele de cenzura neoficiala. Concluzia este aceea ca nu atit textele Herthei Muller au atras atentia securitatii, cit reactiile la ele. De abia dupa aceea aceste texte au fost reluate in lectura. Sa incercam o paralela imaginara in timp: ce credeti ca s-ar intimpla astazi, daca pe forumul unui ziar ar apare citeva zeci de proteste ale unor membri ai, sa zicem, comunitatii turco-tatare la adresa unui text publicat, in esenta, despre membrii acestei comunitati. Raspunsul este la fel de clar – imi este clar si mie, care nu am avut niciodata vreo tangenta cu vreun serviciu secret – serviciul roman de informatii ar porni o investigatie: nu cu toate metodele vechii securitati, fireste – si aici este de discuta despre metode – dar cu cele comune serviciilor de informatii, da; deschiderea unui dosar, plasarea de informatori in jurul autorului, etc. Ceva imi spune – ca necunoascator – ca totusi investigatiile securitatii nu au avut o duritate deosebita: materialul dumneavoastra arata ca, la o perioada de timp dupa inceperea urmaririi ei, oficialitatile romane erau prezente – deci se asociau cu ea, nu se disociau – la o premiere a Herthei Muller in Germania. Si inca doua lucruri: cineva a marcat pe text niste vorbe legate de o intervente a bisericii evanghelice. De ce am acuzat noi BOR? De prezenta prea multor securisti si informatori in sutana. Dar in alte sutane. Iar ultimul: daca Hertha Muller nu si-a primit dosarul de securitate in integralitatea sa, atunci explicatia – in afara de o brambureala in documente – nu este decit ca dosarul ei s-ar putea sa fie activ. Activ si pentru actualul SRI si nu pentru vechea securitate. Cu stima si ma scuzati pentru lungimea comentariului.

  • dom' gradu' Says:

   Domnule, cred ca glumesti, nu!? De unde iti reiese dumitale FOARTE CLAR ca securitatea nu a avut aproape nici o treaba cu Hertha Muller pina la aparitia unor proteste – la adresa unor texte – chiar din partea comunitatii germane? S-ar putea sa fie asa, poate pentru ca nu erau asa multi cititori de germana la Secu’ si ed. Kriterion avea tiraje mici, deci impactul a ce aparea acolo nu era prea mare oricum, insa nu e deloc asa clar cum pretinzi! Dar afirmatia ca ar fi normal ca astazi, daca pe forumul unui ziar ar apare citeva zeci de proteste ale unor membri ai unei comunitati, SRI sa porneasca o investigatie direct CU PLASAREA DE INFORMATORI in jurul autorului, cred ca este o mostra de umor negru sau dovada sechelelor prea multor ani traiti intr-un regim de opresiune!
   Citeste rezolutia de incepere a urmaririi informative – motivatia n-are nici o legatura cu acele proteste, ci este ca „a redactat si prezentat lucrari tendentioase denaturand realitatile economice si sociale din tara noastra (…) cat si la adresa conducerii de partid”. Ori, cine a trait in Romania pe atunci recunoaste in rezumatul textelor respective prezentarea realista si neretusata a realitatilor vremii. Pentru asa ceva azi cel putin 3/4 din ziaristi ar trebui urmariti!
   Si ce anume iti spune ca investigatiile securitatii nu au avut o duritate deosebita? Documentele prezentate nu fac referiri la asa ceva. Sa fie istoria cunoscuta a acestei institutii care obisnuia sa le ofere periodic batai cu flori, masaje terapeutice subiectilor urmaririlor si anchetelor? Instalarea unui microfon in casa, recunoscuta recent de fostul sef al Securitatii Jud. Timis, sigur, nu e o manevra contondenta, dar cum se poate caracteriza?
   Si ce legatura vezi intre securistii si informatorii din BOR si biserica evanghelica din RFG care a protestat impotriva impiedicarii scriitoarei sa participe la inmanarea unui premiu?
   Iar prin sugestia ca dosarul ei s-ar putea sa fie activ, ce vrei sa sugerezi, ca SRI a pastrat obiceiurile proaste ale Securitatii sau, cumva, ca nu degeaba au urmarit-o aia daca si astia de acum o suspecteaza de legaturi cu agenturile straine (in cazul asta vezi ca doamna nici macar nu mai e cetatean roman)!?
   Domnule (sau tovarase), esti sigur ca n-ai avut niciodata vreo tangenta cu vreun serviciu secret?

 36. […] Gasiti citeva faximile din dosarul herthei Müller pe blogul dlui Mioc, la link-ul https://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/09/securitatea-romana-despre-herta-muller/#comment-2545. Va sugerez, celor curiosi, sa le cititi cu mare atentie si, mai ales, sa ordonati lucrurile […]

 37. @Kartouche

  Felicitari pentru observatiile pertinente!

 38. doina rizea Says:

  sunt onorata ca fac parte din generatia hertei muller dar in egala masura sa fac si eu ceva mai mult avand in vedere exemplul ei

 39. […] fiecare zi, din cauza dictaturilor”, a declarat scriitoarea, amintindu-si, de asemenea, cum autoritatile de pe vremea lui Ceausescu au amenintat ca o vor ucide daca refuza sa fie informator pentru […]

 40. […] fiecare zi, din cauza dictaturilor”, a declarat scriitoarea, amintindu-şi, de asemenea, cum autorităţile de pe vremea lui Ceauşescu au ameninţat-o că o vor ucide dacă refuză să fie informator pentru […]

 41. Filotei Says:

  Ba belitilor, sunteti niste habarnisti…..cati dintre voi ati cetit ce scrisa nutte Herta? vorbiti sa va aflati in treaba ,ca Mioc, ca asta n-are carte de munca, asa am auzit…..

 42. marius Says:

  foarte ciudata povestea cu dosarul care Herta Muller nu l-a primit, dar toata lumea se pare ca citit ceva din el!
  oricum Securitatea a fost, este si mai fi activa in Romania atata vreme cat cei care au fost acolo in acea vreme sunt si acum, diferenta facand-o doar numele institutiei!

 43. Alex Says:

  Care e numele real al Hertei, Karl ori Muller ?

 44. emma Says:

  eu m am rugat la dumnezeu sa dea un premiu nobel pentru literatura romana dupa ce l refuzasera pe blaga si pe altii.si dumnezeu mi a ascultat rugamintea.am plans o saptamana cu lacrimi fierbinti.dumnezeu nu iubeste romania.sa dai premiul nobel unei scriitoare care uraste atat de mult tara asta e o ironie,nu. e sadism.poporul roman are multe talente adevarate care acum in plina democratie, nu au drept si nici unde sa publice.herta in comunism totusi avea editura criterium.dar copiii romaniei actuale mai au vre o sansa????!!! jumatate nu mai au scoli,devin analfabetii mileniului 3,spalatorii de veceuri ai lumii.cred ca dumnezeu e mason.de ce i o fi urand atat de mult pe urmasii titanilor?acum nu mi mai pare rau.ei stiu prea bine ca gandirea lui eminescu depasea limitele acestui mileniu ,de aceea patapievici il uraste din toata fiinta si l numeste ,iar eu stiu prea bine ca premiul acesta, acordat din banii murdari de sange ai unui fabricant de arme,vine ca o manusa hertei muller dar n au nici in clin si in maneca cu rabdatorul si inteligentul popor roman,a carui istorie e ascunsa,care e hulit si umilit de secole dar nu si a pierdut frumosul port,fantastica muzica,darul poeziei si mai ales simtul umorului.

  • mariusmioc Says:

   Nu Dumnezeu dă premiile Nobel şi nu Herta Muller e de vină pentru situaţia copiilor români de azi (care totuşi au şcoli, ba chiar am ajuns acum ca o proporţie mai mare decît în trecut să termine şi facultatea).

 45. SI CULMEA IRONIEI,NOI REVOLUTIONARII AVEM INDEMNIZATIILE TAIATE,IAR FOSTI SECURISTI AI CRIMINALULUI DICTATOR COMUNIST IMPUSCAT, PRIMESC PENSII CONSISTENTE DE EXEMPLU UN CMS PRIMESTE PESTE 4500 RONI/LUNA ,ACEASTA ESTE DREPTATEA FAURITA DE PROCURORUL GENERAL,KOVESI, SI DE DOMNUL DANIEL MARAR,ASTAZI 2012, CAND SANTEM MEMBRI IN : U.E. PLUS NATO,RUSINE JUSTITIEI ROMANE ,SI A GUVERNULUI ACTUAL CARE NE DUCE CU ZAHARELUL IN PRIVINTA ASA ZISE-I ORDONANTE DE URGENTA CE PRIMMINISTRUL PONTA REFUZA SA-SI PUNA SEMNATURA, JUCAND CU NOI ,[ ALBA,NEAGRA] AM LUPTAT IN FRIG PE STRAZI DIN 2011 PANA AZI IN 2012 , IAR IN PREZENT ,NOI REVOLUTIONARII ROMANI , SANTEM PIERZANTII ISTORIEI POST DECEMBRISTE.

 46. DAR CAND VA VENI OA, SA DEA SOCOTEALA,ALO LAURA KODRUTA KOVESI,DANIEL MORAR,PUTETI FACE ACEST LUCRU DIN OFICIU?????????????????????????????????????????????????????????????????????

 47. M-AM REFERIT LA SECURITATEA DICTATORULUI COMUNIST CEAUSESCU NICOLAE ,OARE VA DA VRE-O DATA SOCOTELA POPORULUI ROMAN DE FARADELEGILE CHIAR CRIME INFAPTUITE DE EI???????????????

 48. Luca Ioan Says:

  Când o să pot vedea acel dosar din 1975, când am fost cercetat ca şi sabotor al economiei socialiste sau cine mia distrus total locuinţa mea din Vlaicu, Arad, cînd am fost trimis tot de securitate la Canal, în 1982, cine au fost transportate de la Arad , la Timişoara cu autobuzul nr 31AR 404, la care m-am opus eu categoric în 18.12.1989, care eu cred că mulţii dintre ei sunt revoluţionarii, am fost de circa 7 ori arestat de securitate, iar eu nu am avut voie să merg nicăeri peste graniţă, înainte de 1989, iar când am vrut să mă înscriu la o şcoală populară de artă, după armată, făcută la construcţii şi nu sunt beneficiarul Legii 309, mi sa refuzat categoric, ca foarte multe altele, tata e dispărut la Stalingrad, în 02.02.1943, iar mama Sabina a fost condamnată la 5 ani puşcărie complect nevinovată în 1953, iar eu am fost păzit de 2 tineri lângş zidul clădiri tribunalului din Arad. Pensia IOVR, nea fost tăiată în 1945, mamei, surorei şi mie, am fost arestat de miliţie în 29.01. 1952, complect nevinovat, iar câte piedeci mi se pun şi acum de autorităţile Române, Unde e fondul Libertatea la care am contribuit şi eu în 29.12.1989, din partea salariaţilor cu 305.454, lei iar eu cu 6512,lei din buzunarul meu propriu. Spun că la alţii se arată dosarul la alţii nu exemplu eu, şi câte aş mai avea de spus!.

 49. Luca Ioan Says:

  De ce nu mi sa aprobat, de către ambasada Germaniei, din Bucureşti, Ministerul de Externe German şi actualul Primar al Sibiului, să lucrez legal în Germania, că în viaţa mea de peste 20 de anica muncitor(electrician) am lucrat atât cu ei, americani, englezi, Francezi cehoslovaci şi sovietici, dar la alţii sa putut repede şi de câte ori au vrut, pentru a vizita Stalingradul, unde e dat tata Marţian dispărut, iar urmaşii armatei magiare au fost în excursie de onoare a ceilor care taţii lor au dispărut la cotul Donului. Mie mi sa răspuns printre rânduri de către ei, să merg în aia a mamei Sabina, o altă coincidenţă, iar câte femei din Hunedoara au fost victime ai specialiştilor germani ce lucrau la C.S.Hunedoara, precum o fată cu care era să mă căsătoresc în accident rutier pe tecere de pietoni, de pe str. Horea, din Hunedoara, al cărui tată murise în accident de muncă tot în acel combinat, era o fată deosebită, cel de sus săi odihnească în pace.

 50. Luca Ioan Says:

  Constat cu mare stupoare că, se interpetează pe undeva greşit, ce am consemnat eu anterior că, de abea nici nu au intrat trupele sovietice bine în satul meu în toamna lui 1944, când ei deja ştiau că tata Marţian, a luptat contra lor nu numai la Stalingrad, de au venit în casa noastră şi au descărcat armele lor, iar altă dată au vrut să violeze pe baba Ana şi pe mama mea Sabina, iar dacă nu au reuşit le au spart capul cu paturile armelor, când sau prins ele cu ambele mâini de bârnele casei, iar nişte sovietice au intervenit. Pe unde mergeam erau ridicularizat de toţi cei din jurul meu şi ameninţat cu exmatricularea din toate şcolile. Cine a ţinut două cuvântări în Vechea Catedrală din Arad, în favoarea grupului Ilaşcu şi cine le înmânat Vechiul Testatent de la Bălgrad, unde e şi semnatura mea !. Dar unde nu am participat eu pentru noi români !?.

 51. Luca Ioan Says:

  Doresc foarte mult ca acel fost ofiţer de securitate Aniţa Mihai, care ma trimis la Canalul Dunărea -Marea Neagă, ţmpreună cu fosta mea soţie, care lucra la C.P.Arad, să fie declaraţi torţionari, pentru-că când m-am întors de la canal în 17.10.1982, am găsit locuinţa mea din Aurel Vlaicu total distrusă, electronice, mobilă, precum în jur de 5.000 volume de cărţi şi ale foarte multe documente. Nu a fost singura ci şi casa părintească, din satul Lazuri de Vârfuri, acuala locuinţă când eram plecat la Bucureşti de zilele Basarabiei 27-28.03.1994, precum multiplele inundaţi asupra locuinţei mele actuale de mia distrus şi din dosarul meu de revoluţionar, deşi am solicitat sprijinul la foarte mulţi dintre revoluţionari, inclusiv instituţiile a statului nu ma sprijinit nimeni nici cei de la foşti deţinuţi politici, din această cauză, ma-am înbolnăvit foarte grav de am durmit nopţi multe în altă parte, altcum eram decedat.

 52. Luca Ioan Says:

  VĂd că, nici acu7m pe nimeni nu îi înteresează de nimic, nici instituţiile statului la care am apelat cu petiţii, exemplu în data de 23.10.2013, iarăşi mia fost sistrusă iala de la uşa de intrare în locuinţa mea, de pe str. Mioriţa , bl.240, ap. 26, tel. 0357414345, pe nimeni nu îi îteresează, cum nu îi înteresează de purul adevăr , despre Revoluţia din 1989, sunt foarte mulţi informatori ai securităţii, dar sunt revoluţionari !?.
  Ce spuneţi ?. Domnule Marius Mihoc.

 53. […] opiniile Securităţii despre ceea ce scria Herta Muller pe cînd se mai afla în România. Citiţi aici. Asta pentru cei care încă mai cred că Securitatea a fost o elită a patrioţilor! Off Topic Am […]

 54. mitea Says:

  Ma ,dar securitatea de acum va place ?E buna nu-i asa !Ca prea iubiti occidentul !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.