Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

1989: Aplicaţii militare în jurul României octombrie 18, 2009


Capitol din cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”. Îl public iarăşi fiindcă „Jurnalul Naţional” din 17 octombrie 2009 (linc) a republicat „dezvăluirile” viceamiralului Ştefan Dinu pe care le comentez aici. Intervenţiile mele ulterioare scrierii articolului sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

1989: Aplicaţii militare în jurul României

Răzvan Belciuganu şi Poliana Mardari publică, în Jurnalul Naţional din 8 noiembrie 2004, sub titlul „Tensiuni mari la graniţa României”, o listă cu aplicaţiile militare care se desfăşurau în jurul României în 1989 [În „Jurnalul Naţional” din 17 octombrie 2009 respectivele fapte sînt cuprinse în articolul „În afara graniţelor se pregătea revoluţia” sub semnătura lui Răzvan Belciuganu (linc)]. Sursa informaţiilor este viceamiralul Ştefan Dinu, şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei în perioada revoluţiei.

Prin însuşi titlul sub care publică informaţiile, Jurnalul Naţional sugerează că acestea dovedesc că „revoluţia a fost provocată din afara graniţelor”. Hai să analizăm fără prejudecăţi informaţiile lui Ştefan Dinu:

Ungaria: „în perioada 6-8 iunie a fost organizată o aplicaţie comună ungară, cehoslovacă şi sovietică, cu activarea unor elemente de comandament şi trupe marcate, care, după aprecierile noastre, nu puneau nici o problemă. Mai apoi, între 14-28 octombrie, trupele sovietice din Ungaria au organizat o aplicaţie în raionul Budapesta-Tokay. Deci, aplicaţiile militare din Ungaria, nu au fost în timpul revoluţiei ci cîteva luni mai devreme, nu erau lîngă graniţa cu România ci lîngă cea cehoslovacă şi, după aprecierea şefului DIA „nu puneau nici o problemă”.

URSS: de asemenea, au avut loc unele activităţi militare nesemnificative. În intervalul de timp octombrie-noiembrie s-au executat trei aplicaţii de teren cu trupe marcate. Aplicaţiile erau în Bucovina de Nord şi Basarabia. Aşadar, însuşi şeful DIA consideră aceste activităţi „nesemnificative”, iar prin expresia „de asemenea” pe care o foloseşte, arată că acelaşi calificativ se cuvine şi aplicaţilor din Ungaria, la care se referise anterior. Nici aplicaţiile militare sovietice nu s-au desfăşurat în decembrie 1989, ci în octombrie şi noiembrie.

Marea Neagră: Aplicaţii navale au fost „la Sud Est de Insula Şerpilor, la Sud de Yalta, la Vest de Suhumi şi la Sud de Subla”. Nu ni se spune cînd au avut loc aceste aplicaţii, dar din celelalte exemple credem că e vorba de întregul an 1989. În afară de Insula Şerpilor, celelalte zone de aplicaţii militare nu sînt lîngă graniţele României. Pentru a crea impresia unor „tensiuni mari la graniţele României”, Jurnalul Naţional enumeră şi oraşul Suhumi din Caucaz ca dovadă a activităţii militare intense din jurul României. Dacă Suhumi e la graniţa României, atunci şi Munchenul sau Parisul le putem considera lîngă graniţa României.

Bulgaria: „două aplicaţii militare au fost mai importante: în iunie – Balkan 89 şi în august – Mariţa 89, ambele orientate pe direcţia de Sud, spre Grecia. Deci, şi în cazul Bulgariei, aplicaţiile militare care au fost nu s-au desfăşurat în timpul revoluţiei şi erau îndreptate „spre Grecia”, nicidecum spre România.

Datele furnizate de Ştefan Dinu, fostul şef al DIA, nicidecum nu duc la concluzia Jurnalului Naţional că „revoluţia a fost provocată din afara graniţelor”. Din contră, aceste date ne arată că anul 1989 nu e cu nimic mai deosebit decît anii precedenţi în ceea ce priveşte intensitatea aplicaţiilor militare care se desfăşurau în jurul României. Dar, la Jurnalul Naţional, titlul articolelor nu reflectă conţinutul acestora ci prejudecăţile reporterilor şi direcţia în care se doreşte manipularea opiniei publice.

Mai citeşte:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete

 

4 Responses to “1989: Aplicaţii militare în jurul României”

  1. […] continuă dezinformările – Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete – 1989: Aplicaţii militare în jurul României – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – Jurnalul Naţional, tot mai confuz – Cele trei […]

  2. […] continuă dezinformările – Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete – 1989: Aplicaţii militare în jurul României – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – Jurnalul Naţional, tot mai confuz – Cele trei […]

  3. […] – Revolta de la Timişoara şi filiera iugoslavă – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – 1989: Aplicaţii militare în jurul României – Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă […]

  4. […] şi non-combatul securităţii în decembrie 1989 – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – 1989: Aplicaţii militare în jurul României – Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.