Un securist cu capul în nori: Radu Tinu

Capitol din cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”. Public iar acest articol fiindcă „Jurnalul Naţional” din 17 octombrie 2009 (linc) a republicat – dar cu una mică schimbare – articolul din 2004 pe care-l comentasem aici. Intervenţiile mele ulterioare scrierii articolului sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Un securist cu capul în nori: Radu Tinu

Jurnalul Naţional din 8 noiembrie 2004 reia teoriile despre revoluţie ale lui Radu Tinu, fost adjunct al şefului Securităţii Timiş, inculpat în procesul revoluţiei din 1989, achitat cu 5 voturi contra 4 la Curtea Supremă pentru „neîndeplinirea tuturor elementelor constitutive ale infracţiunii” [exact aceleaşi teorii au mai fost tipărite recent în „Jurnalul Naţional” din 17 octombrie 2009 (linc) şi anterior în „Jurnalul Naţional” din 25 februarie 2004 (linc)].

Radu Tinu povesteşte Jurnalului Naţional că încă din anul 1988, în momentul în care Bush şi Gorbaciov şi-au dat mîna pe un vapor acostat în larg, Securitatea română ştia că se acţionează concertat, atît de către americani cît şi de către ruşi, pentru înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu”. Bush şi Gorbaciov s-au întîlnit la Malta în zilele de 2-3 decembrie 1989, nu în 1988 cum scrie Jurnalul Naţional [în varianta articolului publicată în 8 noiembrie 2004, cît şi în cea din 25 februarie 2004 (linc) întîlnirea Bush-Gorbaciov e datată în 1988. În varianta publicată în 17 octombrie 2009 (linc) au fost eliminate cuvintele „încă din 1988”, astfel încît această greşeală flagrantă să nu se observe]. Devansarea cu un an a datei reale a întîlnirii Bush-Gorbaciov are scopul de a face credibilă teoria despre „destabilizarea regimurilor comuniste din Europa de Est, operaţiune pusă la cale de serviciile secrete occidentale şi KGB, probabil după Malta”. În momentul întîlnirii de la Malta, în majoritatea ţărilor est-europene mişcările populare erau deja începute, sau chiar finalizate, deci nu puteau fi puse la cale acolo. Dar, dezinformaţi cu privire la data exactă a întîlnirii de la Malta, unii cititori creduli ar putea să ia în serios teoriile Jurnalului Naţional [greşeala privind data exactă a întîlnirii Bush-Gorbaciov de la Malta e foarte răspîndită. De pildă, în „România Mare” din 3 decembrie 2004, un român din SUA, Gh. Tănăsescu, se arată convins că în vara lui 1989, cînd Gorbaciov a fost în vizită la Bucureşti, a discutat cu Ceauşescu lucrurile „convenite la Malta”. Ca dovadă, Tănăsescu citează „dezvăluirile colonelului de securitate Antoniade, apărute în revista americană „Clipa Romanian Magazine” din 7 februarie 2002″. Indiferent ce ar fi scris „Clipa Romanian Magazine” şi ar fi declarat securistul Antoniade, în vara lui 1989 Gorbaciov nu putea discuta despre lucruri convenite la Malta din simplul motiv că întîlnirea de la Malta încă nu avusese loc].

Ungaria a fost ţara în care s-a pregătit revoluţia română, susţine Jurnalul Naţional, bizuindu-se pe spusele lui Radu Tinu. În tabăra de la Bicske s-ar fi antrenat transfugi din România care ar fi fost pregătiţi de autorităţile maghiare pentru răsturnarea regimului Ceauşescu. „Toţi românii care treceau Mureşul erau duşi acolo şi antrenaţi”, spune Radu Tinu.

Mureşul e un rîu care trece prin mijlocul Ardealului, şi care e traversat zilnic de o mulţime de români. Nu văd ce legătură are asta cu autorităţile maghiare. Doar pe o foarte mică porţiune Mureşul formează graniţa cu Ungaria, majoritatea acestei graniţe fiind terestră. Probabil Radu Tinu a folosit o metaforă, prin „trecerea Mureşului” voind să spună „trecerea graniţei spre Ungaria”.

Munca de ofiţer de informaţii ar trebui să fie caracterizată prin rigurozitate şi precizie, nu de exprimări metaforice, dar Radu Tinu pare incapabil de aşa ceva. Cu asemenea securişti, nici nu e de mirare că regimul Ceauşescu s-a prăbuşit.

Cît despre faptul că „toţi” românii care „treceau Mureşul” (adică treceau graniţa) erau duşi la Bicske pentru antrenament, ea e dezminţită în acelaşi articol al Jurnalului Naţional [mă refer la numărul din 8 noiembrie 2004], printr-o hartă a Ungariei în care sînt trecute 4 tabere pentru românii transfugi (dacă erau 4 tabere, nu „toţi” erau trimişi la Bicske) şi printr-un interviu cu Doru Staicu, preşedintele organizaţiei anticeauşiste „România Liberă” care se înfiinţase în 1989 la Budapesta, care nu vorbeşte nimic despre tabere de antrenament sau grupuri de comando, ci doar despre demonstraţii anticeauşiste desfăşurate conform regulilor democratice. Asemenea demonstraţii au fost în 1989 nu numai în Ungaria, ci şi în alte ţări.

„Cu două luni înainte de evenimentele din decembrie, ungurii au început să dea românii înapoi. Dacă treceau Mureşul cinci români, ei dădeau înapoi zece inşi (…) ceilalţi erau agenţi ai lor” susţine Radu Tinu. Iarăşi expresia poetică „treceau Mureşul”. Ungurii sînt consideraţi nişte tîmpiţi care-şi trimit agenţii secreţi direct în braţele Securităţii şi în puşcărie, căci infracţiunea de trecere ilegală a graniţei era pedepsită în 1989, cum este pedepsită de altfel şi acum. [În „Jurnalul Naţional” din 13 iulie 2009 (linc) colonelul Ioan Todericiu, ataşatul militar al României la Budapesta în 1989, afirmă că problema creşterii numărului refugiaţilor din România în Ungaria s-a discutat în august 1989 la întîlnirea la nivel înalt de la Arad, dintre Nicolae Ceauşescu şi omologul maghiar Károly Grósz. În această întîlnire, partea maghiară a cerut compensaţii din partea României pentru faptul că numărul mare de refugiaţi, estimat la peste 20.000 de persoane, devenise o problemă socială pentru Ungaria. Todericiu îşi aminteşte replica lui Nicolae Ceauşescu: “Avem tratate, să ni-i returnaţi, trimiteţi-i înapoi!”. Aşadar, creşterea numărului de români transfugi returnaţi din Ungaria ar putea fi urmarea directă a cererii exprimate personal de Nicolae Ceauşescu. Dar ungurii sînt suspecţi chiar şi atunci cînd execută întrutotul ceea ce le cere şeful statului român].

Declaraţia lui Radu Tinu ne arată că sărmanul om este cu capul în nori, total rupt de realităţile societăţii socialiste multilateral dezvoltate în care a trăit pînă în 1989. Desigur, în România socialistă trupele de grăniceri aveau obligaţia să raporteze numărul de treceri ilegale peste graniţă, constatate datorită urmelor de pe fîşie. Ce făcea un ostaş de grăniceri, cînd constata că în sectorul său s-a trecut graniţa? Evident, ştergea urmele, ca să nu afle nimeni, că altfel era tras la răspundere. Aceeaşi preocupare o aveau şi ofiţerii de grăniceri, căci un număr prea mare de treceri ilegale peste graniţă însemna pierderea calificativului de foarte bine, cu efecte asupra carierei ofiţerilor respectivi. Or, însuşi comandantul suprem, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, dăduse ordin să se crească nivelul de pregătire al trupelor, să existe doar calificative de bine şi foarte bine! Rezultate foarte bune voia să afle Nicolae Ceauşescu despre nivelul de pregătire al armatei, rezultate foarte bune i se raportau. Nu erau ofiţerii de la grăniceri nişte dizidenţi, ca să-l contrazică pe comandantul suprem! Deci, nu treceau 5 oameni în Ungaria şi se întorceau 10, ci treceau 50 dar se raportau oficial 5! Pînă şi tăntălăul de Ceauşescu a priceput asta, schimbînd în 1989 subordonarea grănicerilor de la M.Ap.N. la M.I., dar Radu Tinu nici după 15 ani de la revoluţie nu s-a prins [15 ani de la revoluţie erau în 2004, cînd Radu Tinu a discutat cu reporterul Jurnalului Naţional. Acum, în 2009, Jurnalul Naţional doar a republicat acea discuţie].

Răducule, dacă tu crezi rapoartele grănicerilor din 1989, n-o să-ţi schimb eu convingerile de-o viaţă. Nu uita că producţiile de grîu din timpul socialismului erau de 8000 kg/ha şi marmotele învelesc ciocolata în staniol.

Mai citeşte:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
1989: Aplicaţii militare în jurul României

9 gânduri despre „Un securist cu capul în nori: Radu Tinu

  1. Domnule Marius Mioc,

    Returnarea celor care au fugit in Ungaria a avut o consecinta deloc de neglijat: trecerea granicerilor de la MApN la M.I. Asadar, controlul granitelor inclusiv de catre Securitate. Ungaria semnase pe la inceputul anului un tratat international in baza caruia se obliga sa acorde azil politic.
    Returnarea facea parte din planul Securitatii de acaparare a unor elemente indispensabile pentru reusita planului sau de inlaturare – asadar, a granitelor, inchise, daca tin bine minte data, in 17 decembrie 1989.
    Al dvs., Valeriu Mangu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.