Richard Andrew Hall: Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul „Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism (12). Ciudaţi „turişti”, dar încă mai ciudate, reacţiile autorităţilor

A 12-a parte din lucrarea domnului Hall: “Revoluţia română din 1989 ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul “Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism”.

Vezi şi primele unsprezece părţi ale acestei lucrări:
Mişcări de deschidere
El complotează, ei complotează, tu complotezi
Revizionism, sau cînd totul se dovedeşte a fi fost o iluzie
Zvonuri despre un documentar revoluţionar
Fundal la Brandstatter: “Vechea Europă”, “Noua Europă” şi istoria în lupta geopolitică contemporană
Şah-mat: “Un documentar palpitant care poate să-ţi distrugă încrederea în mass-media”
Reacţii interne şi externe la documentarul “Şah-mat”
Intervenţie ungurească în istoriografia revoluţiei române
Stai o clipă! Nu căzuserăm de acord că KGB-ul a făcut-o?
O enigmă securistă: “Turiştii” sovietici şi răsturnarea regimului Ceauşescu
Amintirile fostei miliţii şi securităţi despre turiştii străini

Pentru publicarea în altă parte a lucrărilor domnului Hall aveţi nevoie de aprobarea autorului, cu care puteţi lua legătura la hallria@comcast.net.

Opiniile din articol aparţin autorului. Intervenţiile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Ciudaţi „turişti”, dar încă mai ciudate, reacţiile autorităţilor

Putem cădea de acord cu Ionel Bejan într-o problemă. Un lucru e sigur: aceştia erau nişte turişti foarte ciudaţi (Ei au dat un nou înţeles termenului de „turism de aventură”). Tot atît de ciudată ca şi turiştii sovietici înşişi este comportarea autorităţilor române care pretind că i-au văzut – cît de puţin au acţionat ca să-i oprească sau măcar să strîngă mai multe informaţii despre ei. De ce nimeni din partea autorităţilor nu i-a luat la întrebări pe enigmaticii „turişti sovietici” şi nu le-a cerut să părăsească zona atunci cînd, după cum pretinde Radu Bălan, zece maşini „Lada” erau în afara spitalului judeţean la ora 1 în noaptea în care cadavrele protestatarilor erau încărcate într-un camion pentru a fi incinerate. Sau, după cum pretinde Ionel Bejan, mai mulţi dintre ei se aflau în centrul Bucureştilor la ora 2 noaptea, cînd zona respectivă devenise practic o zonă de război ca urmare a reprimării efectuate de regim? Regimul închisese graniţele pentru practic toţi ceilalţi străini, turişti sau nu, încerca să împiedice orice cuvînt despre represiune să ajungă în străinătate, şi totuşi autorităţile române nu erau preocupate de aceşti „turişti” făcînd fotografii sau transmiţînd ceea ce vedeau!

După cum am mai scris înainte, dacă ar fi fost vădit înainte de 18 decembrie, după cum afirmă aceşti oficiali ai regimului Ceauşescu, că „turiştii sovietici” erau amestecaţi în evenimentele din Timişoara, de ce au fost tocmai „călătorii sovietici întorcîndu-se din excursiile pentru cumpărături din Iugoslavia” singurul grup care a fost exceptat de la interzicerea turismului anunţată în acea zi (vezi Agenţia France Presse, 19 decembrie 1989, după cum a fost citată în Hall, R. A., 2002, “The Securitate Roots of a Modern Romanian Fairy Tale: The Press, the Former Securitate, and the Historiography of December 1989” [Rădăcinile securiste ale unui basm românesc modern: Presa, fosta securitate şi istoriografia lui decembrie 1989], “Part 2: Tourists are Terrorists and Terrorists are Tourists with Guns” [Partea a 2-a: Turiştii sînt terorişti şi teroriştii sînt turişti înarmaţi], Radio Free Europe “East European Perspectives” [Radio Europa Liberă „Perspective est-europene], Vol. 4, nr. 8). În fapt, un corespondent al agenţiei France Press a relatat că doi grăniceri români de la graniţa cu Iugoslavia i-au spus tăios: „Întoarce-te acasă, numai ruşii au voie să treacă”!!! Puţinele documente oficiale despre evenimentele din decembrie 1989 care au devenit disponibile public îl arată pe ambasadorul român la Moscova, Ion Bucur, cerîndu-le sovieticilor să nu relateze despre evenimentele din Timişoara (după cum făcea şi presa română), dar fără să menţioneze niciodată, cu atît mai puţin să protesteze, faţă de prezenţa sau comportamentul „turiştilor sovietici” în România în timpul acelor zile haotice de criză pentru regimul Ceauşescu (CWHIP, “New Evidence on the 1989 Crisis in Romania,” 2001). Este o forţare a imaginaţiei să se creadă că autorităţile române erau aşa de „înfricoşate” de a provoca un incident diplomatic cu Uniunea Sovietică încît ar fi îngăduit agenţilor sovietici să cutreiere ţara nestingheriţi, lăsîndu-i să meargă oriunde şi să facă orice doresc.

(va urma)

Mai citeşte, pe acest blog, tot despre campania din presa românească declanşată în 2004 ca urmare a filmului lui Brandstatter:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete

6 gânduri despre „Richard Andrew Hall: Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul „Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism (12). Ciudaţi „turişti”, dar încă mai ciudate, reacţiile autorităţilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.