Campania de recuperare, recondiţionare şi refolosire la Jurnalul Naţional

În cartea mea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”, publicată în 2005, m-am referit la un fenomen caracteristic campaniei de presă despre revoluţie făcută în 2004 de Jurnalul Naţional:

Avalanşă de articole second-hand la Jurnalul Naţional

În cadrul serialului despre revoluţie publicat de Jurnalul Naţional, s-a trecut la tactica republicării, uneori cuvînt cu cuvînt, a unor articole. „Repetitio – mater studiorum” pare deviza acestui ziar. Astfel:

JN din 8 noiembrie 2004 reia aşa-zisele dezvăluiri ale securistului Radu Tinu, publicate deja în JN din 25 februarie 2004. De asemenea, sînt reluate declaraţiile lui Doru Staicu, preşedintele organizaţiei anticeauşiste „România Liberă” înfiinţată în 1989 la Budapesta, publicate deja în JN din 26 februarie 2004.

JN din 9 noiembrie 2004 povesteşte despre încercarea de revoltă eşuată de la Iaşi, care fusese deja povestită în JN din 30 aprilie 2004.

JN din 10 noiembrie 2004 republică o discuţie cu fostul procuror general adjunct Gheorghe Diaconescu, care fusese deja publicată în JN din 1 martie 2004. Deasemeni, este republicată declaraţia lt-col. de securitate Caraşcă, care fusese tipărită tot în 1 martie 2004, cît şi comentariul mincinos al redacţiei despre pretinsa prezenţă la Timişoara a unor diversionişti din Miercurea Ciuc, Cugir, Caransebeş. În 2 martie 2004, pe forumul internet al JN am cerut redacţiei să verifice lista arestaţilor de la Timişoara, pentru a constata neadevărul celor publicate. Iată că în 8 luni JN încă n-a făcut verificarea pe care le-o cerusem, şi republică cuvînt cu cuvînt minciuna din martie.

JN din 11 noiembrie 2004 republică interviul cu Nicolae Mavru, şeful filajului la Securitatea Timiş, care fusese publicat în JN din 2 martie 2004, şi în care se susţine prezenţa turiştilor basarabeni la Timişoara. Există şi o omisiune în această republicare: în interviul iniţial, Mavru recunoştea că în rapoartele scrise pe care le-a întocmit nu a menţionat aceşti basarabeni, ci doar „verbal” a discutat despre ei cu şeful său. Pe forumul internet al JN imediat am comentat aceasta ca o dovadă că teoria turiştilor basarabeni e o minciună. La republicare, s-a eliminat pasajul respectiv din interviul cu Mavru, tocmai ca să nu apară fisuri în propaganda pe care o duce JN.

Tot JN din 11 noiembrie republică o parte din discuţia cu colonelul Remus Ghergulescu de la DIA, care fusese deja publicată în JN din 4 martie 2004.

JN din 13 noiembrie 2004 republică declaraţia lui Silviu Curticeanu despre mitingul din 21 decembrie 1989, care fusese publicată în JN din 15 aprilie 2004.

Fenomenul folosirii articolelor second-hand nu este limitat însă la anul 2004, el continuă şi în 2009. Avem acum de a face în „Jurnalul Naţional” cu articole third-hand şi forth-hand. „Securitatea a avut agenţi în tabăra maghiară” dezvăluie adjunctul şefului Securităţii Timiş din decembrie 1989, Radu Tinu, ziaristului Tiberiu Kiss în „Jurnalul Naţional” din 17 octombrie 2009 (linc). Dar exact acelaşi lucru îl mai dezvăluise Radu Tinu şi în „Jurnalul Naţional” din 25 februarie 2004 (linc) şi în „Jurnalul Naţional” din 8 noiembrie 2004 (aici nu găsesc lincul, dacă nu mă credeţi căutaţi la bibliotecă). E adevărat că uneori sînt mici schimbări între variantele iniţiale ale articolelor şi cele republicate. De pildă, comparînd articolul din 25 februarie 2004 (linc) cu cel din 17 octombrie 2009 (linc), vedem că în februarie 2004 Radu Tinu povesteşte Jurnalului Naţional că încă din anul 1988, în momentul în care Bush şi Gorbaciov şi-au dat mîna pe un vapor acostat în larg, Securitatea română ştia că se acţionează concertat, atît de către americani cît şi de către ruşi, pentru înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu”. Acelaşi text s-a păstrat la republicarea din 8 noiembrie 2004, dar acum, la a 3-a publicare în 2009, s-au eliminat cuvintele „încă din 1988”. De ce? Fiindcă, după cum semnalasem la vremea aceea, Bush şi Gorbaciov se întîlniseră în 2-3 decembrie 1989. Plasarea acestei întîlniri în 1988 arată că Radu Tinu vorbeşte prostii, iar pentru păstrarea credibilităţii acestuia a fost necesară eliminarea acestei greşeli flagrante.

Tot second-hand este şi articolul „În afara graniţelor se pregătea revoluţia” de Răzvan Belciuganu (linc) din „Jurnalul Naţional” din 17 octombrie 2009, care reia lucruri publicate în Jurnalul Naţional din 8 noiembrie 2004.

În cartea „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional” am comentat, la vremea respectivă, „dezvăluirile” acestea (atît cele a lui Radu Tinu, cît şi cele ale viceamiralului Ştefan Dinu din articolul lui Belciuganu). Acum, dacă „Jurnalul Naţional” refoloseşte acele articole, nu-mi rămîne decît să refolosesc şi eu comentariile mele vechi.

Citiţi aşadar:
Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
1989: Aplicaţii militare în jurul României

Notă: Iniţial am început polemica cu Jurnalul Naţional în 2004, chiar pe forumul acestui ziar şi pe forumul emisiunii Marius Tucă show. Amîndouă forumurile au fost apoi şterse (mă simt vinovat de asta). Am descoperit însă că memoria Google încă mai păstrează forumul emisiunii Marius Tucă show din 2004, cu polemicile respective (linc).

Un gând despre „Campania de recuperare, recondiţionare şi refolosire la Jurnalul Naţional

  1. Pingback: Revolta de la Timişoara şi filiera iugoslavă « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.